3 Europese dividendaandelen

Door Belegger.nl op 24 september 2021 08:00 | Views: 18.197

3 Europese dividendaandelen

Met de rente nog steeds op een historisch dieptepunt zijn dividendaandelen een mooie manier om relatief stabiele inkomsten te genereren. Investorplace zocht drie Europese dividendbetalers bij elkaar die ter inspiratie kunnen dienen voor uw eigen portefeuille.

De website zocht naar Blue Chip-bedrijven die een constante dividendgroei laten zien. Zij kwamen uit op Unilever, Diageo en Novartis.

1. Unilever

Unilever, de beroemde multinational van Brits-Nederlandse oorsprong is groot op het gebied van voedingsmiddelen en persoonlijke verzorging. Het bedrijf voert een bijzonder brede range aan merken en producten, maar kennen we vooral van de ijsjes en de shampoos. Er werken zo’n 150.000 mensen en de omzet is ongeveer 50 miljard euro per jaar.

Investorplace voorziet een groei voor de middellange termijn van 5% per jaar, vooral dankzij de delen van de wereld waar nog veel ruimte voor groei is, waaronder Vietnam, Pakistan en Myanmar. De bevolking neemt er in rap tempo toe en ook de middenklasse, die meer te besteden heeft, groeit. 

Unilever heeft een belangrijk concurrentievoordeel en dat is de kracht van de merken. Over de decennia heen heeft het concern in grote delen van de wereld een aanzienlijk marktaandeel veroverd. Dankzij de sterke merken heeft Unilever pricing power, en die zorgt voor betrouwbare winsten en cashflow. Het bedrijf verhoogt al 40 jaar op rij het dividend.

"Koersmatig is dit echter niet het jaar van Unilever", stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. "Net als veel andere consumer staples-bedrijven worstelt het met stijgende grondstofprijzen. Ook kan het weleens zo zijn dat Unilever in de toekomst opgesplitst gaat worden. Maar zover is het nog niet. Het bedrijf kent veel kwaliteiten en hoort eigenlijk in iedere goed gespreide aandelenportefeuille." Lees hier de uitgebreide analyse.

2. Diageo

Het verhaal van Unilever is vergelijkbaar met dat van de Britse multinational Diageo, dat gespecialiseerd is in gedestilleerde dranken en bier. De producten, waaronder vooral whisky, rum, wodka en gin worden verkocht in ongeveer 180 landen. Ruwweg een vijfde van de omzet beslaat bier.

Als het om groei gaat moet Diageo, net als Unilever, het vooral hebben van de opkomende markten. Latijns-Amerika, China en India zijn de groeiaanjagers in de komende jaren. Volgens Investorplace kunnen zij bijdragen aan de 8% jaarlijkse groei die zij voor het bedrijf voorzien.

Ook dit concern kan profiteren van de groeiende middenklasse met een hogere besteedbaar inkomen in opkomende markten. En ook Diageo haalt zijn kracht uit world class brands, sterke merken en namen die een hoge mate van herkenbaarheid voor consumenten hebben. 

Investorplace wijst op de dividend pay out-ratio, die onder de 70% ligt voor dit jaar, en ziet dat als relatief veilig. Het is niet zo dat er nog ontzettend veel ruimte is voor verdere groei, maar een gestage, bescheiden groei is wel mogelijk, stelt de website. "We denken dat de dividendgroei gelijk zal opgaan met de winstgroei."

Lees ook: Dividendbeleggers, let op de pay out-ratio

3. Novartis

Tot slot Novartis, een Zwitsers healthcare-bedrijf dat wereldwijd opereert. Het ontwikkelt een grote verscheidenheid aan medicijnen, behandelingen en generieke geneesmiddelen, onder andere tegen hoge bloeddruk, hartfalen, diabetes, COPD, oogaandoeningen en sommige vormen van kanker. 

Investorplace voorziet een jaarlijkse groei van 4% de komende jaren. Het bedrijf zet niet in op één of enkele behandelingen, maar juist op een breed portfolio. Deze diversificatie zorgt voor een goede bescherming tijdens recessies.

Het concurrentievoordeel van Novartis zit 'm in meerdere blockbusters, waaronder Zolgensma, een middel tegen een zware vorm van spierziekte SMA, borstkankermedicijn Pigray en oogmedicijn Beovu. Deze middelen kunnen allemaal een miljard aan jaarlijkse omzet opleveren.

Novartis heeft het dividend al voor 25 jaar op rij verhoogd. Momenteel is het dividendrendement 3,5%. De pay out-ratio ligt op 55%, wat nog genoeg ruimte voor groei biedt. 

Bekijk hierna: Hoe creëer ik een sterke dividendportefeuille?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront