2 toppers die Buffett aanraadt voor de lange termijn

Door Redactie op 7 februari 2022 08:45 | Views: 44.957

2 toppers die Buffett aanraadt voor de lange termijn

Het kan beleggers helpen om te kijken naar de keuzes van een beleggingsgoeroe zoals Warren Buffett als basis voor de eigen beleggingsportefeuille, schrijft The Motley Fool. Buffett geldt als een autoriteit op beleggingsgebied.

De website noemt twee aandelen die Buffets beleggingsvehikel Berkshire Hathaway in portefeuille heeft. Het zijn bedrijven in heel verschillende sectoren, maar elk met het potentieel om beleggers de komende jaren aantrekkelijke rendementen te bieden.

In deze twee zeer verschillende bedrijven heeft Buffett al lange tijd vertrouwen:

  • Coca-Cola, de iconische drankenproducent, is het aandeel dat Berkshire al het langst heeft
  • DaVita, een leverancier van nierdialyse, wordt geleid door een van de invloedrijkste personen in de gezondheidszorg

Een frisdrankproducent en dividendkoning die Buffett niet kwijt wil

Coca-Cola is misschien niet zo’n flitsend aandeel als Apple. Maar net als Apple speelt Coca-Cola voor veel mensen een belangrijke rol in hun leven. De frisdrankproducent is het langst aangehouden aandeel in de portefeuille van Berkshire Hathaway en qua omvang de nummer vier in de portefeuille. Buffett bezit een belang in Coca-Cola sinds 1988.

Coca-Cola heeft wereldwijd 500 merken en 3.500 dranken, waaronder frisdranken, sappen, energiedranken, speciale waters en zuiveldranken. In het derde kwartaal steeg de omzet met 16% tot 10 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 41%.

De groei was te danken aan uitbreiding met nieuwe merken in Japan en China, en een verbeterde versie van Coca-Cola Zero Sugar. Het aandeel steeg naar een historisch hoogtepunt van meer dan 61 dollar en analisten denken dat de koers nog meer dan 10% verder omhoog kan.

Coca-Cola is een toonbeeld van consistentie: het merk bestaat al meer dan 100 jaar. Het aandeel heeft de status van dividendkoning. Al 59 jaar op rij is het dividend gestegen. Geen wonder dat Buffett er nog nooit één aandeel van heeft verkocht.

Lees hierna: Coca-Cola, een echte Dividend Aristocrat

Technologische vooruitgang en comfortabele thuisdialyse

DaVita is bij het grote publiek minder bekend dan Coca-Cola; het levert essentiële diensten aan nierpatiënten. Dat is een markt die naar verwachting zal groeien met jaarlijks 4,7%. Berkshire belegt sinds 2011 in de nierdialysespecialist. Het heeft een belang van 32% in DaVita en is daarmee de grootste aandeelhouder.

De huidige CEO Javier Rodriguez is uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen in de moderne gezondheidszorg. De topman leidt het bedrijf op een pad van technologische veranderingen.

Thuisdialyse en totaaloplossingen zijn een groeigebied voor het bedrijf. Dankzij DaVita's innovatieve platform is betere monitoring op afstand mogelijk, en gecombineerd met augmented reality, een 5G-verbinding en geavanceerde technologie zal thuisdialyse tegen 2030 gemeengoed zijn.

Recent nam DaVita MedSleuth over, waarmee het over een connectiviteitsplatform beschikt om transplantatiekandidaten te matchen met donoren, zorgcentra en artsen. De software van MedSleuth is ontworpen om het proces van het evalueren van kandidaten, het koppelen van kandidaten aan donoren en het uitvoeren van de follow-up te stroomlijnen.

In 2020 heeft Buffett winst genomen en zijn belang met 6% verkleind. Die stap lijkt andere beleggers niet ongerust te maken; Buffett bezit nog steeds meer dan 36 miljoen aandelen ter waarde van 4,2 miljard dollar.

Het aandeel is sindsdien verder gestegen en analisten zien nog meer potentieel. Het aandeleninkoopprogramma toont dat het bedrijf de koers op dit moment bescheiden vindt.

Lees ook: 5 Warren Buffett-aandelen voor op de watchlist

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.