2 EV-producenten met veel upside - en het gaat niet om Tesla

Door Redactie op 18 maart 2022 09:00 | Views: 10.321

2 EV-producenten met veel upside - en het gaat niet om Tesla

Jarenlang schitterde Tesla eenzaam aan het firmament als gevierde producent van elektrische voertuigen. Maar analisten signaleren andere opkomende sterren: EV-producenten die beleggers naar grote winsten kunnen leiden.

Zou een van deze twee EV-aandelen de Tesla-miljonairs van de toekomst opleveren, vraagt Sean Williams zich af op The Motley Fool. Het zijn twee nieuwkomers die veel potentieel bieden, maar beleggen erin gaat wel gepaard met grote risico’s.

Beleggers op zoek naar groei hebben veel om uit te kiezen. Misschien wel de meest voor de hand liggende kans om op lange termijn geld te verdienen, is op het gebied van elektrisch vervoer. Volgens een rapport van Market Research Future zal de totale marktwaarde van elektrische voertuigen (EV’s) tussen 2022 en 2030 met bijna 25% op jaarbasis groeien tot een marktwaarde van zo’n 1 biljoen dollar. Dat is duurzame groei waar geduldige beleggers van kunnen profiteren.

Twee analisten van Wall Street hebben hoge koersdoelen geformuleerd voor Rivian en Lucid. Als ze gelijk hebben, bieden die aandelen het komende jaar tot 242% opwaarts potentieel.

Rivian Automotive – potentiële koerswinst: 242%

In 2021 maakte Rivian Automotive zijn beursgang. Alexander Potter, analist bij Piper Sandler, verlaagde onlangs het koersdoel voor het aandeel Rivian met 18 dollar naar 130 dollar. Maar dat houdt nog altijd een opwaarts potentieel van 242% in ten opzichte van het slot op 11 maart. Daarvoor ziet hij drie mogelijke katalysatoren:

  1. Er staat een gigantische order in de boeken van 100.000 elektrische bestelwagens voor Amazon. Dat maakt Rivian tot een speler onder de EV-producenten waarmee rekening gehouden moet worden. En het levert de startende onderneming een stevige toekomstige kasstroom op.
  2. De kas van Rivian is goed gevuld. Het eindigde het jaar met 18,4 miljard dollar in contanten, kasequivalenten en dergelijke. Een EV-bedrijf van de grond af opbouwen is niet goedkoop. Maar met zo’n rijk gevulde kas heeft Rivian veel meer armslag dan de meeste EV-start-ups.
  3. Rivian heeft een uniek gamma. De R1T pick-up is een luxe truck die zich richt op mensen die van het buitenleven houden en kent maar weinig directe concurrentie. Dat kan dus een bestseller worden. Tot en met 8 maart had Rivian zo’n 83.000 reserveringen voor zijn R1T truck en R1S SUV.

Rivians risico’s

De weg naar een aandelenkoers van 130 dollar is niet eenvoudig. De hele auto-industrie kampt met toeleveringsproblemen en die gaan ook Rivian niet voorbij. De verwachting is dat het dit jaar niet meer dan 25.000 EV’s kan produceren, terwijl het uitgangspunt richting het dubbele ging.

Daarnaast is er kritiek vanuit consumenten over de recente prijsverhogingen. Hoewel het bedrijf de prijsstijgingen voor reserveringen gemaakt voor 1 maart terugdraaide, riskeert Rivian dat sommige kopers de voertuigen niet meer kunnen betalen.

Na de piek heeft Rivian 125 miljard dollar aan marktwaarde verloren. Het heeft nog heel wat te bewijzen.

Lucid Group - potentiële koerswinst: 96%

Het tweede EV-aandeel met een enorm opwaarts potentieel is Lucid Group. Itay Michaeli, analist bij Citigroup, heeft een koersdoel van 45 dollar voor Lucid. Dat komt neer op een opwaarts potentieel van 96%.

Wat Lucid zo intrigerend maakt, is dat het het volgende Tesla kan worden. Vroege investeerders in Tesla zijn uitgegroeid tot Tesla-miljonairs. Iedereen wil het volgende Tesla van de EV-sector bezitten. Wat zijn bij Lucid de triggers?

  1. De Lucid Air met 1.100 pk is een echte elektrische luxe sedan, een directe concurrent voor de Tesla Model S. Tesla concentreert zich tegenwoordig meer op de massaproductie met de Model 3. Intussen probeert Lucid de welgestelde kopers aan te trekken, en dat lijkt te lukken. Eind 2021 had Lucid meer dan 25.000 reserveringen voor zijn luxe sedan. Dat zou in totaal meer dan 2,4 miljard dollar aan potentiële omzet kunnen opleveren.
  2. Het bedrijf sloot 2021 af met ongeveer 6,2 miljard dollar in kas. Dat is niet zo veel als Rivian, maar het geeft Lucid voldoende armslag om de productie op te voeren. Het bedrijf heeft ook plannen om een productiefaciliteit te openen in Saoedi-Arabië.

Lucids lasten

Ook voor Lucid geldt dat het een uitdaging zal zijn om de hoge koersdoelen van Wall Street waar te maken. Problemen met de toeleveringsketen spelen ook bij Lucid een rol. De prognose voor dit jaar is verlaagd van 20.000 EV’s naar 12.000 tot 14.000. Bovendien heeft Lucid Group het debuut van zijn SUV, bekend als de Lucid Gravity, uitgesteld. Deze wordt nu pas verwacht in de eerste helft van 2024 en dat is een tegenvaller op korte termijn. Een koersdoel van 45 dollar zal daarom niet snel te verwachten zijn; het is meer een aandeel voor de langetermijnbelegger.

Leo Sun wees er op The Motley Fool ook op dat er wel een addertje onder het gras schuilt bij de ruime kasvoorraad van Lucid. Het bedrijf heeft in december een converteerbare schuld van 1,75 miljard dollar uitgegeven. Het ophogen van de schuld is niet zo verstandig voor een bedrijf dat nog jaren verwijderd lijkt van winstgevendheid.

Lees ook: 7 batterijaandelen voor een elektrisch ritje

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.