In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Door Redactie op 15 juli 2022 09:20 | Views: 30.244

In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Het inflatiecijfer in de VS is in de maand juni gestegen tot 9,1%. Daarmee heeft de inflatie een nieuw hoogtepunt bereikt in 40 jaar. Beleggers vragen zich af hoe zij zich kunnen beschermen tegen geldontwaarding.

Inflatie holt de waarde van uw spaargeld uit, daarom raadt men over het algemeen aan om slim te beleggen. Maar in wat voor soort bedrijven?

Alisa Wolfson legt op MarketWatch haar oor te luisteren bij een ervaren rot in het vak. Wat heeft Warren Buffett in de loop der decennia hierover gezegd? Daarvoor duikt Wolfson in het archief met uitspraken van de beleggingsgoeroe uit het verleden.

Bedrijven met gewilde producten

In 2009 noemde Buffett investeren in jezelf en je vaardigheden als bescherming tegen inflatie. De op één na beste bescherming is een prachtig bedrijf, oftewel een bedrijf waarvan de producten gewild zijn, zelfs als het bedrijf de prijzen moet verhogen.

Bedrijven met prijsstellingsvermogen

In de tachtiger jaren, toen de VS ook te kampen had met torenhoge inflatie, schreef Buffett in 1981 aan zijn aandeelhouders dat bedrijven die bestand zijn tegen een inflatoire omgeving twee kenmerken moeten hebben.

Ten eerste beschikken zij over het vermogen om vrij gemakkelijk de prijzen te verhogen zonder te vrezen voor een aanzienlijk verlies van marktaandeel. Ten tweede hebben zij het vermogen om grote volumestijgingen in dollars op te vangen met slechts geringe extra kapitaalinvesteringen.

Zie ook: 2 toppers die Buffett aanraadt voor de lange termijn

Bedrijven zonder zware kapitaalinvesteringen

Het boegbeeld van Berkshire Hathaway zei tijdens een aandeelhoudersvergadering in 2015 dat de beste bedrijven tijdens inflatie de bedrijven zijn die je één keer koopt en daarna hoef je geen kapitaalinvesteringen meer te doen.

Bedrijven met zware kapitaalinvesteringen moeten vermeden worden. Vastgoed is een voorbeeld, dat je eenmalig kunt kopen en dan levert het ook nog een waardestijging op. Nutsbedrijven en spoorwegen zijn juist geen goede investeringen tijdens inflatie.

... of kies gewoon een indexfonds

Misschien is het beste wat veel individuele beleggers zich van Buffett kunnen herinneren, zijn advies om te kiezen voor een indexfonds, in plaats van te proberen individuele aandelen te selecteren.

Of we ons nu in een inflatoire periode bevinden of niet, dit is een beproefde methode. Koop een indexfonds en houdt dat vast. Het is voor de gemiddelde persoon niet weggelegd om de juiste aandelen te selecteren, stelde Buffett in 2021. Daarom beveelt hij een S&P 500-indexfonds aan, om dat vervolgens voor een lange, lange tijd in portefeuille te houden.

Lees meer: Volg Warren Buffett met deze ETF's

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.