Dit kocht Warren Buffett in het tweede kwartaal

Door Belegger.nl op 19 augustus 2022 08:40 | Views: 18.117

Dit kocht Warren Buffett in het tweede kwartaal

Al is het aandeel Berkshire Hathaway voor veel beleggers buiten bereik, de keuzes die Warren Buffett maakt worden nog altijd op de voet gevolgd. Ze zijn een inspiratiebron voor langetermijnbeleggers. Wat waren de beleggingsbeslissingen van deze beursgoeroe in het achterliggende kwartaal?

Bram Berkowitz zet de aankopen voor ons op een rij op The Motley Fool. De keuzes van Buffett samengevat:

  • Buffett en Berkshire Hathaway kochten van april tot en met juni voor ongeveer 6,2 miljard dollar aan aandelen en verkochten voor 2,3 miljard
  • Alle aankopen werden gedaan om bestaande posities uit te bouwen
  • De top drie is geen verrassing voor Buffett-volgers

In het tweede kwartaal kocht Warren Buffett opnieuw aandelen. Dit ging wel in een lager tempo dan in het eerste kwartaal, toen hij 51 miljard dollar besteedde aan aandelen. Uit het kwartaalverslag van Berkshire Hathaway blijkt dat er voor zo’n 6,2 miljard dollar werd aangekocht en voor 2,3 miljard verkocht.

Geen nieuwe bedrijven, wel uitbreiding bestaande posities

Buffett voegde geen nieuwe bedrijven aan zijn portefeuille toe, maar breidde wel bestaande posities uit. Het ging daarbij om negen bedrijven.

De top 3 aankopen

  • Occidental Petroleum
  • Ally Financial
  • Paramount Global 

Groot in olie

Voor de trouwe schare volgers zal het geen verrassing zijn dat Buffett zijn positie in Occidental Petroleum aanzienlijk verhoogde. Buffett heeft het hele jaar door aandelen van Amerikaanse oliebedrijven gekocht, vooral nu de spanning tussen Rusland en de rest van de wereld is toegenomen. De Russische invasie in Oekraïne en de daaropvolgende sancties leidden tot voorraadtekorten en hogere gasprijzen.

Aan het eind van het tweede kwartaal bezat Berkshire Hathaway zo’n 158,5 miljoen aandelen Occidental Petroleum. Buffets belang heeft daarmee een waarde van meer dan 9,3 miljard dollar. Maar ondertussen weten we dat Buffett nog meer aandelen heeft gekocht en nu meer dan 20% van het bedrijf in handen heeft. Zijn belang is meer dan 12 miljard dollar waard. De aankopen van Buffett wekken de suggestie dat hij uiteindelijk kiest voor een volledige overname van het bedrijf.

Berkshire verhoogde verder zijn belang in Chevron met 2,26 miljoen aandelen. Buffett bezit meer dan 161,4 miljoen aandelen met een totale waarde van 25,3 miljard, ofwel 8,2% van de oliegigant.

Online bank als jonge aanwinst

Berkshire's tweede grote aankoop betrof Ally Financial. De onlineconsumentenbank is gespecialiseerd in autoleningen. Buffett stapte pas in het eerste kwartaal voor het eerst in Ally en verhoogde in het tweede kwartaal zijn positie met 234% ter waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Het totale belang in de online bank bedraagt nu 9,7%. Ally heeft sinds de pandemie uitstekende rendementen gegenereerd, dankzij verbeterde operaties en hogere autoprijzen. Beleggers maken zich zorgen over het moment waarop de prijzen gaan normaliseren.

Zie ook: De grootste blunders van Warren Buffett

Grootaandeelhouder in mediabedrijf

Buffett heeft ook zijn positie in het multinationale mediabedrijf Paramount Global aanzienlijk uitgebreid. Hij kocht 9,5 miljoen aandelen, waardoor het totaal op 78,4 miljoen aandelen komt. Bij de huidige beurskoers is dat belang 2 miljard dollar waard. Daarmee bezit Berkshire meer dan 12% van het mediabedrijf.

Apple blijft grootste positie van Berkshire

Naast deze top drie breidde Warren Buffett zijn positie in andere grote portefeuilleholdings uit. Een favoriet van Buffett is Apple, waarin hij zo’n 3,9 miljoen aandelen kocht in het tweede kwartaal. Berkshire bezit nu met 894,8 miljoen aandelen 5,7% van de techgigant.

Het belang in Apple vertegenwoordigt een waarde van bijna 155 miljard dollar. De totale portefeuille had tegen het einde van het tweede kwartaal een totale waarde van 300 miljard dollar. Dit betekent dat Apple goed was voor 40,7% van de portefeuille, als we de rijk gevulde kas van Berkshire even buiten beschouwing laten.

Activision Blizzard 

Het belang in Activision Blizzard werd uitgebreid tot meer dan 68,4 miljoen aandelen op het einde van het tweede kwartaal. Het belang van Berkshire is nu 5,3 miljard dollar waard. Daarmee bezit Buffett bijna 8,5% van het videogamebedrijf.

Tot slot voegde hij 1,27 miljoen aandelen toe van Celanese Corp, zo’n 277.000 aandelen van McKesson Corporation en meer dan 47.000 van het verzekerings- en beleggingsbedrijf Markel Corp.

Niet blindelings volgen

Het klinkt verleidelijk om de buy and hold-strategie van beleggingsgoeroe Warren Buffett blind te volgen, maar langetermijnbeleggers doen er beter aan eigen onderzoek te doen om zo te zien welke aandelen zinvol zijn om toe te voegen aan de portefeuille. 

Lees meer: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront