Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

KK-DD-05-03-2012 Mythe en Magie.

181 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
[verwijderd]
17
Een mythe is een verhaal dat een verklaring probeert te geven voor een
gebeurtenis dat de menselijke geest maar moeilijk kan bevatten. Een van de kenmerken is dat de mythe zich meestal anders dan langs officiële kanalen verspreidt. Het is dan ook begrijpelijk dat mythes sinds de opkomst van het internet een enorme vlucht genomen hebben: een medium dat uitermate geschikt is om inofficiële visies op bepaalde nieuwsfeiten onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Vroeger duurde het eeuwen voordat een mythe ontstond, tegenwoordig zijn een aantal uren of dagen al voldoende. Voorbeelden van dergelijke mythes zijn de verhalen over de 'ware' toedracht van 9-11, de geheime macht van de Bilderberg Groep of de complottheoriën rond de dood van Lady Di. Iets dichter bij huis (op een beleggersforum) zijn dat het Plunge Protection Team (in de wandeling: PPT), de wereldomvattende politieke invloed van Goldman Sachs c.s. en de bewuste manipulaties van de beurzen door het zogenaamde flitskapitaal.

Magie is is door de eeuwen heen gebruikt om al dan niet toekomstige
gebeurtenissen, die men met normale middelen niet kan veranderen, toch te
beïnvloeden. Waar de mens moet passen omdat hij hulpeloos tegenover onzichtbare krachten staat zoekt hij naar wegen om het onafwendbare met behulp van hogere of duistere machten te keren. Dat is niet alleen iets wat onze verre voorouders deden: ook de moderne mens heeft de neiging om magisch te denken, zelfs dan als hij zich niet hulpeloos en kwetsbaar voelt. Voetballers die de nummer 13 niet op hun shirt willen hebben, afkloppen op ongeverfd hout, yuppen die de hele dag zenuwachtig zijn als een zwarte kat hun pad gekruist heeft en mensen die een kaarsje branden als ze voor iemands leven of gezondheid vrezen.

Er is in wezen niet zoveel principieel verschil tussen de sjamaan in een uithoek van Siberië en een beursgoeroe in een Amsterdamse buitenwijk: beiden doen alsof ze de loop der dingen kunnen voorspellen of zelfs beïnvloeden. Daartoe bedienen zij zich van rituelen. De laatstgenoemde heeft daarbij ook nog een nevendoel: er zelf beter van te worden. Van de eerstgenoemde weet ik dat niet zeker, maar ik sluit het niet uit: er zijn ook exemplaren bij die in hun eigen hocus pocus geloven. In elk geval is het zo dat mensen die voor een advies of een voorspelling betalen eerder geneigd zijn om daar waarde aan te hechten dan degenen die dat gratis krijgen, omdat de meeste mensen er een hekel aan hebben beetgenomen te worden. Voordat je uiteindelijk doorhebt dat iemand je een poot uitgerukt heeft moet je een pijnlijk proces door: kijk maar eens naar de afleveringen van "Opgelicht".

Mythes en rituelen: je komt ze elke dag wel in de KK tegen. Pogingen om
dingen te verklaren en rituelen om je tegen verlies te wapenen. Mensen die short zitten en die alle nieuws aanslepen dat maar enigszins geschikt kan zijn om de koersen te laten dalen en die achter elke stijging een vuil komplot vermoeden - en hun tegenpolen die belang hebben bij stijgende koersen en daarom argumenten aanvoeren waarom een index kunstmatig laag gehouden wordt. Een andere methode om een voor jou (on)gewenste ontwikkeling aan de beurzen te bezweren is de bekende struisvogeltruc: je kop in het zand steken en alle nieuws dat niet bij je positie past, domweg negeren.

Een geliefd ritueel is lijntjes trekken en daarop handelen. Omdat de beurs maar drie dingen kan doen: dalen, stijgen of "unch(anged)" blijven - heb je 33% kans dat een vooraf berekende beweging uitkomt. Dat is nog eens iets anders dan de staatsloterij. Een "batman", een "inverted hammer", een shs-formatie of een "shooting star" lijkt wel op een voorspelling van Nostradamus: je blijft zitten met de vraag welke voorspelling je aan welke gebeurtenis moet koppelen. Komt het niet uit dan heb je Nostradamus verkeerd begrepen, en komt het wel uit dan zeggen de tegenstanders dat het óf toeval is, óf een zodanig algemene voorspelling dat die in de loop der tijden wel tientallen keren uit moet komen. De TA heeft als beproefde ontsnappingsmogelijkheid altijd het "valse" signaal of de "valse" uitbraak.

Fundamentalisten wederom slepen als nijvere bijen alle cijfers en feitjes die ze maar kunnen vinden bij elkaar en proberen daarmee kwaliteitsanalyses van een aandeel te maken. Dat klinkt zeer serieus, ware het niet dat zich ook bij kwaliteitsaandelen ontwikkelingen kunnen voordoen die niets met kwaliteit te maken hebben: een grote partij b.v., zoals een pensioenfonds dat ineens van aandelen naar obligaties overschakelt, een noodlottig ongeval zoals bij BP of een CEO die - om onbekende redenen - ineens opstapt.

Ben je nu echt aan de wolven overgeleverd als je probeert aan de beurs geld te verdienen? Ja, volmondig: Ja. Of die wolven nu GS heten of Moody's of Bernanke, of willekeurige politici die vóór hun beurt praten, het doet er niet toe. Daar helpt geen magie tegen, en dus ook geen ritueel.
Kun je daar iets tegen doen? Nee. Je kunt je wel tegen grote tegenvallers "beschermen", maar dat kost geld en dan verdien je weer niets. En als je niets verdient is het ook niet leuk.
Moet je dan wel aan de beurs handelen? Ja. Mits je het met je eigen geld doet dat je (voorlopig) niet nodig hebt. Er zijn hobbies die je méér kunnen kosten, zoals racen op een motor over een natte snelweg, snorkelen langs de Australische oostkust en off-piste skiën in de Alpen.
Als je het voor de adrenaline doet zijn er weinig alternatieven die zo veilig zijn als beurshandel vanuit je luie stoel. Je hoeft er niet eens voor de deur uit om van je dagelijkse portie spanning te genieten. Ach, en die mythen en magische rituelen - die geven ook nog een beetje extra kleur aan je beleggersleven. Zolang je er maar niets voor betaalt. Leg liever een plankje ongeverfd hout naast je toetsenbord. Da's gratis, en zeker zo betrouwbaar als een roeptoeterende Belg. Voor of na elke transactie even afkloppen.

Succes vandaag, er staat haast niets op de agenda:

11:00 Europese Unie - Detailhandel - januari
16:00 Verenigde Staten - Industrial Orders January
16:00 Verenigde Staten - Ondernemersvertrouwen ISM Non-Mfg Index (MoM). Oh ja, en nog cijfers van Walmart en Glencore.
[verwijderd]
2
quote:

katzenkop schreef op 4 maart 2012 19:59:

Mythes en rituelen: je komt ze elke dag wel in de KK tegen. Pogingen om
dingen te verklaren en rituelen om je tegen verlies te wapenen.
Zoals de mythe van de slotveiling.
[verwijderd]
0
FRIDAY, MARCH 9

Employment: Cramer expects to be pleasantly surprised by the Labor Department job numbers, which will be released Friday. If employment numbers look strong, the market could continue to climb despite high oil prices.

www.cnbc.com/id/46597806

04/03 19:45 TST Aexvoorspelling 05/03 : 326-330

Groeten en Sterkte.
[verwijderd]
1
Mooi verhaal en perfect geschreven. Voor wat betreft een aantal opmerkingen daarin is het wellicht veiliger om een Koran te verbranden in Afghanistan, dan die hardop te roepen in bepaalde kringen. Daarom des te meer waardering.
nobahamas
3
[verwijderd]
0
quote:

Realist. schreef op 4 maart 2012 22:56:

dan die hardop te roepen in bepaalde kringen.
Roeptoeteren?
[verwijderd]
1
kk,
Goed geschreven.

wie van de medebeleggers gooit ook zout over zijn schouder voordat hij een order inlegt?
Werkt echt :-)
[verwijderd]
1
Vanaf nu ga ik dus geen verliestrades meer maken. Morgen vroeg eerst een ongeverfd plankje hout + 2 kilo zout inkopen ;-)
[verwijderd]
0
quote:

nobahamas schreef op 4 maart 2012 23:02:

[Modbreak IEX] Gelieve op uw taalgebruik te letten als u wilt reageren.]
Alleen maar applaus toegestaan? Merkwaardige bescherming van een dagdraadopener.
nobahamas
3
Wanneer je als belegger een vorm van waarheidsgehalte toebedeeld aan mythes / Sagen, of in overtreffende trap "Magie??!"
Dan behoor je in mijn visie tot de groep "gelovigen".
Anti-realisten die een waarheid zien in het doorgegeven woord uit het verleden (al-of niet beschreven dan wel mondeling doorgegeven).
Magie versterkt het geheel nog eens met "niet verklaarbare bijzondere krachten"

Kortom een dagdraad met het gelul in de ruimte, maar dan in extreme vorm.

wanneer je enige "guts" had gehad, was dit je stelling geweest:

De AEX is op niets gestegen.
Alle seinen staan op rood.
Na publicatie van cijfers gaan de meeste aandelen in de min.
Alle analisten in loondienst hebben dezelfde opdracht....
Cees de Korte krijgt eens gelijk!

nobahamas
1
quote:

nobahamas schreef op 4 maart 2012 23:02:

[Modbreak IEX] Gelieve op uw taalgebruik te letten als u wilt reageren.]
Hier stond geen verkeerd woord!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
nobahamas
1
quote:

nobahamas schreef op 4 maart 2012 23:38:

[...]
Hier stond geen verkeerd woord!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
Wel 3 AB's!!!!
nobahamas
4
quote:

nobahamas schreef op 4 maart 2012 23:02:

[Modbreak IEX] Gelieve op uw taalgebruik te letten als u wilt reageren.]
Hier stond: "wat een gelul in de ruimte"

Iets verkeerd gezegd?
[verwijderd]
1
quote:

nobahamas schreef op 4 maart 2012 23:41:

[...]
Hier stond: "wat een gelul in de ruimte"

Iets verkeerd gezegd?
Ik drukte mij in een reactie op een opening van katzenkop nog voorzichtiger uit. Werd ook geschrapt.
Maar ja, katzenkop heeft ook herhaaldelijk kritiek geleverd op de moderatie.
Ze heeft zelfs eens gezegd dat ze niet wist hoelang ze het hier nog volhield.
Knap lang dus.
nobahamas
2
Vladimir houdt zijn feestje, en zit weer zes jaar in het zadel.
Missie gelukt.
Het vrije woord in Rusland is niet meer.
In het vrije Westen is het gelukkig anders, ook al worden wij wel eens gehinderd door "gelovigen" die zich moderator noemen.
nobahamas
1
Ik heb toch maar even een berichtje gestuurd naar het AD en het FD.
Met het verzoek om dit forum (onder beheer van IEX) te volgen.
Omdat ik de verdenking heb dat er door het beheer van de site een vorm van censuur wordt uitgeoefend.
ramptoerist
0
Een mythe is een mythe omdat het een mythe is. ( Duhhh, dingdong? )
een diepere analyse van een mythe is niet de uitleg van de mythe, maar de psychologie achter mythevorming, in het algemeen. En die is nogal veelzijdig, en sociaal en cultureel ( geologisch ) afhankelijk. Heb je effe ? Ga je die per subject ''analyseren'' dan blijft er vaak weinig over, immers, de mythe is een mythe, iets wat vaak zat is weerlegd, of is aangetoond in de KK.
En daar doen 2 a 4 tjes niks aan af.

nobahamas
0
Wanneer ik gebanned wordt kun je me vinden onder no-bahamas / no-more- obamas / Noob-à-hamas / no-ba-hamas .... Of welke vorm van lettercombinaties dan ook.

Wanneer de censuur werkelijk toeslaat zal ik verschijnen als no-ba-hamas

't is maar net hoe het loopt, maar ik laat me niet piepelen door een stelletje no-no's die hier voor "moderator" spelen!

d' Aandelen '
2
Katzenkop,

Ook van mij een vette AB, mooi leesbaar geschreven verhaal.
Moet je aan de beurs handelen? Ja ? Nee dus je moet niet op de beurs handelen maar je mag op de beurs handelen, het is namelijk legaal en voor ieder die een paar euro wil verliezen, de meesten van ons, of een paar euro willen verdienen, een veel kleiner deel.
Toch vind ik wel veel magie op de beurs, de Dow Jones eindigt op record hoogte en je verwacht dat de AEX en DAX hoger openen en het tegendeel is het geval, das toch magie.
Ondanks alle mooie woorden en vertrouwen die door de Europese ministers worden uitgesproken stijgen de Europese schulden tot duizelingwekkende hoogte en desondanks gaat de beurs omhoog, puur magie.
Thuis in Nederland blijkt 18 miljard euro aan bezuinigingen niet voldoende te zijn en daarboven op moeten wij nog ca. 20 miljard bezuinigen en staan we voor 93 miljard garant voor het Europese noodfonds, het moet toch magie zijn dat de AEX omhoog gaat terwijl wij officieel in een recessie zitten. ( Sorry kan de e met puntjes ff niet vinden op mijn Apple met Windhoos 7, had ik nodig voor ProTrade.)

Er zal ongetwijfeld een verklaring zijn voor het feit dat de AEX soms ineens out of the blue 2, 3 of meer punten zakt in zeer korte tijd en ook stijgt maar dat duurt meestal een fractie langer, maar dat soort bewegingen maakt het er ook niet makkelijker op om je strategie te bepalen, het kan vaak alle kanten op en zeker met die lage volumes moet ik toegeven dat ik het niet weet, wel wat ik hoop en dat is dalen om nog iets terug te verdienen aan die " bescherming" met puts.

181 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 878,56 +8,29 +0,95% 10:20
AMX 915,86 -0,68 -0,07% 10:20
ASCX 1.191,59 +0,80 +0,07% 10:05
BEL 20 3.868,82 +10,88 +0,28% 10:20
Germany40^ 18.056,80 +139,52 +0,78% 10:20
US30^ 38.146,65 +22,52 +0,06% 10:20
US500^ 5.087,79 +42,85 +0,85% 10:20
Nasd100^ 17.624,76 +196,21 +1,13% 10:20
Japan225^ 37.980,55 +255,41 +0,68% 10:00
WTI 83,83 +0,08 +0,10% 10:20
Brent 87,93 +0,02 +0,02% 10:20
EUR/USD 1,0740 +0,0011 +0,10% 10:20
BTC/USD 64.303,10 +323,24 +0,51% 02:59
Gold spot 2.345,91 +13,88 +0,59% 10:20
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 608,800 +27,200 +4,68% 10:00
PROSUS 31,555 +0,745 +2,42% 10:01
ADYEN NV 1.182,400 +25,400 +2,20% 10:01
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 135,350 -13,650 -9,16% 10:00
ABN AMRO BANK N.V. 15,135 -0,740 -4,66% 10:00
BESI 132,800 -3,200 -2,35% 10:00

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront