Kansrijk voor beleggers: smallcaps in Azië

Door Redactie op 31 mei 2017 08:30 | Views: 2.691

Kansrijk voor beleggers: smallcaps in Azië

Er is een aantal belangrijke factoren dat in het voordeel van Aziatische aandelen spreekt: de gunstige demografische ontwikkeling en de opkomst van een grote middenklasse met hogere inkomens bijvoorbeeld. Paul Rathband, Fundmanager Asia ex Japan Equities bij Schroders, ziet echter nog een interessante ontwikkeling.

"Door de stijgende lonen worden bedrijven in Azië steeds minder gezien als producenten die tegen lage kosten voor het Westen produceren", schrijft Rathband in een note. "Ze voegen steeds vaker waarde toe aan het eindproduct of ze bieden diensten aan."

Rathband ziet de Research & Development-budgetten bij Aziatische bedrijven stijgen en hun innovatiekracht toenemen. "Deze ontwikkeling is vooral zichtbaar bij de Aziatische smallcaps en dat maakt hen daarom zo interessant."

Zie ook: Top 5 Nederlandse aandelenfondsen

Bovengemiddeld

"Wanneer u als belegger op zoek bent naar groei, kunt u dus het best blootstelling zoeken aan Aziatische smallcaps. Zij presteren bovengemiddeld en hebben een uitstekend trackrecord opgebouwd in de afgelopen vijftien jaar." 

Hoewel dat nog geen indicatie is voor prestaties in de toekomst, betekent beleggen in smallcaps wel; beleggen in bedrijven die sneller kunnen groeien dan "logge largecaps". Momenteel is de koers-boekwaarde van Aziatische smallcaps gelijk aan het historisch gemiddelde van 1,3 tot 1,4. Dit betekent ten opzichte van largecaps soms wel een korting van 10 tot 45%, maar komt gemiddeld uit op 20 tot 30%, legt Rathband uit. En waar die korting de afgelopen jaren kleiner is geworden, loopt die nu weer op dankzij de reflatiehandel met China. 

Kansen in India

Rathband ziet onder andere kansen bij familiebedrijven in India. Ondanks dat het bedrijfsklimaat in het land chaotisch kan zijn. "Liquiditeit en waarderingen zijn twee zaken waar nog mee geworsteld wordt, maar op de lange termijn liggen er heel interessante mogelijkheden voor beleggers in India."

Ook in Taiwan zijn kansen te vinden. Bedrijven in het land zijn er in bepaalde niches in verschillende sectoren in geslaagd om cruciale spelers in de wereldwijde supply chains te worden. 

Rathband concludeert dat er over het algemeen in Aziatische smallcaps veel ruimte is om te investeren en op die manier te profiteren van de "ongekende snelheid" waarmee veranderingen in die regio gepaard gaan. 

Lees ook: Drie kansrijke aandelen binnen de telecomsector

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.