Zorgt bitcoin halving voor nieuwe koersexplosie?

Door Redactie op 21 maart 2024 11:30 | Views: 6.488

Zorgt bitcoin halving voor nieuwe koersexplosie?
Beeld: iStock

We staan momenteel aan de vooravond van de halvering van nieuw uit te geven bitcoins. De populaire cryptomunt is begrensd op 21 miljoen stuks en na elke 210.000 blokken halveert de beloning die miners ontvangen. Tijdens drie eerdere halveringscycli is de prijs van bitcoin geëxplodeerd. Dominic Basulto vraagt zich op The Motley Fool af, of dat nu weer het geval zal zijn.

De geschiedenis suggereert dat de koers van bitcoin omhoog zal schieten na een halvering. Toch zijn er ook andere geluiden. Enkele sceptici wijzen erop dat een groot deel al ingeprijsd zou kunnen zijn. In dat geval kan de koersontwikkeling van de bitcoin beleggers teleurstellen.

Wat nu een groot verschil is ten opzichte van de voorgaande halveringen, is dat sinds kort Spot bitcoin ETF’s op de markt zijn toegelaten. En daar stroomt veel geld naartoe.

De introductie van die nieuwe bitcoin ETF’s heeft in de eerste maanden van dit jaar de koers opgedreven. Rond april wordt een halvering verwacht en dat kan een nieuwe katalysator voor de cryptomunt vormen. In het verleden profiteerde de koers van zo’n halving, maar het zou ook kunnen dat beleggers er te veel van verwachten en de gebeurtenis uiteindelijk weinig effect sorteert. 

Het klassieke patroon

Iedereen weet dat rendementen uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Maar in 2012, 2016 en 2020 is de koers van de populaire cryptomunt tijdens een halvering omhooggeschoten naar nieuwe recordhoogtes. Het klassieke patroon is dat de waarde van bitcoin stijgt voorafgaand aan de halvering en daarna echt omhooggaat.

Na de laatste halvering in mei 2020 ging de bitcoin van $10.000 naar een piek van $69.000. Veel beleggers lijken te verwachten dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Er zijn prognoses voor de bitcoin van $100.000 tegen het einde van het jaar en misschien zelfs $150.000 ergens in 2025.

Grayscale Investments denkt dat, dankzij de impact van de nieuwe bitcoin ETF’s, deze halveringscylcus alle voorgaande zal overtreffen. Er stroomt op dit moment zoveel nieuw geld naar bitcoin dat elke verkoopdruk snel zal worden geabsorbeerd door de ETF's. Morgan Stanley raadt zijn klanten eveneens aan om bitcoin te kopen vóór de halvering en niet erna. Want als je te lang wacht, mis je mogelijk de verwachte winsten vlak na de halvering.

Te vroeg gepiekt

Ook een digitale munt heeft twee kanten. Er zijn sceptici die denken dat de komende halvering weinig oplevert. Mogelijk heeft de cryptomunt te vroeg gepiekt. In drie eerdere halveringscycli bereikte de crypto een nieuw hoogtepunt na de halvering en niet ervoor. Nu koerst de bitcoin al op recordhoogte, terwijl de halvering nog moet komen. 

Het is de vraag of de impact van de halvering al is ingeprijsd of niet. Omdat we weten wanneer de bitcoin gehalveerd wordt, gecombineerd met het idee dat financiële markten over het algemeen efficiënt zijn, is opleving na de halvering niet de verwachting.

JPMorgan Chase heeft zelfs gewaarschuwd dat de koers na de halvering een duikvlucht kan maken tot $42.000. Dat komt deels vanwege de impact van de halvering voor belangrijke leden van het ecosysteem. Bitcoin-miners kampen met stijgende productiekosten terwijl hun beloningen worden gehalveerd. De verkoopdruk kan gaan toenemen als de miners het moeilijk krijgen. 

Beleg ook met bitcoin voor de lange termijn

Misschien is het niet verstandig om te focussen op één bepaald moment, zoals de halveringsdatum in dit geval. Op de lange termijn is de verwachting dat bitcoin stijgt: dan hoeft men zich geen zorgen te maken over een mogelijke terugval na een halvering. De nieuwe bitcoin ETF’s zorgen ook voor een onophoudelijke instroom van vers kapitaal.

Nu zowel particuliere als institutionele beleggers hun portefeuille-allocaties naar bitcoin opvoeren, lijkt dit een krachtige trend te zijn op de lange termijn. Dat zorgt voor optimistische vooruitzichten voor de populaire ongereguleerde munt. Op de lange termijn heeft bitcoin het potentieel om beter te presteren dan elke andere beleggingscategorie.

Lees ook: Wordt bitcoin halving de volgende koerstrigger voor de cryptomunt?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!