De Promising Seven: techaandelen met baanbrekende innovaties

Door Redactie op 26 maart 2024 08:10 | Views: 9.866

De Promising Seven: techaandelen met baanbrekende innovaties
Beeld: ASML

Techbedrijven moeten blijven innoveren om ook in de toekomst relevant te blijven. De Amerikaanse website InvestorPlace selecteerde zeven gevestigde bedrijven die alles in huis hebben om hun sector opnieuw te definiëren.

Om als technologiebedrijf een voortrekkersrol te kunnen blijven spelen, is een pioniersgeest onontbeerlijk. InvestorPlace selecteerde zeven techbedrijven die al naam hebben gemaakt, maar ook de potentie hebben om met baanbrekende innovaties de technologische ontwikkelingen op een hoger plan te tillen. In deze Promising Seven is ook een rol weggelegd voor een Nederlandse techreus.

1. ASML

ASML is een cruciale speler in de chipsector, met zijn hoogwaardige ultraviolet-lithografie. Het is de enige onderneming ter wereld die de complexe machines kan maken die nodig zijn voor de ontwikkeling van geavanceerde chips. Veel van de huidige innovaties zouden niet mogelijk zijn zonder de expertise van het bedrijf uit Veldhoven.

Toch verwachten analisten dit boekjaar niet veel groei, maar dat lijkt anders te worden in 2025, als de groei naar verwachting met zo'n 25% aantrekt. Daar betalen beleggers ook wel voor. Het aandeel wordt verhandeld tegen bijna 13x de omzet in het komende jaar. Analisten geven een gemiddeld koersdoel van $958,60, de hoogste schatting komt op $1072. Dat ligt een stuk boven de huidige koers van circa €912.

2. Qualcomm

Qualcomm is een belangrijke speler in de uitrol van 5G. Het bedrijf is al bezig met het zetten van benchmarks voor razendsnelle datasnelheden, lage latency en het faciliteren van nieuwe toepassingen. Dit betreft onder meer de ontwikkeling van autonome voertuigen en smart city-oplossingen.

De voortdurende investeringen van het bedrijf in onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders stimuleren innovatie op gebieden als mobile computing, Internet of Things en edge computing.

Het bedrijf kan met zijn innovaties bepalend zijn voor hoe machines met elkaar communiceren. Analisten voorspellen voor het boekjaar 2024 een omzet van $38,14 miljard. Dat dat zou een stijging van 6,4% betekenen ten opzichte van vorig jaar. In 2025 kan de groei 8,6% bedragen. Het gemiddelde koersdoel ligt op $164,55. Enomoto vindt dat een hogere schatting meer overeenkomt met de huidige realiteit. Het hoogste koersdoel komt uit op $200, bij een huidige koers van circa $168.

3. Intuit

Intuit is op het eerste oog niet echt een opwindend techaandeel. Het bedrijf staat bekend om zijn financiële software voor belastingen en boekhouding. Door de coronacrisis overwegen meer mensen een zelfstandig arbeidzaam leven. Als het thuiswerken weer tot het verleden gaat behoren, is de kans groot dat velen besluiten om ondernemer te worden. Dat kan leiden tot een versnelling van de gig-economie. En dat kan voor Intuit meer vraag betekenen naar zijn financiële software.

Daarnaast integreert Intuit kunstmatige intelligentie steeds meer in verschillende functionaliteiten en dat maakt het aandeel ook aantrekkelijk. Analisten voorspellen voor dit boekjaar een 11,7% hogere omzet van $16,05 miljard. Voor 2025 kan de omzet oplopen tot meer dan $18 miljard. Het gemiddelde koersdoel ligt op $705,62, wat neerkomt op een opwaarts potentieel van 10%.

4. Uber

Uber is een innovatief bedrijf dat de taxibranche op de schop nam. Het platform biedt de mogelijkheid tot het delen van ritten. Het is een geniaal concept, dat Uber mogelijk kan toepassen in andere sectoren.

Met Uber Freight kan het innovatieve technologiebedrijf een revolutie teweegbrengen in de transportsector. Freight biedt forfaitaire prijzen, snelle boekingen, 24/7 service en live tracking. Er zijn duidelijk risico's, maar er zit ook veel potentie in het bedrijf.

Analisten verwachten dat de omzet in 2024 uitkomt op $43,28 miljard. Dat is ruim 16% meer dan vorig jaar. En in 2025 denken ze dat een omzet van $50,4 miljard mogelijk is, een groei van 16,4% op jaarbasis. Het aandeel krijgt een koersdoel van $86,09: circa $6 meer dan nu.

5. Adobe

De creatieve software van Adobe ondersteunt een breed scala aan content, waaronder afbeeldingen, fotografie, illustratie, animatie, multimedia/video, films en drukwerk. Binnen de gig-economie kan het aandeel een langetermijnwinnaar zijn.

Ook Adobe begeeft zich op het gebied van de generatieve AI en integreert dat in zijn software. Dat genereert meer omzet. Analisten voorspellen een omzetgroei van 20% in het boekjaar 2024 tot $21,46 miljard. Voor het jaar daarop denken zij dat een omzet van $24 miljard mogelijk is, oftewel een groei van 11,9% op jaarbasis. Het aandeel krijgt een gemiddeld koersdoel van $647,67: 27% boven het huidige niveau.

6. Alphabet

Van de diensten van Alphabet maken we dagelijks gebruik. Dit gaat van zoekfuncties tot het cloudcomputingplatform. Hoe was de wereld eigenlijk vóór Google bestond? InvestorPlace heeft hoge verwachtingen van Alphabets AI-systeem. Momenteel ligt Gemini als tegenhanger van ChatGPT onder vuur. Dat komt vooral doordat het weleens verkeerde informatie genereert. Maar als Alphabet een manier vindt om Gemini en Google Search te integreren, kan het er anders uit gaan zien.

Analisten voorspellen dat de omzet voor het boekjaar 2024 uitkomt op $342,28 miljard (+11,3%) en in 2025 zou de omzet meer dan $378 miljard kunnen bedragen. Het aandeel krijgt een gemiddeld koersdoel van $164,59: bijna $15 meer dan nu.

7. Amazon

De laatste van de zeven veelbelovende techaandelen is Amazon. Het bedrijf heeft de aanzet gegeven tot de e-commerce-golf. Bij online retail denken veel mensen als eerste aan Amazon. Maar het bedrijf heeft zijn focus verbreed en in elke sector veroorzaakt het verstoring en veel beweging. InvestorPlace denkt dat Amazon de kosten gestaag zal verlagen en de efficiëntie zo ver zal doorvoeren dat het misschien zinloos wordt om buiten de deur te gaan winkelen.

Voor dit fiscale jaar verwachten analisten gemiddeld een omzet van $641,26 miljard (+11,6%) en in 2025 kan de omzet met nog eens 11% stijgen tot $714,37 miljard. Het gemiddelde koersdoel staat op $208,48, wat een opwaarts potentieel van 18% inhoudt.

Lees ook: De chipsector: de nieuwe smeerolie voor de wereldeconomie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!