Wall Street heeft voor 2023 hoge verwachtingen van deze aandelen

Door Redactie op 15 december 2022 10:30 | Views: 18.064

Wall Street heeft voor 2023 hoge verwachtingen van deze aandelen

Niemand weet wat 2023 gaat brengen, maar afnemende inflatie en een milder beleid van de Fed kunnen leiden tot een hersteljaar voor aandelen.

Na een scherpe stijging van de rente hebben Amerikaanse aandelen dit jaar een pak slaag gekregen. Maar 2023 kan heel andere omstandigheden brengen. Philip van Doorn kijkt op MarketWatch naar de aandelen uit de S&P 500 en de Dow Jones die naar de mening van een meerderheid van de analisten het komende jaar het meest zullen stijgen.

Het favorietenlijstje van Wall Street

Bijna een vijfde van de aandelen in de S&P 500 wordt door ten minste 75% van de analisten als koopwaardig beoordeeld. Deze aandelen hebben een potentiële upside van ten minste 27%. Bovenaan noteert EQT, met een koerspotentieel van 69%.

Opvallend is dat er exact 92 aandelen op het kooplijstje staan. Dat getal is interessant, want een jaar geleden (eind 2021) kregen 93 aandelen uit de S&P 500 eenzelfde oordeel. Toch pakte 2022 heel anders uit. De S&P 500 koerst in 2022 16% lager. Alle sectoren zijn gedaald, behalve de energie- en nutssector. Die zijn respectievelijk met 53% en met 1% gestegen (exclusief dividenden).

Dit zijn de 20 topaandelen uit de S&P500 volgens Wall Street:

  1. EQT Corp.
  2. Catalent Inc.
  3. Amazon.com Inc.
  4. Global Payments Inc.
  5. Signature Bank
  6. Salesforce Inc.
  7. Bio-Rad Laboratories Inc. Class A
  8. Zoetis Inc. Class A
  9. Delta Air Lines Inc.
  10. Diamondback Energy Inc.
  11. Caesars Entertainment Inc.
  12. Alphabet Inc. Class A
  13. Halliburton Co.
  14. Alaska Air Group Inc.
  15. Targa Resources Corp.
  16. Charles River Laboratories International Inc.
  17. ServiceNow Inc.
  18. Take-Two Interactive Software Inc.
  19. EOG Resources Inc.
  20. Southwest Airlines Co.

De meeste bedrijven uit dit lijstje hebben in 2022 grote dalingen geïncasseerd. Maar het bedrijf dat bovenaan de lijst noteert, EQT Corp., is daarop een uitzondering. Dat aandeel uit de olie- en gassector is 69% gestegen in 2022 en de verwachting is dat het nog eens 62% aan waarde kan toevoegen in de komende 12 maanden.

Analisten denken dat de winst per aandeel van het bedrijf in 2023 zal verdubbelen (deels door de verwachte overname van THQ), nadat de winst per aandeel in 2022 al was verviervoudigd.

Voor de nummers twee en drie geldt iets anders. Catalent is afgelopen jaar 64% gekelderd, maar kan zich opmaken voor een opmars van 59%. Het aandeel noteert dan nog altijd een stuk onder de slotkoers van eind 2021. Hetzelfde geldt voor nummer drie, Amazon. Dat is een aandeel met een opwaarts potentieel van 50%, na een daling van 46% tot nu toe in 2022. Als de aandelen Amazon vanaf hier 50% zouden stijgen tot het koersdoel van 136,02 dollar, koersen ze nog altijd 18% lager dan eind 2021.

Er zijn in totaal zeven aandelen met een opwaarts koerspotentieel van meer dan 40%. Interessant is dat deze zeven alle uit een andere sector komen. Het gaat respectievelijk om de sectoren Olie- en gasproductie (EQT), Geneesmiddelen (Catalent), Internetdetailhandel (Amazon), Commerciële dienstverlening (Global Payments), Regionale banken (Signature Banks), Software (Salesforce) en Medische specialiteiten (Bio-Rad Laboratories).

De Dow-trappers

Van Doorn heeft ook gekeken naar de Dow Jones en welke aandelen daar als potentiële winnaars worden getypeerd. Dit is de top tien, met de kanttekening dat de meningen hier veel meer verdeeld zijn en de lijst niet de consensus weergeeft van een ruime meerderheid van de analisten:

  1. Salesforce Inc.
  2. Walt Disney Co.
  3. Apple Inc.
  4. Verizon Communications Inc.
  5. Visa Inc. Class A
  6. Microsoft Corp.
  7. Chevron Corp.
  8. Cisco Systems Inc.
  9. UnitedHealth Group Inc.
  10. Goldman Sachs Group Inc.

De top drie uit de Dow Jones heeft een opwaarts potentieel van 20% tot 47% en komt uit de sectoren Software (Salesforce), Entertainment (Walt Disney) en Technologie (Apple).

Opvallend is dat het opwaarts potentieel van deze Dow-aandelen gemiddeld lager ligt dan de vooruitzichten voor de topaandelen uit de S&P500. Van slechts vier aandelen uit de Dow Jones denkt meer dan 75% van de analisten dat het opwaarts potentieel in de dubbele cijfers loopt. De tijd zal leren of ze het bij het rechte eind hadden.

Lees meer: 'Wall Street sorteert voor op eindejaarsrally'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.