In deze aandelen beleggen Warren Buffett én Cathie Wood

Door Redactie op 1 maart 2023 08:45 | Views: 16.814

In deze aandelen beleggen Warren Buffett én Cathie Wood

Op het eerste gezicht zouden beursgoeroes Cathie Woord en Warren Buffett niet minder op elkaar kunnen lijken. Alleen al hun portfolio’s zijn enorm verschillend.

Terwijl Warren Buffett voornamelijk focust op bewezen aandelen met sterke fundamentals en een stevige marktpositie, zitten de Ark ETF’s van Cathie Wood duidelijk aan de meer speculatieve kant.

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de twee investeerders. Zowel Buffett als Wood kijkt naar onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten, beiden kopen – om verschillende redenen – goedkoop in en zijn gefocust op de zeer lange termijn. 

Niettemin zijn de verschillen enorm.

Twee tegenpolen

Susan Dziubinski van Morningstar beschrijft de beleggingsstrategie van Buffett als:

  • Koop bedrijven, geen aandelen. Met andere woorden: denk als een bedrijfseigenaar, niet als iemand die een stuk papier bezit (of tegenwoordig een digitale handelsbevestiging).
  • Zoek naar bedrijven met concurrentievoordelen die kunnen worden behouden, ofwel economic moat. Bedrijven die met succes concurrenten kunnen afweren, hebben meer kans om hun intrinsieke waarde in de loop der tijd te verhogen.
  • Focus op de intrinsieke waarde op lange termijn, niet op de winst op korte termijn. Wat telt is hoeveel geld een bedrijf in de toekomst voor zijn eigenaars kan genereren. Waardeer bedrijven daarom met behulp van een contantewaardeberekening.
  • Eis een veiligheidsmarge. Toekomstige kasstromen zijn van nature onzeker. Koop bedrijven altijd voor minder dan hun intrinsieke waarde om die onzekerheid te compenseren.
  • Wees geduldig. Beleggen gaat niet over onmiddellijke voldoening, het gaat over succes op lange termijn.

En de beleggingsstrategie van Cathie Woods Ark Investments wordt door The Fool zo beschreven:

  • Innovatie bespaart kosten, omspant sectoren en regio's en bevordert meer innovatie.
  • Er is zowel top-down als bottom-up onderzoek nodig om de beste investeringsmogelijkheden in kaart te brengen.

Toch zijn er volgens The Fool vijf aandelen waar zowel Buffets Berkshire Hathaway als Woods ARK in zitten:

Amazon

Amazon is gespecialiseerd in e-commerce en andere online dienstverlening, waaronder clouddiensten. Het fonds maakt 0,30% uit van de portefeuille van Berkshire Hathaway en is 1,99% van de Space Exploration & Innovation ETF van Ark Investments.

De marktpositie van Amazon is uitstekend. Het in Seattle gevestigde e-commercebedrijf leverde als een van de eerste bedrijven diensten in het online verhandelen van goederen. Het bezit in deze markt ook een gigantisch marktaandeel vergeleken met concurrenten Ebay en Etsy. Het onderscheidende vermogen, de consistente resultaten en de grote hoeveelheid cash zijn voor Berkshire reden genoeg om Amazon aan te schaffen voor de lange termijn. 

Bij Ark maakt Amazon onderdeel uit van de Space Exploration & Innovation ETF. Het bedrijf leidt namelijk Project Kuiper, een programma van 10 miljard dollar dat gericht is op het opzetten van een wereldwijd internet-netwerk dat wordt verbonden door meer dan 3000 satellieten in een lage baan om de aarde. Onlangs heeft Amazon een overeenkomst gesloten met een joint venture van Boeing en Lockheed om de eerste paar honderd satellieten de ruimte in te sturen.

Daarnaast heeft Amazon gewerkt aan het verder automatiseren van zijn bezorgingsproces door gebruik te maken van drones. Het bedrijf kreeg vorig jaar toestemming van de overheid om een vloot te exploiteren, wat de weg vrijmaakt voor onbemande bezorging van pakketten. Autonome vluchten zijn al met succes getest. (Bron: thestreet.com)

BYD Auto

De Chinese producent van elektrische en hybride voertuigen BYD heeft een flink concurrentievoordeel. Het maakt namelijk 65% van de wereldproductie van nikkel-cadmiumbatterijen en 30% van de wereldproductie van lithium-ionbatterijen voor mobiele telefoons. Daarnaast levert het bedrijf  accu’s voor autoproducenten als Toyota en Suzuki. 

De Chinese autoproducent is zo een uitstekend voorbeeld van Buffetts langetermijnvisie. BYD nam in 2002 Qinchuan Machinery Works over vanwege de productievergunning voor personenauto’s en presenteerde in 2008 ’s werelds eerste plug-in hybride. Vervolgens kocht Berkshire Hathaway in het vierde kwartaal van 2008 een belang van 10% à $232 miljoen en sindsdien is het concern uitgegroeid tot ’s werelds grootste producent van plug-in hybride en elektrische voertuigen. Berkshire heeft  zijn positie inmiddels met een derde verkleind. 

Wood stapte in 2018 in het Chinese bedrijf toen het koerste tegen $13,41 en heeft sindsdien circa 270.000 aandelen ingekocht ter waarde van $16,2 miljoen. Ark Investments zit echter om heel andere redenen in het fonds dan Berkshire Hathaway; de assemblagetak is de reden dat BYD deel uitmaakt van de Autonomous Tech & Robotics ETF van Ark.

General Motors

GM is met kop en schouders het oudste aandeel in beide portfolio’s van Amerika’s tegenpolen. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en verkoopt vrachtwagens, crossovers, auto’s en auto-onderdelen. Het staat voornamelijk bekend als verkoper van de merknamen Buick, Cadillac, Chevrolet en GMC, maar bezit ook verschillende Chinese autoproducenten en was tot 2017 eigenaar van Opel/Vauxhall. 

Buffett zit al sinds 31 maart 2012 in de Amerikaanse autoproducent en heeft sindsdien 53 miljoen aandelen ingekocht ter waarde van $1,7 miljard per juni 2022. Het aandeel was goedkoop in 2012 en is sindsdien ook goedkoop gebleven met een waardering van 5x de winst. Het past zo goed in Buffets strategie van goedkoop inkopen en duur verkopen. Ook het concurrentievoordeel is een reden dat het aandeel bij Buffett past. De autoproducent heeft de capaciteit om op grotere schaal dan de concurrentie elektrische voertuigen te produceren.

Ook voor Ark Investments was de recente focus van GM op elektrische voertuigen reden om – in mei 2022 – voor $6 miljoen aan aandelen in te kopen. Wood zei in november 2021 tegen Barron’s dat de autofabrikanten uit het verleden nog vast zaten in het industriële, door benzine aangedreven tijdperk, maar was uiteindelijk onder de indruk van de manier waarop CEO Mary Barra het schip heeft weten te keren.

General Motors streeft naar een volledig elektrische toekomst, zonder ongevallen, zonder uitstoot en zonder files. Om dat voor elkaar te krijgen wil het management tegen 2025 $35 miljard dollar investeren in technologie voor elektrische voertuigen en de komende vijf jaar twintig nieuwe EV-modellen introduceren. Mary Barra voorspelt dat GM Tesla halverwege het decennium zal overtreffen, en dat zou mogelijk moeten zijn vanwege de grote industriële capaciteit van de autoproducent. 

NuBank Holdings en StoneCo Ltd.

Uit cijfers van de Wereldbank uit 2020 valt te concluderen dat een groot deel van de Latijns-Amerikaanse bevolking nog geen bankrekening heeft. Sinds de pandemie zijn steeds meer mensen echter het betaalsysteem PIX van de centrale bank van Brazilië gaan gebruiken. 

Door de introductie van dit systeem kwam een groot deel van de bevolking in Brazilië in contact met online financiële dienstverlening. Als we het hebben over ontwrichtende innovatie, is er in deze regio sprake van een uitstekend voorbeeld. Twee bedrijven in de portfolio’s van Buffett en Wood zijn in dit gat gesprongen: NuBank Holdings en StoneCo Ltd. 

NuBank biedt een online platform voor bankzaken en heeft sinds de IPO in november 2021 70 miljoen klanten geworven in Brazilië, Mexico en Colombia. Het concern verzorgt tegenwoordig financiële diensten voor 39% van de volwassen bevolking van Brazilië en heeft daarmee een uitstekende marktpositie. Ook het groeiperspectief op de korte termijn is indrukwekkend. Zowel Berkshire Hathaway als Ark Investments is bij de beursgang in het Braziliaanse fintech-bedrijf gestapt. 

Voor Warren Buffett zullen de redenen de marktpositie zijn en het potentieel op de lange tot zeer lange termijn. Dat het fonds in de loop van 2022 met 70% in waarde is gedaald, zal voor Berkshire dan ook niet relevant zijn: het bedrijf heeft zijn positie, goed voor 0,15% van de portefeuille, vooralsnog niet verkocht. En bij Cathie Woods strategie van investeren in ontwrichtende technologie sluit dit fonds ook uitstekend aan: het biedt een steeds groter wordend deel van de Latijns-Amerikaanse bevolking financiële diensten en draagt bij aan maatschappelijke verandering door deze dienstverlening toegankelijker te maken. NuBank maakt voor 1,80% onderdeel uit van Arks Fintech Innovation ETF en is goed voor 0,59% van de Next Gen Internet ETF.

Voor StoneCo, ook gevestigd in Brazilië, geldt een soortgelijk verhaal in een ander marktsegment. StoneCo biedt ook financiële technologie, maar heeft bij het ontwikkelen van het Stone Business Model een in de cloud gebaseerd technologieplatform ontworpen dat klanten onderling verbinding laat maken en betalingen regelen. Het concern biedt houvast voor midden- en kleinbedrijf en bedient zo een grote regionale bevolking die steeds meer verbonden raakt met het internet en financiële dienstverlening voor consumenten.

Daarmee biedt dit fintech-bedrijf ook disruptive innovation en om die reden past het uitstekend in Woods Fintech Innovation ETF (2,73% van de portefeuille). Ook Berkshire Hathaway is voor 3,4% aandeelhouder (een kleine 0,03% van de portfolio) en net als bij NuBank zal de marktpositie in Latijns-Amerika een van de redenen zijn. 

Disruptie hindert de lange termijn niet

Zo geven deze vijf beursgenoteerde bedrijven een mooi beeld van de beleggingsfilosofieën van beide beursgoeroes. Buffetts nadruk op sterke fundamentele data en concurrentievoordelen is duidelijk te zien in de sterke marktposities van Amazon, BYD Auto en de Braziliaanse fintech-bedrijven NuBank en StoneCo. Ook het goedkoop ingekochte General Motors past met zijn grote industriële capaciteit in de portefeuille van het Orakel van Omaha. 

In Cathie Woods Ark Investments ETF’s is duidelijk de focus op disruptive innovation te zien. Of het nu het toegankelijker maken van financiële dienstverlening in Zuid-Amerika is of satellietnetwerken en geautomatiseerde bezorging betreft, alle vijf de bedrijven hebben aspecten die aansluiten bij deze doctrine.

Uiteindelijk valt te concluderen dat deze vijf fondsen deel uitmaken van beide portefeuilles omdat ze om diverse redenen aansluiten bij de zo verschillende strategieën van zowel Berkshire Hathaway als Ark Investments. 

Lees ook: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.