Is AI de redding voor computerfabrikanten? 2 aandelentips

Door Redactie op 9 november 2023 11:30 | Views: 10.855

Is AI de redding voor computerfabrikanten? 2 aandelentips
Beeld: © iStock

Tijdens de coronarestricties in 2020 en 2021 stegen de wereldwijde verkopen van computers met bijna een kwart, schrijft Barron’s.

Na de heropening van kantoren kwam de upgrade cycle – waarin mensen massaal geld uitgaven aan vernieuwde thuiswerkapparatuur – echter tot een einde. Ook in 2022 pakten de pc-verkopen lager uit. 

Kunstmatige intelligentie

Anno 2023 staat de computerindustrie mogelijk aan de vooravond van groei. Nieuw is dat PC-producenten nu volop inzetten op kunstmatige intelligentie (AI) voor nieuwe toepassingen van computers. Voorheen waren computers vooral een apparaat om het internet mee op te gaan, denk aan online platforms als Amazon, Facebook of Google. Alle data zijn in de cloud, van muziek tot foto’s, waardoor computers afhankelijk zijn van hun netwerkverbinding. 

Computerfabrikanten zijn nu juist bezig om computers uit te rusten met applicaties die generatieve AI zelf kunnen draaien, zodat ze zowel offline als online werken. Volgens Alex Cho, president van HP’s Personal Systems Group, zal AI nieuwe toepassingen en voordelen met zich meebrengen.  

Ook Intel ziet kansen in AI-toepassingen voor PC’s en zal in december zijn eerste processor lanceren met een geïntegreerde neural processing unit, waarmee grote hoeveelheden data efficiënt kunnen worden verwerkt. 

Concurrent AMD heeft in januari al een nieuwe generatie processors gelanceerd met ingebouwde AI-toepassingen. 

Stagnatie

Kunstmatige intelligentie kan de pc-markt een steuntje in de rug geven, want deze sector kampt al jaren met stagnatie, maar had dankzij de coronapandemie een korte opleving. 

Cho schat in dat AI-computers binnen 3 jaar 40% tot 50% van de totale computerverkopen zullen uitmaken. Dit komt dankzij nieuwe AI-toepassingen zoals live-vertalingen tijdens online vergaderingen. 

Critici wijzen er echter op dat AI juist het belang van PC’s zal verkleinen, doordat uitgebreide taalmodellen – door de vereiste rekenkracht – enkel in de cloud gedraaid kunnen worden. 

Als beleggers geloven in een heropleving van de PC-verkopen, dan doen zij er goed aan te kijken naar Dell of HP. Deze bedrijven handelen op lage waarderingen, en beleggers zouden van een nieuwe opleving kunnen profiteren. Daarnaast zien aandeelhouders van HP en Dell een yield van jaarlijks respectievelijk 4% en 2% tegemoet. 

Lees ook: 2 goedkope AI-aandelen met veel groeipotentie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!