Kooplijst 2024: Janneke Willemse

Door Redactie op 4 januari 2024 09:30 | Views: 25.905

Kooplijst 2024: Janneke Willemse

Deze week staat in het teken van de Belegger.nl Kooplijst-competitie, waarbij experts hun drie favoriete fondsen voor 2024 aanwijzen. Vandaag de eer aan Janneke Willemse, die met een ietwat dubbel gevoel haar tips deelt.

“Voorheen stond ik regelmatig bovenaan bij de kooplijstjes, maar de afgelopen twee jaar zat ik er flink naast”, vertelt Willemse. Net als iedere belegger, kent ook zij een periode waarin zij minder goede voorspellingen deed. “Met mijn kooplijst voor 2022 ging ik de mist in met een totaalverlies van 33% op mijn tips Microsoft, ASML en Netflix. Om die reden gooide ik het voor 2023 over een andere boeg.”

Terugblik 2023

Ze koos voor Etsy, Disney en Sofina. En naar eigen zeggen heeft ze dat geweten ook. Etsy daalde afgelopen jaar zo’n 30%, met name door de lage omzetgroei als gevolg van de flinke concurrentie-opkomst in China. Webshops zoals Shein en Temu werden in korte tijd razend populair. Ondertussen daalde ook Disney met zo’n 4% en eindigde Sofina, als enige van de drie, na een flinke sprint toch nog 9,5% in het groen.

Of Willemses voorspellingen dit jaar beter uitpakken, zal moeten blijken. Daarvoor gaat ze terug naar de ‘oude vertrouwde aandelen’ die ze zelf al lange tijd in portefeuille heeft.

1. ASML

Het eerste aandeel op het kooplijstje voor 2024 is ASML. Na jaren aan het roer gestaan te hebben, geeft topman Peter Wennink dit jaar het stokje over aan Christophe Fouquet. “Hoewel hij al 15 jaar bij ASML werkt, blijft deze verandering toch spannend”, vertelt Willemse. “Ik ben benieuwd hoe ASML onder zijn leiding zal omgaan met de belemmeringen voor het leveren van technologie aan China, die door de VS zijn opgeworpen.”

De Veldhovense chipper had van Den Haag een exportvergunningen ontvangen voor heel 2023, maar per 1 januari vervalt een aantal van de vergunningen. Deze moeten dus opnieuw worden aangevraagd. De chipper ziet daar, evenals Willemse, geen bedreiging in voor komend jaar. "We verwachten niet dat de huidige intrekking van onze exportvergunning of de nieuwste Amerikaanse exportcontrolebeperkingen een significante impact zullen hebben op onze financiële vooruitzichten voor 2023", aldus ASML.

Overigens is de koers van ASML afgelopen jaar opnieuw met ruim 36% gestegen. Willemse: “De vraag is natuurlijk of er dan nog meer in het vat zit. Als ik eerlijk ben twijfel ik daar al aan sinds ik de aandelen kocht in 2014, maar ik word telkens toch weer positief verrast. De belangrijkste reden voor mij om ASML toch op deze lijst te zetten zijn de nieuwe high-NA-euv-machines. Zeer recent, op 21 december, leverde ASML de eerste high-NA aan Intel. Over vier tot vijf jaar wil ASML ieder jaar twintig van die systemen leveren.” Positief nieuws over de vooruitgang hiervan kan de koers weer een zetje geven, gelooft Willemse.

2. Netflix

“Netflix heeft laten zien dat het groot kan blijven en kan blijven groeien, waar andere streamingdiensten het lastig hebben of zelfs omvallen - zoals Viaplay. Het bedrijf kan redelijk goed omgaan met stakende acteurs én weet even goed weer te scoren, ondanks dat ze minder geld uitgeven aan het maken van nieuwe content.”

Afgelopen jaar introduceerde de streamingsdienst Paid sharing, wat inhoudt dat gebruikers niet meer gratis hun account kunnen delen met anderen. Abonnees die dat alsnog willen doen, betalen hiervoor een extra bedrag per maand. Willemse: “Ondanks het aanpakken van accountdelers is het aantal abonnees niet gedaald. Bij de laatste kwartaalcijfers bleken het er zelfs 9 miljoen, veel meer dan de 6 miljoen die werd verwacht. En dat gaf een flinke impuls aan de koers. Er wordt nu getest met goedkope accounts met reclame. Dat levert nog geen geld op, maar Netflix verwacht er aan de toekomst wel aan te kunnen verdienen.”

3. Ahold Delhaize

Ahold Delhaize, bekend van ondernemingen als Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en Bol.com, was voor Willemse een redelijk stabiel aandeel in haar portefeuille. “Maar toen bleek dat de marges in de Verenigde Staten flink daalden, belandde de koers in een duikvlucht. Toch verwacht ik dat het komend jaar weer beter zal gaan. De inflatie neemt af en dus zal Ahold weer meer kunnen verdienen op z’n producten.”

“Ook is de afbouw van de inkomenssteun in de VS nagenoeg klaar, zodat er een stabieler budget voor consumenten overblijft. Ahold zit niet stil: onderdelen en winkels worden verkocht en aangekocht en in Nederland winnen Albert Heijn en Bol.com nog steeds marktaandeel”, aldus Willemse.

Tot slot is het ook een fijn dividendaandeel. “Het dividendrendement is nog altijd bijna vier 4%. En ook voor niet-beleggers is het zelfs interessant, want als je zegeltjes spaart krijg je 6% rendement per vol boekje. Ik gok op herstel in 2024 en zet het aandeel daarom op mijn kooplijst.”

 


Meer Kooplijsten 2024:

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!