Kooplijst 2024: Jean-Paul van Oudheusden

Door Redactie op 5 januari 2024 11:30 | Views: 29.006

Kooplijst 2024: Jean-Paul van Oudheusden

De Kooplijst-competitie is in volle gang. Welke bedrijven zullen in 2024 koersmatig de beste prestaties neerzetten? We vragen het verschillende experts. Vandaag de beurt aan Jean-Paul van Oudheusden van Markets Are Everywhere.

Eerst een terugblik op de tips van vorig jaar. Het kooplijstje van Van Oudheusden met Berkshire Hathaway, Microsoft en Palo Alto Networks heeft het in 2023 bijzonder goed gedaan. Het leverde een gemiddeld rendement per aandeel  op van meer dan 50% (in euro).

Opmars AI

“Technologiebedrijven Microsoft en Palo Alto profiteerden ieder op hun eigen manier van de voortdurende trend in digitalisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie, ook wel AI. Op de beurs kreeg Microsoft vleugels na de presentatie van ChatGPT, samen met OpenAI eind 2022. In 2023 was het dan ook volop bezig met het integreren van AI in alle softwareproducten. Beleggers verwachten dat het bedrijf daar in 2024 de eerste vruchten van zal plukken.”

Ondertussen groeide ook cybersecurityspecialist Palo Alto uit tot marktleider en bereikte als eerste in de sector een beurswaarde van $100 miljard. Van Oudheusden: “Talloze hack-berichten deden beleggers beseffen dat cybersecurity een eerste levensbehoefte is geworden.” 

Voor Berkshire Hathaway, het Amerikaanse conglomeraat dat Warren Buffett heeft opgebouwd, zal het afgelopen jaar voornamelijk memorabel zijn door het overlijden van Charlie Munger. Over de prestaties van Berkshire zegt Van Oudheusden: “De beleggingen van het fonds zelf presteerden in lijn met de bredere markt. De traditioneel grote positie van Berkshire in waarde-aandelen zoals verzekeraars, oliemaatschappijen en voedingsmiddelenproducenten kreeg daarbij de broodnodige steun van het grote belang in iPhone-maker Apple.”

“In 2023 verloor de US dollar in waarde ten opzichte van de euro, waardoor de kooplijst op dat vlak minder goed scoorde. Gezien het resterende gemiddelde rendement per aandeel van 50% is dat nauwelijks een probleem te noemen.”

Kooplijst 2024

Beleggen is geen sprint, maar een marathon, zo stelt Van Oudheusden. “Het leuke van de kooplijstcompetitie is om in de buurt te blijven van je eigen beleggingsstijl. Dat betekent voor mij onder andere dat ik niet te vaak wissel van positie. De kooplijst van 2023 was gelijk aan die van 2022. Voor 2024 is er toch een wijziging: Intel neemt de plaats in van Microsoft.”

1. Berkshire Hathaway

De renteverlagingen voor komend jaar die de Fed in december bekendmaakte, zijn ook Van Oudheusden niet ontgaan. “Jerome Powell kondigde in december drie renteverlagingen voor 2024 aan. Dat is een teken dat de lange serie van renteverhogingen haar tol gaat eisen van de Amerikaanse economie. De kans is aanwezig dat groeiaandelen collectief een stap terug doen. Berkshire Hathaway behoudt de plek op de kooplijst als defensieve, solide aandelenbelegging.”

2. Intel

Aangezien Microsoft is verruild voor Intel, behoeft dat wat uitleg. “De verwachtingen van beleggers in Microsoft zijn zo hooggespannen, dat het moeilijk zal zijn om ze waar te maken”, stelt Van Oudheusden. “Bij chipmaker Intel is het omgekeerde het geval. Het bedrijf, met CEO Pat Gelsinger aan het roer, werkt keihard aan een comeback na het verliezen van het prestigieuze contract met Apple in 2020. Het tempo waarmee Intel probeert de achterstand op TSMC en Samsung in te lopen levert veel executierisico op.”

“De kwaliteit moet uiteindelijk concurrerend zijn. De katalysator voor het aandeel Intel is het grote strategische belang dat de Verenigde Staten (zowel Democraten als Republikeinen) hechten aan productie van de meest geavanceerde computerchips op eigen bodem. In de laatste twee maanden van 2023 lijkt het momentum in de markt voor Intel toe te nemen. Mijn verwachting is dat dit in 2024 zal doorzetten.”

3. Palo Alto Networks

Zal de AI trend ook in 2024 positief uitpakken voor Palo Alto? “Enerzijds is het aandeel Palo Alto op de beurs hard vooruitgesneld op het boeken van toekomstige winst. Anderzijds gaat de stormachtige digitalisering ook in 2024 verder en is cybersecurity onmisbaar voor alle bedrijven en (overheids)instellingen”, beaamt Van Oudheusden.

“Met zijn ‘one-stop-shop’-platform is Palo Alto uitstekend gepositioneerd om daar ook in 2024 te vruchten van te plukken en bovengemiddeld door te groeien. Het voordeel van een belegging in cybersecurity is dat de inkomsten uit licenties voor het grootste deel terugkerend zijn. Vandaar dat ik ook dit jaar weer kies voor dit aandeel.”

 


Meer Kooplijsten 2024:

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!