Kooplijst 2024: Martine Hafkamp

Door Redactie op 3 januari 2024 15:30 | Views: 44.121

Kooplijst 2024: Martine Hafkamp

De Kooplijsten van Belegger.nl zijn niet compleet zonder de tips van columnist Martine Hafkamp, van Fintessa Vermogensbeheer. Welke drie aandelen zouden volgens haar in 2024 weleens hoge ogen kunnen gooien?

Voordat Martine Hafkamp haar kooplijst voor 2024 bekendmaakt, blikt ze terug op haar tips van vorig jaar: het Noorse energiebedrijf Equinor, fintechconcern Adyen en de Nederlandse chipper ASML. Hafkamp: “Deze tips hebben helaas niet allemaal goed uitgepakt. Vooral Adyen had een zeer volatiel jaar met een heel diep dal. Equinor en ASML deden het beter met respectievelijk een rendement van circa 6 en 33% koers- en dividendrendement dit jaar.”

Terugblik Adyen

Na een aantal flinke pieken in februari en augustus 2023, kelderde de koers van Adyen afgelopen zomer in rap tempo onder de €800. Inmiddels krabbelt de waarde van het aandeel weer op, maar of het opnieuw de €1.600 haalt is de vraag. Hafkamp: “Adyen deed het in 2022 al heel matig terwijl hun businessconcept van online betalen erg sterk was én bleef. Daarom verwachtte ik dat de koers van het aandeel in 2023 zou herstellen en, gezien de hoge volatiliteit, dit met een fors percentage zou kunnen gebeuren.”

Dat de Fed de rente fors zou verlagen, had Hafkamp niet ingecalculeerd. “Helaas rekende ik niet op de gevolgen van de forse rentestappen van de Fed. Vooral Amerikaanse consumenten schroefden hun bestedingen flink terug. Daardoor rinkelde de kassa van betaalbedrijf Adyen minder hard en kwamen de hoge omzet- en winstverwachtingen onder druk te staan. Daarbovenop kwam ook nog het besluit van Adyen om in personeel te blijven investeren met hoge kosten tot gevolg. Dit in tegenstelling tot diverse andere techbedrijven die juist besloten om afscheid te nemen van een deel van het personeel. Dat kostte Adyen omzet en winst.”

Als klap op de vuurpijl bleken de halfjaarcijfers tegen te vallen. “Op 17 augustus daalde de koers van het aandeel op één dag met maar liefst 39%. De weken daarna gleed het aandeel nog verder naar beneden tot het moment dat een Capital Markets Day werd georganiseerd. De extra toelichting op de gang van zaken - Adyen was tot op heden altijd heel summier met informatie - deed beleggers beseffen dat het aandeel wel erg hard was afgestraft. Een aantal kreeg opnieuw vertrouwen, waardoor de koers toch herstelde en het aandeel alsnog met een positief koersresultaat het jaar uit kan gaan. Bij Fintessa hebben we het herstel niet afgewacht en al eerder afscheid genomen.”

Terugblik Equinor

Hafkamps tip Equinor deed het dit jaar beter. Het aandeel koerste begin 2023 rond €353 en steeg in het derde kwartaal, met een positief koersrendement als resultaat. Equinor is volgens Hafkamp een van de belangrijkste leveranciers van Noors gas aan West-Europa geworden. “In combinatie met het LNG uit onder andere de Verenigde Staten en Qatar levert dat Europa warme voeten op en zitten de gasopslagen tjokvol. Door een langzaam maar zeker dalende olieprijs, onder andere vanwege de milde winter in Europa, bleef het aandeel in de eerste helft van het jaar zijwaarts tot licht lager bewegen. Ook de fors gedaalde gasprijs was hier debet aan.”

In de laatste maanden van het jaar daalden de olieprijzen weer. “Gelukkig betaalt de onderneming een aantrekkelijk dividend inclusief een bonusdividend, zodat je er dit jaar toch aan verdiend hebt. Naast olie en gas houdt Equinor zich bezig met windenergie, waterstof en waterkracht. Hiermee blijft het concern een van de belangrijkste energieleveranciers in Europa.”

Terugblik ASML

Monopolist ASML had de wind in de zeilen dankzij het ontstaan van de AI-hausse sinds begin dit jaar, stelt Hafkamp. “Chips die nodig zijn voor AI (artificial Intelligence) moeten gemaakt worden met de machines van ASML. Daarmee bleef het aandeel gewild dit jaar, ondanks de waarschuwing van het bedrijf zelf dat volgend jaar een overgangsjaar zal worden met weinig groei. En óók ondanks de voortdurende tegenwerking van de Amerikaanse overheid in verband met leveranties aan China, en de wissel in de top van het bedrijf van de CEO en de CTO. ASML is daarom nog steeds een van mijn favorieten.”

Maar welke aandelen zijn dan een must voor 2024? Volgens Hafkamp zijn dit Microsoft, LVMH en wederom Equinor. Deze passen het best binnen een goed gespreide beleggingsportefeuille.

1. Microsoft 

“Cloud, software: het is allemaal noodzakelijk en zorgt voor veel terugkerende inkomsten”, verklaart Hafmamp haar keuze voor Microsoft. “Eigenlijk zou je Microsoft als een soort veredeld nutsbedrijf kunnen zien. De balans van het concern is oerdegelijk en de marktpositie ijzersterk. Microsoft heeft de wereld wakker geschud met AI en dat wordt nu volop geïntegreerd in de eigen software. Dankzij ChatGPT lijkt zelfs zoekmachine Bing aantrekkelijk te worden.”

In oktober rondde Microsoft de overname van gamebedrijf Activision Blizzard – ter waarde van omgerekend €60 miljard – succesvol af. “Microsoft is een heel gediversifieerde onderneming en doet mee aan vrijwel alle technologische trends. Het aandeel is flink in koers gestegen dit jaar, maar de koersdoelen voor volgend jaar liggen ver boven $400. Microsoft is netto schuldvrij, heeft $144 miljard cash op de balans staan en heeft ‘slechts’ $106 miljard schuld.”

Bovendien was van het in november 2021 gestarte aandeleninkoopprogramma - van totaal $60 miljard - op 30 juni 2023 nog $22,3 miljard over. Voor Hafkamp voldoende redenen om het aandeel komend jaar portefeuille te hebben of te houden.

2. LVMH

Luxe verkoopt en dat stelt ook Hafkamp. LVMH, eigenaar van onder meer merken als Louis Vuitton, Dior, Tag Heuer, Moët, Tiffany & Co en Hennessy, heeft een bewegelijk jaar achter de rug. Op zijn hoogst koerste het aandeel rond €902 (april) en op zijn laagst €660 (oktober).

“LVMH laat al jaren achtereen op concernniveau een omzetgroei zien met dubbele cijfers én marges boven 40%. Ook nu de post corona-euforie achter ons ligt. Het luxesegment kenmerkt zich door hoge toetredingsbarrières (oligopolie) omdat het decennia duurt om een goede merknaam op te bouwen.”

Volgens Hafkamp biedt de recente koersdaling gelegenheid om in te stappen in het grootste en meest gediversifieerde conglomeraat in luxeartikelen ter wereld. En dat tegen een in haar ogen zeer aantrekkelijke koers. 

3. Equinor

Equinor blijft in Hafkamps ogen een veilige haven in tijden van geopolitieke spanningen. “Equinor is tegen de huidige prijs goedkoop, vind ik. Fossiele brandstoffen zullen in de energietransitie de komende tientallen jaren nodig blijven en Equinor is de voornaamste gasleverancier van Europa. Bovendien zit de gasprijs weer in een stijgende trend. Daarnaast investeert het bedrijf niet alleen veel in groene, maar ook in fossiele energie.”

Equinor koopt voor $6 miljard eigen aandelen in en keert totaal een dividend uit met een effectief rendement van zo’n 10%. Voor Hafkamp zijn dit argumenten genoeg om het aandeel in portefeuille te houden.

 


Meer Kooplijsten 2024:

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!