Kooplijst 2024: Peter Paul de Vries

Door Redactie op 10 januari 2024 15:00 | Views: 25.267

Kooplijst 2024: Peter Paul de Vries

Welke aandelen zullen het goed gaan doen in 2024? Experts wijzen drie fondsen aan voor 2024 en leggen uit waarom deze kansrijk zijn. We sluiten af met Peter Paul de Vries, CEO van Value8, die hoge ogen gooide met zijn lijstje van vorig jaar. Eén kooptip leverde zelfs een rendement op van 149,7%.

2024 heeft geen beste start gehad. Maar dat betekent niet dat er geen mooie koerswinsten te verzilveren zijn. Integendeel. Het is wel zaak - misschien wel meer dan in een beursklimaat waarin zo'n beetje alles omhoog gaat - om de juiste aandelen te selecteren. Maar welke?

Wij vroegen het aan negen beursexperts die hun sporen in de beleggingswereld hebben verdiend. Vandaag sluiten we de Kooplijsten-serie voor 2024 af met Peter Paul de Vries, CEO van investeringsmaatschappij Value8. Welke aandelen staan bij hem bovenaan het favorietenlijstje voor dit jaar?

Keuze techfondsen valt goed uit

Eerst de keuzes van vorig jaar. Recycling en twee keer technologie. Dat was de selectie van Peter Paul de Vries voor de Kooplijsten 2023. In zijn toelichting op zijn kooptips, eind december 2022, zei hij: “In 2022 was technologie uit de mode. De correctie van tech-waarderingen biedt ook kansen. Zo wordt Alphabet verhandeld op 16 keer de winst 2023. De ondernemingswaarde ligt op slechts 11 keer het bedrijfsresultaat. En dat terwijl Alphabet een bedrijf is met geweldige marktposities, volop groeipotentieel en een ijzersterke balans, die ruimte biedt om aandelen in te kopen."

Zijn selectie heeft het in 2023 uitstekend gedaan. Het recycling-aandeel Renewi zakte gedurende het jaar terug, maar dankzij de overname-interesse van het Australische Macquarie veerde de koers op. En met ruim 11% rendement was Renewi nog maar de minste performer van het rijtje.

Voor BE Semiconductor Industries (Besi) voorzag De Vries dat hybrid bonding in 2023 tractie zou krijgen. Hij vond dat de potentie van 5 à 6 euro winst per aandeel nog niet in de toenmalige beurskoers (57 euro) was ingeprijsd. Besi werd uiteindelijk met 149,7% rendement het best presterende AEX-fonds van 2023. Ook Alphabet deed het met +58% uitstekend.

Vooruitblik 2024

Vooruitkijkend naar 2024 is De Vries voorzichtiger. De laatste twee maanden van 2023 is de lange rente met een vol procentpunt gedaald en zijn de beurskoersen fors opgelopen. Het rentecadeau van 2024 is volgens hem in november en december 2023 al uitgepakt. Hij zet de AEX-eindstand voor 2024 op 831,11 punten.

1. Renewi

Dan door naar de kooptips. Op de eerste plaats vinden we een oude bekende: Renewi, dat De Vries voor het derde jaar in de selectie houdt. “Value8 heeft een belang van ruim 2% in Renewi. We zijn op 20 pence (nu 2 pond) begonnen en de gerealiseerde turn-around is indrukwekkend", licht hij zijn keuze toe.

"Inmiddels wordt Renewi op een lage koers/winstverhouding (minder dan 10) gewaardeerd, veel lager dan vergelijkbare bedrijven in de sector. De interesse van Macquarie onderstreept de aantrekkelijkheid van deze business."

Naast de groeivooruitzichten voor de komende drie jaar kan het aandeel een re-rating ondergaan, aldus De Vries. Mede door het geplande afscheid van de Britse activiteiten kan het risicoprofiel flink verbeteren. Voor een bedrijf dat groeit en actief is in het hart van de duurzaamheid, zou een koers/winstverhouding van 15 volgens hem beter passen. "Bij een geschatte winst per aandeel van 1,20 euro (2026) zou dat op termijn koersen van 15 tot 20 euro betekenen. We houden de aandelen stevig vast."

2. Micron

2023 was een geweldig jaar voor chipaandelen. Inmiddels lijken deze aandelen ver of te ver op de muziek vooruitgelopen, meent De Vries. Van de drie Nederlandse chipbedrijven is ASML zijn favoriet. De waardering van ASMI en Besi vindt hij te hoog.

"Op zoek naar een achterblijver kom ik uit bij Micron. De geheugenchipmarkt heeft een paar moeilijke jaren achter de rug en ook voor Micron, een van de grote drie spelers in deze markt, was 2023 een slecht jaar, met een omzet die daalde van ruim 30 miljard dollar naar iets meer dan 15 miljard dollar. Maar de verwachting is dat de wereldwijde eindmarkten voor smartphones, PC's en vooral ook (AI-)datacenters vanaf dit jaar zullen herstellen."

Voor Micron wordt voorzien dat de omzet in 2024 en 2025 zal aantrekken tot respectievelijk 22,6 en 31 miljard dollar, aldus De Vries. De winst per aandeel kan dan herstellen naar boven de 6 dollar.

"Cycli in geheugenchips zijn echter hevig en het herstel kan dus ook zo maar beter uitvallen dan verwacht wordt, nu alle drie grote eindmarkten lijken te gaan groeien in 2024 en 2025 en de chipfabricagecapaciteit beperkt is. Op 85 dollar betekenen de huidige verwachtingen 14 keer de winst, maar als de winst hoger uitkomt, kan dat zo maar lager uitvallen."

3. Just Eat Takeaway

Nummer drie is (voormalig) publiekslieveling Just Eat Takeaway. De koers van dit aandeel beweegt al jaren – sinds coronajaar 2020 - in een scherp dalende lijn. Just Eat profiteerde enorm van de coronamaatregelen en groeide toen als kool. Het bedrijf investeerde vol in marketing en het veroveren van nieuwe markten, en leed daardoor hoge verliezen. "Opeens werd ook de schuldpositie een probleem", zegt De Vries.

Maar het Just Eat van nu is volgens hem een ander bedrijf. "Het concern heeft in veel regio's een nummer één- of nummer twee-positie. De focus ligt bovendien op het verhogen van winstgevendheid, en de schuldenlast is grotendeels weggewerkt door de verkoop van iFood."

Just Eat focust zelf op een aangepaste Ebitda - een zelf gefabriceerd cijfer - die in 2023 op 310 miljoen euro uit moet komen. Een wezenlijke post is de amortisatie (ongeveer 160 miljoen euro per jaar), die boekhoudkundig is en geen cash kost.

"De grote troeven zijn de verbetering van de winstgevendheid en de mogelijke verkoop van andere assets zoals Grubhub (VS), Menulog (Australië/NZ) en Skip (Canada). Geleidelijk aan zullen beleggers dit aandeel gaan herontdekken", besluit De Vries.

 

De drie kooptips zijn gegeven op persoonlijke titel. De Vries houdt direct en indirect aandelen Renewi. Value8 heeft een substantiële investering in Renewi. Daarvoor wordt verwezen naar de communicatie van Value8.
 


Meer Kooplijsten 2024

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!