Staat de grootste zeepbel ooit op knappen?

Door Redactie op 14 maart 2024 11:25 | Views: 21.150

Staat de grootste zeepbel ooit op knappen?
Beeld: iStock

We hebben zeker ons deel van de zeepbellen zien barsten in de afgelopen eeuw, zo begint Louis Navellier in een artikel op Investorplace. Denk aan de huizenzeepbel van 2008, de internetzeepbel van eind jaren negentig en zelfs de beurskrach van 1929.

Als je naar deze bubbels kijkt, is er een gemeenschappelijke trend, verklaart hij. In beide gevallen waren mensen, naarmate de zeepbel groter werd, te optimistisch, waardoor hun investeringen in deze hete markten zich bleven opstapelen. Toen de realiteit toesloeg en die zeepbellen begonnen te barsten, ontstond er daarentegen paniek en vielen mensen over elkaar heen, terwijl ze hun geld eruit probeerden te halen voordat het te laat was.

Menselijke natuur

Dit is echt onze menselijke natuur; het is onze aard. Wanneer beleggers door angst worden gegrepen, beginnen ze in razernij hun activa te verkopen. Vooral in een wanhopige poging deze weer om te zetten in contant geld, dat zij als een veilige haven beschouwen.

Momenteel staat er weer zo'n zeepbel op het punt van knappen... Al is de situatie dit keer heel anders.

Wat we zagen met de marktcrash van 1929, de ineenstorting van de internettechnologie en de huizencrisis van 2008, zijn zogenoemde 'beleggingszeepbellen'. Deze crashes zijn perfecte voorbeelden van wat er gebeurt als de waarde van activa zoals aandelen, onroerend goed of andere beleggingen te hoog oploopt. Uiteindelijk haalt de realiteit de achterstand in, dalen de prijzen en barst de zeepbel wanneer mensen zich haasten om hun bezittingen voor contant geld te verkopen.

De zeepbel waar Navellier het over heeft, is echter geen activazeepbel maar een cash-zeepbel. En die is enorm.

De cash-zeepbel van $ 8,8 biljoen

In plaats van een stormloop van bezittingen naar contant geld, zal er een massale uittocht van contant geld naar bezittingen plaatsvinden. En dan gaat het om biljoenen dollars. Volgens een recent rapport in The Wall Street Journal hebben Amerikanen $8,8 biljoen staan op geldmarktrekeningen en depositocertificaten (CD's).

Dat is $8,8 biljoen aan contant geld dat aan de zijlijn staat. Zie onderstaande grafiek.

Sinds 2020 is er heel interessante trend ontstaan, zo is te zien. Omdat de aandelenmarkt zo onvoorspelbaar was, begonnen veel mensen hun geld in contanten om te zetten. Het leek de veiligste gok, toch? De markten waren als een achtbaan en niemand wilde zijn zuurverdiende geld kwijtraken bij het najagen van aandelenwinsten, zo verklaart Navellier.

In 2023 versnelde deze trend zelfs agressief. Alleen al in dat jaar waren we er getuige van dat maar liefst $1 biljoen uit de aandelenmarkt werd gehaald en weggestopt. Dat pompte uiteindelijk alleen maar meer lucht in deze cash-zeepbel. "Denk er eens over na... $8,8 biljoen aan kapitaal dat gewoon aan de zijlijn staat", zegt hij daarover.

"Ik zit al veertig jaar in deze branche en ik heb nog nooit zoiets gezien. In de geschiedenis van de aandelenmarkt heeft er nog nooit zoveel geld aan de zijlijn gestaan in geldmarktfondsen. Maar het punt is dat al dit geld niet veel langer aan de zijlijn zal staan..."

Ommekeer

Navellier voorspelt dat deze trend een harde ommekeer zal maken. Dus hoe kunnen we het in ons voordeel gebruiken, vraagt hij zich af. Vergis je overigens niet… De financiële gevolgen van deze gebeurtenissen komen eraan. En dat is dichterbij dan de meeste mensen denken.

"Ik geloof dat deze zeepbel voor miljoenen Amerikanen een make-or-break-moment zal zijn. Velen zullen verrast worden." Volgens Navellier is dit een cruciaal moment om je geld te beschermen en mogelijk een fortuin te verdienen door vóór het nieuws te handelen.

Lees ook: Populaire doemdenkers voorspellen markt exact verkeerd

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!