3 dividendkoningen in de gezondheidszorg

Door Redactie op 15 maart 2024 11:30 | Views: 9.763

3 dividendkoningen in de gezondheidszorg
Beeld: iStock

Inkomstenbeleggers kijken naar dividend als passief inkomen. Maar dividend is ook een teken van vertrouwen van het management in het bedrijf zelf. Dat signaal wordt nog duidelijker afgegeven door een verhoging van het dividend.

Het verhogen van de winstuitkering is een ultieme blijk van vertrouwen, schrijft Justin Pope van The Motley Fool, bij zijn 3 kooptips voor dividendaandelen.

Een bedrijf dat 25 jaar lang dividend uitkeert en verhoogt wordt een dividendaristocraat genoemd. Er zijn bedrijven die een trackrecord hebben van 50 jaar aan winstuitkeringen en dividendverhogingen. Dat zijn de dividendkoningen op de beurs. Enkele daarvan bevinden zich in de sector van de gezondheidszorg. Pope laat de schijnwerper vallen op drie healthcare-aandelen, die volgens hem koopwaardig zijn.

Johnson & Johnson

Al 62 jaar op rij heeft Johnson & Johnson steeds hogere dividenden uitgekeerd, ondanks oorlogen, recessies en pandemieën. Het geheim zit hem in de ijzersterke financiën van het healthcare-bedrijf. Johnson & Johnson heeft een AAA-creditrating, dat is zelfs hoger dan de Amerikaanse overheid. Die consistentie en kwaliteit heeft wel een prijs.

Johnson & Johnson is een bedrijf dat zijn sporen verdiend heeft op Wall Street. De historie van het bedrijf gaat terug tot in de 19e eeuw en het is nog steeds een vaste waarde in de gezondheidszorg. Na het afsplitsen van de consumentenproducten onder de naam Kenvue, richt het moederbedrijf zich nu nog meer op farmaceutische producten, medische apparatuur en technologie.

Van 1980 tot 2020 daalde de jaaromzet van Johnson & Johnson nooit met meer dan 6% ten opzichte van het hoogtepunt. Die consistentie heeft van Johnson & Johnson een dividendmachine gemaakt. Het dividendrendement bedraagt momenteel 3% en het aandeel wordt verhandeld tegen een verwachte koers-winstverhouding van slechts 15. Analisten somberen wat over de groeivooruitzichten van Johnson & Johnson. Zij voorspellen een magere jaarlijkse winstgroei van slechts 5% tot 6% in de komende drie tot vijf jaar. 

Becton, Dickinson

Becton, Dickinson is een ander bedrijf dat een gedegen reputatie heeft opgebouwd. Het betaalt en verhoogt zijn dividend al 52 jaar op rij. Het management hecht aan financiële flexibiliteit en keert daarom slechts 42% van de kasstroom uit. Becton, Dickinson ontwikkelt en produceert medische benodigdheden, apparatuur en diagnostische instrumenten.

Die brede basis maakt het niet afhankelijk van een specifieke eindmarkt of gebruiker. Het startrendement van 1,6% is wat laag, maar biedt perspectief op een solide dividendgroei in de toekomst. Het aandeel wordt verhandeld tegen 18 keer de geschatte winst voor 2024. Analisten verwachten dat de winst de komende jaren met meer dan 9% op jaarbasis zal groeien. 

Abbott Laboratories

De consistente prestaties van Abbott Laboratories maken het tot een aantrekkelijk dividendaandeel. Net als Becton, Dickinson verhoogt Abbott Laboratories al 52 opeenvolgende jaren de dividenduitkering. Grace Groner was een werkneemster van het bedrijf, die ooit een paar aandelen kocht in de dertiger jaren van de vorige eeuw en ze hield deze aan tot haar overlijden. Ze stierf als multimiljonair.

Abbott Labs is een conglomeraat in de gezondheidszorg dat consumentenproducten, medische apparaten verkoopt, evenals generieke geneesmiddelen in opkomende markten. Het bedrijf heeft zich toegelegd op producten voor de behandeling van hart- en vaatziekten en diabetes.

Het bedrijf keert 70% van de kasstroom uit en biedt beleggers een startrendement van 1,8%. De enige tegenvaller is de huidige aandelenprijs. De voorwaartse koers-winstverhouding van 26 duidt op een hoge waardering. Analisten verwachten dat de winstgroei de komende drie tot vijf jaar gemiddeld 9% per jaar zal bedragen.

Lees ook: 3 aandelen om nu te kopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!