Profiteer met deze 3 mijnbouwaandelen van de goudkoorts

Door Redactie op 9 april 2024 08:30 | Views: 10.039

Profiteer met deze 3 mijnbouwaandelen van de goudkoorts
Beeld: iStock

De goudprijs glanst aan alle kanten. Het edelmetaal heeft nieuwe recordhoogtes bereikt. Analisten denken dat het eind van de opmars nog niet in zicht is. Zij zien een opwaartse trend voor het edelmetaal en daar kunnen mijnbouwaandelen van profiteren.

Stavros Tousios heeft op InvestorPlace drie aandelen voor ons opgedolven waarmee blootstelling aan goud kan worden verkregen.

Dat de goudprijs nieuwe pieken neerzet, wordt onder meer toegeschreven aan de aanstaande beleidsverandering van de Fed. Lagere rente oefent opwaartse druk op de goudprijzen uit. Maar er zijn meer katalysatoren die bijdragen aan een stijgende prijs voor het edelmetaal, bijvoorbeeld de aankoop van goud door centrale banken, geopolitieke onzekerheden en de aanhoudend hoge inflatie.

Analisten van Goldman Sachs voorspellen dat de goudprijzen de komende twaalf maanden blijven stijgen; Akin Investment houdt rekening met een prijs van 2400 dollar per ounce in de komende twee jaar.

Het edelmetaal kent ook nadelen. Als veilige haven biedt goud stabiliteit in onzekere tijden, maar de prijs stijgt doorgaans minder dan die van aandelen. Ook keert het geen dividend uit. Daarom kan het lonen om via mijnbouwbedrijven blootstelling aan het edelmetaal te zoeken. Analisten voorspellen dat mijnbedrijven zelfs beter kunnen presteren dan de goudprijs zelf. 

Bleven de aandelenkoersen van goudmijnexploitanten in het verleden achter bij de stijgende goudprijzen, later presteerden de goudmijnexploitanten juist beter dan de waardevolle grondstof. De goudprijs piekt en het verschil in prestatie tussen het edelmetaal en mijnbouwaandelen is momenteel erg groot. Dat wekt de verwachting dat de aandelenkoersen van mijnbouwbedrijven substantiële ruimte hebben om te stijgen en zich aan te passen aan de gestegen goudprijzen.

Dat kan mogelijk extra rendementen opleveren voor beleggers met goudkoorts. Verschillende bedrijven zijn aantrekkelijk gewaardeerd nu de goudprijzen stijgen.

Sandstorm Gold 

Sandstorm Gold is een bedrijf dat royalty's aanbiedt en indirect betrokken is bij mijnbouwactiviteiten. Het genereert inkomsten door royalty's te verwerven op mijnbouwactiva die door andere bedrijven worden geëxploiteerd. Dit bedrijfsmodel stelt het bedrijf in staat om te profiteren van stijgende goudprijzen zonder op te draaien voor de operationele kosten van mijnbouw. 

Sandstorm heeft een portefeuille met meer dan 250 royaltybelangen in mijnbouwprojecten wereldwijd. Voor het komende jaar heeft het de rechten op een goudproductie van ongeveer 75.000 tot 90.000 ounces. Dit zal de komende vijf jaar naar verwachting toenemen tot meer dan 125.000 ounces per jaar als meer mijnbouwprojecten de commerciële productiefase bereiken.

Het bedrijfsmodel met lage kosten en de verwachte groei van de productie maken het bedrijf goed gepositioneerd om aantrekkelijke rendementen te leveren voor beleggers. Sandstorm biedt een dividendrendement van zo’n 1,2%. Het gemiddelde koersdoel voor de komende 12 maanden bedraagt $7,36, wat een potentiële stijging van meer dan 40% betekent ten opzichte van de huidige koers. 

Coeur Mining 

Coeur Mining biedt een interessante kans voor beleggers in goudmijnbedrijven die actief bezig zijn met productie. Coeur bezit en exploiteert vier edelmetaalmijnen: drie in de VS en één in Mexico. De productie wordt in alle activiteiten opgevoerd om de output te maximaliseren.

Coeur verwacht dit jaar de geplande maximumcapaciteit van zijn mijnen te bereiken. De bewezen goudreserves worden geschat op meer dan 3,2 miljoen ounces. De prognose voor 2024 is een goudproductie van 310.000 tot 355.000 ounces. De investeringen zullen naar verwachting afnemen. As de goudprijzen stabiel blijven, moet het bedrijf winst gaan maken.

Hoewel de aandelenkoers onlangs is gedaald na tegenvallende cijfers, blijft het langetermijnpotentieel van het bedrijf intact. Coeur financiert de expansie met de uitgifte van extra aandelen. Het gemiddelde koersdoel suggereert een aanzienlijk opwaarts potentieel. 

Newmont 

Newmont is interessant voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele aandelen. Het is een van de grootste en meest gediversifieerde actieve mijnbouwbedrijven wereldwijd. Newmont breidt nog steeds uit door strategische overnames, zoals die van Newcrest Mining. Daarmee verhoogt Newmont zijn goudreserves met 41% tot 135,9 miljoen ounces.

De ontwikkeling van de reserves vergt aanzienlijke uitgaven. Dat was de reden dat Newmont vorig jaar een nettoverlies rapporteerde. Maar eind volgend jaar moeten de investeringen een positieve bijdrage gaan leveren. Newmonts gediversifieerde portefeuille en de voortdurende inspanningen om de reserves uit te breiden door middel van fusies en overnames maken het tot een aantrekkelijk aandeel om blootstelling te krijgen aan goud.

Analisten zijn optimistisch over de toekomstperspectieven van het bedrijf. Het gemiddelde koersdoel voor de komende twaalf maanden is $54,77 en dat suggereert een potentiële stijging van zo’n 55% ten opzichte van de huidige niveaus. 

Lees ook: Grondstoffenmarkten zetten opmars voort

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!