'Olie kan naar 80 dollar door Trump en oorlog' | Belegger.nl

'Olie kan naar 80 dollar door Trump en oorlog'

Door Belegger.nl op 11 jan 2018 om 14:00 | Views: 7.284

'Olie kan naar 80 dollar door Trump en oorlog'

Dit jaar kan allesbehalve kalm zijn voor de oliemarkt. Zo voorzien de grondstofspecialisten van de Amerikaanse bank Citigroup een aantal verstorende factoren, waaronder een oorlog, spanningen in het Midden-Oosten, de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Deze factoren kunnen de prijs van een van ruwe olie richting de 80 dollar per vat sturen, zo schrijft Bloomberg.

Nadat de olieprijzen in 2017 werden gestuwd door de productiebeperking van oliekartel OPEC, heeft Trump zijn focus verlegd naar geopolitieke risico's. Het streven van de Amerikaanse president naar sancties tegen Iran en Noord-Korea heeft mogelijk aanzienlijke gevolgen, waarschuwen de oliekenners van de bank.

Aanzienlijke gevolgen grondstoffen

In combinatie met de politieke spanningen in sommige OPEC-landen als Irak en Libië, die de olievoorraden zouden kunnen doen dalen, zou de olieprijs kunnen stijgen tot niveaus tussen 70 en 80 dollar per vat, schreef Citigroup in een rapport.

"Veel van deze onzekerheden hebben aanzienlijke gevolgen voor grondstoffen", stelden de experts van Citigroup in het rapport met de titel 'Wildcards voor 2018: Trump doemt op samen met systeemrisico's'. "Het is geen verrassing dat in onze lijst met mogelijke wildcards in het komende jaar de focus gericht blijft op de Verenigde Staten."

Het besluit van de OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, om de productie te beteugelen en het wereldwijde overaanbod af te bouwen, hielp de olierally in de tweede helft van 2017. Vanuit het perspectief van de marktfundamenten kijken beleggers nu of de Amerikaanse producenten doorgaan om hun productie uit te breiden, een dreiging die de olie-industrie de laatste jaren heeft doen opschudden.

Systeemrisico

Het grootste systeemrisico voor grondstoffen dit jaar zou echter kunnen zijn dat president Trump de politieke wereldorde verstoort, zei Citigroup. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd vorig jaar verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 51 dollar per vat en kost momenteel meer dan 63 dollar per vat.

Het opnieuw opleggen van Amerikaanse sancties tegen Iran, de op twee na grootste OPEC-producent, zal waarschijnlijk de productie van ten minste 500.000 vaten treffen, wat resulteert in een stijging van de olieprijs met 5 dollar, aldus Citigroup. 

De Islamitische Republiek zou ook kunnen proberen een nucleaire overeenkomst te verbreken met mondiale mogendheden, waaronder de VS, terwijl het Amerikaanse Congres nieuwe sancties tegen de producent in Midden-Oosten kan overwegen, waarschuwt Citigroup.

Militair conflict Noord-Korea

Een militair conflict met Noord-Korea is volgens Citigroup ook nog altijd een "niet verwaarloosbaar risico". Het aanleggen van strategische olievoorraden zou kunnen toenemen bij het risico op een oorlog.

De spanningen in Iran, evenals de productieverstoringen in Irak, Libië, Nigeria en Venezuela, zouden de wereldwijde olievoorraad dit jaar met meer dan 3 miljoen vaten per dag kunnen laten dalen, aldus Citigroup. Een te sterke aanscherping van de milieuwetgeving in China, de schaliegasproductie in de VS, evenals een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China zijn andere risico's voor olie, schreef de bank.

Lees ook: Drie van de best presterende aandelen aller tijden

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.