3 redenen waarom de dollarrally nog niet voorbij is | Belegger.nl

3 redenen waarom de dollarrally nog niet voorbij is

Door Belegger.nl op 9 aug 2018 om 16:00 | Views: 3.714

3 redenen waarom de dollarrally nog niet voorbij is

Het sentiment rondom de euro/dollarkoers kon eind 2017 niet op. De wind lijkt voor het valutapaar nu echter uit een heel andere hoek te waaien. Dat stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, in een commentaar waarin hij drie redenen opnoemt waarom het einde van de dollaropmars volgens hem nog niet in zicht is. 

"Vorig jaar voerde het verhaal dat het agressieve rentebeleid van de Fed al was ingeprijsd de boventoon, terwijl de dip in de groei van de eurozone van tijdelijke aard zou blijken. De ECB zou niet anders kunnen dan snel het einde van het opkoopprogramma en het begin van renteverhogingen aankondigen. Het liep echter anders", vertelt Hordijk. 

Hij verwacht dat de dollarrally genoeg stootkracht heeft om ver door het weerstandsniveau van 1,15 te dringen. 

Trump blaft hard maar bijt niet

"Het idee dat Trump hard blaft maar niet bijt wanneer het op handel aankomt, begint aan geloofwaardigheid te verliezen", stelt de analist. Hij wijst op de handelstarieven op staal, aluminium en Chinese goederen die inderdaad werden ingevoerd en op de nieuwe dreigementen die daarop volgden."Handelsminister Wilbur Ross zei zelfs dat de VS net zolang doorgaat totdat de Amerikaanse tarieven China meer pijn doen dan de represaillemaatregelen die de VS van China verwacht."

Hordijk is van mening dat de handelsspanningen "paradoxaal genoeg goed nieuws zijn voor de dollar", vanwege investeerders die in tijden van onrust altijd graag vluchten in de veilige dollarhaven. 

Hogere groei zorgt voor inflatie 

Daarnaast lijken de risico's voor de Fed om een nog agressiever rentebeleid te handhaven naar de bovenkant uit te vallen door de hoge groei en de ingevoerde importtarieven die inflationair kunnen zijn.

"Dat een hogere groei de inflatie aanjaagt, is algemeen bekend. Daarbovenop zullen ook de importtarieven op korte termijn inflationair zijn; producenten en consumenten zullen immers meer gaan betalen voor de goederen die zij uit het buitenland betrekken. Deze hogere inflatie zal de Fed ertoe bewegen om niet alleen in 2018 vier keer de rente te verhogen, maar wellicht ook in 2019 vier keer de rentehendel over te halen."

Ook verwacht Hordijk dat de groei waarschijnlijk zal worden afgeremd door de importtarieven. Dit effect speelt naar alle waarschijnlijkheid echter pas wat later. "Bijkomend voordeel is dat wanneer de Fed de rente nu verhoogt, ze meer ammunitie heeft om de economie later te ondersteunen met renteverlagingen wanneer de economie het lid op de neus krijgt en alle nadelige gevolgen van de handelsoorlog zich in volle sterkte laten voelen."

ECB behoudender dan gedacht

De laatste reden die de analist noemt voor verdere dollarrally is de ECB die nog behoudender is dan gedacht, en daar goede redenen voor heeft. Hordijk wijst op de schatting van de langjarige potentiële groei in de eurozone door de ECB, die 1,5% per jaar bedraagt.

In de eerste twee kwartalen van dit jaar kwam de groei echter neer op respectievelijk 0,4% en 0,3%. "Mocht de economische groei in de tweede helft van het jaar op dit niveau doorgaan, dan groeit de eurozone-economie onder haar potentieel op de lange termijn, wat betekent dat de economie iets ruimer wordt, niet krapper. Dit zal betekenen dat de ECB nog langere tijd haar inflatiedoelen niet haalt."

Uitermate ruim monetair beleid

De kerninflatie blijft op het moment schommelen rondom de 1%, "ver verwijderd van het doel van 2% van de ECB", vervolgt Hordijk. "Het heeft er dan ook alle schijn van dat de ECB gedeeltelijk door politieke druk uit bijvoorbeeld Duitsland is overgegaan tot het afbouwen van het opkoopprogramma. Indien de ECB dezelfde politieke steun geniet als de Bank of Japan (BoJ), dan zou de ECB, net als de BoJ, nog veel langer een uitermate ruim monetair beleid kunnen voeren."   

Op de lange termijn voorziet de analist nog steeds sterkte voor de euro tegenover de dollar. Op korte termijn ziet hij echter teveel zaken die in het voordeel spreken van de dollar. De analist heeft daarom zijn verwachtingen voor de euro/dollar voor de rest van 2018 naar beneden bijgesteld. Voor het derde kwartaal hanteert hij een koersdoel van 1,13 en voor het vierde kwartaal heeft hij zijn koersdoel staan op 1,15. 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.