Indicator berenmarkt op hoogste niveau in 40 jaar | Belegger.nl

Indicator berenmarkt op hoogste niveau in 40 jaar

Door Belegger.nl op 11 sep 2018 om 13:00 | Views: 5.890

Indicator berenmarkt op hoogste niveau in 40 jaar

De bull-bear-indicator van Goldman Sachs geeft aan dat de waarschijnlijkheid van een berenmarkt zich op het hoogste punt bevindt sinds halverwege de jaren zeventig. Dat meldt MarketWatch op basis van een rapport van de investeringsbank. 

Hoofdstrateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs stelde dat een ongewone periode voor Wall Street (gekenmerkt door een soepel monetair beleid en een recente golf van fiscale prikkels) heeft geresulteerd in een ongekend optimistische cyclus voor de markten die waarschijnlijk tot stilstand zal komen.

Geen paniek

Beleggers hoeven volgens de strateeg echter niet in paniek te raken en te vluchten naar veilige havens. Wel moeten ze rekening houden met een periode van lagere rendementen.

Stierenmarktrally

Het Goldman-rapport komt tegen de achtergrond van de langste stierenmarktrally op de Amerikaanse aandelenmarkten ooit. De S&P 500-index is met meer dan 320% gestegen sinds de dieptepunten van de financiële crisis in 2009. De Dow Jones-index klom in die periode met bijna 300%, terwijl de Nasdaq met meer dan 520% is gestegen.

Tot nu toe is de S&P 500 dit jaar met 7,6% gestegen, de Dow klom met ongeveer 5% en de Nasdaq won in de eerste negen maanden van het jaar bijna 15%. 

Volgens Oppenheimer moet het rapport niet worden gezien als een negatieve outlook voor de markten. "We zwaaien hier niet met een rode vlag en zeggen niet dat er een diepe berenmarkt zal komen." De effecten van een eventuele marktdaling zouden volgens de strateeg gematigd kunnen worden door een aantal factoren, waaronder een rentebeleid in binnen- en buitenland dat accommoderend blijft.

De Federal Reserve (Fed) zal naar verwachting later deze maand de rentetarieven opnieuw verhogen. Door de gematigde inflatie is het volgens Oppenheimer echter onwaarschijnlijk dat de Fed het nodig zal vinden om de rente snel op te schroeven om een oververhitte economie af te koelen. "Dat is misschien een van de redenen waarom we geen economische neergang in de kaarten zien", aldus de Goldman-strateeg.

Sterke rendementen

De huidige cyclus is volgens Oppenheimer echter moeilijk vast te pinnen vanwege de ongebruikelijke combinatie van monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen, die tot sterke rendementen hebben geleid.

"Gezien deze sterke rendementen vragen veel beleggers zich af hoe lang de economische cyclus en bullmarkt kunnen duren, en wat voor soort omstandigheden zouden kunnen volgen. De moeilijkheid bij het beantwoorden van deze vragen is dat de huidige cyclus moeilijk vast te pinnen was. Het was en is een zeer ongebruikelijke cyclus, waardoor historische vergelijkingen minder betrouwbaar zijn". 

Een daling van 20% voor de markt, de definitie van een berenmarkt, heeft zich volgens Goldman in jaren niet meer voorgedaan, en beleggers zijn gewend geraakt aan de stijgende koersen. Volgens de bank moeten beleggers zich echter schrap zetten voor meer bescheiden tot vlakke rendementen in de komende jaren.

Lees ook: Beurs op recordhoogte, wat nu?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.