Sombermans actie | Belegger.nl

Sombermans actie

Door Martine Hafkamp op 28 jan 2019 om 08:15 | Views: 3.942

Sombermans actie

Afgelopen week gaf Draghi aan dat de rente nog (lang) niet wordt verhoogd. Het was het eerste rentebesluit na het stoppen van het opkoopprogramma. Daarom zou het logisch zijn geweest als hij enige duidelijkheid had verschaft over hoe de ECB aankijkt tegen de mogelijke gevolgen daarvan. Hij gaf echter zelfs geen hint wanneer dat wel zal gebeuren. 

De economische verzwakking en de door de lage olieprijs gedaalde inflatie maken de ECB nog terughoudender. Draghi was best somber in z’n toelichting. Volgens hem is er een aantal neerwaartse risico’s voor de economie. Daarmee heeft het argument om het monetair beleid te verstrakken aan gewicht verloren, hoe graag hij voor het einde van z’n ambtstermijn wellicht één renteverhoging zou willen doorvoeren…

'Normalere' tijden

Analisten waren vooral benieuwd of Draghi zou hinten op mogelijke tegemoetkomingen aan het bankwezen in Europa. Want zowel de banken met een liquiditeitstekort als die met een liquiditeitsoverschot hopen op ‘normalere’ tijden.

Er verandert echter niets. Het belangrijkste rentetarief blijft op 0% staan. Draghi had al eerder aangegeven dat dit tarief op z’n vroegst in het laatste kwartaal van 2019 zal worden verhoogd. 

Depositorente

Er zijn echter ook andere rentetarieven, zoals de depositorente. Banken die op een grote berg cash zitten, kunnen dit momenteel stallen bij de ECB tegen een negatieve depositorente van 0,4%.

Diverse Noord-Europese banken hoopten op een verhoging van het negatieve rentetarief naar -0,3%. Er gingen eerder namelijk geruchten rond dat de ECB dit eveneens zou willen. Het zou de krappe rentemarge van deze banken verbeteren en daarmee hun winstgevendheid.

Maar ook banken die verlegen zitten om kasgeld hoopten op hulp uit Frankfurt. In 2016 en 2017 introduceerde de ECB TLTRO (Targeted Longer Term Refinancing Operations) om de liquiditeit van de Europese bankensector te verruimen. Onder deze programma’s konden Europese banken heel goedkoop geld ophalen bij de ECB. Dit vond gretig aftrek. Er werd totaal 739 miljard euro opgenomen.

In de problemen

Vanaf komende juni mogen banken deze opgenomen middelen echter niet langer meetellen in het kernkapitaal. Daarmee dreigt een deel van de bankensector in de problemen te komen omdat het bufferkapitaal niet langer zal voldoen aan de gestelde normen.

Bovendien moet in de zomer van 2020 een eerste tranche worden terugbetaald. Vooral Italiaanse banken, goed voor ruim een derde van de opgenomen liquiditeiten bij de ECB, hebben deze centjes niet beschikbaar. 

Niet verrassend

Draghi deed echter geen enkele toezegging. Geheel verrassend is die vaagheid niet. Centrale banken zijn terechtgekomen in een fase van de conjunctuurcyclus waarin ze wel uitkijken dat zij zich vastpinnen op een toekomstig beleid. Zo stemde de PMI van de Eurozone in eerste instantie somber, al komt het cijfer nog steeds boven de 50 uit en is er dus nog groei.

Die somberheid werd echter vooral veroorzaakt door een teleurstellend Frans cijfer. Lang leve de gele hesjes, die overigens geïnitieerd zijn door internettrollen uit Rusland. De PMI van Duitsland was onverwacht beter. Cijfers uit Duitsland duiden de laatste tijd op een klein beetje herstel nadat de economie langs de rand van een (technische) recessie is gegaan. 

Dalende Chinese groei

Ook de Chinese groei blijft dalen. Deze daling kent diverse oorzaken die deels niet weg te nemen zijn. Natuurlijk is het handelsconflict met de Verenigde Staten een voor de hand liggende oorzaak. Wanneer dit is opgelost (gaat dit überhaupt wel gebeuren?) zal er ongetwijfeld een groei-impuls komen.

Maar de groei daalt ook door de vergrijzing (lang leve de 1-kind politiek) en doordat China niet meer de ‘fabriek van de wereld’ is. De handjes van China zijn inmiddels te duur voor veel fabrikanten en verhuizen naar echte goedkope lonenlanden. Daardoor moet de Chinese overheid voortdurend op de proppen komen met nieuwe stimulerende maatregelen.

Omdat China de tweede economie ter wereld is en overal economische banden heeft is een teruggang van de economie zonder meer schadelijk voor de wereldeconomie. Dat geldt omgekeerd natuurlijk ook. China heeft tevens last van de afkoelende wereldeconomie en de hogere grondstofkosten. 

Niet recessie in praten

We moeten ons niet in een recessie (laten) praten. Beurzen zijn al lang vooruit gelopen op deze mindere cijfers. Dat was de reden dat de beurzen sinds de zomer zijn gaan zakken. Deze groeivertraging was al ingeprijsd. Beurzen anticiperen momenteel op de tweede helft van het jaar wanneer er enig groeiherstel zou kunnen worden verwacht. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
martin.j
0
Beste Martine,
Ik lees jouw columns altijd met zeer veel belangstelling. Ik ben nu echter nogal verbaasd over de stelligheid waarmee jij beweerd dat de "gele hesjes" zijn geïnitieerd door internettrollen uit Rusland? Kun jij dit met hard bewijs onderbouwen?
Met vriendelijke groet,
Martin J.
Johannes Servatius
1
quote:

martin.j schreef op 28 jan 2019 om 20:02:


Beste Martine,
Ik lees jouw columns altijd met zeer veel belangstelling. Ik ben nu echter nogal verbaasd over de stelligheid waarmee jij beweerd dat de "gele hesjes" zijn geïnitieerd door internettrollen uit Rusland? Kun jij dit met hard bewijs onderbouwen?
Met vriendelijke groet,
Martin J.


Zoals gewoonlijk geen reactie van de columnist zelf... (beweren moet hier overigens wel worden vervoegd met een 't'. Ja, ik weet het, heel flauw.)
Johannes Servatius
0
De opmerking "lang leve de 1-kind politiek" is toch niet cynisch bedoeld? Had Martine, ten bate van de economische groei van China, soms liever gezien dat er nu zo'n paar honderd miljoen méér Chinezen zouden rondlopen/-kruipen...? Goeiedag zeg!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.