Eenheid in verdeeldheid | Belegger.nl

Eenheid in verdeeldheid

Door Martine Hafkamp op 11 mrt 2019 om 07:50 | Views: 2.741

Eenheid in verdeeldheid

Voor het eerst sinds de Europese staatsschuldencrisis heeft Griekenland weer een obligatie uitgegeven met een looptijd van tien jaar. Die vond gretig aftrek. Een rentevergoeding van 3,9% was genoeg voor het land om 2,5 miljard op te halen. De lening was ruim vijf keer overtekend.

Griekenland heeft het geld weliswaar niet direct nodig, maar wil profiteren van de gunstige marktomstandigheden. Begin dit jaar zou de rente op een dergelijke obligatie nog 75 basispunten hoger zijn geweest.

De laatste keer dat Griekenland een dergelijke obligatie heeft uitgegeven was in 2010. De coupon bedroeg toen 6,25%. Vervolgens barstte de eurocrisis los. Een dreigende Grexit deed de Griekse tienjaarsrente richting de 40% oplopen. Zo bezien is de huidige 3,9% een schijntje. 

Waarom zo gretig?

Hoezo waren beleggers zo gretig? Ten eerste verwachten velen van hen een vertraging van de Europese economische groei en daarmee uitstel van een eerste renteverhoging door de ECB. De rente blijft waarschijnlijk nog veel langer laag en dan is 3,9% afgezet tegen de tienjaarsrente op Duits en Nederlands staatspapier een aardige vergoeding.

Ten tweede heeft kredietbeoordelaar Moody’s onlangs de creditrating van Griekenland verhoogd van B3 naar B1. Dat is nog steeds junkstatus, maar wel een junk die probeert af te kicken. Als laatste rekenen beleggers erop hun inleg aan het einde van de looptijd terug te krijgen. Met drie bailouts hebben de eurolanden en het IMF Griekenland bijna 300 miljard euro aan leningen verstrekt met (heel) veel langere looptijden. De kopers van deze nieuw uitgegeven staatsobligatie zijn daardoor eerder aan de beurt voor aflossing.

Europese dividendaandelen

Diezelfde 3,9% rendement op Grieks staatspapier kunnen beleggers ook aan dividend ontvangen als zij hun geld investeren in Europese dividendaandelen. Dat zien we bijvoorbeeld bij de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF.

Hierin zijn 40 Europese bedrijven opgenomen die minstens tien jaar aaneengesloten een stabiel of stijgend dividend hebben uitgekeerd. Het gemiddelde dividendrendement van deze ondernemingen komt uit op 3,93%.

Natuurlijk is het een beetje appels met peren vergelijken, want hier beleg je in aandelen met alle bijbehorende risico’s van dien. Daar staat echter tegenover dat je als belegger naast het dividend tevens kans maakt op meer rendement in de vorm van een koersstijging. Qua risico en rendement lijkt mij dit dan in ieder geval een betere keuze.

Mijn mening is echter voor niemand een vrijbrief om in de genoemde tracker te investeren. De afgelopen tien jaar blijven volgens onderzoek van Morningstar de rendementen op Europese aandelen achter bij de wereldwijde aandelen. Politieke onrust en een vertragende economische groei zijn daar debet aan. Het voordeel is wel dat de waarderingen van de Europese aandelen momenteel lager zijn dan die van Amerikaanse. 

Geen einde aan verdeeldheid

De vraag is echter of de tijd al rijp is voor een inhaalslag. Aan de verdeeldheid in Europa lijkt geen einde te komen. Zo zal Italië naar verwachting op 22 maart zijn goedkeuring geven aan het ‘Belt and Road’-Initiatief van China, terwijl de Europese Unie ten opzichte hiervan juist een meer kritische houding aanneemt.

Frankrijk op haar beurt kan niet wachten op een gezamenlijke Europese belastingheffing voor grote techbedrijven als Google en Amazon en onderneemt zelf stappen. Dat lijkt allemaal niet eens een béétje op eenheid…

Trump verdeelt en heerst

Het belooft nog wat voor Europa du moment dat China en de Verenigde Staten een handelsdeal sluiten. De kans is groot dat Trump daarna zijn pijlen richt op de Europese automobielindustrie. Met name Duitsland zal dan worden geraakt, maar ook Italië en Frankrijk zullen die dans niet kunnen ontspringen.

Wil Europa de auto-industrie sparen, dan zullen er waarschijnlijk meer toezeggingen aan de VS moeten worden gedaan wat betreft de afname van landbouwproducten. Dat zal in Italië en Frankrijk op minstens even grote weerstand stuiten.

Een nieuwe handelsoorlog kan dan zo maar in het verschiet liggen. Trump verdeelt en heerst met zijn America First-politiek. Beleggers doen er daarom verstandig aan hun beleggingen wereldwijd te spreiden.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.