7 Amerikaanse dividendaandelen om te mijden

Door Redactie op 10 mei 2019 14:05 | Views: 13.103

7 Amerikaanse dividendaandelen om te mijden

Zelfs in de huidige markt, die in de buurt van recordniveaus noteert, is het geen geweldige tijd om te beleggen voor inkomen. Dividendaandelen zijn grotendeels achtergebleven.

De winnaars dit decennium zijn over het algemeen tech- en/of groeiaandelen geweest, waarvan de meeste geen dividend uitkeren.

Dividendverlagingen

Om het nog wat erger te maken, zijn er de laatste tijd verschillende spraakmakende dividendverlagingen geweest van enkele grote namen. General Electric (GE) heeft het dividend in feite zowel in 2017 als in 2018 verlaagd. Owens & Minor, een ogenschijnlijk veilige distributeur in de gezondheidszorg die net als GE traag reageerde op veranderingen in zijn sector, schroefde het dividend ook terug.

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev halveerde de uitbetaling vorig jaar om zijn schuldenlast terug te dringen. Frontier Communications en Mattel elimineerden hun dividenden om soortgelijke redenen. Al deze aandelen waren uiteindelijk rendementsvalkuilen - dividendaandelen die beleggers kochten voor rendement, maar waarbij ze uiteindelijk de inkomsten en de hoofdsom verloren doordat de aandelenkoers daalde.

Ga niet alleen voor dividend

Zo blijkt dat het kopen van een aandeel alleen vanwege het dividend een riskante en zelfs gevaarlijke strategie is. Een belegger die een aandeel bezit, moet zich richten op het bedrijf en niet op een enkele metriek.

InvestorPlace stelde een lijst samen van zeven gevaarlijke dividendaandelen. Mogelijk niet van bedrijven die hun dividenden snel of ooit zullen verlagen, maar wel op dit moment de riskantere aandelen voor inkomensbeleggers.

Een aantrekkelijk dividend is niet zo aantrekkelijk als de koers daalt. En deze zeven dividendaandelen lijken een serieus risico te lopen om op zijn minst de koersdalingen te laten zien die de hoge dividendrendementen die ze op dit moment bieden teniet zullen doen.

1. AT&T

AT&T lijkt de droom van de inkomensinvesteerder te zijn. Het aandeel is al defensief sinds de dagen dat het nog 'Ma Bell' was. Zelfs na het uiteenvallen, de overstap naar mobiele diensten en de overname van Time Warner lijkt AT&T nog steeds een geweldige dividendaandeel.

Het levert een dividendrendement van ongeveer 6,6% op, en kondigde in december de 35ste opeenvolgende jaarlijkse verhoging van het dividend aan, wat AT&T tot een zogenoemde dividendaristocraat maakte. Dat dividend vertegenwoordigt nog steeds slechts ongeveer 57% van de geraamde winst per aandeel in 2019, een redelijke pay out-ratio die AT&T ruimte laat om zijn enorme schuldenlast te betalen.

Maar het aantrekkelijke dividend wordt nog steeds teniet gedaan door een dalende beurskoers. In de afgelopen vijf jaar, inclusief dividenden, leverde het aandeel in totaal iets meer dan 12% op. Het presteerde niet alleen slechter dan de markt, het presteerde nauwelijks beter dan schatkistpapier in een tijd van historisch lage rentetarieven.

In het afgelopen jaar hebben AT&T-beleggers amper 1% winst gemaakt; in de afgelopen drie jaar hebben ze geld verloren, inclusief dividenden, terwijl de S&P 500 bijna 50% heeft opgeleverd.

Simpel gezegd, AT&T was een teleurstellende investering. En vooruitkijkend is het niet duidelijk hoe dat moet veranderen. AT&T kan zijn dividend laten stijgen. Maar dat heeft in het grootste deel van het afgelopen decennium weinig geholpen.

2. Macerich

Winkelvastgoedbevak (REIT) Macerich biedt al jaren een aantrekkelijk rendement, maar de aandelen blijven de verkeerde kant opgaan. Het aandeel wordt verhandeld tegen de laagste koersen in bijna acht jaar - een daling die het dividendrendement van het aandeel boven de 7% heeft gedreven.

Op deze niveaus ziet het dividendaandeel er potentieel aantrekkelijk uit. Macerich wordt verhandeld tegen iets meer dan elf keer het middelpunt van de FFO-verwachting voor 2019, ofwel de middelen uit bedrijfsactiviteiten (FFO), een gebruikelijk aangepast netto-inkomenscijfer gebruikt door REITs.

Het dividendrendement is gezond. Steun voor de aandelen ligt sinds december rond de 40 dollar. En de paradepaardjes van het bedrijf - een aantal winkelcentra - zouden in theorie beter bestand moeten zijn tegen de veranderingen in Amerikaanse consumentengewoonten en de gestage groei van e-commerce.

Het probleem is dat dezelfde argumenten de afgelopen jaren golden. Toch bleef het dividend van Macerich stijgen, met een stijging van 5% in 2017, 6% vorig jaar en 7% dit jaar. Het zijn geen hogere uitkeringen die die stijgingen opdrijven (hoewel Macerich de afgelopen jaren zijn uitkeringen bescheiden wist te verhogen). Integendeel, de dalende koers van het aandeel heeft de verhoudingen veranderd.

Hetzelfde fenomeen speelde zich elders in de winkelvastgoedsector af, met name bij rivalen van lagere kwaliteit, zoals Washington Prime en CBL & Associates. Macerich heeft nog steeds een redelijk grote schuldenlast en met de uitbetaling van het dividend op ongeveer 80% van FFO kan het besluiten de uitkeringen niet te verhogen of zelfs te verminderen om die leningen terug te betalen. En elk teken van economische zwakte kan de bezettingsgraad van de winkelpanden raken en zo problemen veroorzaken.

3. Occidental Petroleum

Occidental Petroleum gokt op Amerikaans schaliegas, met enige hulp van Warren Buffett en Berkshire Hathaway. Gesteund door de uitgifte van 10 miljard dollar aan preferente aandelen aan Berkshire, lijkt Occidental waarschijnlijk de biedingsoorlog met Chevron om schalieboorbedrijf Anadarko Petroleum te winnen.

Of dat goed nieuws is voor de aandelen Occidental Petroleum, valt nog te bezien. Tot dusver lijken investeerders ontevreden. Er zijn recent veel aandelen verkocht en de koers ligt niet ver onder de meerjarige dieptepunten.

Occidental neemt een groot risico en betaalt naar schatting 38 miljard dollar voor Anadarko, tegen de huidige marktkapitalisatie van 44 miljard dollar. Het is een risicovol spel - maar een met grote winst als het toenemend optimisme over Amerikaanse schalie correct blijkt te zijn.

Maar voor dividendbeleggers wordt zo de uitbetaling van Occidental onzeker. Analisten bij Mizuho wezen erop dat de dividenddekking mogelijk niet voldoende is, vooral in verband met de overname. En het zou dus geen verrassing zijn als Occidental zijn dividend zou verlagen of elimineren.

4. PetMed Express

PetMed Express leek lang aantrekkelijk tegen de juiste prijs. Maar na de recente resultaten zijn de risico's duidelijk, zelfs met een rendement van 5,5%.

Chewy.com, nu eigendom van Petsmart, betreedt op grote schaal de online receptenmarkt voor huisdieren. En het kaapt duidelijk marktaandeel van PetMed Express weg.

De omzet bleef vlak op jaarbasis in het fiscale derde kwartaal, een opmerkelijke vertraging van de recente prestaties. In het vierde kwartaal daalde de omzet met 4%, ondanks fors hogere advertentie-uitgaven. Lagere verkopen en hogere bestedingen drukten de winst per aandeel met 35% omlaag in het kwartaal en wijzen op een moeilijk fiscaal 2020 voor het bedrijf.

PetMed kan mogelijk zijn dividenduitkeringen volhouden. Het bedrijf heeft nog steeds bijna 5 dollar per aandeel in contanten op de balans en geen schuld. Maar als de verkoop- en margedruk door zullen zetten in 2020, is zelfs een dividendrendement van 5% of meer niet genoeg om het risico te nemen dat de aandelen blijven dalen.

5. Coca-Cola

Coca-Cola is waarschijnlijk het beste aandeel op deze lijst, relatief tenminste. Zo heeft het bedrijf niet de schuldproblemen van AT&T. En het is onwaarschijnlijk dat rivaal Pepsi een enorme hoeveelheid marktaandeel zal afsnoepen, zelfs als kleinere frisdrankmakers en andere alternatieve drankenproducenten dat wel zouden kunnen doen.

Ook heeft Coca-Cola een sterk trackrecord. Het bedrijf heeft het dividend gedurende ten minste 50 opeenvolgende jaren verhoogd.

Maar afgezien van het dividend lijkt het aandeel toch risicovol. Het wordt verhandeld tegen 21 keer de verwachte winst voor het volgende jaar, ondanks het feit dat de inkomsten al jaren niet zijn gegroeid. De frisdrankconsumptie daalt. De aankoop van een koffieketen met een omzet van 5 miljard dollar diversifieert het bedrijf met een omzet van 200 miljard dollar niet genoeg om dat probleem op te lossen. Coca-Cola ziet er gewoon overgewaardeerd uit.

Sterke merknamen voor consumentenproducten zoals Coca-Cola zijn historisch gezien aantrekkelijke en veilige inkomstenbronnen voor de lange termijn. Maar die 'veilige' aandelen zien er niet meer zo veilig uit.

De aandelen Anheuser-Busch InBev tuimelden vorig jaar en zijn nog steeds niet hersteld van hun verlies. Altria verloor een derde van zijn waarde in minder dan drie maanden. Kraft Heinz is een puinhoop en beweegt rond dieptepunten. Campbell Soup ziet er niet veel beter uit.

Gezonde dranken en onafhankelijke merken zijn nu hot - en dat zou nog wel even zo kunnen blijven. Als dat het geval is, blijven de inkomsten van Coca-Cola op zijn best stabiel - en op een gegeven moment zullen beleggers geen groei meer inprijzen in de aandelen Coca-Cola.

6. Western Digital

Beleggers maakten zich in de tweede helft van 2018 zorgen dat winsten bij chip- en geheugenbedrijven zoals Western Digital zouden dalen. En uiteindelijke kregen ze gelijk. Western Digital zag de winst per aandeel in het afgelopen fiscale derde kwartaal met 95% op jaarbasis kelderen.

De winstdaling is niet noodzakelijk fataal voor de koers van Western Digital. De geheugenbusiness is cyclische als gevolg van volatiele prijzen, en het lijkt er zeker op dat de prijs dichter bij een dieptepunt ligt dan bij een top. Maar beleggers lijken de risico's te onderschatten en de kwartaalcijfers versterken dat argument.

Ondertussen loopt het dividend van Western Digital gevaar. De taxaties voor de winst per aandeel voor 2020 zijn nu lager dan 4 dollar, wat erop wijst dat de pay out-ratio stijgt tot boven de 50%. Het bedrijf heeft nog steeds meer dan 10 miljard dollar aan schulden die moeten worden beheerd.

Als de verwachtingen voor volgend jaar blijven dalen, zou Western Digital ervoor kunnen kiezen om de dividenduitkering te verminderen of te elimineren om zich te concentreren op schuldafbouw. Analisten van Evercore maakten dat argument al in januari. Een dividendverlaging in combinatie met lagere winstverwachtingen zou voor het aandeel een ramp zijn.

7. New Media Investment Group

New Media Investment Group lijkt een intrigerend dividendaandeel met een hoog rendement. New Media koopt lokale en middelgrote kranten, vermoedelijk voor weinig geld, en gebruikt vervolgens de schaal om kosten te besparen en er winsten uit te knijpen.

Een behoorlijk deel van die winst gaat terug naar investeerders, zo lijkt het: New Media levert momenteel bijna 15% op.

Maar er zijn verschillende problemen met dit verhaal. New Media biedt eigenlijk geen voordelen voor investeerders. Integendeel, het financiert het dividend door regelmatig nieuwe aandelen uit te geven - meestal tegen lagere marktprijzen. En dus 'verdienen' beleggers niet echt een dividend. Integendeel, hun eigendom wordt verwaterd voor contanten.

Nu het aandeel op een historisch dieptepunt staat, lijkt het erop dat de markt het eindelijk snapt.

Maar zelfs die dieptepunten zien er niet laag genoeg uit. InvestorPlace noemde het aandeel een jaar geleden al 'giftig' en dat lijkt nog steeds het geval. Zoals te verwachten valt, blijven de inkomsten en winsten van New Media dalen, exclusief de bijdrage van acquisities. De strategie is dezelfde die voorganger GateHouse Media failliet liet gaan.

En het bedrijf blijft kranten kopen in plaats van het geld te gebruiken om echt contant geld terug te geven aan aandeelhouders en niet alleen meer aandelen uit te geven om meer overnames te financieren. Een dividendrendement van 15% lijkt misschien aantrekkelijk, maar het is onwaarschijnlijk dat het bedrijf dat kan vasthouden zonder zijn strategie en manier van werken te veranderen.

Lees ook: 7 koopwaardige techaandelen met geweldige dividenden

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 882,31 -0,32 -0,04% 09:08
AMX 918,28 +3,86 +0,42% 09:08
ASCX 1.198,74 0,00 0,00% 26 apr
BEL 20 3.870,18 -4,69 -0,12% 09:08
Germany40^ 18.213,60 +52,59 +0,29% 09:08
US30^ 38.318,55 +106,94 +0,28% 09:08
US500^ 5.109,53 +14,24 +0,28% 09:08
Nasd100^ 17.768,09 +70,00 +0,40% 09:08
Japan225^ 38.473,17 +127,62 +0,33% 09:08
WTI 82,95 -0,69 -0,82% 09:08
Brent 87,26 -0,73 -0,83% 09:08
EUR/USD 1,0715 +0,0020 +0,19% 09:08
BTC/USD 63.244,68 -802,24 -1,25% 03:00
Gold spot 2.330,69 -7,26 -0,31% 09:08
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 0,000 0,00% 26 apr
ADYEN NV 1.179,600 0,000 0,00% 26 apr
Aegon 5,820 0,000 0,00% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
AEX 882,48 -0,15 -0,02% 09:06
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 0,000 0,00% 26 apr
ADYEN NV 1.179,600 0,000 0,00% 26 apr