Deze 14 aandelen waren bij elke recessie winstgevend

Door Belegger.nl op 20 augustus 2019 08:45 | Views: 26.477

Deze 14 aandelen waren bij elke recessie winstgevend

Wie denkt dat tijdens een recessie alle aandelen onderuit gaan, heeft het mis. Deze veertien aandelen zagen de koers zelfs opveren tijdens de laatste vijf recessies.

De waarschuwingen voor een naderende recessie klinken steeds luider, zeker nadat de Amerikaanse obligatiemarkt vorige week werd opgeschrikt door een omgekeerde rentecurve, waarbij het rendement op tienjarige staatsleningen even onder dat van tweejarige leningen dook. Dit fenomeen wordt vaak beschouwd als een voorspeller van een recessie.

Vijf recessies in veertig jaar

Investor's Business Daily onderzocht welke aandelen uit de S&P 500-index tijdens de afgelopen vijf recessies droge voeten hielden. De website was vooral benieuwd naar fondsen die er tijdens deze berenmarkt in slaagden winst te behalen.

Volgens het National Bureau of Economic Research zijn er sinds 1980 vijf recessies geweest in de VS:
- van januari tot juli 1980
- van juli 1982 tot november 1982
- van juli 1990 tot maart 1991
- van maart tot november 2001
- van december 2007 tot juni 2009.

In die periodes daalde de S&P 500 met gemiddeld 4,4%. Dat lijkt mee te vallen, maar Investor's Business Daily merkt op dat veel pijn op de aandelenmarkt al drie tot zes maanden vóór het begin van een recessie wordt genomen. Belegger kijken immers altijd vooruit en prijzen een recessie vooraf (deels) in.

Lees ook: 3 degelijke aandelen om te kopen bij elke dip

Toch kunnen de koersverliezen tijdens recessies groot zijn. Zo daalde de SPDR S&P 500 ETF Trust tijdens de laatste crisis (tussen 2007 en 2009) met meer dan 38% en gaf de S&P 500 tijdens de dotcomcrisis van 2001 maar liefst 8,2% prijs.

Sector dagelijkse consumptiegoederen houdt het beste stand

Maar niet alle aandelen hebben geleden. Tijdens een recessie kunnen beleggers hun geld het beste zetten op bedrijven die goederen leveren aan de consument, zo blijkt.

De sector dagelijkse consumptiegoederen, waaronder bijvoorbeeld levensmiddelenfabrikanten en supermarkten vallen, kelderde tijdens de laatste twee recessies weliswaar met 11,4%, maar de S&P 500 daalde dubbel zo sterk.

Binnen deze sector hielden de supermarktconcerns Walmart en Kroger en voedselverwerker Conagra consequent stand. De koers van Walmart steeg tijdens de afgelopen vijf recessies met gemiddeld 42,4%. Zelfs tijdens de gote recessie van 2007 zat het aandeel nog in de lift (+1,1%). Conagra en Kroger stegen in de afgelopen vijf recessies elk met gemiddeld 22,9%.

Ook belastingadviesorganisatie H&R Block deed goede zaken op de beurs: het aandeel won gemiddeld bijna 21% tijdens de afgelopen vijf recessies. Mensen moeten ook tijdens recessies hun belastingen betalen, zo is de verklaring.

Ook duurzame consumentengoederen blijven overeind

Maar wie denkt dat alleen bedrijven die noodzakelijke goederen en diensten leveren droge voeten houden, heeft het mis. Vier van de 14 recessiebestendige aandelen zijn afkomstig uit de sector duurzame consumentengoederen, waar onder andere autoproducenten, hotel- en restaurantketens, kledingfabrikanten en retailers onder vallen.

Deze sector blijkt eveneens verrassend veerkrachtig wanneer een recessie toeslaat: in de afgelopen twee recessies daalde de sector met gemiddeld slechts 14,2%.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat het hoofd goed boven water hield is TJX, een verkoper van afgeprijsde kleding. Dit bedrijf zag de beurswaarde tijdens de afgelopen vijf recessies met gemiddel 64% opveren. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien consumenten bij een economische neergang proberen hun uitgaven te verminderen. Zelfs tijdens de brute recessie van 2007 steeg de beurskoers met 7,2%.

Let wel op: Elke recessie is anders

Investor's Business Daily adviseert wel om in het achterhoofd te houden dat elke recessie anders is. Huizenbouwer PulteGroup heeft in de afgelopen vijf recessies een gemiddelde koerswinst van bijna 91% behaald en steekt daarmee alle andere aandelen uit de S&P 500 naar de kroon.

Maar tijdens de recessie van 2007, toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte, kelderde het aandeel met 13,6%. Dat is nog altijd minder dan de daling van 37,9% van de S&P 500, maar het aandeel was al flink verzwakt voorafgaand aan de recessie.

Dit zijn de 14 recessiebestendige aandelen

In de onderstaande tabel worden alle veertien aandelen die de S&P 500 wisten te verslaan tijdens de afgelopen vijf recessies weergegeven:

Bron: Investor's Business Daily, S&P Global Market Intelligence

(Klik op tabel voor grotere afbeelding)

Bedenk wel dat deze lijst geen enkele garantie biedt. Zoals het bovenstaande voorbeeld van Pulte liet zien, kan het kwartje soms ook een heel andere kant op rollen.

Check ook: 7 veilige dividendaandelen om nu te kopen

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Yes we can
1
Wanneer advies over europese aandelen ? Het wordt een afgezaagd deuntje met telkens artikelen over Amerikaanse aandelen. De meeste beursstrategen raden europese aandelen aan, jullie blijven achter de feiten aanhollen...
Senior 1936
1
quote:

Yes we can schreef op 21 augustus 2019 22:51:


Wanneer advies over europese aandelen ? Het wordt een afgezaagd deuntje met telkens artikelen over Amerikaanse aandelen. De meeste beursstrategen raden europese aandelen aan, jullie blijven achter de feiten aanhollen...

ik ben het helemaal met je eens. Ik beperk me het liefst tot aandelen op de Amsterdamse beurs met een goed dividend.Dat is wel zo simpel als het gaat om de belastingaangifte/verrekening. Met aandelen uit andere landen is het toch wel ietsje ingewikkelder om de dividendbelasting te verrekenen.
Soms koop ik wel turbo's (met een lage hefboom van ca. 3) op bijv. Amerikaanse aandelen want de dividendbetaling wordt dan in de koers van de turbo's verrekend.
Cobalt-47
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.