Goud opnieuw in de belangstelling

Door Martine Hafkamp op 27 juli 2020 08:00 | Views: 5.190

Goud opnieuw in de belangstelling

Afgelopen week dinsdag in de heel vroege ochtend bereikten de Europese regeringsleiders na vier dagen vergaderen en onderhandelen een akkoord over het coronaherstelfonds. Het fonds heeft een omvang van 750 miljard euro en wordt via subsidies (390 miljard euro) en leningen (360 miljard euro) ter beschikking gesteld aan lidstaten om een economisch herstel na alle lockdowns te bevorderen.

Het is niet het eerste stimuleringsplan dat deze coronacrisis het licht ziet. Bank of America heeft uitgezocht dat centrale banken sinds de uitbraak van het virus in totaal 150 renteverlagingen hebben doorgevoerd. Daarnaast hebben centrale banken en overheden tot op heden voor 18.000 miljard dollar monetair en fiscaal gestimuleerd. Deze maatregelen hebben een harde landing van de wereldeconomie weten te voorkomen.

Onrust

Ondanks het feit dat de crisis nog niet voorbij is lieten de aandelenmarkten sinds de bodem van maart een enorme herstelrally zien. De AEX beweegt zich rond hetzelfde niveau als een jaar geleden.

Hoewel beleggers zich deze rally goed laten smaken is er toch sprake van enige onrust, vooral onder de autoriteiten. Zo waarschuwt de Bank for International Settlements (BIS), de bank der centrale banken, in zijn jaarverslag in de toelichting op de jaarresultaten voor teveel optimisme op de financiële markten.

Geen alternatief meer voor aandelen

De aandelenkoersen zouden wel erg ver vooruitlopen op de economische realiteit. De ongekende ‘muur van geld’ lijkt aloude economische wetten volledig op hun kop te zetten. Zo is het feitelijk afschaffen van de rente een belangrijke reden voor de drukte bij de ingang van de beurs. Er is immers geen serieus alternatief meer voor beleggen in aandelen. Sparen maakt armer en obligaties zijn ook al geen middel om een vermogen op te bouwen.

Hoewel er op een tienjarige Amerikaanse staatslening nog 0,6% rente wordt vergoed is de reële, voor inflatie gecorrigeerde, rente inmiddels negatief. Na aftrek van inflatie is de reële rente in de Verenigde Staten nu 0,8% negatief. Sinds 2012 was dat niet meer zo laag.

Nu zijn lage of zelfs negatieve reële rentes normaliter een reden voor beleggers om hun heil te zoeken in goud. Dat is nu ook het geval. Recent steeg de goudprijs voorbij de 1900 dollar per troy ounce. Dat was voor het laatst het geval in, juist, 2012. De negatieve reële rente stuwde de goudprijs toen op naar een top van 1900 dollar. 

Dubbel gevoel

Goud blijkt dit jaar een goede belegging te zijn. Want waar alle aandacht lijkt uit te gaan naar de opmars van de Nasdaq doet de goudprijs daar niet voor onder. De grootschalige steunoperaties zorgen bij beleggers voor een dubbel gevoel.

Zo noteren enerzijds de beurzen de ene hoogste punt ooit na de andere, maar liggen anderzijds de welbekende vluchthavens als staatsleningen en goud er eveneens sterk bij. Er stroomde in de eerste helft van dit jaar een bedrag van 40 miljard dollar naar goudfondsen. Daarmee werd het record van 2009, de kredietcrisis, zowel in tonnage als in geld gebroken. 

Goud rendeert niet, maar behoudt wel zijn waarde

Goud wordt door veel, vooral professionele, beleggers vaak genegeerd omdat het geen rente of dividend uitkeert. Dit argument is inmiddels verdwenen. Spaarrekeningen, obligaties en diverse aandelen keren tegenwoordig evenmin iets uit. Daar komt de onzekerheid over het virus nog bij. Als veilige haven neemt het belang van goud daardoor toe.

Maar er is meer. Iedereen die de wetten van schaarste kent weet dat wanneer ergens te veel van is de waarde afneemt. Dat geldt net zo voor geld. De op volle toeren draaiende bankbiljettenpersen hebben in de loop der jaren zo ontzettend veel geld bijgedrukt dat steeds meer beleggers zich zorgen beginnen te maken over de waarde ervan. Daarom zoeken ze hun toevlucht in assets die hun waarde zouden kunnen behouden. Goud lijkt daar voorlopig toe te behoren. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.