Wie gaat de coronarekening betalen?

Door Loege Schilder op 18 augustus 2020 13:35 | Views: 4.232

Wie gaat de coronarekening betalen?

In de kranten domineert het nieuws van de sterke economische neergang en de stijging van de corona besmettingen. Beleggers lijken zich daar niet veel van aan te trekken.

Vooral in de Verenigde Staten, toch het land met de meeste besmettingen en doden, is weinig tot niets meer over van het koersverlies van eerder dit jaar. De S&P 500-index aast zelfs op een nieuwe recordstand. Hoe kan het toch dat er zulke grote verschillen ontstaan tussen de beurs, de economie en de maatschappij?

Economische groei achteraf

De economische krimpcijfers die de afgelopen dagen de kranten haalden, hebben vooral betrekking over het afgelopen tweede kwartaal. De cijfers over economische groei (of krimp) komen altijd enkele weken na afloop van een periode beschikbaar.

We hechten waarde aan de cijfers omdat we ons ermee kunnen identificeren. Ze sluiten bijvoorbeeld aan bij de drukte op het werk en het gemak waarmee mensen een baan vinden of worden ontslagen.

Beleggers kijken juist vooruit

Meestal zijn dergelijke terugkijkende cijfers voor beleggers niet zo relevant. Want beleggers kijken vooral vooruit. Bij een investering hangt het rendement af van de toekomstige winst. Een hogere winst stelt bedrijven in staat om meer dividend te betalen of meer te investeren in het bedrijf. Daardoor kan de winst in de toekomst nog sneller groeien en stijgt de waarde van het bedrijf.

De bulk van de toekomstige winst van een bedrijf wordt gerealiseerd op lange termijn. Dus ver nadat we een oplossing hebben gevonden voor coronavirus.

Steunmaatregelen hebben beoogd effect

Het is echter te gemakkelijk om volledig voorbij te gaan aan de negatieve gevolgen van de lockdown. Beleggers hebben natuurlijk wel last van het platleggen van de luchtvaart, het cancellen van evenementen, etcetera.

Deze klap is grotendeels geneutraliseerd. Tegelijk met delockdown maatregelen kondigde de overheid aan om met enorme bedragen de economie fiscaal en monetair te ondersteunen. Afgaande op het koersherstel hebben de steunmaatregelen het beoogde effect gehad.

Hoe kunnen we dat ooit terugbetalen?

Ik krijg geregeld de vraag hoe die bedragen ooit weer terugbetaald worden. Bij de meeste mensen bestond voor corona al het beeld dat de Verenigde Staten de staatsschuld nooit kunnen terugbetalen; laat staan nu die schuld nog eens met een paar duizend miljard dollar is gegroeid.

Ik denk dat de Amerikanen de staatsschuld nooit volledig terug gaan betalen. Maar wat ik in dit geval denk is niet belangrijk.

Lage rente geeft vertrouwen aan in de VS

Vooralsnog zijn er meer dan voldoende beleggers die graag geld uitlenen aan de VS. De rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties bedraagt momenteel ongeveer 0,7%. De lage rente geeft een indicatie dat beleggers blijkbaar niet twijfelen aan het terugbetalen van hun lening.

De lage rente heeft meerdere voordelen: het is interessanter om te lenen en te investeren, waardoor de economische groei aantrekt. Overheden kunnen de staatsschuld goedkoop herfinancieren en investeren in vastgoed en aandelen wordt interessanter. De lage rente is dan ook een belangrijke verklaring voor het herstel op de aandelenmarkten.

Fed helpt een paar handjes

Eind 2018 was de rente op Amerikaanse staatsobligaties met dezelfde looptijd nog ruim boven de 3%. Het opkoopprogramma van de centrale bank is een belangrijke verklaring voor de rentedaling. De vraag naar obligaties van de Federal Reserve leidde tot stijgende obligatiekoersen en daarmee een lagere rente.

Inmiddels heeft de Fed voor een paar duizend miljard dollar aan Amerikaanse obligaties opgekocht en in bezit. Daarmee heeft het stelsel van centrale banken feitelijk geld gecreëerd dat er daarvoor niet was.

Kan de Fed zomaar geld creëren?

Het korte antwoord is: ja, dat kan. Het lange antwoord is natuurlijk ingewikkelder. De traditionele economische opvatting is dat de centrale bank voorzichtig moet zijn met het vergroten van de geldhoeveelheid. Het risico van hoge inflatie en een scherpe daling van de wisselkoers liggen op de loer.

Maar de laatste jaren krijgt de Modern Monetary Theory steeds meer aanhangers. In die theorie heeft een land veel meer ruimte om de geldhoeveelheid te vergroten en daarmee de economie te ondersteunen. De toekomst zal uitwijzen welke economen gelijk hebben.

Wie gaat de coronarekening betalen?

De laatste jaren lijken overheden dankbaar gebruik te maken van de ruimte die deze Modern Monetary Theory biedt. Als de theorie klopt, dan hoeven we ons niet druk te maken over de rekening van de coronacrisis. Die kan de centrale bank dan gemakkelijk betalen.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Reacties

2 Posts
Pieter Vandewalle
0
' gaat de coronarekening betalen?
De laatste jaren lijken overheden dankbaar gebruik te maken van de ruimte die deze Modern Monetary Theory biedt. Als de theorie klopt, dan hoeven we ons niet druk te maken over de rekening van de coronacrisis. Die kan de centrale bank dan gemakkelijk betalen'

Waarom nog werken en belastingen betalen dan? Het komt toch zonder problemen uit de lucht gevallen, het vele geld
frankvl
0
De FED betaalt niet. De Fed financiert. Dat is wat anders. Dat heet lenen, in gewoon Nederlands.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.