'Uitkomst vaccinrace groot marktrisico’

Door Belegger.nl op 23 september 2020 10:20 | Views: 4.396

'Uitkomst vaccinrace groot marktrisico’

Optimisme over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus heeft de beurzen eerder dit jaar flink doen opleven. Maar tegenvallende resultaten zouden de markten, die toch al onrustig zijn, behoorlijk onder druk kunnen zetten.

Dat schrijft persbureau Reuters.

De komende weken zal meer duidelijk worden over een aantal kandidaat-vaccins die in de laatste fase zitten van klinische testen. Zo zullen Pfizer en Moderna mogelijk in oktober of november de resultaten publiceren, gevolgd door AstraZeneca, Johnson & Johnson en Novavax.

Risico

“Er wordt nu al een beetje van uitgegaan dat er een vaccin komt dat werkt, dus ieder nieuws dat wijst op het tegenovergestelde, is een risico”, zei Walter Todd, beleggingshoofd van Greenwood Capital in South Carolina. 

Van de 30 kandidaat-vaccins die momenteel op mensen worden getest, ztten er meer dan 6 in de laatste klinische fase, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De grote hoeveelheid kandidaat-vaccins kan het negatieve effect van een enkele tegenslag op de markt vertroebelen. 

Genoeg spaghetti

“Als je genoeg spaghetti tegen de muur gooit, blijft er hopelijk een sliert hangen,” zo beschreef Liz Young, directeur marktstrategie bij BNY Mellon Investment Management, de filosofie van veel beleggers wat betreft de vaccinrace.

Dat zou kunnen verklaren waarom de beurzen amper reageerden toen de Britse farmareus AstraZeneca en partner Oxford University eerder deze maand de wereldwijde proeven van hun kandidaat-vaccin pauzeerden nadat een deelnemer aan zijn Britse proef ernstig ziek werd. De proeven zijn inmiddels hervat in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika, maar niet in de VS. 

54% kans op vaccin in maart

Good Judgment, een bedrijf dat voorspellingen doet op basis van publiek beschikbaar bewijs, schat de kans dat een vaccin tegen eind maart op grote schaal in de VS zal worden verspreid op 54%. Dat is een stijging ten opzichte van een schatting van minder dan 20% begin juli, maar een daling ten opzichte van meer dan 70% eerder deze maand.

Een goedkeuring of een noodtoestemming voor gebruik dit jaar zou kunnen leiden tot een stijging in de koersen van aandelen in onder meer de reis- en vrijetijdssector en overige sectoren die hard geraakt zijn door de lockdowns. Een dergelijk scenario zou ook tot een langverwachte verschuiving van tech- en andere groeinamen naar waardeaandelen kunnen leiden.  

Een vaccin... en dan?

Maar mocht een vaccin worden goedgekeurd, dan blijven er nog vragen bestaan over hoe gemakkelijk en snel het kan worden gedistribueerd. De Amerikaanse President Trump en zijn gezondheidsfunctionarissen hebben tegenstrijdige voorspellingen gedaan over wanneer het grote publiek toegang zou kunnen krijgen.

“Het potentieel voor teleurstelling in de markt zal waarschijnlijk voortkomen uit het besef dat de productie en de brede distributie langer zullen duren", zei Art Hogan, hoofd marktstrategie bij National Securities.

8% winst

Een goedgekeurd, breed verspreid en geaccepteerd vaccin zou kunnen resulteren in een winst van ongeveer 300 punten voor de S&P 500, of meer dan 8% vergeleken met de huidige stand, volgens Keith Parker, hoofd Amerikaanse en wereldwijde aandelenstrategie bij UBS.

Als een vaccin in het eerste kwartaal op grote schaal wordt verspreid, voorspelt BofA Global Research een wereldwijde groei van het bruto binnenlands product van 6,3% in 2021, vergeleken met 5,6% als dat pas in het derde kwartaal gebeurt.

'Eén vaccinflop nog te verwerken'

Teleurstellend nieuws over klinische proeven zou kunnen leiden tot een verlies van 100 punten van de S&P 500, of ongeveer 3%, zo schat hij. Hoewel de markt één vaccinflop 'redelijk goed' zou kunnen verwerken, zouden meerdere tegenvallers kunnen leiden tot een heroverweging van de vaccinrace, verwacht Parker.

Lees verder: Tips om te beleggen in vaccinontwikkelaars

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.