Welke maaltijdbezorger wint de 'Slag om Londen'?

Door Belegger.nl op 27 januari 2021 10:30 | Views: 3.561

Welke maaltijdbezorger wint de 'Slag om Londen'?

De strijd tussen ‘s werelds grootste maaltijdbezorgers zal volgens Forbes worden beslecht in Londen, de meest waardevolle stad voor voedselbezorgingsapps ter wereld. Just Eat Takeaway, Uber Eats of Deliveroo - wie zal de winnaar zijn?

Londen zit momenteel vanwege de snelle verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus opnieuw in een strenge lockdown. Nu pubs, bars en restaurants mogelijk tot mei gesloten zullen blijven, zijn veel Londenaren overgestapt op bestel-apps om aan hun favoriete eten te komen.

Thuisbezorgd

Er staan in de strijd om de maaltijdbezorgingsmarkt miljarden dollars op het spel.
Het Britse Just Eat en het Nederlandse Nederlandse Takeway.com (Thuisbezorgd.nl) fuseerden vorig jaar in een deal van 8,5 miljard dollar. Daarna kondigde het nieuwe bedrijf aan het Amerikaanse Grubhub over te willen nemen voor 7,3 miljard dollar.

Deze acquisitie zal naar verwachting in de eerste zes maanden van dit jaar worden afgerond en zal Just Eat Takeaway tot de grootste maaltijdbezorger buiten China maken.

Alles of niets

Tijdens een conference call met analisten op 12 januari zei Jitse Groen, de topman van Just Eat Takeaway, er alles aan te doen om de ‘Slag om Londen’ te winnen.
"We doen wat we kunnen om het leven van de concurrenten heel, heel, ingewikkeld te maken," aldus een strijdlustige Groen. "Het is alles of niets, en wij gaan voor alles in het Verenigd Koninkrijk."

Het in Nederland gevestigde Just Eat heeft in het verleden veel marktaandeel verloren in grote steden aan Deliveroo en Uber Eats omdat het geen geld wilde steken in een duur koeriersnetwerk.

Concurreren op bezorgkosten

Maar mede dankzij de nieuwe Britse lockdown en een nieuwe vloot koeriers op oranje scooters ('Scoobers') steeg in het laatste kwartaal van 2020 het aantal bestellingen bij Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk met 57%. De koeriers zijn inmiddels goed voor een kwart van alle bestellingen. Ook het toevoegen van verkooppunten voor onder meer McDonald’s en de Britse bakkerijketen Greggs stimuleerden de groei.

"We staan nog maar aan het begin van wat we in Groot-Brittannië proberen te bereiken," zei Groen. Hij voegde eraan toe dat Just Eat de concurrentie aan zal gaan op het gebied van bezorgkosten, en dat Scoober - de dochteronderneming waar restaurants zonder bezorgdienst koeriers kunnen huren - binnenkort ook buiten Londen te vinden zal zijn.

De concurrentie

Ook rivaal Uber Eats heeft niet bepaalde stilgezeten in het Verenigd Koninkrijk. Het Amerikaanse bedrijf is de foodservicedivisie van de gelijknamige taxi-app. Driekwart van alle Britten kan inmiddels gebruik maken van de app, waar dat een jaar geleden nog maar de helft was. Het aantal bezorgritten van Uber Eats nam in het kwartaal eindigend in september met 150% toe.

Het Britse Deliveroo, dat voor 16% in handen is van ecommercereus Amazon, zal dit jaar naar de Londense beurs gaan. Het bedrijf, in 2013 opgericht door voormalig zakenbankier Will Shu in zijn Londense appartement, heeft 180 miljoen dollar aan nieuwe financiering geregeld, waardoor de waarde is gestegen tot meer dan 7 miljard dollar in de aanloop naar de beursgang.

Deliveroo, dat samenwerkingsverbanden is aangegaan met prominente Britse supermarktketens als Waitrose, Marks & Spencer en Morrisons, heeft volgens Forbes een grenzeloze expansiedrift.

Na een verlies van 436 miljoen dollar in de eerste helft van 2019 als gevolg van grote investeringen om verder te groeien, was Deliveroo eindelijk winstgevend tijdens de eerste zes maanden van 2020. Het verwacht dit jaar in zo’n 100 nieuwe Britse steden actief te zijn.

Groen van Just Eat Takeaway ligt er niet wakker van. "We zitten op 100% [dekking] en we gaan achter Londen aan," aldus Groen. "Als iemand anders achter 100 gehuchten aan wil gaan, dan gaat die zijn gang maar."

Lees ook: 'Nog veel potentieel bij maaltijdbezorgers'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.