Welke sectoren profiteren het meest van de rotatie naar waarde?

Door Belegger.nl op 2 april 2021 07:50 | Views: 12.107

Welke sectoren profiteren het meest van de rotatie naar waarde?
Beeld: Foto: Charles Roffey CC BY-NC-SA 2.0

De rotatie van groei- naar waarde-aandelen, die vorig jaar na de coronacrash is begonnen, is nog lang niet ten einde. Welke sectoren gooien de hoogste ogen?

Volgens Amundi, de grootste vermogensbeheerder van Europa, profiteren vooral financiële waarden, en dan met name Europese banken, het meest van de huidige rotatie.

In periodes van economische stimuleringsmaatregelen door overheden doet de financiële sector het meestal erg goed, schrijven Kasper Elmgreen en Andreas Wosol, respectievelijk Head of Equities en Head of European Equity Value bij Amundi, in de notitie European equity value has further to go in this cycle.

De waarde-rotatie in Europa begon in april na een opleving van cyclische aandelen van goedkope kwaliteit. De omruil is sindsdien versneld en verbreed, en wordt nu geleid door de financiële bedrijven.

klik om te vergrotenSinds november doet waarde het beter dan groei

'Focus op kwaliteit'

Vanwege de sneller dan verwachte uitrol van de coronavaccins in de VS, gevolgd door een snellere heropening van de economieën, zijn de inflatie en kapitaalmarktrentes gestegen, waar waarde-aandelen zoals de banken dit jaar van profiteren.

Amundi raadt beleggers aan aandelen in banken te kopen die een dominante positie hebben in hun thuismarkten en blootstelling aan commerciële en particuliere markten. Verder houdt de vermogensbeheerder de bankbalansen goed in de gaten. "Ondanks de recente rally en de betere vooruitzichten voor de sector, zijn we niet afgestapt van onze focus op hogere kwaliteit onder banken", aldus Amundi.

klik om te vergrotenDe koersen van een aantal sectoren ten opzichte van waarde in 2021

Bumpy ride

Nu het economisch herstel op gang komt, ziet Amundi ook kansen voor conjunctuurgevoelige sectoren, zoals reizen en vrije tijd, detailhandel, auto's, en media en entertainment.

Hoewel Amundi verwacht dat de waarde-rotatie nog niet voorbij is en zal aanhouden naarmate het herstel verder doorzet, is er wel kans op wat schommelingen onderweg. Die zullen met name gerelateerd zijn aan ontwikkelingen op de korte termijn wat betreft de uitrol van de vaccins, de nieuwsstroom over het coronavirus en verbeteringen in de economische activiteit.

Bovendien kan er onzekerheid blijven bestaan over de rentestand, de inflatie, de snelheid en de timing van het herstel en de fiscale stimuleringsmaatregelen. "Tot dusver heeft elk van deze gebieden zich in het voordeel van de waarde ontwikkeld, maar we zouden op de korte termijn hobbels in de trajecten kunnen zien", aldus Elmgreen en Wolsol.

klik om te vergrotenDe rente-ontwikkeling is goed voor Europese banken

De volgende fase van de rotatie zal volgens Amundi waarschijnlijk in het teken staan van de heropening en het winstherstel. Ondanks de recente goede prestaties staan waarde-aandelen nog steeds onder druk in vergelijking met groei-aandelen, en hebben ze ruimte om verder te groeien.

Lees ook: UBS: Rally Europese bankaandelen nog lang niet voorbij

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.