De opkomst en ondergang van corona-aandelen

Door Justin Doornekamp op 11 mei 2022 08:30 | Views: 8.205

De opkomst en ondergang van corona-aandelen

Er zijn tal van ondernemingen die goed geprofiteerd hebben van de pandemie. Denk aan biotechbedrijven, maar ook techspelers gericht op thuiswerken. Hoe vergaat het bedrijven die de wind in de zeilen kregen tijdens corona? Een update.

De koersen van dergelijke bedrijven schoten tijdens de pandemie de lucht in, maar nu corona steeds meer naar de achtergrond verschuift, maakten veel aandelen afgelopen jaar een flinke duikeling.

Hoe staan ze er nu voor, en welke toekomst wacht dit soort bedrijven?

Zoom

Als we denken aan pandemieaandelen, dan is er één naam die er direct uitspringt: Zoom Video Communications. De koers van dit aandeel steeg met maar liefst 735%, van 68,04 dollar eind 2019 naar 568,34 dollar halverwege oktober 2020. Daarna daalde het aandeel fors met ruim 80% tot rond de 100 dollar.

We vinden dit aandeel nog steeds in de ARK Innovation ETF van de bekende techbelegger Cathie Wood, die zelf enorm profiteerde van de pandemie, maar sindsdien tegen flink negatieve rendementen aankijkt.      

Peloton

Een andere hoogvlieger tijdens de pandemie was Peloton Interactive, dat van 28,40 dollar eind 2019 steeg tot 167,42 dollar begin 2021: goed voor een stijging dus van bijna 500%. De koerswinst werd vervolgens volledig verspeeld en het aandeel koerst momenteel zelfs onder de 20 dollar. 

Het zijn slechts twee voorbeelden van een hele groep fondsen die hetzelfde lot heeft ondergaan. Zo mogen we Moderna niet vergeten, dat een vaccin ontwikkelde voor het coronavirus. Het aandeel steeg sinds eind 2019 tot aan de hoogste slotkoers met maar liefst 2377%, voordat het ruim 70% inleverde. Of Pinterest, het digitale prikbord, dat 378% steeg en daarna weer 77% verloor. En zo zijn er nog veel meer namen.

Lees meer: Waarom bodemvissen meestal geen goed idee is

Back to normal of structurele verandering?

Uiteraard is er in de meeste gevallen een logische verklaring voor de forse daling: de coronacrisis is bijna achter de rug en de bedrijven gaan gewoonweg minder verdienen dan tijdens de pandemie. Kortom: de situatie normaliseert en het is weer business as usual

Toch heeft de pandemie ook voor structurele veranderingen gezorgd. Er blijven meer mensen thuiswerken en we bestellen meer online ten opzichte van voor de pandemie. Daarom vinden analisten dat sommige corona-aandelen te hard zijn afgestraft. 

Kooptips

Beleggingswebsite MarketWatch maakte op basis van data van FactSet een lijstje met namen waarover analisten erg te spreken zijn.

Zo heeft 49% van de analistenhuizen een koopadvies op Peloton. Gemiddeld rekenen de analisten op een koersdoel van 42,23 dollar in de komende maanden, goed voor een opwaarts potentieel van circa 140%. Analisten verwachten dat Peloton meer abonnementen zal afsluiten, terwijl ook de prijzen omhoog kunnen. 

Over Zoom zijn analisten eveneens overwegend positief. Gemiddeld rekenen zij in de komende twaalf maanden op een 64% hogere koers ten opzichte van de huidige niveaus. Het bedrijf liet in het vierde kwartaal nog steeds een flinke groei zien. "Zoom moet zich wel zien aan te passen om te blijven floreren in de wereld na corona", zo waarschuwden analisten van eToro desondanks. 

De meeste potentie zien analisten in Denali Therapeutics en Vir Biotechnology. 60% tot 80% van de geraadpleegde analisten heeft een koopadvies op de aandelen geplakt. De koersdoelen voor deze aandelen liggen gemiddeld ruim 220% hoger dan de huidige niveaus.  

Bekijk ook: 9 aandelen om te kopen als mensen thuis vast komen te zitten 


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront