Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
Wind op zee vergt vooral aanpassingen op land

Om de ambitieuze plannen voor grote windparken op zee tot een succes te maken, moet het elektriciteitsnetwerk op land snel uitgebreid en aangepast worden. Dat stelt Jasper Vis, directeur van Dong Energy in Nederland, dat de bouw van een groot windpark voorbereidt. Het park moet voor de kust van het Zeeuwse Borssele komen. De platforms van netbeheerder Tennet voor het windpark gaan gebouwd worden op de werf van HSM Offshore in Schiedam.

Jasper Vis, directeur van Dong Energy Nederland. Bij HSM Offshore in Schiedam wordt de voet van een Transformatorplatform gebouwd voor een windmolenpark in Duitsland.Foto: Wiebe Kiestra

Vis (45) twijfelt niet aan de sterke groei van wind op zee en zonne-energie de komende jaren. 'Dat gaat wel goed', zegt hij. Het knelpunt ligt op land. Daar moet de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk - lees de hoogspanningsmasten en de ondergrondse stroomkabels - sterk worden uitgebreid om de toename van wind- en zonnestroom aan te kunnen.

Is daar onvoldoende aandacht voor?

‘In Nederland is het aandeel duurzame energie nu nog vrij klein. Dat kun je zonder probleem allemaal aansluiten. Maar er gaan stemmen op om vanaf 2020 elk jaar windparken op zee met een totaal vermogen van 2000 megawatt bij te bouwen. Als je dat gaat doen, kom je al gauw tot de conclusie dat er echt snel en hard aan het elektriciteitsnetwerk moet worden gewerkt.

Jasper Vis, directeur van Dong Energy Nederland. We moeten ook nadenken over hoe we een fluctuerende energiebron gaan inpassenFoto: Wiebe Kiestra

We moeten ook nadenken over hoe we een fluctuerende energiebron gaan inpassen. Nu volgt het aanbod de vraag. Als we ’s ochtends uit bed komen en de waterkokers en lampen aandoen, dan worden er elektriciteitscentrales opgestart. Als je straks heel veel zonne- en windenergie hebt, kun je geen knopje indrukken die het harder laat waaien. Daar moet je dus nu al over nadenken. Dat zal een combinatie zijn van flexibele vraag en productie, verbindingen met buurlanden en opslag’

Hoewel de situatie niet helemaal vergelijkbaar is met Nederland, waar de afstand tussen windparken en afnemers bijvoorbeeld veel kleiner is, laat de situatie in Duitsland zien dat het aansluiten van grote hoeveelheden duurzame energie op het stroomnetwerk geen sinecure is.

In Duitsland moeten netbeheerders namelijk steeds vaker tijdens piekmomenten windmolens uitschakelen om het stroomnet niet te overbelasten. En soms moeten juist kolen- en gascentrales worden aangezet om in tijden van weinig wind en zon - de zogenoemde 'Dunkelflaute' - voldoende stroom te leveren. Dat gaat elk jaar met honderden miljoenen euro's aan kosten gepaard die worden doorberekend aan de consument.

Ondertussen gaat de bouw van nieuwe windparken gestaag door. En die worden steeds goedkoper. In Duitsland won Dong Energy eerder dit jaar voor het eerst zelfs een tender voor een groot windpark zonder daarvoor subsidie te vragen.
Demissionair minister Kamp van Economische Zaken heeft daarop in Nederland de tenderregels veranderd. Hij gaat voor het eerstvolgende windpark op zee nu eerst een aanbesteding houden waar alleen subsidieloze biedingen mogen worden gedaan. Pas als die er niet komen, start hij de tot nu toe gebruikte tender.

Is dat een goede aanpassing?

‘Dat was voor ons een grote verrassing. Ik had het niet zien aankomen. Ik heb wel respect voor het lef dat eruit spreekt, maar of het gaat werken is de vraag.’

Wat bedoelt u? Minister Kamp heeft toch niets te verliezen? Hij zet alleen uw bedrijf en uw collega windbedrijven onder druk.

Snelle daling van kosten leidt tot eerste 'nulsubsidie'

Niemand had het nu al verwacht, maar begin dit jaar wonnen Energie Baden-Württemberg (EnBW) en Dong Energy een aanbesteding voor grote windparken op zee zonder daarvoor een cent subsidie te vragen. Die onverwachte ontwikkeling leidde in Nederland tot aanpassing van de aanbestedingsregels voor nieuwe windparken.

‘De kans bestaat dat dit ook in Nederland gebeurt bij de toekomstige tenders voor de windparken voor de Hollandse Kust’, schreef demissionair minister Henk Kamp van Economische zaken aan de Tweede Kamer. De ontwikkelingen in Duitsland zijn volgens de VVD-bewindsman niet helemaal te vergelijken met die in Nederland, maar hij wil nadrukkelijk wel een of meer subsidieloze biedingen uitlokken.

Daarom start de eerstvolgende tender voor offshore wind in Nederland met een subsidieloze procedure. Pas als daar geen of kwalitatief onvoldoende vergunningaanvragen worden ingediend, volgt de procedure mét subsidie.
Overigens zijn de windparken in Nederland en Duitsland niet 100% subsidievrij. De aansluiting van de windparken op het stroomnetwerk, ongeveer 20% van de totale aanlegkosten van een windpark op zee, is immers voor rekening van de netbeheerder. In Nederland is dat staatsbedrijf Tennet, die de kosten doorberekent aan de consument.

‘Ja, dat is zeker het geval. Maar als je als overheid zo’n tender houdt, wil je wel dat zo’n park ook echt gebouwd wordt. Daar moet je als overheid goed over nadenken.’

Is de volgende logische stap na de ‘nulsubsidie’ niet dat ontwikkelaars straks moeten gaan betalen voor de aanleg van een windpark?

‘Ik denk dat het meer voor de hand ligt om er eerst voor te zorgen dat het windpark inclusief het netwerk op zee zonder subsidie kan (nu regelt en betaalt staatsbedrijf Tennet de aansluiting nog, red.). Er zit een risico aan een systeem waarbij locaties worden weggegeven aan de hoogste bieder, omdat dan de partij die speculeert op de grootste stijging van de stroomprijs de concessie krijgt. Dan ontstaat er een flink risico dat het park niet gerealiseerd word.’

Shell heeft publiekelijk een oproep gedaan om megawindparken van 10.000 megawatt aan te leggen. Dat creëert de benodigde schaalgrootte waardoor kosten nog verder kunnen dalen. Jullie zien daar niets in. Waarom niet?
‘De huidige aanpak is succesvol geweest. Dit werkt goed, waarom zou je het dan willen veranderen?’

Omdat je volgens Shell dan investeringszekerheid creëert, innovatie stimuleert.
‘Voor de sector zit de investeringszekerheid vooral in de omvang van de markt. Ik ben het helemaal met Shell eens dat het belangrijk is om vooraf te weten hoeveel wind op zee we uiteindelijk willen realiseren. Als dat helder is, weet de hele sector waar ze zich op voor kan bereiden.

Voor de kostenreductie werkt het waarschijnlijk beter als je niet al te grote tenders hebt – misschien straks 1000-1500 megawatt. Dan creëer je immers per tender meer concurrentie en dus lagere prijzen. Als je een gigatender houdt voor een windpark van 10.000 megawatt, is het aantal partijen dat dat kan bolwerken niet zo heel groot.'

Nederland, Schiedam, 06-07-2017.Jasper Vis, directeur van Dong Energy Nederland. Bij HSM in Schiedam wordt de voet van een Transformatorplatform gebouwd voor een windmolenpark in Duitsland.Foto: Wiebe Kiestra

fd.nl/ondernemen/1210348/wind-op-zee-...
Bijlage:
haas
0
Engie Electrabel wil in goed twee jaar ten minste 100 kleine windmolens plaatsen bij landbouwers en kmo’s. Vandaag zijn kleine windmolens nog een zeldzaamheid.
Grote windturbines zijn in heel ons land een vertrouwd beeld aan het worden. Belgiës grootste elektriciteitsbedrijf, Engie Electrabel, ziet echter ook toekomst in veel kleinschaliger windmolens waarvan de capaciteit 60 tot 300 keer kleiner is. Omdat ze op maat zijn van landbouwbedrijven en kleinere bedrijven die via eigen hernieuwbare energieproductie, uit onder meer zonnepanelen en windmolens, hun stroomverbruik willen dekken.
haas
0
In Belgie:
De regering vreest dat er deze winter een stroomtekort zal zijn dat niet opgevangen kan worden. Daardoor zullen verbruikers mogelijk tijdelijk zonder stroom gezet worden door nieuwe afschakelplannen. Zolang een onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun loopt, mag ons land geen contracten afsluiten om gascentrales stand-by te houden bij een energietekort.
==============================================================

PS: mag toch hopen dat in NL niet zoiets komt ?:)
haas
0
Tegenwind Nuon drukt omzet Vattenfall
======================================

PS: wss door die windmolens ?:)
voda
0
Scottish USD 2.6 billion wind power project gets go-ahead

Reuters reported that the developer of a USD 2.6 billion Scottish offshore wind power project said it had won a two-year court battle with a bird charity over plans for the site. Scottish ministers in 2014 approved plans to build the 450-megawatt Neart na Gaoithe wind farm, off Scotland's east coast. The project had been held up, however, by a legal challenge from the Royal Society for the Protection of Birds, which said it could cause the death of hundreds of native birds.

Mainstream Renewable Power, the developer, said the decision in Scotland's Court of Session cleared the way for the project, which could generate enough electricity to power up to 325,000 homes - almost 4 percent of Scotland's electricity demand.

Mr Andy Kinsella, Mainstream Power's chief operating officer, said in a statement that "We are delighted with the decision and look forward to working constructively with the RSPB to take the wind farm into construction next year."

Source : Reuters
voda
0
World's first FLOATING wind farm is taking shape in Scotland - Report

Daily Mail reported that giant turbines are on the move to Scotland to create the world's first full-scale floating wind farm. New technology enables the structures to float in water which is too deep for conventional offshore wind farms. The first of the 11,500-tonne turbines has been put in place at the Hywind development at Buchan Deep, 15 miles (25km) off the north-east coast at Peterhead.

The turbine was towed across from Norway, where four more are waiting to be brought over for the trial scheme which is expected to power about 20,000 homes.

The first of the 11,500-tonne turbines has been put in place at the Hywind development at Buchan Deep, which lies 15 miles (25km) off the north-east coast at Peterhead, Aberdeenshire. The device was towed across from Norway, where four more are waiting to be brought over for the trial scheme which is expected to power about 20,000 homes.

However, a total of five floating 6MW turbines will be tethered to the bottom of the seabed in deeper water than any other development around the coast of the UK.

Developed by the Norwegian company Statoil, the project has cost GBP 200 million. These turbines - each one larger than the London Eye and able to create 6MW - use a ballast of iron ore to operate in far deeper waters than has been previously possible.

Announcing the decision to invest in the project previously, manufacturer Statoil said in a statement it marks 'an important step forward for offshore wind technology and potentially opens attractive new markets for renewable energy production worldwide'.

Source : Daily Mail
Bijlage:
voda
0
Mr Alexander Shokhin calls Siemens turbines scandal high-cost mistake

Mr Alexander Shokhin, Russian Union of Industrialists and Enterpreneurs head said that the scandal surrounding the Siemens turbines that were allegedly moved from mainland Russia to Crimea against the terms of the company's supply contract is a high-cost mistake that hampers Russia-EU relations.

Earlier this month, Siemens decided to annul a power plant supply license agreement and suspend power equipment deliveries to Russian state firms after the company learned that at least two of the four gas turbines provided for a project in southern Russia's Taman had been allegedly moved to Crimea, where Russia was building two thermal plants.

Mr Alexander Shokhin, RSPP head said that "Sure, we cannot repeat the mistakes like the one with the turbines in Crimea. If the contract really provided definite localization, then these mistakes, and let us call them mistakes, come at a dear cost and affect the European Union's opinion on us [Russian businesses] observing or not observing agreements."

Mr Shokhin said that the situation called for a scrupulous approach, based on a thorough fulfilment of the contract's provisions.

He said that "Since, if I'm not mistaken, the turbines were produced in 2015 [after the European Union imposed anti-Russia sanctions], despite the willingness to secure Crimea's energy independence, it was necessary that [the Russian side] observed the contract terms."

Source : Sputnik
Bijlage:
voda
0
UK plans energy saving reforms

The UK’s energy system is set for a major upgrade to make it more intelligent and more flexible. This should allow it to incorporate new sources of energy, such as renewable wind and solar, as well as new technologies such as energy storage and demand management. The report, “Upgrading Our Energy System: Smart Systems and Flexibility Plan”, says that the new energy system could save customer up to GBP 40 billion on their energy bills by 2050. It focused on removing barriers to energy storage, enabling smart markets and business, and making markets work for flexibility. It focuses predominantly on three key areas: the removal of barriers to storage, enabling smart markets and businesses and making markets work for flexibility.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Groene stroom in Duitsland in opmars

Meer dan een derde van de gebruikte elektriciteit in Duitsland werd in de eerste helft van 2017 uit duurzame bronnen opgewekt. Dat melden het Duitse onderzoekscentrum ZSW en de Duitse branchevereniging BDEW.

Windenergie op land liet met 39,4 mrd kWh (13% van de totale elektriciteitsvraag) veruit de meeste lampen branden. Wind op zee nam in capaciteit het meeste toe. Het aandeel van hernieuwbare bronnen in de totale energieconsumptie kwam het laatste halfjaar uit op 35%. In heel 2016 was dit percentage nog 32%.

Duitsland is een van de koplopers op het gebied van groene stroom: het land werkt aan een 'Energiewende', waarbij er veel subsidies in energiebronnen als wind, zon en biomassa worden gestopt. Nederland doet het beduidend minder goed: het CBS schatte het aandeel van hernieuwbare bronnen in het elektriciteitsverbruik in 2016 op 14,4%. Als energie voor warmte en vervoer ook wordt meegerekend, ligt dit percentage op 5,9%.

fd.nl/ondernemen/1212537/groene-stroo...
voda
0
European oil majors seek to harness US offshore wind energy

Reuters reported that some European oil majors have made inroads into the emerging U.S. offshore wind energy market, aiming to leverage their experience of deepwater development and the crowded offshore wind arena at home. Late entrants to the offshore wind game in Europe, which began with a project off Denmark 25 years ago and is now approaching maturity, they are looking across the Atlantic at what they view as a huge and potentially lucrative new market.

Norway's Statoil has won a licence to develop a wind farm of the New York coast, is marketing its new floating turbine to California and Hawaii and is retraining some oil and gas staff to work in its wind division.

Royal Dutch Shell bid for a lease offshore North Carolina earlier this year while Denmark's DONG Energy, a wind energy pioneer which agreed to sell its oil and gas business in May, is in a Massachusetts-based offshore wind consortium, holds a lease off the New Jersey coast and has opened an office in Boston.

Offshore wind generation began in the United States late last year, ironically after the election of President Mr Donald Trump. He is sceptical about climate change, complains about subsidies for renewable energy and battled against an offshore wind farm near his Scottish golf resort.

However, a string of federal seabed leases were awarded before Trump took office and more are planned. The investment needed to get projects going is one of the biggest obstacles.

Mr Samuel Leupold chief executive of DONG Energy's offshore wind business, said that "Undeniably, offshore wind is a big boys' game because it requires large amounts of capital because scale is such an important cost driver."

While DONG has shifted decisively towards renewables, Statoil and Shell are still firmly rooted in fossil fuels and other major European oil companies, in common with their U.S. counterparts, have so far steered clear of U.S. offshore wind.

Washington estimates its potential at 2,000 gigawatts (GW), many times anticipated capacity in Europe of 25 GW by 2020, but U.S. federal subsidies expire at the end of 2019 and while they may be renewed by Congress, that is no means certain.

Costs in Europe have fallen to a level that enabled DONG to place a zero subsidy bid earlier this year, but offshore wind farms are still multi-billion dollar projects. A push into deeper U.S. waters and the bigger turbines needed to compete without subsidies will keep price tags high.

Source : Reuters
voda
0
DONG Energy divests 50pct of Borkum Riffgrund 2

OE Digital reported that DONG Energy has agreed to sell 50% of Borkum Riffgrund 2, a 450 MW German offshore wind farm project, to Global Infrastructure Partners in a deal worth nearly USD 1.4 billion. Borkum Riffgrund 2 is currently under construction and is expected to be fully commissioned in 2019. The total sales price, consisting of the purchase price for GIP for its acquisition of 50% of the project and its commitment to fund 50% of the payments under a full-scope engineering, procurement and construction agreement with DONG Energy, amounts to USD 1.37 billion. The price is payable over a period from 2017 until 2019. GIP is also the 50% partner in another of DONG Energy’s offshore wind farms in Germany, Gode Wind 1.

The transaction is subject to approval by the competition authorities and is expected to be completed before the end of 2017.

Mr Samuel Leupold, executive VP and CEO of Wind Power at DONG Energy, said that “We’re pleased to be able to build on the partnership we established with GIP in relation to Gode Wind 1 in 2015. That partnership has been a success for all parties, and we’re committed to ensuring a similar success in relation to Borkum Riffgrund 2.”

DONG Energy will construct the wind farm under a full-scope EPC agreement. DONG Energy will also provide long-term operations and maintenance services from its O&M base in Norddeich and provide a route to market for the power production from GIP’s 50% share of Borkum Riffgrund 2.

Having entered into the agreement with GIP to divest 50% of Borkum Riffgrund 2, DONG Energy increases its EBITDA guidance for 2017.

Source : OE Digital
Bijlage:
voda
0
Wood Group supports Fosen Vind project with power performance testing

Wood Group’s clean energy business, previously known as SgurrEnergy, has been chosen to carry out power performance testing on Europe’s largest onshore wind power project. The 1,000 MW Fosen Vind project, which is located in central Norway on the peninsula of Fosen, the island of Hitra and in Snillfjord, comprises six onshore wind farms and will have the combined capacity to power up to 170,000 Norwegian households when complete. The project will see Wood Group’s clean energy team undertake the installation of 29 guyed lattice met masts, data monitoring and analysis for the site calibration phase. This will be followed by the installation of power monitoring equipment fitted to a number of the wind turbine generators for the power curve test phase.

Source : Strategic Research Institute
haas
0
De voordelen van zonneboilers!
Bespaar op de kosten van je warmte water
Een zonneboiler verwarmt tapwater via de zon in collectoren en slaat het op in een boilervat. De zon schijnt gratis, zo bespaar je op je gasrekening.
Geheel 2017: tot €2167,- subsidie
Hogere woningwaarde en energielabel
Meer comfort in huis
seadoc
0
je zou bijna denken dat je een handel in zonneboilers begonnen bent, haas :-).

Maar je hebt gelijk, allerlei voordelen.
haas
0
nou ik zit met zo'n zonneboiler
maar voordat ik warm water heb krijg ik eerst 10 liter KOUD !
er is wss 3 meter tussen aftappunt en de boiler

PS; dus maar wat googlen;-)
haas
0
quote:

haas schreef op 21 juli 2017 09:47:

Tegenwind Nuon drukt omzet Vattenfall
======================================

PS: wss door die windmolens ?:)

Vattenfall doet mee aan de batterij fabriek in Noorwegen van Northvolt
haas
0
gaat u maar dat schip in de Westerschelde vlottrekken want anders worden mijn Vlaamse vrienden boos !!
voda
0
Drie helihavens erbij om groei van wind op zee aan te kunnen

Tien minuten vliegen is het, vanuit de richting van IJmuiden met een Cessna, voordat ze opdoemen aan de horizon: de 36 turbines van Windpark Egmond aan Zee. Vier rijen van acht windmolens, kaarsrecht naast elkaar. Op deze windstille dag staan de meeste stil. Bij de achterste turbine dobbert een blauwe onderhoudsboot.

De zee oogt leeg. De meest nabije boortoren is vijf minuten vliegen naar het noordwesten en in het heiige weer niet te zien. Al is het boven zee niet eenvoudig vliegen, zegt piloot Jeffrie Mooijman, als hij met zijn rode Cessna even later een scherpe bocht boven dat platform heeft gemaakt. ‘Het is net Tetris, maar dan in de lucht.’

In de gebieden rond de platforms in zee gelden allerlei beperkingen voor het vliegverkeer. Dit is exclusief terrein voor de helikopters die offshorepersoneel van en naar de platforms brengen. Ze vertrekken vanuit Den Helder, een van de grootste helihavens in Europa. Vorig jaar gingen 9200 helikoptervluchten naar de 155 platforms op het Nederlandse deel van de Noordzee.

Dat is het laagste aantal sinds het jaar 2000. Want de offshore verkeert in crisis. Gasvelden zijn oud en de winning slinkt. De gasprijs is laag. Er worden amper nieuwe boringen gedaan. Kleine platforms zijn steeds vaker onbemand. Gaswinning in de Noordzee lijkt een aflopende zaak.

De toekomst: 25.000 turbines op de Noordzee

Daar tegenover staat windenergie. De Noordzee moet de energiecentrale van de toekomst worden. Volgens sommige vergezichten staan er over iets meer dan dertig jaar zo'n 25.000 turbines in de golven. Tennet lanceerde vorig jaar het plan voor de aanleg van een eiland in de Doggersbank.

Boskalis, Fugro, Van Oord, offshorebedrijven verleggen collectief hun focus naar windenergie. Dat is dé groeimarkt. Ook de helikopterluchthaven van Den Helder wil inspelen op een toekomst van duizenden turbines op de Noordzee.

Dus moeten er in Nederland meer helihavens komen, zo verwoordt directeur Conny van den Hoff van Den Helder Airport de ambities van die luchthaven. Dat moeten minivliegveldjes zijn bij zeehavens: een landingsbaan, een klein kantoor met een kleedruimte, geen verkeerstoren. ‘Het zijn geen grote investeringen’, zegt Van het Hoff in haar kantoor. Den Helder, dat zich op offshoregebied afficheert als 'hoofdstad van de Noordzee', is dan de naaf ('hub'), van waaruit wordt gevlogen naar de verschillende spaken ('spokes').

Tot aan Vlissingen

IJmuiden, de Eemshaven en Vlissingen zouden goede locaties zijn voor dit soort minivliegveldjes, zegt Van den Hoff. 'Naar Rotterdam hebben we gekeken. Maar daar is er nu geen behoefte aan.'

Helikopters vliegen ’s ochtends vanuit Den Helder naar deze minivliegveldjes toe, en aan het einde van de dag komen ze weer terug naar de hangars in de kop van Noord-Holland. ‘Het heeft geen zin om dit vliegveld vier keer te kopiëren’, zegt Van den Hoff over Den Helder Airport. ‘Dat is gewoon veel te duur en dus onhaalbaar. Maar we hebben hier wel alle kennis, de mensen en het onderhoud.’

Alles draait om de kosten

Windparken die over vijf jaar worden gebouwd, komen steeds verder in zee te staan, zegt Nick Waterdrinker, die eind vorig jaar door de luchthaven is aangetrokken om een helikopterstrategie te bedenken voor offshore wind. Alles draait om kosten. Vluchten zijn duur. Bij de aanleg van het Gemini windpark boven Schiermonnikoog, werd personeel ingevlogen vanuit Den Helder. De vliegtijd vanaf Den Helder naar Gemini is elf tot negentien minuten langer dan vanaf de Eemshaven, afhankelijk van de beschikbare vliegroute. Dus pleitte ook de Eemshaven voor de komst van een helikopterhaven. Tijd is geld.

'Straks krijgen windparken geen subsidie meer', zegt Waterdrinker. Dan zullen de kosten nog weer belangrijker zijn. Dat is de kern van het Helderse plan. Meer helihavens, zo dicht mogelijk bij de windparken, voor het snelle onderhoud diep op zee, zodat de turbines straks maximaal kunnen draaien.

Turbines worden steeds groter

Zeker omdat de turbines steeds groter worden. Het windpark bij Egmond heeft turbines van drie megawatt. Tien jaar geleden was dat groot, nu is dat achterhaald. Borssele krijgt turbines van acht megawatt. Het is kwestie van tijd voor er turbines van tien tot twaalf megawatt komen. 'Een turbine van tien megawatt stil laten staan, dat kost veel geld', zegt Waterdrinker. 'Als je daar vlug heen kunt vliegen, verdien je de kosten van zo’n vlucht snel terug.'

Al zullen voor Den Helder Airport zelfs de tienduizenden turbines en de minivliegvelden niet volledig kunnen compenseren wat er verloren gaat in de traditionele offshore. Platforms zijn arbeidsintensiever dan turbines. Zeker op grotere platforms werken meer dan honderd mensen. Die moeten voortdurend van- en naar het platform worden gevlogen. Windturbines zijn onbemand.

Let op de Britten

En het voordeel voor Den Helder? ‘Als die kleine vliegveldjes er komen, dan is dat goed voor de werkgelegenheid hier’, zegt Van den Hoff. Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van concurrentie. 'Als wij het niet doen, dan zijn de Britten ons straks voor. De parken zijn midden op zee en dan is het goedkoper om er vanuit Engelse luchthavens naar toe te vliegen.'

Of en ook wanneer de miniluchthavens er komen, dat is onduidelijk. Offshore windmolenparken zitten in de ontwerpfase. Vooralsnog staat Windpark Egmond aan Zee solitair in de golven. Nóg wel, benadrukt Waterdrinker. ‘Een helihaven dichtbij is nog een ‘nice to have'. Over een paar jaar is het echt een ‘need to have’.’

fd.nl/ondernemen/1213273/drie-helihav...
Bijlage:
3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 26 apr
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 26 apr
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 26 apr
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +16,89 +0,09% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,64 -0,11 -0,13% 26 apr
Brent 87,99 +0,08 +0,09% 26 apr
EUR/USD 1,0694 -0,0036 -0,33% 26 apr
BTC/USD 64.046,93 +67,06 +0,10% 26 apr
Gold spot 2.337,95 0,00 0,00% 26 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 26 apr
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 26 apr
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 26 apr
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 26 apr
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront