Energie « Terug naar discussie overzicht

Battery Power

628 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 28 29 30 31 32 » | Laatste
voda
0
Shell Ventures Invests in Corvus Energy

Corvus Energy announced that it has finalized an investment deal with Shell Ventures. The investment is a step towards Shell’s ambition to decrease the carbon footprint of the energy products they sell by around 20% by 2035 and by around 50% by 2050, in step with society.

Corvus Energy is a leading developer and supplier of advanced energy storage systems (ESS) for maritime, offshore, subsea and port applications. Their range of lithium-ion battery ESSs are integral to the propulsion and power management systems of more than half of the battery-hybrid and zero-emission vessels worldwide. The investment will help Corvus Energy expand internationally and further enhance its technological leadership within maritime energy storage.

As a pioneer in maritime energy storage, Corvus Energy has delivered ESSs for more than 30 offshore support vessels, in addition to various subsea applications and solutions for regenerative energy solutions from mechanical equipment. Corvus has successfully demonstrated its innovative and patented technology effectively helps reduce fuel consumption and emissions, while exceeding the offshore sector’s stringent performance, safety and operational requirements.

Source : STRATEGIC RESEARCH INSTITUTE
Bijlage:
voda
0
Vattenfall Combines Wind, Solar & Batteries In New Hybrid Energy Park

Vattenfall is building a new hybrid energy park, consisting of solar panels, wind turbines and batteries at Haringvliet in the Netherlands. The total capacity is 60 MW, enough to deliver renewable energy to 40,000 Dutch households when operational I September 2020. The total investment is EUR 61 million. Through this project, Vattenfall combines wind turbines with solar panels and energy storage.

The first stage of the building work on the energy park involves installing a total of six wind turbines in the north of Goeree-Overflakkee island between Middelharnis and Stad aan 't Haringvliet. The power output of the wind farm is expected to be in the region of 22 MW, which is enough to supply green electricity to around 27,000 households. The maximum height of the wind turbines is 150 meters, and preparatory work has now begun.

Once the wind turbines have been installed, the solar farm can then be built, consisting of 124,000 solar panels with a total of 38 MW, enough to supply green electricity to around 12,000 households. The batteries, supplied by BMW and with a capacity of 12 MWh, will be installed in 12 shipping containers on the solar farm. The energy park is expected to be fully operational in September 2020.

Facts Haringvliet hybrid park
Wind farm: 22 MW
Number of turbines: 6
Maximum height: 150 m
Solar farm: 38 MW
Number of solar panels: 124.000
Battery capacity: 12 MWh
Total investment: EUR 61 million
In operation: September 2020

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Superbatterij kan duurzame energie in huis omzetten in warmte

Wetenschappers vinden steeds betere oplossingen voor het grootste probleem rond duurzame energie in huis. Wind- en zonne-energie bleken de laatste jaren erg moeilijk op te slaan voor momenten waarop de zon niet schijnt of het nauwelijks waait. In Nederland is nu een warmtebatterij op basis van zout ontwikkeld, waarin energie kan worden bewaard.

Stefan ten Teije 14-08-19, 11:45

De onderzoeksreactor van de TU Eindhoven en TNO. © Bart van Overbeeke

Professor Olaf Adan, leider van een team van twintig onderzoekers dat al tien jaar aan de batterij werkt, noemt het de eerste echte warmtebatterij voor in huis: compact, verliesvrij, stabiel en betaalbaar. ,,Met deze uitvinding lopen we internationaal voorop. Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de doorbraken is waar Nederland en heel veel andere landen op zitten te wachten.”

De warmtebatterij is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Ze maakt gebruik van een chemische reactie tussen zout en waterdamp. Met de ontwikkelde methode kun je per woning of huizenblok efficiënte warmteopslag mogelijk maken.

Energie-opslag is noodzakelijk als de opwekking over een aantal jaar volledig duurzaam is. Zo is er tijdelijk een groot aanbod (veel zon en wind) en tijdelijk een grote vraag (bijvoorbeeld de avondpiek). Opslag is nodig om die pieken op te vangen.

Lees ook
Met deze slimme tool zie je in één oogopslag hoe je je huis duurzaam maakt
Lees meer
Sywert van Lienden maakte zijn oude rijtjeshuis duurzaam: ‘Het is goedkoper dan je denkt’

Verwarmen en koelen
De meeste batterijen slaan elektriciteit op en geven ook weer elektriciteit af. De Eindhovense batterij houdt warmte vast en kan opgeladen worden met warmte (bijvoorbeeld restwarmte of bodemwarmte) óf via elektrische energie (van zon of wind).

Dat geeft een aantal voordelen, legt professor Adan uit. De Eindhovense batterij is tien tot vijftien keer zo goedkoop als die van vooraanstaande elektrische batterijproducenten als Tesla, LG en Samsung. Er kan in hetzelfde volume ook twee keer zoveel energie worden opgeslagen en de batterij houdt de energie beter vast. Als het uiteindelijke product de maat van een koelkast heeft, kan een gezin er twee weken warm van douchen. ,,Dat is precies de periode die we in Nederland moeten overbruggen omdat we soms een tekort aan zonne- en windenergie hebben”, aldus Adan.

Ze kan de prestaties verbeteren van een warmtepomp en als we haar verder doorontwik­ke­len, is het ook mogelijk dat ze woningen gaat koelen

Professor Olaf Odan, uitvinder warmtebatterij, TNO/TU Eindhoven
De batterij is dus bedoeld voor warm water en verwarmingen, niet om het licht aan en uit te doen. Ze zou wel op andere systemen kunnen worden aangesloten. Op de zonnecollectoren van het dak bijvoorbeeld, of aan het gewone stroomnet.

,,Ze kan de prestaties verbeteren van een warmtepomp en als we haar verder doorontwikkelen, is het ook mogelijk dat ze woningen gaat koelen. Zeker met het veranderende klimaat zorgt dat voor een enorme marktpotentie.”

Nog niet kiezen
Peeeks, het dochterbedrijf van energiereus Eneco dat zich onder meer bezighoudt met thuisbatterijen, kijkt met veel interesse naar de ontwikkelde warmtebatterij. Toch is het volgens Dirk-Jan Middelkoop van Peeeks nog maar de vraag of dit dé doorbraak is. ,,Er zijn ontzettend veel partijen bezig met het oplossen van het vraagstuk energie-opslag. Voor de opslag in zout zijn al verschillende producten op de markt. Volgens mij zijn we nog niet bij het moment gekomen dat we kunnen kiezen welke techniek voor het grote publiek het meest interessant is.”

Ook Wim Haije, onderzoeker bij de Technische Universiteit Delft en gespecialiseerd in warmteopslag, is voorzichtig positief. ,,Ik heb vijftien jaar geleden al eens onderzoek gedaan naar dit principe. Het lukte ons toen niet om het juiste zout te vinden, maar de belangrijkste reden dat we zijn gestopt met zoeken is omdat niemand interesse had in het concept omdat het te duur was. We konden toch gewoon gas gebruiken voor de verwarming? Je ziet dat die opinie is gekanteld en daardoor zou het nu wél kans kunnen maken.”

Er is in Nederland nu nog maar een groep van zo’n vierhon­derd huishou­dens die een elektri­sche batterij in huis heeft om stroom in op te slaan

Dirk-Jan Middelkoop, Peeeks

© foto: Bart van Overbeeke
Dat de thuisbatterij nog geen bekend fenomeen is, heeft met Nederlandse regels te maken, weet Dirk-Jan Middelkoop van Peeeks. ,,Er is in Nederland nu nog maar een groep van zo’n vierhonderd huishoudens die een elektrische batterij in huis heeft om stroom in op te slaan. Dat heeft met onze salderingsregeling te maken. Die is uniek in Europa. Wie in Nederland te veel energie produceert, bijvoorbeeld met zonnepanelen, levert die hoeveelheid terug aan het net. Het net is dus de batterij, zou je kunnen zeggen. Daar krijg je geld voor, nog tot 2023, en dan wordt het geleidelijk afgebouwd. Het zelf opslaan van stroom is daardoor nog niet aantrekkelijk. In andere landen komt het veel vaker voor.”

voda
0
Deel 2:

Volgens Olaf Adan gaat dat snel veranderen. ,,De energieopwekking in de zonneweiden op sommige plekken in Nederland loopt al tegen de grenzen aan: het net kan het niet meer aan om de duurzame elektrische energie op te nemen. Het is dus noodzakelijk om het op te slaan.”

Wat kost dat?
Wat het apparaat kost als het eenmaal op de markt is? Moeilijk te zeggen, vindt Adan. ,,Zuiver is om het per megajoule te communiceren. Dan wordt het zo'n tien euro per megajoule, ongeveer evenveel als wat opslag in water kost. Met dus als groot voordeel dat zout geen warmte verliest en water wel. Het apparaat kost misschien tussen de 3000 en 6000 euro, afhankelijk van wat nodig is in een woning of woningblok. We gaan mogelijk zelf een bedrijf oprichten dat het product in twee tot drie jaar op de markt kan brengen. Ook zijn er al gesprekken met de chemische industrie voor de levering van kaliumcarbonaat (zout).”

Gaat de warmtebatterij nu concurreren met de warmtepomp of andere duurzame initiatieven? Nee, benadrukt professor Adan. ,,Het is een toevoeging aan het palet van duurzame innovaties. De duurzame samenleving heeft het hele palet nodig. Wél speelt het een cruciale rol in het vervangen van de traditionele gasketel”, denkt hij. ,,Uiteindelijk zullen in Nederland toch alle huizen van het gas worden afgekoppeld. Onze warmtebatterij kan dan een alternatief zijn, in combinatie met warmtenetten, elektrische warmtepompen of nog andere innovaties.”

Techniek
De warmtebatterij maakt gebruik van een thermo-chemisch principe. Bij het samenbrengen van waterdamp en zoutkristallen komt warmte vrij. Die kan worden gebruikt voor het verwarmen van water. Volgens Olaf Adan was de grootste uitdaging om het geschikte zout te vinden en dat zo te manipuleren dat het blijvend zijn functie vervult.

,,Als je het zout en het water van elkaar scheidt, houdt het zoutkristal de warmte vast. Dat opladen en ontladen zorgt ervoor dat de meeste zoutdeeltjes weer uit elkaar vallen. We hebben een zoutkristal gevonden en zo bewerkt dat dat niet gebeurt: een kaliumcarbonaat composiet. Gelukkig een zout dat makkelijk industrieel is te produceren.”

Het team ging vervolgens aan de slag met de ontwikkeling van het apparaat. ,,We hadden de brandstof, maar nog geen motor om de potentie van het materiaal goed te benutten.” Het apparaat of de batterij bestaat uit vier componenten: een ventilator, een warmtewisselaar, een condensor en een reactorvaatje. ,,Op het apparaat zit ons patent. Ook dat kunnen we door een installatiebedrijf laten ontwikkelen en verkopen. Ik denk dat het in twee of drie jaar verkocht kan worden.”

Hoe verhoudt dit apparaat zich tot een warmtenet of -pomp? Warmtenetten gebruiken restwarmte van industrie of bijvoorbeeld de verbranding van afval. ,,Soms is het water niet warm genoeg, dan kan de warmtebatterij aanvullende warmte toevoegen.” Datzelfde principe geldt voor een warmtepomp. ,,De warmtepomp pompt maakt van koude lucht warme lucht en vice versa. Hoe groter het temperatuurverschil is, hoe meer elektriciteit de pomp verbruikt. Dat zou betekenen dat er een enorme piek ontstaat als straks veel Nederlanders een warmtepomp hebben. De batterij kan het temperatuurverschil verkleinen waardoor ze effectiever werkt.”

www.ad.nl/wonen/superbatterij-kan-duu...
voda
0
Garcetti Administration Approves Building Largest Solar & Battery Storage Project in US

Mayor Eric Garcetti’s appointees on the Los Angeles Department of Water and Power Board of Commission unanimously voted to approve power purchase agreements for the Eland Solar and Storage Center, the largest solar and battery energy storage system in the United States. The agreements are subject to City Council approval. Mayor Eric Garcetti said that “The climate crisis has never been more dire, but the solutions have never been clearer or cheaper and Los Angeles is investing in renewable energy and cleaning our air as part of my DWP reform agenda. The Eland Solar and Storage Center will help us keep the lights on without the help of dirty fossil fuels even when the sun isn’t shining and power our progress toward a low-carbon, green-energy future.”

The development of the Eland Solar and Storage Center is a direct result of the zero-carbon vision laid out in Mayor Garcetti’s Green New Deal and is expected to play a key role in helping Los Angeles reach 55% renewable energy by 2025, 80% renewable energy by 2036, and 100% renewable energy by 2045.

Source : Strategic Researh Institute
voda
0
GE to Supply World Biggest Battery to South Australia

The Solar River Project and GE Renewable Energy announced that GE has been selected for the supply and integration of one of the largest grid-scale battery technology hybrid deployment to be installed for the Solar River Project in South Australia. The energy storage system, called the Reservoir, will be coupled to a large 200 MW photovoltaic generation plant. Solar River Project will see a 200-megawatt photovoltaic array, which includes more than 640,000 solar panels and the installation of GE’s 100-megawatt, 3 hours battery storage system, delivering almost 300 MWh storage capacity, which could transfer up to 400 megawatt hours of electricity per day, one of the largest batteries in the Southern Hemisphere. The Solar River Project, one of the world’s largest grid-scale hybrid renewable projects, will be located in South Australia’s Mid North, halfway between Burra and Morgan, and aims to supply enough affordable and reliable renewable energy to power 90,000 South Australian homes.

The Solar River Project CEO Mr Jason May said that “The award of the battery to General Electric is another major milestone for the project. General Electric is a world leader in renewable energy storage technology, and we are very excited to have them on board. General Electric brings a cutting-edge technology to South Australia, by delivering huge energy transfer capacity with an intelligent operating system."

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Purdue University Scientists Developing Nanochains to Increase Battery Capacity

The battery of your phone or computer lasts depends on how many lithium ions can be stored in the battery’s negative electrode material. If the battery runs out of these ions, it can’t generate an electrical current to run a device and ultimately fails. Materials with a higher lithium ion storage capacity are either too heavy or the wrong shape to replace graphite, the electrode material currently used in today’s batteries. Purdue University scientists and engineers have introduced a potential way that these materials could be restructured into a new electrode design that would allow them to increase a battery’s lifespan, make it more stable and shorten its charging time. The study, appearing as the cover of the September issue of Applied Nano Materials, created a net-like structure, called a “nanochain,” of antimony, a metalloid known to enhance lithium ion charge capacity in batteries.

The researchers compared the nanochain electrodes to graphite electrodes, finding that when coin cell batteries with the nanochain electrode were only charged for 30 minutes, they achieved double the lithium-ion capacity for 100 charge-discharge cycles.

Some types of commercial batteries already use carbon-metal composites similar to antimony metal negative electrodes, but the material tends to expand up to three times as it takes in lithium ions, causing it to become a safety hazard as the battery charges.

Vilas Pol, a Purdue associate professor of chemical engineering said that “You want to accommodate that type of expansion in your smartphone batteries. That way you’re not carrying around something unsafe.”

Through applying chemical compounds a reducing agent and a nucleating agent Purdue scientists connected the tiny antimony particles into a nanochain shape that would accommodate the required expansion. The particular reducing agent the team used, ammonia-borane, is responsible for creating the empty spaces the pores inside the nanochain that accommodate expansion and suppress electrode failure.

The team applied ammonia-borane to several different compounds of antimony, finding that only antimony-chloride produced the nanochain structure.

Source : Purdue University
Bijlage:
voda
0
'Op universiteiten blijven best veel onderzoeken op de plank liggen'

In De Vonk vertelt wekelijks iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Emil Goosen (29) die met AquaBattery batterijen van water en zout maakt voor duurzame opslag van energie en het terugwinnen daarvan.

Hij moest en zou tandheelkunde gaan studeren, maar loot uit. En dus begint Emil Goosen in Wageningen aan zijn tweede keus. Het idee voor de richting Bodem, Water en Atmosfeer komt van zijn moeder. ‘Zelf zag ik het niet meteen zitten, maar als jongen die liever buiten was dan binnen zat, vond zij deze bachelor echt wat voor mij.’

De hele maand april van 2007, in zijn eindexamenjaar, valt er geen druppel regen in de wijde omtrek van het Overijsselse Raalte waar hij woont. ‘Toen ik zag wat dat met de natuur doet en me realiseerde dat dit soort periodes door de klimaatverandering vaker voor zou komen, was ik om: als er bij tandheelkunde geen plek is, werp ik me op milieuvraagstukken.’

Membraantechnologie

In het laatste jaar van zijn bachelor Bodem, Water en Atmosfeer raakt hij steeds meer geïnteresseerd in de klimaatverandering en beseft dat hij daar iets mee moet. Omdat het pakket met vakken als beleid, systeemanalyse en ondernemerschap in Groningen breder is, gaat hij daar de master Energie en milieuwetenschappen volgen.

‘Op universiteiten blijven best veel onderzoeken op de plank liggen. In Groningen heb ik geleerd wat ervoor nodig is om innovaties die daaruit voort kunnen komen in de markt te zetten. Daarvoor moet je de maatschappelijke noodzaak, overheidsbeleid, techniek en het economisch (bedrijfs)belang bij elkaar brengen.’

‘‘Met vier andere studenten werd ik door FujuFilm geselecteerd om mee te doen aan een hackaton voor nieuwe toepassingen van membranen.'’

Die les komt snel van pas, want al tijdens zijn master wordt de basis voor start-up AquaBattery gelegd tijdens deelname in 2013 aan de, door de overheid en het bedrijfsleven geïnitieerde, NRG Battle. ‘Met vier andere studenten – we kenden elkaar niet - werd ik door FujuFilm geselecteerd om aan een hackaton mee te doen met het doel nieuwe toepassingen te bedenken voor membranen die Fuji in Tilburg produceert.’

Ook al wint het team niet, voor vier van hen heeft het concept waarmee ze tweede worden, genoeg potentie om erop voort te borduren. Voor Goosen levert de hackaton bovendien een stageplaats bij Fuji in Tilburg op voor het schrijven van zijn scriptie. Die gaat over de technische en economische haalbaarheid van de batterij, maar zijn begeleider bij Fuji weet dat Goosen ondertussen met zijn maten ook werkt aan de commercialisatie en ontwikkeling van membraantechnologie ten behoeve van duurzame energieopslag in water: de Blue Battery.

The Green Village

‘Die stagebegeleider koppelde mij weer aan Jan Post, David Vermaas en Jan-Willem van Egmond die allen betrokken zijn bij een proefproject op de Afsluitdijk voor opwekking van energie uit zoet en zout water door middel van omgekeerde elektrodialyse.’ Het blijkt een cruciale tip, want uit de ontmoeting komt de samenwerking voort waarvan de Blue Battery het resultaat is. De vraag hoe de overtollige duurzaam opgewekte energie ook duurzaam op te slaan, lag immers in het verlengde van de activiteiten binnen deze pilot.

De Blue Battery is een schaalbare accu die werkt op water en zout in plaats van op schaarse, dure en milieubelastende grondstoffen als zuren, kobalt en lithium. Door zoet en zout water via stroming langs eenheden van een speciaal soort gestapelde membranen (stacks) bij elkaar te brengen, wordt stroom opgewekt. En door dit proces in de ‘waterbatterij’ omkeerbaar te maken, kan de daarin opgeslagen energie naar behoefte ook weer vrijkomen.

Dat het werkt, bewijst inmiddels een groep van vijf studentenhuizen in het zogeheten The Green Village in Delft. Die slaan de overtollige, uit zonnepanelen opgewekte energie op in de gezamenlijke Blue Battery en spreken die weer aan als de zonnepanelen vanwege slecht weer te weinig of geen stroom leveren. 'Vervolgprojecten worden nu onder meer gerealiseerd op het Italiaanse eiland Pantelleria, waar het nutsbedrijf de stroomvoorziening van vervuilende dieselgeneratoren wil vervangen door de duurzame Blue Battery.'

Green Battery

AquaBattery heeft inmiddels ook een Green Battery ontwikkeld. Deze werkt op basis van zout, licht zuur en licht basisch water, waardoor de energiedichtheid groter is.

Tot nu toe draait de start-up op subsidies, prijzengeld uit competities en verkochte pilotprojecten. Daarnaast heeft de AquaBattery inkomsten uit de productie van een folie waarmee membraanlagen 100% lekvrij afgedekt kunnen worden

fd.nl/futures/1317979/op-universiteit...
voda
0
UK Commits GBP 200 million to World Bank Initiatives on Energy Storage

United Kingdom pledged GBP 200 million to the Climate Investment Funds’ Global Energy Storage Program, which in collaboration with the World Bank’s Energy Storage Partnership aims to deliver breakthrough energy storage and renewable energy solutions at scale. France’s Agence Francaise de Developpement and the Netherlands pledged USD 100 million to the Solar Risk Mitigation Initiative with the Netherlands also announcing USD 20 million for the Bank’s planned Clean Cooking Fund.

The UK’s contribution supports the World Bank Group’s goal of mobilizing USD 1 billion in concessional climate funds for a global program on energy storage, alongside its own commitment of USD 1 billion, announced at the One Planet Summit in September 2018. The program is expected to help middle-income and developing countries increase their use of renewables, particularly wind and solar power, improve energy security, increase grid stability and expand access to electricity. It also aims to finance 17.5 gigawatt hours of battery storage by 2025 more than triple the 4-5 GWh currently installed in all developing countries.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
EON Replace lead Acid Battery with Saft Nickel Battery

EON has upgraded the backup power batteries at one of its distribution substations in the north west of Hungary in a pilot project, by switching from lead-acid to Saft’s nickel-based batteries. The objective is to show how the latest Saft technology can be installed as a direct Plug and Play replacement for time-served lead-acid batteries. The site is one of the first to benefit from Saft’s latest Uptimax maintenance-free nickel battery, which was launched end 2018. The Uptimax is a new breed of nickel battery that can charge fully at a single rather than dual voltage level. As a result, E.ON will be able to upgrade the batteries while retaining the existing charger.

Saft Uptimax nickel battery technology offers long-term value over the lifetime of an installation. It provides a long operational life, high availability and reliability. Unlike lead-acid, Uptimax nickel batteries do not experience sudden death or need any maintenance. In addition, they can accept fast charging for a rapid return to service after a power outage, reducing risk as well as backup requirements.

Previous models of nickel batteries required a higher charge voltage, which called for the replacement of the existing battery chargers or an upgrade to adjust the charge voltage. However, these are not required for the latest generation of Uptimax, easing the installation and decreasing the overall cost of DC systems.

By installing the latest Saft Uptimax nickel batteries, E.ON will benefit from long-term reliability, maintenance-free operation and rapid return to service – all without replacing or upgrading its battery charger. We believe that this is the first of many successes for the new Uptimax.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
New Concept Make Aluminium Battery Twice the Energy Density

Science Direct reported that a new concept for an aluminium battery has twice the energy density as previous versions, is made of abundant materials, and could lead to reduced production costs and environmental impact. The idea has potential for large scale applications, including storage of solar and wind energy. Researchers from Chalmers University of Technology, Sweden, and the National Institute of Chemistry, Slovenia, are behind the idea. Using aluminium battery technology could offer several advantages, including a high theoretical energy density, and the fact that there already exists an established industry for its manufacturing and recycling. Compared with today’s lithium-ion batteries, the researchers’ new concept could result in markedly lower production costs.

Previous designs for aluminium batteries have used the aluminium as the anode (the negative electrode) and graphite as the cathode (the positive electrode). But graphite provides too low an energy content to create battery cells with enough performance to be useful. But in the new concept, presented by Patrik Johansson and Chalmers, together with a research group in Ljubljana led by Robert Dominko, the graphite has been replaced by an organic, nanostructured cathode, made of the carbon-based molecule anthraquinone.

The anthraquinone cathode has been extensively developed by Dr. Jan Bitenc, previously a guest researcher at Chalmers from the group at the National Institute of Chemistry in Slovenia. The advantage of this organic molecule in the cathode material is that it enables storage of positive charge-carriers from the electrolyte, the solution in which ions move between the electrodes, which make possible higher energy density in the battery.

Source : Science Direct
Bijlage:
voda
0
Lithium Battery developers Dr Goodenough, Dr Whittingham & Dr Yoshino Awarded 2019 Noble Prize in Chemistry

You might want to thank the three winners of this year's Nobel Prize in chemistry for their work on lithium ion batteries, which power cellphones, laptops, electric cars and countless other devices of modern life. Royal Swedish Academy of Sciences announced last week that2019 Nobel Prize in Chemistry is to Dr John B Goodenough, 97, an engineering professor at the University of Texas; Dr M Stanley Whittingham, 77, a chemistry professor at the State University of New York at Binghamton and Dr Akira Yoshino, 71, of chemical company Asahi Kasei Corp and Meijo University in Japan. The three scientists each had unique breakthroughs that laid the foundation for the development of a commercial rechargeable battery, an alternative to older alkaline batteries containing lead, nickel or zinc that had their origins in the 19th century.

Dr Whittingham laid the foundation for the lithium-ion battery during the oil crisis in the 1970s. He worked on creating methods that would lead to fossil fuel-free energy technologies. While researching superconductors, Whittingham discovered an extremely energy-rich material, which he used to create an innovative cathode, the side of your battery with the plus sign, in a lithium battery. He discovered that titanium disulfide, which had never been used in batteries before, had a molecular structure that allowed lithium-ions into small pockets. This resulted in the first functional lithium battery. But Dr Whittingham’s new battery had an unfortunate problem , when charged repeatedly, thin strands of metallic lithium would grow out from the negative electrode. They would sometimes grow so long that they reached the cathode and would short-circuit the battery, and could explode.

By 1980, building on Dr Whittingham's work, Dr Goodenough had doubled the capacity of the battery to four volts by using cobalt oxide in the cathode, one of two electrodes, along with the anode, that make up the ends of a battery. But that battery remained too unstable for general commercial use.

That's where Yoshino's work in the 1980s came in. He eliminated the volatile pure lithium from the battery, and instead opted for lithium ions that are safer. He added another material in one electrode that reduced the potential for fires. This step paved the way for the first lightweight, safe, durable and rechargeable commercial batteries to be built and enter the market in 1991. Dr Yoshino created the first commercially viable lithium-ion battery in 1985, which later led to its commercialization by Japanese electronics giant Sony Corporation.

Building on this foundation could enable broader use of renewable energy sources that generate power at variable times.

The three winners will share SEK 9 million (USD 918,000) cash award. Their gold medals and diplomas will be conferred in Stockholm on December 10, the anniversary of prize founder Alfred Nobel's death in 1896.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Tesla gaat thuisbatterij in Japan verkopen

Gepubliceerd op 15 okt 2019 om 07:55 | Views: 2.716

PALO ALTO (AFN/BLOOMBERG) - Tesla gaat zijn grote thuisbatterij in Japan verkopen. Het Amerikaanse bedrijf, vooral bekend van zijn elektrische auto's, wil profiteren van het aflopen van energiecontracten die Japanners tien jaar geleden afsloten. Tesla neemt nu bestellingen voor de Powerwall aan in het Aziatische land.

In 2009 konden de eerste Japanse consumenten een tienjarig contract afsluiten om de overtollige stroom die hun zonnepanelen opwekken voor een vaste prijs terug te verkopen aan de energiebedrijven. Dat maakte deel uit van een plan van de Japanse overheid om hernieuwbare energie te promoten.

Nu die contracten aflopen, hoopt Tesla dat Japanners in plaats van zo'n contract voor een thuisbatterij kiezen. Daarin wordt de overtollige energie opgeslagen en daar kunnen huishoudens dan gebruik van maken als hun zonnepanelen geen stroom opwekken. Zo'n thuisbatterij voorkomt daarmee dat mensen 's nachts stroom moeten afnemen.
voda
0
Chinese Scientists Improves Oxide-Peroxide Conversion in Lithium Ion Battery

A new high-energy density and stable lithium-ion battery that works by reversible oxide-peroxide conversion could help in the development of improved sealed battery technologies. This is the new result from a team of researchers in Japan and China who have designed an oxygen-free cell in which the Li2O to Li2O2 reaction can take place. These batteries work thanks to the redox reaction between O2 and lithium peroxide, Li2O2. One of the main hurdles hindering their practical application, however, is that they require O2 gas as the active species. This needs to be supplied by bulky O2 storage or gas purification devices. To overcome this problem, and the so-called O2 crossover and electrolyte volatilization in these batteries, researchers led by Mr Haoshen Zhou of the National Institute of Advanced Industrial Science and Technology and Nanjing University in China have now designed an O2-free sealed environment for the Li2O to Li2O2 reaction.

Mr Zhou and colleagues did this by embedding Li2O nanoparticles into an iridium-reduced graphene oxide (Ir-rGO) catalytic substrate to successfully control the charging potential within a small region of the device and avoid the unwanted phenomenon of over-polarization.

The researchers also restrained two other serious problems that beset sealed redox systems: the irreversible evolution of O2 and the production of superoxide (an aggressive and dangerous product). They did this by controlling the degree of the electrochemical reaction and its cycling depth and thus succeeded in producing a reversible capacity for the device of 400 mAh/g, a value that fares well when compared to other cathode candidates for Li-ion batteries.

The result is a high-energy density (1090 Wh/kg), high energy efficiency (a mere 0.12 V polarization potential), rechargeable Li-ion battery technology that is stable over 2000 cycles with 99.5% coulombic efficiency.

The researchers, reporting their work in Nature Catalysis 10.1038/s41929-019-0362-z, say they are now looking for more effective catalysts to further boost the reversible capacity region in their device and enhance the reaction kinetics.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Lyon Group & China Huadian to Bring Stable Renewable Energy to Asia

Lyon Group announced that it has signed an agreement with China’s second largest power generation company, China Huadian Corporation, to co-develop and invest in power generation with integrated battery energy storage systems in China, Australia and other Asian markets. The agreement brings together an alliance to co-develop stable renewable energy including Japan’s JERA Co Inc with whom Lyon and China Huadian each signed separate agreements in 2018.

The new agreement documents Lyon and China Huadian’s current focus on:
Specific BESS retrofit opportunities in China and two other Asian countries, based on detailed plant-specific assessments
China Huadian’s intention to co-develop, purchase, finance and construct Lyon’s advanced integrated solar battery power stations in Australia, as lead EPC contractor via subsidiary China Huadian Engineering Co. Ltd, one of the world’s leading renewable EPC companies.

The new agreement also covers:
Integration of long-duration BESS into new and existing China Huadian projects in China and in other Asian nations, to overcome the unstable power output of renewables, avoid curtailment, increase efficiency of exiting plant and ensure future renewable projects integrate BESS
Development and acquisition of new and existing renewable power generation, as well as supplementation of existing thermal generation.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
GE Renewable Energy & ENMAX to Implement Hybrid Electric Gas Turbine System in Alberta Canada

GE and ENMAX have reached an agreement to add GE’s Hybrid Electric Gas Turbine technology to an existing natural gas turbine at ENMAX’s Crossfield Energy Centre in Alberta in Canada. Using GE’s proven Battery Energy Storage System and patented hybrid controls, the turbine will be equipped to provide operating reserves without burning fuel, enabling significant Green House Gas emissions reductions. GE will provide the turnkey project that includes an Electric Gas Turbine modification kit to hybridize the Gas Turbine. The project is funded by Enmax and Emissions Reductions Alberta through its Industrial Efficiency Challenge, a competitive selection process supporting projects that have the potential to significantly reduce GHG emissions. The project is expected to reach commercial operation by Q3 2020.

The Hybrid EGT enables an instant-response gas turbine without burning fossil fuels. In periods of high-power demand, the Hybrid EGT LM6000 reacts immediately and can reach full power in 10 minutes. Combining the gas turbine with a 10 MW, 4.3 MWh lithium ion battery will allow the turbine to be off until it is needed. The battery system, always synchronized to the grid, will discharge stored energy while the gas turbine starts and reaches full power, which allows the system to be dispatched immediately and provide power when needed. This solution results in lower greenhouse gas emissions by avoiding constant operation of the gas turbine. Other applications that could not be imagined with traditional thermal power plants, like lowering the minimum power output down to zero, offsetting the thermal derating over the hot season, or faster ramp up/down rates are made possible due to innovative grid-balancing functionalities that are inherent with energy storage systems.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Invenergy inks 300 MW PPA with AT&T

Leading privately held global developer and operator of sustainable energy solutions Invenergy announced that it has entered into a Virtual Power Purchase Agreement with AT&T for its 300 MW Thunderhead Wind Energy Center currently under construction in Nebraska. The project will deliver economic investment and jobs in Antelope and Wheeler Counties, and is part of AT&T’s renewable energy purchases, which will surpass 1.5 gigawatts of clean energy capacity.

Thunderhead will generate enough electricity to power more than 115,000 American homes every year. In September, WEC Energy Group announced its intention to invest in the project, securing an 80% interest in Thunderhead. The project, scheduled to be operational by the end of 2020, will employ approximately 400 construction workers and will create about 12 full-time operations jobs when construction is complete.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Salt River Project to Cut Emissions through Major Solar + Battery Energy Purchase

Community based not for profit water and energy company Salt River Project, which provides reliable, affordable water and power to more than 2 million people living in central Arizona, announced that as part of its commitment to reduce carbon emissions and invest in 1,000 MW of new utility-scale solar energy by 2025, Salt River Project announced investments in two new solar energy + battery storage plants. The Sonoran Energy Center will be the largest solar-charged battery project in the state and with the addition of these two plants will make SRP one of the largest investors in energy storage in the US.

Sonoran Energy Center will be an approximately 250MW system with the solar array charging a 1 gigawatt-hour energy storage system and will be built in Little Rainbow Valley, south of Buckeye. The Storey Energy Center will be an approximately 88-megawatt solar and energy storage system and is scheduled to be built south of Coolidge.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Neoen and Tesla to Deliver Battery for Hornsdale Power Reserve in South Australia

Neoen announced a 50 per cent expansion of its Hornsdale Power Reserve in South Australia. Tesla supported The 50 MW/64.5 MWh expansion showcases the complete benefits that grid-scale batteries can provide to the National Electricity Market and Australian consumers. The Hornsdale Wind Farm is an electricity generator in the locality of Hornsdale in the south-west of the Narien Range in north of Jamestown in South Australia. It consists of 99 wind turbines with a generation capacity of 315 MW. The plant is owned and operated by Neoen, a French renewable energy company.

The civil engineering and site works for the wind farm was performed by Catcon for all three stages of construction. The wind turbine generators were imported from Denmark, and the towers from Vietnam. They were commissioned by Siemens Australia. Before the whole wind farm was commissioned, Hornsdale was generating 86 MW immediately prior to the 2016 South Australian blackout in September 2016.

The electricity generated by Hornsdale Wind Farm is contracted to be supplied to the Australian Capital Territory. In its first year of operation, the battery has saved consumers more than AUD 50 million and the expansion which will be completed in the first half of 2020, will see these savings continue to grow.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
PROEFFABRIEK VOOR SUPERBATTERIJ
20 NOVEMBER 2019

De Leids-Eindhovense startup LeydenJar gaat een proeffabriek bouwen voor de productie van superbatterijen. De nieuwe generatie accu’s zou 50 % meer energie kunnen opslaan dan de traditionele lithium-ionbatterij, terwijl de productiekosten vergelijkbaar zijn. Dat heeft LeydenJar woensdag aangekondigd.

Volgens Christaan Rood, de oprichter van LeydenJar, zal de nieuwe techniek voor een enorme doorbraak zorgen. Vooral producenten van elektrische auto's, vliegtuigen en consumentenelektronica zitten op zulke batterijen te wachten. Maar de batterijen zijn ook bruikbaar voor kortetermijn opslag van duurzame energie.

'De huidige lithium-ionbatterijen zitten vrijwel aan hun maximale opslagdichtheid', legt Rood uit. Knelpunt is de anode, de pool waar energie de batterij instroomt. Die is gemaakt van grafiet, maar dat kan maar een beperkt aantal lithiumionen per gram herbergen. Silicium kan tien keer meer lithiumionen bevatten, dus wanneer het lukt om de anode van silicium te maken, kan de capaciteit van de batterij flink toenemen.

MEER ENERGIE
Probleem daarbij is echter dat silicium niet stabiel is: bij het opladen zet het materiaal uit. Sommige batterijproducenten gebruiken daarom wel silicium, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden.

In samenwerking met onderzoeksinstituut TNO is LeydenJar er in geslaagd om een bruikbare, stabiele anode van 100 procent silicium te maken. Het geheim zit hem in de door LeydenJar gepatenteerde, poreuze siliciumstructuur, zegt Rood. 'Met de huidige technologie is het moeilijk om nog meer energie in een batterij te stoppen', zegt Rood. 'LeydenJar maakt een sprong van 50 procent mogelijk, zonder ingrijpende aanpassingen in het productieproces.'

Volgens Rood biedt de silicium-anodetechniek 'grote kansen voor de gigafabrieken voor batterijen' die we in Europa nodig hebben om aan de vraag naar duurzame energie te voldoen. Ook andere partners geloven in de technologie. De Europese Unie, BOM Brabant Ventures, DOEN Participatie en informele beleggers staken gezamenlijk circa vier miljoen euro in het project.

GROTER BEREIK
De proeffabriek komt in Eindhoven en krijgt een vloeroppervlak van ongeveer 400 vierkante meter. Het voornaamste doel van de fabriek is niet om hoge productie te draaien, zegt Rood. 'We willen laten zien dat we de productie van silicium-anoden kunnen opschalen. Maar uiteindelijk zullen we geen batterijcellen gaan verkopen, maar voornamelijk de technologie erachter.'

In eerste instantie zullen de productiekosten ook nog relatief hoog liggen. De nieuwe fabriek moet aantonen dat de nieuwe batterijen uiteindelijk net zo voordelig kunnen worden gemaakt als de huidige. Ook de levensduur van de nieuwe batterijen zal steeds langer worden. 'De eerste toepassingen zullen vooral in specialistische apparaten voor de industrie liggen', zegt Rood. 'Maar naarmate de levensduur langer wordt, is de batterij ook geschikter voor consumentenelektronica, zoals de smartphone of de laptop.'

GROTER BEREIK MET ACCU AUTO
Binnen drie tot vier jaar kan de technologie ook in elektrische auto's zitten. Volgens Rood is vanuit die hoek al veel interesse: met de nieuwe batterijen is het bereik van de auto ineens een stuk groter. Hoe snel de verdere ontwikkelingen precies zullen gaan, is echter lastig te voorspellen, zegt Rood. 'We willen niet alles zelf in huis hebben, maar laten ons graag omarmen door de automobielindustrie en de energiesector.'

Foto's: LeydenJar

www.deingenieur.nl/artikel/proeffabri...
628 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 28 29 30 31 32 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 879,77 +9,50 +1,09% 14:35
AMX 919,62 +3,08 +0,34% 14:35
ASCX 1.195,16 +4,37 +0,37% 14:20
BEL 20 3.876,87 +18,93 +0,49% 14:35
Germany40^ 18.081,30 +164,02 +0,92% 14:35
US30^ 38.111,17 -12,96 -0,03% 14:29
US500^ 5.083,67 +38,73 +0,77% 14:30
Nasd100^ 17.580,16 +151,61 +0,87% 14:30
Japan225^ 37.925,55 +200,41 +0,53% 13:18
WTI 84,29 +0,54 +0,64% 14:34
Brent 88,40 +0,49 +0,56% 14:34
EUR/USD 1,0724 -0,0005 -0,05% 14:35
BTC/USD 64.303,10 +323,24 +0,51% 02:59
Gold spot 2.346,20 +14,17 +0,61% 14:35
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 620,800 +39,200 +6,74% 14:16
PROSUS 31,640 +0,830 +2,69% 14:16
Aegon 5,858 +0,130 +2,27% 14:15
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 136,500 -12,500 -8,39% 14:15
BESI 129,200 -6,800 -5,00% 14:16
ABN AMRO BANK N.V. 15,225 -0,650 -4,09% 14:16

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront