Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Rusland

Beur
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 24 januari 2024 12:47:

NOELREPORTS
@NOELreports
The crash site and flight direction of the Il-76 that crashed was geolocated. It flew away from Bilhorod towards the northeast.

The board number of the crashed IL-76 is RA-78830 which flew through Egypt, before that through Saudi Arabia, before that through the Red Sea and Iran. It disappeared from the radar near Syria, and then flew to Bilhorod. After that it departed in the northeastern direction after which it crashed near Yablonovo.
Drones opgehaald in Iran? Maar goed, dan gebruik je ook weer niet zo'n merkwaardige route lijkt me.
Bulletje Rozenwater
1
quote:

Calimero schreef op 24 januari 2024 12:14:

[...]
Gewoon omdat op dat moment iedereen gewoon op goede berichtgeving moet wachten ... is niet zo moeilijk hoor ... goed lezen ..

Zelfde als ... in principe .. en ga er maar vanuit ... beter gewoon wachten op juiste berichtgeving ... mvg
Ik denk dat je gerust, gezien het trackrecord van de Russische nieuwsvoering, kunt aannemen dat "bijzondere" berichtgeving van Russische (sociale) media, niet klopt.
Om dan erg te benadrukken dat het allemaal onduidelijk is en de Russische bronnen als volwaardig te beschouwen, dat duidt juist op vooringenomenheid.
Mdv
2
[quote alias=DeZwarteRidder id=15160370 date=202401241247]
NOELREPORTS
@NOELreports
The crash site and flight direction of the Il-76 that crashed was geolocated. It flew away from Bilhorod towards the northeast.

The board number of the crashed IL-76 is RA-78830 which flew through Egypt, before that through Saudi Arabia, before that through the Red Sea and Iran. It disappeared from the radar near Syria, and then flew to Bilhorod. After that it departed in the northeastern direction after which it crashed near Yablonovo.

Ongetwijfeld vol met Ukrainian pow, zo zie je maar hoe je in de propaganda misleid word, morgen nog een video met paspoppen in oekrainiense uniformen ter plaatse en het onderzoek is volledig afgerond, schande weer en nog wel neergeschoten met Duitse en Amerikaanse raketten ook op Russisch grondgebied, fouter kan bijna niet
A3aan
0
JanGerrits
2
quote:

A3aan schreef op 24 januari 2024 13:19:

Leugentje voor bestwil? En dan later niet meer weten. Lijkt Rutte wel.
Welke landen is Rutte allemaal binnengevallen en daar van alles platgebombardeerd? En hoeveel politieke tegenstanders zijn er door hem vergiftigd of in een strafkamp geplaatst. De vergelijking gaat een beetje mank.
closer
2
quote:

Bulletje Rozenwater schreef op 24 januari 2024 13:13:

Ik denk dat je gerust, gezien het trackrecord van de Russische nieuwsvoering, kunt aannemen dat "bijzondere" berichtgeving van Russische (sociale) media, niet klopt.
Om dan erg te benadrukken dat het allemaal onduidelijk is en de Russische bronnen als volwaardig te beschouwen, dat duidt juist op vooringenomenheid.
"De wens is de vader van de gedachte"

Vanwege een aanname je ogen sluiten voor ongunstig nieuws. En iemand die enige voorzichtigheid bepleit van vooringenomenheid beschuldigen. Als dat niet vooringenomen is...
GakGak
4
quote:

DeZwarteRidder schreef op 24 januari 2024 11:29:

[...]

Oorlog bestaat grotendeels uit chaos, vergissingen en valse informatie.
.
We krijgen ongetwijfeld weer enorme discussies vol aannames hierover, geloof en ongeloof.

Eigenlijk niet meer dan de waan van de dag.

Al heel lang heeft niemand het meer over Bucha waar 422 inwoners moedwillig werden gebutcherd
door troepen van poetin.

Commentaar van de Russische overheid, daar hebben wij niets mee te maken en onze troepen waren
daar toen al weg...

En uiteraard allerlei beschuldigingen richting Oekraine.

Wat heeft het dan nog voor zin om elke keer weer een discussie op te starten of de Russen deze keer
wel of niet liegen ?
theo1
6
Een aspect waar ik niet vaak over hoor praten, maar dat denk ik wel eens een rol kan spelen is de Russische defensie industrie. Dat is de tweede industrie van het land, en een defensie industrie die in principe alles zelf kan maken is cruciaal voor de grootmacht pretenties van Poetin-Rusland.

De defensie industrie is een beetje speciaal. Er zijn hele hoge ontwikkelkosten vooraf en daarna veel lagere, maar nog steeds aanzienlijke productiekosten per eenheid. Voorbeeld (getallen zijn grove schattingen, het gaat even vooral om de verhoudingen), de JSF ontwikkelen kost bv 60 miljard. Een JSF bouwen kost daarna 40 miljoen per stuk. Dan maakt het een heel verschil of je er 100 bouwt of 1000. Je kan de ontwikkelkosten dan uitsmeren over een groter aantal stuks. Dat houdt de prijs per stuk binnen de perken en genereert nog cashflow voor de ontwikkeling van de volgende generatie. De aantallen zijn natuurlijk nog steeds relatief laag, van de VW Golf worden er miljoenen gebouwd, van de JSF zal het hooguit in de duizenden liggen. Maar schaalgrootte is dus cruciaal.

Rusland heeft export keihard nodig voor schaalgrootte. Het Russische defensiebudget is niet hoog genoeg om genoeg vliegtuigen, schepen, luchtdoelraketten en al dat andere spul op voldoende schaal te kunnen produceren. Dat is niet nieuw, dat was in de SU ook al zo. Maar toen was de situatie beter dan nu. De SU was groter dan het huidige Rusland en had meer budget. Pas nu, volop in oorlog, komt het Russische defensiebudget weer in de buurt van wat het in de SU was. De Oost Europese vazalstaten waren gedwongen klanten. China was een grote klant. Landen die ideologische problemen hadden met de VS (te vies om aan te raken, of communistisch) konden eigenlijk alleen bij de SU terecht. Landen als India die niet echt wilden kiezen tussen Oost en West, kochten aan beide kanten. De SU had een groot marktaandeel aan de onderkant van de markt (landen die gewoon zo veel mogelijk kanonnen voor zo weinig mogelijk geld willen).

En nu zijn de Oost Europese vazallen overgelopen naar de NAVO en kopen nog geen zakmes meer in Rusland. China was een grote klant, maar is nu een kleine. Ze bouwen nu het meeste zelf. Ik neem aan dat er nog wat after sales zijn van legacy-spul en misschien kan China nog niet alles zelf bouwen, dus het is nog niet nul, maar nog maar een fractie van wat het was. India is niet tevreden, koopt meer in vooral Frankrijk maar ook de VS en bouwt ook meer zelf. Ook India heeft ambities op dit gebied. Aan de onderkant van de markt en onder de smerige regimes (communistische regimes zijn er ook al niet meer zo veel) is China nu een sterke concurrent. Egypte en Algerije mopperden ook al over gebrekkige kwaliteit.

En dan dreigde ook Oekraïne nog weg te lopen. Weer een klant minder. Die is nu natuurlijk ook definitief weg, maar de bedoeling was Oekraïne in 3 dagen onder de voet te lopen en als dat was gelukt hadden ze een vazal aan de macht gehad die braaf Russisch spul koopt. Ik wil niet zeggen dat dit de enige reden is voor de invasie, maar ik vermoed dat het wel een rol heeft gespeeld.

En naar de toekomst is het belangrijk: Rusland verliest meer en meer klanten voor zijn wapenindustrie. Deze oorlog is geen reclame en zolang de oorlog duurt leveren ze niks aan hun klanten omdat ze alles zelf keihard nodig hebben. Daarmee maak je geen tevreden klanten. Minder exportklanten betekent minder schaalgrootte en dat betekent meer kosten per eenheid en dat betekent minder budget voor ontwikkeling en dus steeds grotere technische achterstand. Uiteindelijk verdwijnt de industrie. Of er blijft een klein deel over dat vrij simpele dingen kan bouwen. Howitsers en machinegeweren, maar geen vliegtuigen en helicopters. Dat is een definitief einde aan de dromen de oude glorie te herstellen.
theo1
4
Iemand vroeg me waar die angst voor Rusland vandaan komt. Generaals die waarschuwen voor het Russische gevaar en zo. We zien toch dat ze amper tot Bakhmut komen en dat hun leger beetje bij beetje wordt vernietigd?

Ik denk dat je er inderdaad niet bang voor hoeft te zijn in de zin van de Koude Oorlog. Als de Russen maar net tot Bakhmut komen, gaan ze niet ineens wel vlot naar Rotterdam doorstoten. Dat gaat in geen 100 jaar gebeuren. Maar waar je denk ik wel bang voor moet zijn is terreur. Rusland heeft raketten en drones en is niet te beroerd om steden plat te leggen en jaren achtereen raketten te schieten. En voordat een invasieleger is vernietigd, kan het nog best veel schade aanrichten. Zeker als ze weten dat ze hooguit een week te leven hebben en dus hun best doen om zo veel mogelijk te slopen zolang het kan.

Stel Rusland valt Letland binnen. Hun leger wordt in de pan gehakt voor de week voorbij is, maar heeft intussen wel een strook van 20km aan "onze" kant van de grens gesloopt. En ze blijven voortdurend Kinzhals, Kalibrs en Shaheeds richting Riga en Warschau en wat er maar in bereik ligt schieten. Ze bouwen steeds weer nieuwe dus dat kan lang doorgaan. Je kan 90% neerschieten maar een paar komen er door en ook de neerstortende brokken richten nog behoorlijk wat schade en overlast aan. En je moet genoeg afweerraketten hebben. De lanceerders zijn mobiel, vrij simpel en kunnen ook worden bijgebouwd, dus veel succes om die allemaal uit te schakelen. Het kunnen ook onderzeeërs zijn natuurlijk en die kunnen overal opduiken en zijn lastig op te sporen. Binnenvallen kan eigenlijk niet want dan riskeer je kernoorlog. Er hoeft maar 1 kernkop te werken en door de luchtverdediging te komen en een grote stad is er niet meer. Kan Parijs zijn of Berlijn of New York. Je kan daar niet mee gokken.

Het is natuurlijk allemaal puur terrorisme. IS maar dan veel groter en effectief onaanraakbaar op eigen gebied. Het zal Rusland ten gronde richten, maar ze zijn er gek genoeg voor om het nog te doen ook. Russia stronk en zo. Ik denk dat dat de reële angst is. En ik denk dat dat een hele goede reden is om de Russen heel erg duidelijk te maken dat dat gedrag van hun niet geaccepteerd wordt.
shaai
2
quote:

theo1 schreef op 24 januari 2024 14:34:

Iemand vroeg me waar die angst voor Rusland vandaan komt. Generaals die waarschuwen voor het Russische gevaar en zo. We zien toch dat ze amper tot Bakhmut komen en dat hun leger beetje bij beetje wordt vernietigd?

Ik denk dat je er inderdaad niet bang voor hoeft te zijn in de zin van de Koude Oorlog. Als de Russen maar net tot Bakhmut komen, gaan ze niet ineens wel vlot naar Rotterdam doorstoten. Dat gaat in geen 100 jaar gebeuren. Maar waar je denk ik wel bang voor moet zijn is terreur. Rusland heeft raketten en drones en is niet te beroerd om steden plat te leggen en jaren achtereen raketten te schieten. En voordat een invasieleger is vernietigd, kan het nog best veel schade aanrichten. Zeker als ze weten dat ze hooguit een week te leven hebben en dus hun best doen om zo veel mogelijk te slopen zolang het kan.

Stel Rusland valt Letland binnen. Hun leger wordt in de pan gehakt voor de week voorbij is, maar heeft intussen wel een strook van 20km aan "onze" kant van de grens gesloopt. En ze blijven voortdurend Kinzhals, Kalibrs en Shaheeds richting Riga en Warschau en wat er maar in bereik ligt schieten. Ze bouwen steeds weer nieuwe dus dat kan lang doorgaan. Je kan 90% neerschieten maar een paar komen er door en ook de neerstortende brokken richten nog behoorlijk wat schade en overlast aan. En je moet genoeg afweerraketten hebben. De lanceerders zijn mobiel, vrij simpel en kunnen ook worden bijgebouwd, dus veel succes om die allemaal uit te schakelen. Het kunnen ook onderzeeërs zijn natuurlijk en die kunnen overal opduiken en zijn lastig op te sporen. Binnenvallen kan eigenlijk niet want dan riskeer je kernoorlog. Er hoeft maar 1 kernkop te werken en door de luchtverdediging te komen en een grote stad is er niet meer. Kan Parijs zijn of Berlijn of New York. Je kan daar niet mee gokken.

Het is natuurlijk allemaal puur terrorisme. IS maar dan veel groter en effectief onaanraakbaar op eigen gebied. Het zal Rusland ten gronde richten, maar ze zijn er gek genoeg voor om het nog te doen ook. Russia stronk en zo. Ik denk dat dat de reële angst is. En ik denk dat dat een hele goede reden is om de Russen heel erg duidelijk te maken dat dat gedrag van hun niet geaccepteerd wordt.
en het meest rationele (want beste/goedkoopste/minst onzekere, daarnaast imo ook nog moreel juiste) is om dat te doen door Oekraine (veel) meer wapens te geven, dat zal imo veel beter en goedkoper zijn dan nu een wapenstilstand (tenzij Oekraiense bevolking dat zou willen), en daarna een heropbouwend Rusland die een weer groeiende dreiging wordt, waartegen heel Europa zich moet bewapenen. Goedkoper en een betere les voor rusland om dat nu in Oekraine te laten verslaan door de Oekraieners.
Contraire Zwartkijker
1
Rusland gaat niet hard, maar is inmiddels wel langzaam aan het winnen.
Als er eenmaal een doorbraak is kan het wel degelijk hard gaan met het oprollen van de oekraine.

De russische oorlogsindustrie is op termijn veel groter dan de ondersteuning die de navo-partners samen kunnen bieden.

kortom, we hebben een probleempje met zijn allen
plusmin
2
quote:

Contraire Zwartkijker schreef op 24 januari 2024 15:38:

Rusland gaat niet hard, maar is inmiddels wel langzaam aan het winnen.
Als er eenmaal een doorbraak is kan het wel degelijk hard gaan met het oprollen van de oekraine.

De russische oorlogsindustrie is op termijn veel groter dan de ondersteuning die de navo-partners samen kunnen bieden.

kortom, we hebben een probleempje met zijn allen
De russen verliezen meerdere tanks per dag, zo snel kunnen ze die nooit bij produceren.
Als de NAVO partners gezamenlijk overgaan tot een serieuze oorlogsindustrie produceren ze veel meer dan de russen, het gezamenlijke budget is dan ook vele malen groter.

De russen halen nu al wapens en munitie uit NK en Iran dus erg onder de indruk raken van hun industrie is lastig.
luchtschip
1
Russische media publiceerden een lijst van vermeende krijgsgevangenen die zich aan boord van de Il-76 bevonden.

Ik ( twitter account van Noel Reports ) zal de lijst vanwege privacyredenen niet publiceren, maar Rusland heeft in de lijst een naam opgenomen van een krijgsgevangene die al op 01-03-2024 werd uitgewisseld.

>>>Het blijkt dat niet één, maar zeventien van de lijst met vermeende Oekraïense krijgsgevangenen in de Il-76 zijn geïdentificeerd als krijgsgevangenen die begin januari dit jaar al waren uitgewisseld. De lijst lijkt daarom onbetrouwbaar.

twitter.com/NOELreports/status/175014...
josti5
0
Nou, de overgrote meerderheid van de media heeft het over een door Oekraïne neergehaald vliegtuig met Oekraïnse krijgsgevangenen:

www.google.com/search?q=russisch+vlie...
ffff
1
quote:

josti5 schreef op 24 januari 2024 17:01:

Nou, de overgrote meerderheid van de media heeft het over een door Oekraïne neergehaald vliegtuig met Oekraïnse krijgsgevangenen:

www.google.com/search?q=russisch+vlie...
John,

Jij verwoordt nu precies wat ik al twee uur denk. Precies zullen we het wellicht pas over een week weten, maar tot dusver komt er via de Astra satelliet bij mij van de meeste goede tv-stations jouw melding/ posting binnen. En die zullen toch ook hun bronnen hebben....

Peter
Fender bass
2
quote:

josti5 schreef op 24 januari 2024 17:01:

Nou, de overgrote meerderheid van de media heeft het over een door Oekraïne neergehaald vliegtuig met Oekraïnse krijgsgevangenen:

www.google.com/search?q=russisch+vlie...
'De mAINstReaM MedIA' moet je nooit vertrouwen, Josti5! Wat zegt Hindustan Times? Of Union Weeb? BLCKBX?
shaai
0
quote:

josti5 schreef op 24 januari 2024 17:01:

Nou, de overgrote meerderheid van de media heeft het over een door Oekraïne neergehaald vliegtuig met Oekraïnse krijgsgevangenen:

www.google.com/search?q=russisch+vlie...
en nadat GeenStijl weergaf dat ze daarmee ongecontroleerd Russische woordvoerders weergaven, heeft bij NRC dat ook snel genuanceerd, zoals de NOS ook al meteen deed.

www.geenstijl.nl/5174532/Vliegtuig

daar zijn ze trouwens vaak vlot en goed bij snel ontwikkelende situaties om nieuws op te pakken van twitter en dat ook te duiden op wat onlogisch, wat onwaarschijnlijk, en wat wel helder of wat wel tot de mogelijkheden behoort en wat nog onduidelijk is.
shaai
2
quote:

ffff schreef op 24 januari 2024 17:11:

[...]

John,

Jij verwoordt nu precies wat ik al twee uur denk. Precies zullen we het wellicht pas over een week weten, maar tot dusver komt er via de Astra satelliet bij mij van de meeste goede tv-stations jouw melding/ posting binnen. En die zullen toch ook hun bronnen hebben....

Peter
als je meeste media leest die het hebben over PoWs, dan zeggen ze vrijwel allemaal wel degelijk 'volgens Russische bronnen' erbij. Vaak ook: die niet onafhankelijk kunnen worden bevestigd.
closer
1
quote:

shaai schreef op 24 januari 2024 17:19:

als je meeste media leest die het hebben over PoWs, dan zeggen ze vrijwel allemaal wel degelijk 'volgens Russische bronnen' erbij. Vaak ook: die niet onafhankelijk kunnen worden bevestigd.
Vandaar ook de vele aanhalingstekens.
63.521 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 2958 2959 2960 2961 2962 2963 2964 2965 2966 2967 2968 ... 3173 3174 3175 3176 3177 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 26 apr
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 26 apr
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 26 apr
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +260,62 +1,45% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,64 0,00 0,00% 26 apr
Brent 87,99 0,00 0,00% 26 apr
EUR/USD 1,0693 -0,0036 -0,34% 14:08
BTC/USD 63.101,97 -877,90 -1,37% 02:59
Gold spot 2.337,95 0,00 0,00% 26 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 26 apr
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 26 apr
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 26 apr
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 26 apr
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront