Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Doemdenkers, azijnzeikers en galspugers

56 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
0
Nog een vrolijke noot!!

Eén waarheid, twee verhalen
5 maart 2008, 8:37 uur | FD.nl

Door: Ronald Doeswijk

De kredietmarkt en de aandelenmarkt vertellen de afgelopen weken twee verhalen. Het ene verhaal is een stevige recessie in de Verenigde Staten, het andere verhaal is dat van een spoedig herstel. Maar er is maar één waarheid.

De kredietopslag voor kredietwaardige bedrijven, investment grade genaamd, is de afgelopen drie maanden ruimschoots verdubbeld van ruim een half procent naar ongeveer anderhalf procent. Voor bedrijven met een lage kredietwaardigheid, ofwel high yield, is het beeld helemaal dramatisch, daar benaderen de kredietopslagen inmiddels de opslagen die in rekening werden gebracht tijdens de recessie van 2001-2003. Daarbij moet je denken aan 4 procent boven de risicovrije rente op een obligatie. Toen daalden de winsten over de gehele linie flink, waarbij de winsten voor de markt als geheel zijn gehalveerd.

De Amerikaanse economie maakt een aangeslagen indruk. Aan de zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt komt voorlopig geen einde, waarbij de huizenprijzen inmiddels ruim 10% onder de top staan en de prijzen nog steeds dalen. Het ondernemersvertrouwen in de dienstsector liet in januari zelfs een vrije val zien die vriend een vijand verraste.

Buiten de Verenigde Staten houdt Euroland zich opmerkelijk sterk. Natuurlijk neemt de groei af, maar het Duits ondernemersvertrouwen schommelt inmiddels al zes maanden rond hetzelfde niveau. In opkomende markten is er zelfs sprake van een aanhoudend robuuste economische groei. Ook de stijgende grondstoffenprijzen suggereren dat de wereldeconomie vlot doortrekt.

Wij achten de kans op een herstel van de groei van de Amerikaanse economie groter dan de kans op een serieuze recessie. De Fed verlaagt de rente agressief. Daarnaast volgt een eenmalige belastingteruggaaf met een omvang die vergelijkbaar is met 1% van het Amerikaanse BBP, meer dan de stimulans in 2001 of 2003. Ten slotte is de zwakke dollar een stimulans die er voor zorgt dat de exporten onverminderd met krap 15% op jaarbasis blijven groeien.

Terwijl de kredietmarkten nog in zwaar weer verkeren, lijkt het erop dat de aandelenmarkten het ergste achter de rug hebben. De waardering is laag in historisch perspectief, topmanagers kopen meer eigen aandelen dan ze verkopen terwijl het omgekeerde gebruikelijk is, en het nieuws is niet onverdeeld slecht. Sterker nog, AMBAC en MBIA weten hun kredietbeoordelingen voorlopig op ‘triple A’ gehandhaafd terwijl een niet geheel onbelangrijke speler in de IT-markt als IBM vrolijk aankondigt om voor USD 15 miljard extra eigen aandelen in te kopen. Daarmee onderstreept IBM zijn optimistische blik op 2008.

Wij vinden het aannemelijker worden dat de wereldeconomie de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis goed weet door te komen. De kredietmarkten worden vertekend door risicobeheer met gedwongen verkopen. Wij rekenen erop dat de aandelenmarkten zich herstellen. De situatie is wat ons betreft beter vergelijkbaar met de ‘spookcorrecties’ van 1987 en 1998 dan met die van 1990 en 2000 toen er een harde recessie volgde. Wij adviseren dan ook om aandelen bij te kopen.

OVERZICHT BEURSCRISES VAN TOP TOT DAL

DALING
1987 KRACH
MSCI WERELD-INDEX (EUR) -31%
S&P 500 -34%
AEX -47%

1990 RECESSIE VS, S&L-CRISIS EN IRAK
MSCI WERELD-INDEX (EUR) -37%
S&P 500 -20%
AEX -34%

1998 RUSLAND CRISIS, LTCM LIQUIDATIE
MSCI WERELD-INDEX (EUR) -34%
S&P 500 -19%
AEX -37%

2000 INTERNETZEEPBEL
MSCI WERELD-INDEX (EUR) -59%
S&P 500 -49%
AEX -68%

2007 AMERIKAANSE HYPOTHEEKMARKT TOT OP HEDEN
MSCI WERELD-INDEX (EUR) -21%
S&P 500 -16%
AEX -26%
BRON: THOMSON FINANCIAL DATASTREAM

Ondertussen verslechteren de vooruitzichten voor staatsobligaties. Met de jongste cijfers van het Duitse ondernemersvertrouwen op zak en een olieprijs van boven de USD 100, neemt de druk op de ECB om de rente te verlagen af. Met risico’s voor grondstoffenprijzen aan de bovenkant en een wereldeconomie die zich tot op heden goed houdt, worden obligaties in rap tempo onaantrekkelijker. De inflatierisico’s nemen namelijk toe. Voor ons alle reden om obligaties in de portefeuille te onderwegen.

Dr. Ronald Doeswijk is senior beleggingsstrateeg bij IRIS


[verwijderd]
0
quote:

Bierrrtje schreef:

Onheilsprofeet of geen onheilsprofeet.
Afhankelijk van je positie.

Voor mij geen onheilsprofeet. Ik zit short. Was wel vaak flink slikken de laatste dagen :-(

Vooral die vreemde koersreacties op berichten.

Veel succes.

Hartelijke groet,
Wdc.
[verwijderd]
0
quote:

welldressedchef schreef:

[quote=Bierrrtje]
Onheilsprofeet of geen onheilsprofeet.
[/quote]
Afhankelijk van je positie.

Voor mij geen onheilsprofeet. Ik zit short. Was wel vaak flink slikken de laatste dagen :-(

Vooral die vreemde koersreacties op berichten.

Veel succes.

Hartelijke groet,
Wdc.
vreemde koersreacties ???

ik dacht eerder aan vreemde shorters die op hol geslagen zijn.
[verwijderd]
0
Bierrrtje,

Volgens mij kan ik een aardig lijstje met aandelen maken die wel ietsje meer zijn kwijtgeraakt dan

VIJFENTWINTIGPROCENT..

Ik weet bijna wel zeker dat jij ook wel zo'n lijstje zou kunnen produceren, bierrrtje..

Proost.

quote:

Bierrrtje schreef:

Om nog even op de openingspost terug te komen.

Vanaf Augustus 2007 zijn we in een bear-market. Hoe langer het duurt, hoe meer mensen zich realiseren dat het zo is. We zitten in een neerwaartse spiraal en de enige manier om het te overleven is door short te gaan.

Het heeft geen zin om te gaan rondroepen dat je niet zo negatief moet zijn. Het valt eigenljjk allemaal nog mee. We zijn 25 % van onze beurswaarde kwijt.

V I J F E N T W I N T I G P R O C E N T

Er is echt iets serieus gaande en de afgelopen maand zijn krentjes voor de bull's geweest maar het echte berengeweld gaat nu pas beginnen.

Onheilsprofeet of geen onheilsprofeet.

bert pit
1
quote:

jacoba schreef:

Ik betrap mezelf erop dat ik niet eens meer alle draadjes lees, want al die negatieve draadjes komen me ondertussen de oren uit. Zo langzamerhand moet ik geloven dat de wereld vergaat en USA voorop
Ja, ik weet het ondertussen wel het gaat niet goed met Jo sixpack, Jo is ondertussen failliet en zal er nooiiit meer boven opkomen. Herstel is niet meer mogelijk en hij blijft altijd ziek.
Als iets de mentaliteit van de Nederlander typeert dan zijn dat de schrijvers in KK
Ik denk dat wanneer je de Amerikaan vraagt hoe het met de economie gaat,hij een stuk positiever antwoord dan de Nederlander, Bij hem is het glas altijd half vol. Natuurlijk zit de economie daar in een dip. Maar Amerika zal daar straks sterker en sneller uit komen, met behulp Bernanke
Dat die dollar zo laag staat speelt alleen maar in de kaart van de Amerikaan, De Amerikaanse economie is veel flexibeler als dat wij denken
In de kk zijn zelfs mensen die de ene dag stug vol houden dat de AEX index naar 480 moet en de andere dag schrijven ze een koersdoel van 250, dan kom je toch niet geloofwaardig over.
Vanmorgen nog het bericht van een groeiende detailhandels omzet in Nederland.
De afhankelijkheid van Amerika van de Europese economie is volgens mij niet zo groot als dat hij geweest is. DE daling van de index is al bijna 8 maanden aan de gang, het wordt tijd dat de weg omhoog weer snel gevonden wordt en index koersen voor AEX van 350 of lager zijn belachelijk
Kijk naar de KW van aandelen en de dividenden, dat zal zeker een steun zijn voor de index
tsja, het koopmoment is aanzienlijk beter dan een maand of 5 geleden, toen iedereen je nog voor gek verklaarde als je short zat.

Wel heb ik één amerikaan gevonden die iets anders over denkt.....

www.youtube.com/watch?v=j-5kz8sUT94&f...
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

[quote=welldressedchef]
[quote=Bierrrtje]
Onheilsprofeet of geen onheilsprofeet.
[/quote]
Afhankelijk van je positie.

Voor mij geen onheilsprofeet. Ik zit short. Was wel vaak flink slikken de laatste dagen :-(

Vooral die vreemde koersreacties op berichten.

Veel succes.

Hartelijke groet,
Wdc.
[/quote]

vreemde koersreacties ???

ik dacht eerder aan vreemde shorters die op hol geslagen zijn.
Beleggers reageren meeste zeer tegenstrijdig op persberichten. Juist om te verhullen wat het beleid is.

handyman6
0
Ik heb nog wel fiducie in de beurs van Brazilie,en in mindere mate die van India...de Bovespa houd zich beregoed,zolang als het duutt he ,want lange tijd dacht ik dat ook van de Sensex..nouja ,ik adviseer iedereen ,met mate ! ,op indexen te schrijven ,dan verdien je nog wat!H6
[verwijderd]
0
quote:

temmie schreef:

Er ligt zo'n verschrikkelijke hoeveelheid geld (staatsfondsen) te wachten...zelfs europese/russische fondsen naast de overbekende aziaten en arabieren... geduld
Ik neem aan dat je dollars bedoelt?...... dan is haast geboden.
gr.fes
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

voorlopig zou ik alles maar als goedkoop bestempelen, maar een vastgoedcrisis en creditcrisis is geen kattepis.

Ondertussen worden de gezinnen ten top gedreven met extreem hoge energieprijzen, en dat voelen de gezinnen, ik was tot voor kort nog redelijk optimistisch voor Europa, maar de consument is het stilaan harstikke beu, en er zijn berichten dat de vastgoedmarkt op sommige plaatsen in Europa volgend jaar met 15% a 20% gaan zakken, dat is toch een bijkomende tegenvaller moest dat echt zo zijn.

Ik denk echt dat er nieuwe tijden zijn aangebroken, en het verhaaltje van de BRIC gaat meer impact hebben dan wij hadden verwacht.

Ik zie geen redenen om in het Westen belegd te zijn, er zijn natuurlijk individuele uitzonderlijke bedrijven die het wel zullen goed doen.

Maar ik zie geen mooie toekomst voor de AEX, Bel20, CAC40, DOW enz.

De trend van de BRIC is gezet, komende jaren zal het Westen genegeerd worden.
'Groeilanden volgen niet langer conjunctuur Westen'
De groeilanden volgen niet langer slaafs de economische ontwikkelingen in de industrielanden.

Het verschil in groei tussen beide is historisch groot. Dat maakt beleggen in aandelen van de groeilanden interessant voor de lange termijn, meent Jean Pierre Petit. Hij is chef economisch onderzoek en investeringsstrategie bij het Franse beurshuis Exane BNP Paribas.
(tijd) - Petit somt de argumenten op om te stellen dat de economische ontwikkelingen in de groeilanden en de industrielanden van elkaar losgekoppeld zijn. De groeilanden zijn voor hun expansie steeds minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Zij voeren meer uit naar China dan naar de VS. De export naar de VS bedraagt in de vier BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) gemiddeld nog slechts 4 procent van hun bruto binnenlands product (bbp).

De hoogconjunctuur in de groeilanden is in toenemende mate te danken aan de binnenlandse consumptie. Die nam in de groeilanden vorig jaar met 8 procent toe, tegen 1,6 procent in de industrielanden.

De zuid-zuidhandel en de zuid-zuidinvesteringen winnen aan belang als motor van de expansie in de opkomende markten. Sinds 2006 exporteert China meer naar andere groeilanden dan naar de grootste zeven industrielanden (G7). De Chinese investeringen in Afrika zijn een belangrijke motor van de ontluikende groei in Afrika.

Gezonde basis
De groeilanden hebben bovendien een erg gezonde economische basis: de inflatie is spectaculair gedaald, de begrotingstekorten smelten als sneeuw voor de zon en de handelsoverschotten en deviezenreserves stapelen zich op. 'Heel opvallend is dat de overheidsschuld in procent van het bbp in de groeilanden lager ligt dan in de industrielanden', onderstreept Petit.

'Het beste bewijs van de economische loskoppeling tussen de groei- en de industrielanden is de uiteenlopende evolutie van de beurzen sinds begin 2007. De westerse beurzen zijn als gevolg van de kredietcrisis fors gedaald, die van de groeilanden hebben redelijk stand gehouden. Vroeger waren de groeilandbeurzen altijd de eerste en grootste slachtoffers in tijden van crisis.'

De banken van de groeilanden lijden bovendien amper onder de kredietcrisis. Petit schat het verlies voor de groeilandbanken op 2,2 miljard dollar, tegen mogelijk 600 miljard voor de westerse banken.

Optimistisch

Om al die redenen is Petit voor de lange termijn optimistisch over aandelen uit groeilanden. Voor de korte termijn is Petit wel voorzichtig. 'In sommige groeilanden, vooral India en China, zijn de waarderingen excessief hoog. Als de zeepbel daar barst, kan dat andere landen meesleuren.' Hij wijst erop dat de gemiddelde koers-winstverhouding van de groeilanden even hoog staat als die van de westerse beurzen, 'maar hun groeiverwachtingen zijn een pak beter.'CP
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

Petit somt de argumenten op om te stellen dat de economische ontwikkelingen in de groeilanden en de industrielanden van elkaar losgekoppeld zijn. De groeilanden zijn voor hun expansie steeds minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Zij voeren meer uit naar China dan naar de VS. De export naar de VS bedraagt in de vier BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) gemiddeld nog slechts 4 procent van hun bruto binnenlands product (bbp).
Dan zal waarschijnlijk de koppeling tussen de Dollar en de Yuan/Renminbi stil aan ook losser gelaten gaan worden.
[verwijderd]
0
quote:

insecurities schreef:

[quote=The Artist]
Petit somt de argumenten op om te stellen dat de economische ontwikkelingen in de groeilanden en de industrielanden van elkaar losgekoppeld zijn. De groeilanden zijn voor hun expansie steeds minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Zij voeren meer uit naar China dan naar de VS. De export naar de VS bedraagt in de vier BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) gemiddeld nog slechts 4 procent van hun bruto binnenlands product (bbp).
[/quote]

Dan zal waarschijnlijk de koppeling tussen de Dollar en de Yuan/Renminbi stil aan ook losser gelaten gaan worden.
finance.yahoo.com/currency/convert?fr...

op deze grafiek zie je dat de Yuan sinds midden 2005 stilaan aan het verstevigen is t.o.v de $, stilaan?, ik vind dat het al redelijk snel gaat.
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

stilaan?, ik vind dat het al redelijk snel gaat.
Inderdaad, maar nog lang niet zo snel als het de afgelopen twee jaar tussen de dollar en de euro gegaan is.
[verwijderd]
0
Leuke berichten nabeurs , maandag bloedbad

21:25 Kredietbeoordelaar S&P verlaagt rating MoneyGram van 'BB' naar 'B+'
21:24 Alliance One stelt Robert Sheets aan als financieel-directeur
21:23 General Motors roept ruim 200.000 wagens terug om brandgevaar
21:22 Feldstein: gebrekkige liquiditeit vermindert tractie monetair beleid
21:22 Feldstein: situatie is slecht, wordt slechter kan zeer slecht worden
21:22 NBER's Feldstein: hevige recessie dreigt voor Amerikaanse economie
21:21 Aandelenkoers Bear Stearns bijna gehalveerd met daling van 48%
jacoba
6
nog geen maand geleden opende ik dit draadje om aan te tonen dat er in de koffiekamer en heleboel lieden zijn die het ene na het andere negatieve bericht schrijven. Als ik gehandeld zou hebben naar aanleiding van deze berichten had ik behoorlijk scheef gezeten. De conclusie is dat mensen in de koffiekamer geen afspiegeling zijn van het beleggerspubliek in het algemeen
[verwijderd]
0
Als je onder beleggerspubliek de individuele belegger verstaat is de conclusie mogelijk onjuist.
De conclusie kan hoogstens zijn dat mensen in de koffiekamer geen afspiegeling zijn van alle beleggers, inclusief banken, pensienfondsen enz.
Die maken nl. de dienst uit, en niet de individuele beleggers.
Pacito
ffff
0
quote:

jacoba schreef:

nog geen maand geleden opende ik dit draadje om aan te tonen dat er in de koffiekamer en heleboel lieden zijn die het ene na het andere negatieve bericht schrijven. Als ik gehandeld zou hebben naar aanleiding van deze berichten had ik behoorlijk scheef gezeten. De conclusie is dat mensen in de koffiekamer geen afspiegeling zijn van het beleggerspubliek in het algemeen
Ik ben blij dat ik nog iemand tegenkom die op ongeveer dezelfde golflengte zit.
Als je op een middag en avond als vandaag nou gewoon eens de nieuw geopende draadjes doorleest: de een is nog negatiever dan de ander.
Het idiote is dat de KK ALTIJD een bearish ingestelde groep is geweest, maar nu de indexen een procentje of vijf of zeven hersteld zijn na de megadreun van 28 procent eraf, nu barst het hier van de mensen die vinden dat zo'n (zeer) licht correctie niet kan.
Ik kijk daar toch anders tegenaan en heb nu genoeg aangegeven waarom.

Ook heel opvallend dat er vrijwel geen enkel draadje meer geopend wordt over een individueel bedrijf/aandeel: het is maar bearish talk, bearish talk, bearish talk over de economieën en individuele aandelen , kansen daar wat mee te verdienen zijn de KK niet meer waard..... Al dagenlang geen aandeel dat goed besproken wordt...

Peter
56 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 900,06 +8,93 +1,00% 18:05
AMX 936,20 +8,11 +0,87% 18:05
ASCX 1.187,96 +13,36 +1,14% 18:05
BEL 20 3.996,52 +67,52 +1,72% 18:05
Germany40^ 18.438,70 +263,49 +1,45% 19:47
US30^ 38.912,61 +70,08 +0,18% 19:47
US500^ 5.194,78 +16,65 +0,32% 19:47
Nasd100^ 18.127,15 +37,62 +0,21% 19:47
Japan225^ 38.776,22 -84,86 -0,22% 19:47
WTI 78,69 +0,09 +0,11% 19:46
Brent 83,42 +0,07 +0,08% 19:46
EUR/USD 1,0761 -0,0008 -0,08% 19:47
BTC/USD 63.445,16 -73,73 -0,12% 19:47
Gold spot 2.316,51 -7,13 -0,31% 19:47
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.215,000 +38,200 +3,25% 17:35
ASMI 620,400 +18,000 +2,99% 17:36
DSM FIRMENICH AG 105,950 +2,950 +2,86% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ArcelorMittal 23,970 -0,380 -1,56% 17:35
PROSUS 33,220 -0,445 -1,32% 17:38
EXOR NV 102,100 -1,300 -1,26% 17:35

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront