Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Voorstel Koets

114 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

Hirsch schreef:

Je denkt dat iedereen die een huis koopt ook een hypotheek afsluit.
Ken jij veel mensen die een huis kopen en dat cash betalen?
[verwijderd]
0
quote:

BJL schreef:

[quote=Hirsch]
Je denkt dat iedereen die een huis koopt ook een hypotheek afsluit.
[/quote]

Ken jij veel mensen die een huis kopen en dat cash betalen?
Meer dan jij denkt BJL.

Er zijn trouwens ook andere leenvormen mogelijk en dat weet jij best.

Groet
[verwijderd]
0
Ik ken inderdaad niemand van mijn leeftijdsgenoten (30-40j) die contant een huis kan betalen. Misschien heb ik dan de verkeerde vrienden ;)

Gezien de uitstaande hypotheekschuld in NL is het wel vrij gebruikelijk dacht ik.

Wat voor andere leenvormen denk jij aan Hirsch?
[verwijderd]
0
Selffulfilling prophesy is iets anders Kittya, en heeft betrekking op iets dat je onbewust crëeert wat dan ook uitkomt, met huzienprijzenkun je niet iets onbewust creëren. En verder wat de huizenprijzen betreft, het gaat er niet om hoelang ze nog blijven dalen maar wanneer ze echt beginnen te dalen. Ik wat jongens die in de huizenmarkt actief zijn en die knijpen 'm allemaal ook al zullen ze dat naar buiten toe niet zo verkopen. Je kunt beter ook naar mensen luisteren die een beetje verstand van zaken hebben, die geen commercieel belang hebben bij prijzen of dalingen en die ook de hudige ontwikkelingen voorspeld hebben. Als je daar naar gaaat luisteren dan hoef je je geen illusies meer te maken. Het is niet zo zeer vage hoop van aspirantkopers, nee het is het angszweet van aspirantverkopers, wellicht ook bij jou. De ontwikkeling van huzienprijzen de afgelopen 15 jaar heeft ook heel veel te maken met speculatie en een hype. 15 jaar geleden was er ook meer vraag dan aanbod en toen waren prijzen nog 'normaal'. bovendien moet je maar eens een historische grafiek bekijken van de ontwikkeling van huizenprijzen en daar zitten forse toppen en bodems in. De hoogste toppen lagen in de gouden eeuw en in het heden, net zoals die in het verleden fors zijn gecorrigeerd zullen ze dat oook nu weer doen. Probeer je angst maar niet te overschreeuwen en ik wil er graag nu een paar hele goeie flessen wijn om verwedden dat ergens binnen nu en 5 jar die prijzen wel minimal 20% lager zullen staan.
Kaboom
0
En wanneer word de hypotheek rente aftrek nu eens afgeschaft? (iets waar elke burger aan mee betaald en niet alleen de huizenbezitter).

Misschien uitruilen tegen de overdracht belasting?

Hebben wij in een keer veel “gedereguleerd”.
[verwijderd]
0
Het ziet er naar uit dat de economie gaat krimpen en met de verwachte energie crisis in 2010 (zie rapport IEA) zal dat over minder dan 2 jaar nog wel gaan versnellen. Als groei inhoud dat individuen er beter voor komt te staan, dan houdt krimp in dat individuen er minder goed voor komen te staan ofwel de klappen moeten gaan opvangen. Het ligt voor de hand dat dat de mensen zijn die zwaar in een hypotheek zitten of hun baan kwijt raken. De ellende zal groot zijn (zie ook USA). Maar je kunt er zelf wel wat aan doen... niet naief verlamd niks doen en denken het komt wel goed komt (want het is immers altijd goedgekomen), maar aktie ondernemen: je huis NU te koop zetten en hopen dat je er zonder kleerscheuren uitkomt is toch niet zo moeilijk? Maar goed er zullen hoe dan ook mensen de klappen op gaan vangen... daa rkun je niet saan doen...
rubbergrover
0
Ik zou zeggen, laat de overdrachtsbelasting gewoon bestaan! Wie hebben er last van de overdrachtsbelasting en zullen door de overdrachtsbelasting minder snel kopen? De mensen die binnen korte tijd weer willen gaan verhuizen. En wie zijn dat?

- Speculatieve mensen, die er vanuit gaan dat als ze nu een huis kopen dat niet naar hun zin is, ze over een paar jaar, dankzij de overwaarde, wel naar een groter huis kunnen verhuizen. Zulke mensen zou je juist niet moeten stimuleren om te kopen, omdat je zo in feite speculeert met geleend geld. Want als er na een paar jaar geen overwaarde is, dan zitten ze nog steeds in een huis dat ze niet bevalt. Moet je de schuld daarvoor bij anderen leggen?

- Mensen die ergens een paar jaar willen wonen en dan weer naar een andere plek gaan. Maar als je niet zo heel lang ergens wilt wonen, is het dan niet logischer om te huren?

In mijn ogen is de overdrachtsbelasting, die in de loop der jaren in feite weer terug wordt betaald door de hypotheekrenteaftrek, voor gewone mensen juist een manier om te zorgen voor rust en een stabiele woonomgeving. En als mensen alleen kopen voor de langere termijn (met ook lange rentevaste periodes voor de hypotheek), dan hebben ze weinig tot geen last van dalende of stijgende woningprijzen. Mensen die tevreden wonen in een huis waarvan ze de lasten goed kunnen opbrengen, maakt het in feite helemaal niets uit of hun huis nu twee keer zo duur wordt of in prijs halveert. Want voor de maandelijse lasten maakt dat niet uit.

En de overdrachtsbelasting zorgt ook voor een duidelijker, en in mijn ogen logisch, onderscheid: heb je iets voor korte termijn nodig, dan huur je het. Heb je iets voor langere tijd nodig, dan kun je het kopen. Dat is iets wat geldt voor gereedschap, voor auto's, voor een centerparcs bungalow. Waarom zou dat dan niet voor huizen gelden?
[verwijderd]
1
quote:

BJL schreef:

Ik ken inderdaad niemand van mijn leeftijdsgenoten (30-40j) die contant een huis kan betalen. Misschien heb ik dan de verkeerde vrienden ;)

Gezien de uitstaande hypotheekschuld in NL is het wel vrij gebruikelijk dacht ik.

Wat voor andere leenvormen denk jij aan Hirsch?
BJL

Je hebt vast de beste vrienden BJL al hebben ze niets te makken.

Hoeveel rijkom is er niet in ons land - hoeveel mensen hebben hun hypotheekschuld niet afgelost en hoeveel mensen beleggen in hun eigen huis in plaats van in effecten.

Denk in dat verband aan de Wet Hillen, die het voor bepaalde groepen oninteressant maakt nog een hypotheekschuld te hebben.

Maar je kunt geld natuurlijk ook op een andere manier lenen dan met hypothecaire zekerheid.
Denk aan bemiddelde ouders die een appartement kopen voor hun studerend kind. Of ouderen die hun opgebouwd vermogen in stenen omzetten.

Denk je nu echt dat de regering die mensen ooit zal willen verplichten onnodig schulden te maken ten behoeve van onze nationale hypotheekbemiddelaars?

Groet.

Jos Koets
0
Beste Janalbert,

Het halveren van de overdrachtsbelasting is totale onzin. Vorige week nog het verhaal gehoord van VEH bij Paul en Witteman. Het moet tijdelijk zijn en daarom moeten toekomstige kopers nu kopen. Nou ik zou als toekomstige koper geen 3% voordeel willen hebben, als de kans groot is dat de prijs van mijn woning met 15% gaat dalen.

VEH heeft een te groot marktaandeel en wil terecht zijn omzet behouden. Geen probleem maar kom dan met een beter voorstel. Of ga eens tijd steken in een zeer flexibele hypotheek met goede voorwaarden. Wie zoveel leden heeft, mag ook wel eens wat voor de branche / zijn leden doen.

Gr. Jos
Jos Koets
0
Beste Hirsch,

Waarom zouden klanten bij mij komen, die geen hypotheek nodig hebben. Dus logisch dat ik deze mensen niet spreekt. Natuurlijk weet ik dat ze er zijn, maar niet onder de doelgroep starters.

Gr. Jos
[verwijderd]
0
quote:

amsterdamcityboy schreef:

En wanneer word de hypotheek rente aftrek nu eens afgeschaft? (iets waar elke burger aan mee betaald en niet alleen de huizenbezitter).
Misschien uitruilen tegen de overdracht belasting?
Hebben wij in een keer veel “gedereguleerd”.
En wanneer word de huursubsidie nu eens afgeschaft? (iets waar elke huizenbezitter aan mee betaald)

[verwijderd]
2
quote:

jkoets schreef:

doelgroep starters.
Zullen we nu eens ophouden met dat zielige gedoe over starters? Je kent het vast, alles is te duur, te weinig geld, weet ik wat meer.

Dat gezever is van alle tijden!

Toen ik zo'n 45 jaar geleden (ik was er heel vroeg bij want verdomde het op kamers te gaan wonen) was een flatje (4e etage, geen lift) een rib uit mijn lijf. Koste bijna 50% van mijn netto inkomen en in die tijd had je geen 2-verdieners want die bestonden niet. (soms was er zelfs een wettelijk verbod voor vrouwen om te blijven werken)

Toen mijn kinderen gingen trouwen was het't zelfde liedje. Sommige 1-verdiener, sommige 2-verdiener maar allemaal hetzelfde een huis koste ze een rib uit het lijf. En allemaal moesten ze er het nodige voor opzij zetten en altijd iets eenvoudigers kopen dan ze eigenlijk wilden.

Als binnen korte tijd mijn kleinkinderen een huis gaan kopen (schijnt dat je tegenwoordig bij de eerste bevlieging als iets koopt en samen gaat wonen) dan komt exact datzelfde geklaag om de hoek.

Dus stop nu eens met dat zielige gedoe over "Starters kunnen niets kopen" want het is "Starters willen alles, starters willen teveel en starters willen geen keuzes maken".

Waar een wil is is een weg.

Kaboom
0
Hallo IMac Rulez,

Ja ben ik ook voor.
Er is wel een klein verschil, belastinggelden voor de hypotheek aftrek gaan naar de mensen die wat beter af zijn.
De Huursubsidie naar de onderkant van de samenleving.
Dus ik zou zeggen eerst maar de hypotheekrente aftrek en de overdacht belasting.
Dan meer bouwen en meer grond/bouwvergunningen afgeven even als lagere grondprijzen en erfpacht.

Een goede marktprijs voor koop en huur komt er niet in en tekorten markt waar de doorstroming belemmerd word.

De huren zijn t.o.v. de koop prijs te laag (of andersom). Er zijn nog steeds te weinig woningen en dat beperkt ook de arbeidsmobiliteit die wij zo graag willen.

Bij meer bouwen en lagere grond/erfpacht zullen ook de huren dalen (en de mobiliteit toenemen) huursubsidie is dan niet meer nodig.
In de praktijk gebeurd het steeds meer dat goedkope huurwoningen worden opgeknapt en steeds meer huurder mooie woningen krijgen die te duur voor ze zijn en zo "duwt" de woningbouw ver. de mensen de huursubsidie in.

Dus grondprijzen, bouwen, en dereguleren maar dan wel in die volgorde.

De bal licht hier denk ik bij de overheden.
[verwijderd]
0
quote:

jkoets schreef:

Beste Hirsch,

Waarom zouden klanten bij mij komen, die geen hypotheek nodig hebben. Dus logisch dat ik deze mensen niet spreek. Natuurlijk weet ik dat ze er zijn, maar niet onder de doelgroep starters.

Gr. Jos
Beste Jos,

Uit je artikel kon ik niet opmaken dat je het exclusief over starters had.

Het is toch beter om gewoon de overdrachtsbelasting te verlagen.

Dat bevordert de doorstroming omdat aankoop van een huis minder duur wordt.

Bij jouw voorstel moeten kopers vijf jaar wachten voordat ze kunnen verhuizen.
Ik zou zeggen: dat stagneert de doorstroming eerder.

Niet doen dus.

Groet.

Jos Koets
0
Beste Hirsch,

Mijn voorstel was zomaar een gek idee. Waarom omdat bepaalde partijen maar wat roepen. Maar oke waarom direct afschaffen, dit kost teveel geld. Uitgaande van mijn gekke idee kan je nog rendement maken in vijf jaar en kan de huizenmarkt nog herstellen (dus dan kost het niets).

Ik had liever een discussie gehad over de partijen iclusief Bos die nu wat roepen wat niet voordelig is voor de huizenprijzen.

Bedankt in ieder geval voor je reactie.
Goed weekend gewenst.
Gr. Jos
[verwijderd]
0
quote:

jkoets schreef:

Beste Hirsch,

Mijn voorstel was zomaar een gek idee. Waarom omdat bepaalde partijen maar wat roepen. Maar oke waarom direct afschaffen, dit kost teveel geld. Uitgaande van mijn gekke idee kan je nog rendement maken in vijf jaar en kan de huizenmarkt nog herstellen (dus dan kost het niets).

Ik had liever een discussie gehad over de partijen iclusief Bos die nu wat roepen wat niet voordelig is voor de huizenprijzen.

Bedankt in ieder geval voor je reactie.
Goed weekend gewenst.
Gr. Jos
Graag gedaan Jos,

Ik wist ook wel dat je niet serieus was.

Als je nog meer gekke ideeen hebt - blijf ze plaatsen - want eens zit er een geniaal idee bij.

Ook een prettig weekend toegewenst.

taurus86
0
Eerst de eigen woning van Box1 naar Box 3. Vanaf nu verplicht jaarlijks 2,5% afschrijven op de waarde van de woning. Iedere huizenbezitter krijgt 50% belastingaftrek op de formule (boekwaarde x door de regering bepaald standaard rentetarief annuïteitshypotheek 30jaar). De komende 5 jaar max.20% waardeverlies compenseren, tegenover 20% overwaardebelasting over winst bij verkoop.
Een gedurfde stap, maar past prima in de Europese belastingvergelijking en het geeft houvast in deze wat wankele jaren.
Een woning van 300.000,= kost dan excl. verz. € 925,= per maand. Vergelijkbaar met huurprijzen. Na 5 jaar kost dit huis € 1010,= p maand. Is gelijk aan indexering huurprijzen.

Mugje
1
De huizenbezitter en medebelanghebbenden willen absoluut niet gezegd hebben dat prijzen op de markt wel eens kunnen dalen. De woningmarkt óók een pure markt en een kenmerk van elke markt is dat ze op bepaalde momenten altijd overdrijven, zowel naar boven als naar beneden.

De huizenbezitter heeft de laatste jaren alleen maar opgaande lijn meegemaakt (een hele generatie heeft denk ik alléén maar opgaande lijn meegemaakt) en misschien heeft dat in een aantal gevallen geleid tot overmoedig gedrag. De gemiddelde woonlast is wellicht niet eens zo extreem veranderd de afgelopen 15/25 jaar, de mensen hadden relatief kleinere schulden maar met een hoger renteniveau. Toen de rente ging dalen kwam de krapte op de woningmarkt pas echt tot uiting, de prijzen liepen op. Het merendeel moet worden gefinancierd en inmiddels is er een situatie ontstaan van relatief hoge schulden met een gelukkig nog laag renteniveau. De rentedip aan het begin van deze eeuw heeft de prijzen nog eens extra opgestuwd en vooral in die periode kon je de hoofdprijs vragen en krijgen voor je woning.

Nu het totale sentiment begint te keren, mag je op een verjaarspartijtje al niet meer je mening over de huizenmarkt ventileren. Blijkbaar begint pas nu menig huiseigenaar (en vaak eigenaar van een hoge hypotheekschuld) zich te realiseren dat er ook risico's aan de eigendom van onroerend goed kunnen kleven en dat er ook perioden kunnen zijn dat de waarde niet stijgt of misschien wel daalt. En mocht dat laatste zo zijn, dan voelt die hoge schuld wel extra zuur. Want daar waar een groeiende economie altijd voeding kon blijven geven aan stijgende waarde van woonhuizen, kan een krimpende economie de trigger zijn voor het tegenover gestelde. En dan is het maar afwachten wat dit gaat doen met het sentiment van de (aspirant) huizenbezitter. Ze zullen zich in elk geval in de steek gelaten voelen door makelaar en bank. Deze partijen hebben de laatste jaren angstvallig verborgen proberen te houden dat de ongebreidelde waardestijging van woonhuizen al langer hapert maar willen dat niet publiek hebben. Beide partijen zijn qua omzet in inkomsten afhankelijk van een optimistische vooruitblik en daar waar ze stijgingen van de daken hebben geschreeuwd, worden stagnatie en prijsdalingen doodgezwegen. Op die manier gooi je als bank of makelaar niet je eigen glazen in en houd je in elk geval voorlopig nog een deel van de markt in stand. Maar ook die tactiek is eindig en dat einde lijkt zich nu aan te dienen.

Prijzen dalen om allerlei redenen dat kan niet langer worden doodgezwegen.
Voor veel starters is de woningmarkt al een aantal jaren nagenoeg niet toegankelijk, een belangrijke reden daarvan was dat men het bij de bank niet gefinancierd kon krijgen. Door de kredietcrisis zal de groep die buitenspel staat alleen maar groter zijn geworden.
Steeds vaker zie je huizen onbewoond leeg staan met al maanden een bord met 'te koop' in de tuin. Allemaal verkopende partijen die nog op de hoofdprijs zitten te wachten en hopen dat er toch nog een koper op komt dagen die zwicht voor de vraagprijs. Sommige zullen zelfs met dubbele lasten zitten en moeten zich realiseren dat de vriendelijke fiscale behandeling van die situatie ook maar tijdelijk is.
Veel van de babyboomers willen graag weer wat kleiner gaan wonen en de produktie van bejaardenflats is beetje op gang gekomen. Ook van die kant zal extra aanbod op de markt komen.
Banken hebben misschien in Nederland wel de grens bereikt van wat nog verantwoord gefinancierd kan worden en hebben door het ontstaan van de kredietcrisis misschien die grens al wel overschreden.

Markten overdrijven vaak. Wellicht was de afgelopen jaren de overdrijving op de top en komt er nu een kentering. Niemand is alwetend en zelf heb ik ook niet bewust anders dan een opgaande lijn meegemaakt en de andere tijden ken ik ook alleen maar uit verhalen. Wel weet ik van mezelf dat ik beschik over een gezonde dosis realiteitszin en dat zouden (verkopende) huizenbezitters ook eens moeten hebben evenals de adviserende verkoopmakelaar. Als je accepteert dat in goede tijden de waardering van je woning stijgt, zal je ook moeten inzien dat het omgekeerde geval een daling met zich meebrengt. Dan moet je niet met geneuzel komen over te hoge overdrachtsbelasting of dat soort zaken. Het is belangrijker om je dan af te vragen wat er door het hoofd zal gaan van al die verkopende partijen. Veel kopers hebben al afgehaakt en ik hoor toch steeds vaker dat mensen verhuisplannen staken omdat de oude woning niet kan worden verkocht waardoor de financiering voor het nieuwe op de tocht is komen te staan.
Er komt een moment dat ook verkopende partijen tot andere inzichten komen en dat komt dan met een knal en bij velen tegelijk. En dan kan het maar zo zijn dat de markt ook hier weer overdrijft en dat ongewenst paniek optreedt.

Ik vrees dat ik de onderliggende angst van Janalbert niet heb geminderd. Ook het schijnbaar onverwoestbare vertrouwen van Kittya dat waarderingen van woningen eigenlijk niet serieus kunnen dalen maar slechts kunnen stijgen, kan ik niet onderschrijven. Een woning kopen heeft ook risico's en lang niet iedereen zal dat als risico hoeven te ervaren. Als je verstandig hebt gefinancierd en je hebt geen dwang om te verkopen, zal het je ook bijna niet kunnen raken. Maar daar zit volgens mij het venijn. Er zit misschien niet teveel lucht in de markt maar teveel overmoed bij meerdere parijen. En wanneer die overmoed begint te wankelen neemt angst die plek in. En zoals al elders gezegd zitten we nu in het stadium dat menigeen hoopt dat een daling kan worden afgewend door maar hard genoeg te blijven roepen dat de prijzen niet zullen dalen.

[verwijderd]
0
quote:

taurus86 schreef:

Eerst de eigen woning van Box1 naar Box 3. Vanaf nu verplicht jaarlijks 2,5% afschrijven op de waarde van de woning. Iedere huizenbezitter krijgt 50% belastingaftrek op de formule (boekwaarde x door de regering bepaald standaard rentetarief annuïteitshypotheek 30jaar). De komende 5 jaar max.20% waardeverlies compenseren, tegenover 20% overwaardebelasting over winst bij verkoop.
Een gedurfde stap, maar past prima in de Europese belastingvergelijking en het geeft houvast in deze wat wankele jaren.
Ehm, box3 kent noch een renteaftrek noch een winstbelasting.
Jazzy.nl
0
Als je jarenlang al je huis hebt zien stijgen vind ik het vreemd dat bepaalde mensen beginnen te klagen over de daling... Hebben die mensen onder een steen geslapen?
114 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 26 apr
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 26 apr
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 26 apr
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +260,62 +1,45% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,64 0,00 0,00% 26 apr
Brent 87,99 0,00 0,00% 26 apr
EUR/USD 1,0693 -0,0001 0,00% 27 apr
BTC/USD 63.490,70 -489,17 -0,76% 02:21
Gold spot 2.337,95 0,00 0,00% 26 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 26 apr
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 26 apr
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 26 apr
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 26 apr
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront