Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

’Inflatie gaat losbarsten’

95 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 » | Laatste
NoRiskAtAll
0
When A Great Deflationary Bear Starts Turning Inflationary

www.zerohedge.com/news/2013-04-02/whe...

ROSENBERG: For The First Time In A Long Time, I'm Talking About Inflation

Read more: www.businessinsider.com/rosenberg-im-...
Fred 62
0
quote:

HNak schreef op 15 april 2013 08:36:

olie -6% en er kan nog wel 1 pak vanaf.
Daar kunnen grote olieproducerende landen wat aan doen door
de productie te verminderen.

Bij goud is dat een ander verhaal.
Klazien
1
NL heeft nu d op 1 na hoogste inflatie!
Onze export komt dus weer onder druk te staan dankzij
de Heren BTW verhogers..!
josti5
0
Yep Klazien, en wat te denken van alle tariefsverhogingen door de diverse overheden, mede op basis van 'de inflatiecijfers'...
Zo werkt het systeem héérlijk dubbel, ten faveure van Vadertje Financiële Staat...
Alleen gaat de kruik net zo lang te water, tot-ie barst, en er zitten al grote scheuren in, blind als de overheden zijn voor de snel verschuivende (economische) macht in de wereld.
NoRiskAtAll
0
@iPlof
0
quote:

Klazien schreef op 16 april 2013 12:01:

NL heeft nu d op 1 na hoogste inflatie!
Onze export komt dus weer onder druk te staan dankzij
de Heren BTW verhogers..!
Export kent geen BTW..

Inflatie is juist extreem laag.

"De inflatie in Nederland is in april gezakt tot 2,6 procent. Dat is het laagste niveau van de afgelopen 6 maanden. Zonder BTW-verhoging had de inflatie op 1,2% gelegen."
s.lin
0
Echte inflatie veel hoger dan gemanipuleerde overheidscijfers
10-05-2013 17:27-
Eurostat: Na invoering euro bedroeg inflatie in EU in 2006 al 25%

De gewone man voelt bij het boodschappen doen al jaren in zijn portemonnee dat de lage inflatiecijfers van de overheid onmogelijk kunnen kloppen.

Circa een maand geleden schreven we al dat de inflatie in Nederland en Europa op papier met allerlei rekentrucjes kunstmatig laag wordt gehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat de verpakkingen van veel producten in de loop der jaren steeds kleiner zijn geworden. Burgers in het land met zogenaamd de laagste inflatie, Duitsland, klagen echter steen en been over de in zeer korte tijd fors gestegen prijzen van met name levensmiddelen. De officiële cijfers laten deze stijging niet zien omdat de overheid doelbewust goedkoper wordende elektronica en auto's bovenmatig laat meetellen, terwijl we dit soort zaken bij lange na niet dagelijks nodig hebben.

De valse lage inflatiecijfers vormen al jaren een onlosmakelijk onderdeel van de Haagse en Brusselse europropaganda. Iedereen weet echter dat we voor dagelijkse producten of andere diensten, zoals een kopje koffie op een terrasje, inmiddels meer euro's betalen dan nog maar 12 jaar geleden in guldens. In dezelfde periode zijn onze lonen en uitkeringen naar verhouding niet of nauwelijks gestegen, waardoor het leven dankzij de euro per saldo jaarlijks fors duurder is geworden.

Dagelijkse voorbeelden van gierende inflatie

Op de financieel-economische website DNW zetten journalisten en lezers een flink aantal voorbeelden op een rijtje waaruit blijkt dat de inflatie veel hoger is dan de officiële 1,2%:

* Merkboter kost nu € 1,15, een jaar geleden nog € 0,75, een stijging van 53%; in andere regio's steeg de prijs van € 0,89 in maart naar € 1,39 in mei (+56%);

* Een garage rekent sinds juni 2012 19,25% extra arbeidsloon, 16% duurdere motorolie en een 23,25% duurder oliefilter;

* Kapper: in december betaalde een man nog € 12,-, midden april € 15,-, een stijging van 25%;

* Voor bruinkool, in Duitsland veel gebruikte energiebron, betaalde men 5 jaar geleden nog € 2,79 voor 20 kilo, nu ruim € 2,- voor de helft (jaarlijks 7% duurder);

* Een graanbroodje kost € 0,62, één week eerder € 0,53: 17% duurder;

* Kwaliteitsmeel, vorig jaar € 17,- voor 25 kilo, nu € 19,50 (15% gestegen);

* Autowasstraat, binnen enkele weken omhoog van € 4,90 naar € 7,20, een stijging van 47%;

* Papier, voor bijvoorbeeld in de printer: 10% duurder;

* Postpakketjes: in een klap 7% duurder;

* Tonijn, in 2011 bij de Aldi nog € 0,59, een jaar later € 0,99 en nu € 1,15, een stijging van 94%;

* Appels, soort Granny Smith, een kilo kostte begin dit jaar € 1,99, inmiddels € 2,29 (15% duurder);

* Blik sardientjes, binnen een paar maanden gestegen van € 0,55 naar € 0,77 = 40% duurder;

* Gehakt, half kilo, paar maanden geleden nog € 1,99, nu € 2,39, ruim 20% meer;

* Bio-brood, kost nog steeds € 2,59, maar werd kleiner gemaakt waardoor het eigenlijk € 1,73 zou moeten kosten, dus werd het bijna 50% duurder;

* Pringles chips, in 2009 € 1,59 voor 200 gram, in 2013 € 2,19 voor 190 gram, omgerekende stijging 51,6%;

* Volkorenbrood (zonnebloem), in 2009 nog € 0,99, inmiddels € 1,49 of € 1,59, dik 60% meer;

* Gewone boter, in een paar weken gestegen van € 0,89 naar € 1,19 (+34%)

Dat zaken zoals LED-tv's, auto's, zonvakanties en culturele evenementen goedkoper zijn geworden zal u een zorg zijn, want dat zijn zaken die u niet dagelijks nodig heeft. Ze worden echter wél meegerekend bij de inflatie en krijgen een dermate zwaar 'gewicht', dat de overheid kan blijven volhouden dat de euro helemaal geen hoge inflatie veroorzaakt. De gewone man voelt in zijn portemonnee echter al jaren precies het tegendeel - en dan hebben we het nog niets eens over de fors gestegen belastingen en andere lastenverhogingen.

In 2006 al 25% inflatie door de euro

In 2006 berekende het Europese Bureau voor de Statistiek (Eurostat) dat de euro al snel na de invoering nog slechts een koopkracht van € 0,75 had, wat overeenkwam met een inflatie van 25% in slechts enkele jaren tijd. Als we de ontwikkelingen vergelijken met onze opgegeven nationale munten, dan zijn de cijfers nóg dramatischer. Zo kostte het beroemde harde broodje van de Duitse bakker voor de invoering van de gehate euro tussen de 0,25 en 0,35 DM, inmiddels is dat € 0,40 tot € 0,60. Neemt men een gemiddelde van € 0,10 lager, dan nog bedraagt de inflatie over die periode 326%. (1)

Werknemers profiteerden niet van exportgroei

De grootste profiteurs van de invoering van de euro zijn de banken en grote exportbedrijven geweest. Dat is de belangrijkste reden dat het Nederlandse bedrijfsleven vierkant achter de euro blijft staan. Tussen 2004 en 2012 steeg de Nederlandse export naar de andere eurolanden met 46,9% en naar niet eurolanden met 92,2%, terwijl de economische groei gemiddeld slechts 2% bedroeg. De meesten internationale ondernemers zagen hun winsten dus fors stijgen, terwijl ze hun werknemers daar niet van lieten meeprofiteren.

Euro kostte ons al € 240 miljard

Als we rekening houden met de groeiende inkomensverschillen in Nederland -die in de europeriode zelfs groter werden dan in welk ander euroland dan ook- blijkt onze levensstandaard gemeten in reële lonen al 20 jaar niet meer te stijgen en in het geval van de lagere inkomens zelfs te dalen. Belangrijkste oorzaak: het in Den Haag volkomen doodgezwegen, maar op deze site al vaak besproken Target-2 systeem van de ECB (zie link onder), wat ons land tot en met vorig jaar al zo'n € 220 tot 240 miljard heeft gekost.

Euro goed voor banken en multinationals, niet voor u

Kortom: de euro is heel goed voor de Nederlandse exportindustrie en het Nederlandse bankwezen, maar niet voor de gewone Nederlandse burger. Door het vasthouden aan de euro wordt de Nederlandse spaarder onteigent en de Nederlandse belastingbetaler geruïneerd. Om te voorkomen dat het volk dit massaal gaat beseffen worden we aan de ene kant zoet gehouden met valse (inflatie)cijfers en aan de andere kant bang gemaakt dat we zonder de euro veel slechter af zouden zijn.

In armoede verenigd Europa

De uit uw steeds leger wordende portemonnee blijkende harde waarheid is echter dat de euro snel op weg is in koopkracht net zo weinig waard te worden als de oude Italiaanse lira. Terwijl de topmanagers van banken en bedrijven hiervan profiteren zal het leven van de gewone man de komende jaren nog véél duurder worden. Uiteindelijk zullen we nog blij moeten zijn als we in welvaartsniveau op het niveau van de jaren '70 zullen uitkomen. Dat zal een groot deel van de eurofiele politiek klaarblijkelijk een worst zijn, want hun grote visioen, een in socialistische armoede verenigd Europa, zal dan een feit zijn.

Xander
@iPlof
0
Vroeger gaf men 90% van het inkomen uit aan voedsel, nu is het 10% en hebben we het ook nog eens in overvloed.

En dan nog zijn er mensen die het allemaal zo duur vinden en er inflatiecomplotten op na houden. Get real!

En als de auteur van hierboven pringles te duur vindt kiest ie toch een ander chipje?
josti5
0
Aardig prijs-overzicht van Xander.
De moraal:
*Matigen: koop de dingen die je echt nodig hebt, in de juiste hoeveelheid
*Doe zo veel mogelijk zelf: groente/fruit telen, brood bakken (bovendien veel gezonder, zonder E-rotzooi, en lekkerder)
*Neem de wekelijkse folders weer door, en koop alleen aanbiedingen (in het groot, wat je nodig hebt. Mijn vrouw koopt Senseo padjes alleen in de aanbieding, in grote hoeveelheid, en nog véél meer
*Stap eens een 'rommelmarkt' binnen: vaak staat daar een Turk met cosmetica, tandpasta etc. Mijn mondwater heb ik daar 3 voor 10 euro, bij Appie kost één fles 5,95.
*Verdiep je in de kruidkunde, en pluk naar hartelust in de natuur: brandnetel, braamblad, berkeblad, paardebloemblad + wortel, en nog veel meer
*Rijd als 't ff kan, niet meer met de auto naar één doel, maar combineer
*Profiteer van de zegen van internet, en koop all over the world, met name USA en China, met heel vaak free delivery en extra kortingen, en natuurlijk géén 21% BTW
*Koop nieuwe boeken in Duitsland, bij Kopp Verlag (wel een beetje Duits kunnen lezen, dus): veel goedkoper en veel rijkere sortering dan in Nederland
*Koop oude boeken op (rommel)markten en eventueel Boekwinkeltjes.nl
*Laat sommige modes aan je voorbijgaan (ik draai nog CDtjes, bijna alles voor maximaal 1 euro per stuk op rommelmarkten gekocht)
*Geen vaste abonnementen meer, waar mogelijk. Jarenlang was ik trouw abonnee van Haarlems Dagblad, dat bij nader inzien inmiddels 300 euro per jaar bleek te kosten! opgezegd en even later vervangen door nieuw abonnement, voor 100 euro minder.
*Postzegels: met flinke korting kopen op postzegelclubs en (internet)veilingen
*Hypotheek: probeer deze bij een kennis met een individuele pensioenpot te regelen: scheelt enorm veel kosten & gezeik

Voorzover er nog geen sprake is van deflatie, valt deze individueel best te creëren!
De paar voorbeelden die ik noem, zijn nog met een lange, lange list aan te vullen.
Alleen: al die altijd weer stijgende roverheidstarieven - wie helpt mij daarvoor aan een oplossing? -:)
josti5
0
O ja: geen horecabezoek meer in Nederland, maar uitsluitend in Portugal (espresso, aan het strand, 0,50 - 0,60, 3-gangen menu 10-12 euro) *Sinaasappels langs de weg 1 euro voor 5 kilo
*Kleding op de 'zigeunermarkt': prima polo's voor een tientje
*En in NL: koop groente/fruit naar gelang het natuurlijk seizoenverloop - géén aardbeien in december, maar alleen mei/juni
s.lin
0
Inflatie stijgt tot 2,9 procent
4-7-13 - 09:42
De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 2,9 procent, van 2,8 procent een maand eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Ook in de eerste helft van dit jaar kwam de inflatie uit op gemiddeld 2,9 procent, het hoogste halfjaarlijkse niveau in meer dan 10 jaar.

De hogere inflatie vorige maand kwam vooral door de benzineprijs. Voeding had juist een verlagend effect op het prijspeil. In juni was voeding weliswaar 3 procent duurder dan een jaar eerder, maar in mei was de prijsstijging op jaarbasis nog hoger.Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode steeg de Nederlandse inflatie naar 3,2 procent.

In de eurozone kwam de inflatie in juni uit op 1,6 procent. De inflatie in Nederland ligt daarmee ruim hoger dan in het gehele eurogebied. Dat komt vooral door de vorig jaar doorgevoerde btw-verhoging in ons land.

bron: ANP
Klazien
0
quote:

plof® schreef op 10 mei 2013 19:27:

[...]

Export kent geen BTW..

Inflatie is juist extreem laag.

"De inflatie in Nederland is in april gezakt tot 2,6 procent. Dat is het laagste niveau van de afgelopen 6 maanden. Zonder BTW-verhoging had de inflatie op 1,2% gelegen."
Plof, De inflatie is momenteel 1 van de hoogste in de EU.
De BTW verhoging zorgt er indirect voor dat onze producten duurder worden.
En ja ik weet dat er op export geen BTW zit dus direct niet wel indirect.
Ik had verwacht dat je de connectie wel zou maken.
s.lin
0
Duitse inflatie trekt aan
30/7 14:03
Consumentenprijzen in Duitsland zijn in juli in een sterker tempo gestegen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau.

De jaarlijkse inflatie gemeten naar de consumentenprijsindex bedroeg deze maand 1,9 procent van 1,8 procent in juni. Dit jaar bodemde de inflatie uit op 1,2 procent in april, waarna de inflatie begon op te lopen.

Energieprijzen namen deze maand met 2,9 procent toe op jaarbasis. Sterker was de prijsstijging van voedsel met 5,7 procent.

Door: ABM Financial News.
s.lin
0
CBS: grootste huurstijging sinds 1994
5-9-13 - 09:58
De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 4,7 procent gestegen. Het is de grootste huurstijging sinds 1994, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De maximale huurverhoging was dit jaar niet alleen gebaseerd op de inflatie over het afgelopen jaar, maar was ook afhankelijk van de inkomensklasse van de bewoners.

De huren stegen het meest voor huurders in de sociale sector met een hoog inkomen. Toch besloten verhuurders in veel gevallen de huur niet maximaal op te schroeven. Van de hoogste inkomens ging slechts 53 procent de voor hen maximale huurstijging van 6,5 procent betalen.

Sociale huur
Het overgrote meerendeel van huurders met een laag inkomen werd wel geconfronteerd met de voor hun maximale verhoging van 4 procent. Vier van de vijf woningen worden verhuurd door sociale verhuurders, zoals woningcorporaties. Bij sociale verhuurders was de huurstijging met gemiddeld 5,0 procent hoger dan bij particuliere verhuurders (3,7 procent).

Geliberaliseerde huur
Geliberaliseerde huren gingen met 4,1 procent minder omhoog dan niet geliberaliseerde huren (stijging 4,6 procent). In de geliberaliseerde contracten worden huren vaker aangepast wanneer er nieuwe huurders in de woning komen.

De gemiddelde huurstijging in juli komt 2,2 procentpunt hoger uit dan de inflatie over het jaar 2012. Het is voor het eerst sinds 1996 dat het verschil tussen de huurstijging en de inflatie in het voorliggende jaar meer dan 2 procentpunt bedraagt.

bron: ANP
hirshi
0
Inflatie gaat ons verlossen van het schuldenprobleem.
Maar zo snel gaat dat niet.

Dat is de gedachte.

Met spaarrekeningen is dat nauwelijks bij te houden.

Kiezen uit de beste aanbieders is lastig.

Dat prikkelt de concurrentie.

Centraal beheer heeft de rente vergoeding op vrije spaarrekeningen drastisch verhoogd en staat aan top.

Groet.

s.lin
0
'Werkloosheid loopt op, koopkracht daalt'
15 september 2013 20:47
De koopkracht daalt volgend jaar met een half procent. De werkloosheid loopt op tot 9,25 procent van de beroepsbevolking. Het begrotingstekort komt in 2014 uit op 3,3 procent.

www.nuzakelijk.nl/economie/3576048/we...
95 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 26 apr
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 26 apr
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 26 apr
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +260,62 +1,45% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,64 0,00 0,00% 26 apr
Brent 87,99 0,00 0,00% 26 apr
EUR/USD 1,0693 -0,0001 0,00% 27 apr
BTC/USD 63.490,70 -489,17 -0,76% 02:21
Gold spot 2.337,95 0,00 0,00% 26 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 26 apr
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 26 apr
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 26 apr
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 26 apr
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront