Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Moet Griekenland uit de euro en eurozone?

2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
Sproet
0
Het gedonder in Griekenland is nog maar het begin; Spanje, Portugal, Italie en Frankrijk zitten op het vinkentouw en vol bravour breidt men de eurozone uit om nog meer brekebenen binnen te halen.
Een financieel Armageddon ligt in het verschiet.
Rafter
1
Er zal eerst wel weer een 'noodkrediet' komen heel binnenkort. Anders kunnen de met 25% gestegen ambtenarensalarissen niet betaald worden.....
Ze zijn in Athene en Piraeus allemaal ambtenaar en ze zitten, na gemeld te zijn, om n uur of 11 massaal op de terrasjes bij de Acropolis en in de binnenstad, om een uur of half 4 staat er massaal een meute op, beweegt zich naar de departementen om zich af te melden. Zon, zee en subsidie uit het Noorden- die zo gek zijn het allemaal te betalen. En wij in Ned bezuinigen ons rot op de zorg...na n heupoperatie wordt je na een dag de straat opgeschopt.
fonie
0
3 februari 2015

Afdrukken

Email
Delen:
Reageer op dit artikel2Reacties
Europa heeft Griekenland al snel duidelijk gemaakt dat verlichting van staatsschuld en noodsteun er niet in zit. De Grieken zoeken nu naar andere uitwegen. Welke hebben nog enige kans van slagen?
Europa heeft de afgelopen jaren al flinke stappen gezet om de Griekse overheidsschuld voor het land draaglijk te houden.

Dat was ook uit eigen belang omdat een faillissement en/of uittreden van Griekenland uit de eurozone alleen maar meer zou kosten.

In 2012 zijn private investeerders (vooral banken) akkoord gegaan met looptijdverlenging en een lagere rentevergoeding. In totaal kwam deze tegemoetkoming neer op een waardedaling van 50 procent.

Door het uitblijven van economisch herstel is de staatschuld van Griekenland sindsdien echter opnieuw ondraaglijk geworden voor het land. We spreken over een schuld van 320 miljard euro, bijna 180 procent van het bbp.

Ook nu zal kwijtschelding, de ‘haircut' geen optie zijn. Dat zou immers ongewenste precedentwerking hebben naar andere landen met alle negatieve gevolgen van dien voor het financiële systeem.

Wederzijdse afhankelijkheid
Wellicht nog meer dan in 2012 is sprake van wederzijdse afhankelijkheid tussen het eurogebied en Griekenland.

Door het optuigen van allerlei noodfondsen is een zogeheten ‘Grexit' financieel misschien draaglijker geworden, de toegenomen spanningen tussen Rusland en het Westen maken Griekenland strategisch nog veel belangrijker dan enkele jaren terug.

Beide partijen kennen de belangen en zullen moeten aansturen op een compromis.

De nieuwe Griekse regering speelde aanvankelijk hoog spel door aan te geven niet meer met de Troijka, de Europese Commissie, de ECB en het IMF, te willen spreken en de resterende 7 miljard euro aan noodkrediet niet nodig te hebben.

Gezien de negatieve reactie van de financiële markten en het feit dat Griekse banken al noodkrediet bij de ECB hebben moeten aantrekken kan Griekenland nu niet anders kan dan water bij de wijn doen.

Afzien van verdere steun uit Europa dwingt Griekenland naar de kapitaalmarkt waar hen dan een torenhoge rente wacht. Eind deze maand moet er een deal zijn.

Welke opties hebben enige kans van slagen?

1. Verdere versoepeling leenvoorwaarden
Meest voor de hand liggende oplossing is verdere versoepeling van de leenvoorwaarden, oftewel looptijdverlening en lagere rentelasten.

Ook is het mogelijk rente- en/of aflossingsverplichtingen tijdelijk op te schorten. Uiteindelijk komt dat dus weer neer op een nieuwe verlaging van de waarde van de schulden.

De Griekse overheidsschuld is grotendeels in handen van andere eurolanden en publieke instellingen als de ECB, het IMF ende Europese noodfondsen.

In 2012 heeft Europa laten doorschemeren dat verdere versoepeling van de leenvoorwaarden denkbaar is om Griekenland naar een draaglijke schuldratio te lozen. Wat dat betreft maakt belofte hier ook zeker schuld voor Europa.

2. Alternatieve obligaties
De Griekse minister van financiën heeft in een gesprek met de Financial Times aangegeven dat Griekenland uit is op een omwisseling van de huidige schuld in obligaties waar alleen rente op vergoed hoeft te worden als de Griekse economie groeit.

De Griekse schuld die de ECB op de balans heeft staan zou vervolgens omgewisseld moeten worden in een eeuwigdurende lening, zonder aflossingsverplichting derhalve. Rente hoeft er al niet over betaald te worden.

Wederom geen haircut en voor de Grieken een grote verlichting in de begroting, waar al sprake is van een overschot, waardoor het land daadwerkelijk meer ruimte krijgt om te groeien.

3. Structurele hervormingen
Onder het juk van de Troijka heeft Griekenland in ruil voor 233 miljard euro aan steun de afgelopen jaren de nodige bezuinigingen doorgevoerd, maar de zo gewenste economische groei is uitgebleven.

De nieuwe Griekse regering wil meer inzetten op structurele hervormingen die de kloof tussen arm en rijk vernauwt.
Zo wil de Griekse regering meer werk maken van corruptiebestrijding, belastingontduiking en de machtige oligarchen aanpakken.

Ook die maatregelen zullen de begroting ten goede komen, door Brussel toegejuicht worden en ruimte geven voor onderhandeling over de schuld.
[verwijderd]
0
Grieken moeten begrijpen dat ze met 10 miljoen inwoners eens een toontje lager moeten zingen
Zo kosten ze voor zichzelf en het kost de EU nog veel meer
Maar wel binnen de EU houden
italiantrader
0
Nederlanders moeten begrijpen dat ze met 17 miljoen inwoners eens een toontje lager moeten zingen.
Ze stellen niks voor in de EU en al helemaal niet in de wereld.
Export van kaas en klompen....daarnaast de hoogste schulden.

The Netherlands has turned into one of the most heavily indebted countries in the world. It has slumped into recession and shows very little sign of coming out of it.

bron:http://www.marketwatch.com/story/stodgy-netherlands-is-nation-thatll-blow-up-euro-2013-05-08
NewKidInTown
0
quote:

italiantrader schreef op 8 februari 2015 15:36:

Nederlanders moeten begrijpen dat ze met 17 miljoen inwoners eens een toontje lager moeten zingen.
Ze stellen niks voor in de EU en al helemaal niet in de wereld.
Export van kaas en klompen....daarnaast de hoogste schulden.

The Netherlands has turned into one of the most heavily indebted countries in the world. It has slumped into recession and shows very little sign of coming out of it.

bron:http://www.marketwatch.com/story/stodgy-netherlands-is-nation-thatll-blow-up-euro-2013-05-08
Je denkt echt heel bekrompen wat dit betreft. Nu misschien nog 17 miljoen inwoners maar er wordt echt alles aan gedaan om dat aantal behoorlijk op te schroeven.
Kom eens uit die enge box van je en ga eens "out-of-the-box" denken. Wat denk je als half Afrika hier woont, dan wordt de invloed van NL een heel stuk groter, kunnen we Duitsland en Frankrijk de wet voorschrijven. Bovendien wordt dan de schuld PER PERSOON een stuk lager. Tel uit je zegeningen over een jaar of 10.
hirshi
0
The former head of the US central bank, Alan Greenspan, has predicted that Greece will have to leave the eurozone.

www.bbc.com/news/business-31249907

Groet.
[verwijderd]
0
De nieuwe griekse regering wil gratis electriciteit voor de armen
Wahahaha
Sorry hoor
[verwijderd]
0
Hoor net op het journaal dat de nieuwe Griekse regering een gelijkwaardige behandeling wenst. Mag hopen dat we dat inderdaad gaan doen.
fonie
0
Griekenland wil overbruggingskrediet
Gepubliceerd op 8 feb 2015 om 20:28 | Reacties: 7 | Onderwerpen: Griekenland
20:28 - Griekenland wil overbruggingskrediet
ATHENE (AFN/BLOOMBERG) - Griekenland wil zich via een overbruggingskrediet verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Tegen die tijd hoopt premier Alexis Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers, zei hij zondag tegen het Griekse parlement.

Tsipras kwam twee weken geleden aan de macht nadat de Grieken zich bij de parlementsverkiezingen massaal tegen enorme bezuinigingen van de afgelopen jaren hadden gekeerd. Hij zei zondag dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ,,onherroepelijk'' is.

Eind deze maand loopt het Europese steunprogramma voor Griekenland af. Tsipras weigert vooralsnog de gemaakte afspraken te verlengen, omdat zijn regering dan alsnog verder moet bezuinigen. Andere leiders in de eurozone, waaronder eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben evenwel al laten weten weinig heil te zien in tijdelijke oplossingen, waar een overbruggingskrediet ook onder zou vallen.
fonie
0
Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verwacht niet dat er een oplossing komt voor de Griekse schuldenlast zonder dat het land daarbij de eurozone verlaat.
Dat zegt de Amerikaan zondag tegen de BBC. "Ik denk dat Griekenland uiteindelijk zal weggaan", aldus Greenspan. "Ik denk niet dat dit hen of de rest van de eurozone helpt. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen herkent dat een afscheid de beste strategie is."

Greenspan, die van 1987 tot 2006 de hoogste baas was van de Amerikaanse koepel van centrale banken, zegt echter ook dat hij niet ziet hoe de euro kan worden voortgezet zonder dat alle eurolanden politiek geïntegreerd worden. "Alleen fiscale integratie is niet genoeg", aldus de voormalige centrale bankier.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, zei eerder op de dag tegen de BBC dat het Verenigd Koninkrijk voorbereidingen treft voor een eventuele Grexit. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou volgens hem voor grote financiële instabiliteit zorgen in de rest Europa.

Premier Mark Rutte zei in januari dat hij een eventueel vertrek van Griekenland "bizar" zou vinden. "De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen", zei de premier destijds.

Spanningen

De Grieken kozen bij de parlementsverkiezingen eind januari een andere politieke koers. De nieuwe regering wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor het Europese steunprogramma waarmee het land de afgelopen jaren financieel op de been heeft gehouden. Dat heeft tot spanningen geleid met de overige eurolanden.

Greenspan zei dat de onderlinge spanningen tussen de negentien eurolanden alleen maar hoger zullen oplopen als koste wat kost geprobeerd wordt de muntunie bijeen te houden. Hij waarschuwde dat het risico nog altijd bestaat dat na Griekenland nog meer Zuid-Europese landen de euro noodgedwongen zullen moeten opgeven
Rafter
0
quote:

zzzaai schreef op 8 februari 2015 19:14:

De nieuwe griekse regering wil gratis electriciteit voor de armen
Wahahaha
Sorry hoor
Beetje suicidaal bericht. Meeste Grieken hebben twee armen...
Tja, miss is t een definitieve oplossing: Grieken zonder armen. Kan er minder gegraaid worden.
fonie
0
Tsipras jaagt beleggers weer schrik aan
Gepubliceerd op 9 feb 2015 om 10:49 | Reacties: 0
10:49 - Tsipras jaagt beleggers weer schrik aan
ATHENE (AFN) - De aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland zorgde maandag opnieuw voor onrust op de financiële markten. Griekse obligaties gingen in de uitverkoop, terwijl de aandelenbeurzen weer in het rood stonden.

De Griekse premier Alexis Tsipras herhaalde zondag af te willen van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF. Hij zet onverminderd in op nieuwe afspraken, waarbij er meer ruimte moet ontstaan voor het herstel van de Griekse economie. Door de ramkoers ten opzichte van de andere eurolanden die hiermee wordt gekozen, dreigt Griekenland binnenkort afgesloten te raken van al zijn geldstromen.

Dit sombere vooruitzicht joeg de rente op driejarige Griekse staatsleningen maandag naar het hoogste niveau sinds het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012. De beurs in Athene stond in de ochtendhandel bijna 5 procent in de min.
Kaiser
0
Rafter
0
Maar nu begint de onzekerheid over woensdag as, en de twee weken erna, ook bij ons merkbaar. Zo doorgaan worden de kredietlijnen van de Gri ondernemingen verminderd resp afgesloten. En de vicieuze cirkel gaat verder dan.
Tja, je kunt natuurlijk iedereen tot ambtenaar benoemen, levert je stemmen op. Maar geen economie.
[verwijderd]
1
Laat dat land zijn eigen boontjes maar doppen. De EU vertoont tekenen van verval. Na Griekenland volgt de rest vanzelf.
pardon
0
'Grieks overschot voldoet aan de eisen'
Gepubliceerd op 9 feb 2015 om 14:27 | Reacties: 5 | Onderwerpen: Griekenland
ATHENE (AFN/RTR) - Griekenland heeft afgelopen jaar aan de eisen van zijn geldschieters voldaan met een verdere toename van het overschot op zijn begroting. Dat zei de Griekse staatssecretaris van Financiën Dimitris Mardas maandag in het Griekse parlement.

Het primaire overschot van Griekenland nam vorig jaar naar verwachting toe tot 2,9 miljard euro. Dat betekent dat de inkomsten van de Griekse overheid in 2014 bijna 3 miljard euro hoger waren dan de uitgaven, als de rentebetalingen over de Griekse staatsschuld buiten beschouwing worden gelaten. Daarmee zou het overschot voldoen aan de eisen van de eurolanden en het IMF.

Die eisen horen bij de noodsteun die de afgelopen jaren aan Griekenland is verleend en die eind deze maand afloopt. De geldschieters zouden graag zien dat Griekenland een verlenging van die steun vraagt, zodat de komende maanden kan worden bepaald hoe het land verder op de been kan worden gehouden. Griekenland wil echter af van de zware voorwaarden die aan de leningen zijn gekoppeld en weigert daarom vooralsnog om die verlenging te vragen.

Extra overleg

De ministers van Financiën van de eurolanden, verzameld in de eurogroep, houden woensdag een extra overleg over de situatie in Griekenland. Dat beraad vindt plaats ter voorbereiding van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie een dag later. Het is het eerste overleg van de eurogroep met de nieuwe Griekse minister Yanis Varoufakis.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin sprak maandag zijn vertrouwen uit in een goede afloop. ,,Volgens mij hebben beide kanten de wil om een oplossing te vinden'', zei hij in de marge van een bijeenkomst van de G20 in Istanbul. ,,We moeten daarbij zowel de wil van de Griekse kiezers als de Europese regels respecteren.''

Vooralsnog liggen de partijen echter ver uit elkaar. De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondag weten dat Griekenland zich via een overbruggingskrediet wil verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Ondertussen zouden dan nieuwe afspraken met de geldschieters kunnen worden uitgewerkt. Onder meer eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft echter al aangegeven weinig heil te zien in een tijdelijke oplossing.
pardon
0
Griekenland drukt beurzen
Gepubliceerd op 9 feb 2015

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandagmiddag collectief in de min. Met name de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone zorgde voor een negatieve sfeer op de markten. Ook de beurs in Athene deed daardoor een forse stap terug.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,4 procent lager op 448,32 punten. De MidKap daalde ook 1,3 procent, tot 668,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,9 procent in. De beurs in Athene zakte 5 procent.

De Griekse premier Alexis Tsipras herhaalde zondag af te willen van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF. De nieuwe premier zei ook dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ,,onherroepelijk'' is. De schuldproblematiek rondom Griekenland zal de komende tijd als een deken over de markt hangen, zo is de verwachting.
pardon
0
Duitsland ziet weinig in Griekse plannen
Gepubliceerd op 9 feb 2015 om 16:12 | Reacties: 0 | Onderwerpen: Duitsland Griekenland
ISTANBUL (AFN/DPA) - De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, ziet weinig in de plannen van de nieuwe Griekse regering om het Zuid-Europese land uit de crisis te loodsen. ,,Ik heb nog niet begrepen hoe de Griekse regering dat wil doen'', zei hij maandag in Istanbul.

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras was maandag juist zeer optimistisch. ,,Ik ben vol vertrouwen dat er een deal komt met onze partners op basis van ons plan'', zei hij na een ontmoeting met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. ,,We hebben nog geen specifiek en levensvatbaar ander plan gehoord.''

Hij beloofde dat het Griekse plan de Europese belastingbetalers niets zal kosten en wil geen confrontaties met de geldschieters. ,,Ik geloof niet dat er dwingende redenen zijn om geen deal te hebben tussen Griekenland en zijn partners, behalve politieke redenen.''
orchid
1
zou zo goed zin als ze vertrekken, hoeveel geld hebben ze ons gekost???
Hoe vaak hebben ze gelogen en ellende gebracht...pppfff

Graag vertrek!!!
2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 0,00 0,00% 26 apr
AMX 914,42 0,00 0,00% 26 apr
ASCX 1.198,74 0,00 0,00% 26 apr
BEL 20 3.874,87 0,00 0,00% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +16,89 +0,09% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,23 -0,41 -0,49% 07:49
Brent 87,99 0,00 0,00% 26 apr
EUR/USD 1,0726 +0,0031 +0,29% 07:49
BTC/USD 63.244,68 -802,24 -1,25% 03:00
Gold spot 2.331,67 -6,28 -0,27% 07:49
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 0,000 0,00% 26 apr
ADYEN NV 1.179,600 0,000 0,00% 26 apr
Aegon 5,820 0,000 0,00% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 0,000 0,00% 26 apr
ADYEN NV 1.179,600 0,000 0,00% 26 apr
Aegon 5,820 0,000 0,00% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront