SNS Reaal « Terug naar discussie overzicht

Misdaadnieuws over ondergang SNS REAAL

32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Commissie ingesteld door Dijsselbloem himself. Waarom verwacht ik daar nu niks van.
Kniesoor
0
Laatste update: 23 januari 2014 11:10

Ministerie en DNB reageerden te laat bij problemen SNS

Het Ministerie van Financiën heeft te laat gereageerd op de problemen bij SNS Reaal. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft als toezichthouder de risico’s van de ontwikkelingen bij de bank onvoldoende beoordeeld.

Dit zijn donderdag de harde conclusies in het onderzoeksrapport van de evaluatiecommissie die in opdracht van het ministerie van Financiën en de raad van commissarissen van DNB de nationalisatie van SNS heeft onderzocht.

De onderzoekers zeggen "geen volmondig ja" te kunnen antwoorden op de vraag of het ministerie van Financiën en DNB ''tijdig en toereikend'' hebben gereageerd.

Bij een eerder ingrijpen in 2009 was verkoop of afsplitsing van delen van SNS wellicht nog mogelijk geweest. Maar door het late handelen was dit in 2012 geen optie meer.

De nationalisatie van SNS is nu bijna een jaar geleden. De staat legde hiervoor 3,7 miljard euro neer. Deze nationalisatie was an sich "goed verdedigbaar", aldus de onderzoekers.

Verantwoordelijkheid
Maar het ministerie van Financiën heeft volgens de commissie nagelaten verantwoordelijkheid te nemen voor het schoon schip maken van SNS. Eind 2008 moest SNS al bij het ministerie aankloppen voor een staatssteun van 750 miljoen euro.

Dit had het startsein kunnen zijn van een ingrijpende herstructurering van de bank onder leiding van het ministerie. Maar deze verantwoordelijkheid werd "teveel" bij de bestuurders van SNS neergelegd en is door hen nagelaten.

Het ministerie moet dan ook duidelijker eisen stellen na het geven van staatssteun, aldus de commissie.

Laat
In januari 2011 liet DNB al aan Financiën weten dat SNS in zwaar weer verkeerde. Al vanaf dat moment werden noodscenario's voor de bank bedacht. Voor DNB was toen echter al duidelijk dat Financiën niet stond te springen om de bank te nationaliseren, vanwege de effecten op de financiële sector en de risico's voor de kredietwaardigheid van de Nederlandse Staat.

"Het ministerie wilde zo beperkt en zo laat mogelijk ingrijpen", zo vermoedden de toezichtdirecteuren van DNB, aldus de commissie.

Opvallend
DNB daarentegen heeft volgens de onderzoekers "onvoldoende oog" gehad voor de risico's van de op overnames gerichte strategie van SNS.

De bank nam in 2006 de vastgoedportefeuille Property Finance over van ABN Amro. SNS raakte uiteindelijk voornamelijk in de problemen door deze vastgoedportefeuille van de bank. DNB moet voor iedere overname een verklaring van geen bezwaar uitgeven.

De onderzoekers noemen het "opvallend" dat de directeur toezicht van DNB in een gesprek met de bestuursvoorzitter van SNS in de zomer van 2006 al de uitkomst van deze toets meedeelde, terwijl de beoordeling toen nog moest beginnen.

De commissie stelt dat in de toekomst iemand moet worden aangewezen vanuit de overheid die toezicht houdt of de regels voor het krijgen van staatssteun wel goed worden nageleefd. Ook moet binnen de DNB de interne structuur worden veranderd, zodat de president Klaas Knot ook echt eindverantwoordelijk is.

Dijsselbloem
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat in een eerste reactie weten dat het hem "een genoegen doet dat de commissie de keuze om te nationaliseren ondersteunt". Hij stelt dat de kritische punten uit de evaluatie welkom zijn en aanleiding geven tot verbeteringen. Die zijn deels al in werking gesteld, aldus Dijsselbloem.

Binnenkort komt Dijsselbloem met een uitgebreidere kabinetsreactie, waarin hij hier verder op in zal gaan.

Link: www.nu.nl/politiek/3682839/ministerie...
[verwijderd]
0
Blijft dat DNB de dag voor nationalisatie met een onmogelijke financieele eis kwam, waarna meteen de volgende ochtend genationaliseerd werd.
Een duidelijker 1 2tje heb ik zelden gezien. Ook leek het of ze stonden te springen om de nieuwe nationalisatie wet te beproeven. Hiervan zie ik niks terug.
[verwijderd]
0
Ik begrijp het nog niet helemaal, hebben de sns reaal aandeelhouders nog kans op een schade vergoeding? En zo niet, kan de bank dan later alsnog terug op de beurs komen? (wanneer deze weer goed draait)
BASF en BAYER kopen
0
De gedupeerden aandeelhouders/obligatiehouders zullen met dit rapport sterker aan bij hun schadeclaims.
Adek 2001
0
Sophocles was iemand die stellig in SNS bleef geloven, ondanks dat een blind paard dit zag aankomen... Hij zal wel onder een brug slapen inmiddels.
MartijnN1932
0
realiteit, ik denk het niet , aangezien het rapport ook aangeeft dat er geen enkele andere mogelijkheid was dan nationaliseren.als het rapport had vermeld dat er nog mogelijkheden waren maar dat die niet onderzocht werden dan wel.

Misschien het lichtpuntje dat NL en DNB eerder SNS hadden moeten dwingen onderdelen te verkopen of extra emissie te doen,of je daar sterk mee staat ?(
objectief
0
Misdaadnieuws????? teveel naar Peter R. de Vries gekeken??
Zijn die huizenkopers uit 2008 en 2009, die nu met hun hypotheek onderwater staan ook allemaal misdadigers?
SNS-top probeerde enkel van de onroerend goed boom te profiteren, dat was achteraf een verkeerde beslissing, waardoor in 2012 nationalisatie de enige oplossing was.
Masterkale
0
Fred ik wist niet dat jij een waarzegger bent.

Hetgene wat VEB eist is opheldering.

Het blijft nog steeds een feit dat SNS heeft gerommeld en dat de toezichten baggerslecht waren. Aandeelhouders zijn nooit op de hoogte gebracht van deze situatie. Kortom oplichters.

Stukje van VEB

De Ondernemingskamer (OK) van het Gerechtshof Amsterdam is van oordeel dat zij nog onvoldoende is voorgelicht om te kunnen oordelen over de waarde van de onteigende effecten.

Daarom zullen op korte termijn deskundigen worden benoemd die de OK zullen adviseren over de waarde van deze effecten per datum onteigening.

De Ondernemingskamer geeft in zijn beschikking alvast duidelijk richting aan de waardebepaling van effecten SNS.
[verwijderd]
0
quote:

Masterkale schreef op 23 januari 2014 13:19:

Fred ik wist niet dat jij een waarzegger bent.

Hetgene wat VEB eist is opheldering.

Het blijft nog steeds een feit dat SNS heeft gerommeld en dat de toezichten baggerslecht waren. Aandeelhouders zijn nooit op de hoogte gebracht van deze situatie. Kortom oplichters.

Stukje van VEB

De Ondernemingskamer (OK) van het Gerechtshof Amsterdam is van oordeel dat zij nog onvoldoende is voorgelicht om te kunnen oordelen over de waarde van de onteigende effecten.

Daarom zullen op korte termijn deskundigen worden benoemd die de OK zullen adviseren over de waarde van deze effecten per datum onteigening.

De Ondernemingskamer geeft in zijn beschikking alvast duidelijk richting aan de waardebepaling van effecten SNS.

En daar wordt weer een "onafhankelijke" commissie ingesteld door Dijsselbloem zelf natuurlijk.
[verwijderd]
0
Misdaadbende, het is een een criminele organisatie.
oud-president Nout Trisomie Wellink en oud-directeur bankentoezicht Arnold Schilder zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het debakel. Maar ook de oud bestuurders, top van SNS Reaal, die de vertrouwde SNS Reaal belegger de nek om heeft gedraaid.

In de VS hadden mensen nu al lang een claim van miljarden weggelegd.
Ik ben ook misleid en misbruikt door die gangsters, lijkt de katholieke kerk wel !)
voda
0
'Nationalisatie SNS was niet duurste variant'

DONDERDAG 23 JANUARI 2014, 12:27 uur | 289 keer gelezen

DEN HAAG (AFN) - De nationalisatie van SNS Reaal februari vorig jaar was voor de belastingbetaler niet de duurste variant. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet namelijk onder meer achtergestelde obligatiehouders meebloeden door ze te onteigenen. Bij sommige andere oplossingen was dat niet mogelijk geweest.

De evaluatiecommissie die onderzoek deed naar de nationalisatie en de periode die er aan vooraf ging, wees daar donderdag op in een toelichting op haar rapport.

Andere oplossingen voor het dreigende faillissement van SNS hadden de Staat en dus ook de belastingbetaler veel meer geld kunnen kosten. Dijsselbloem wees er bij de nationalisatie zelf op dat het omvallen van SNS de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector in gevaar had gebracht. Hoeveel dat zou kosten, valt moeilijk te berekenen.

Allerlaatste optie

De commissie vindt de vraag of eerder nationaliseren beter was geweest moeilijk te beantwoorden. Nationalisatie is een 'ultimum remedium', een allerlaatste optie en dat is terecht omdat de Staat ermee vergaand ingrijpt in de eigendomsverhoudingen. Voor nationalisatie moet nooit te snel worden gekozen, het moet die laatste optie blijven, vindt de commissie, die bestaat Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns.

Ze oordeelden streng over het optreden van het ministerie van Financiën onder de ministers Wouter Bos en Jan Kees de Jager, maar steunen de huidige minister Jeroen Dijsselbloem. Die heeft in de drie maanden tussen zijn aantreden in november 2012 en de nationalisatie begin februari 2013 “adequaat gehandeld”, aldus Hoekstra.
Atari
1
Tja geloof me SNS had bij de koers in 2010/2011 een emissie moeten uitvoeren.
´
Dan hoefde dit niet.

De koers had nu makkelijk rond 3,50 kunnen staan als SNS vorig jaar niet was genationaliseerd. Ook in die toestand hoefde het niet maar er had sneller duidelijkheid moeten komen. Die slappe Latenstein deed maar niks en de media werd negatiever. En de DNB deed lang niets en kwam ineens met een onmogelijke eis

Nu zie je dat het vastgoed inmiddels beter wordt gewaardeerd als de koers nu rond de 3 euro zou zijn had je nog een hoop opties voor een redding op eigen kracht.

Het was allemaal te makkelijk gegaan. Het lijkt wel of de staat dit zelf beter vond.

Erg jammer want SNS was buiten propery finance een goede gezonde onderneming

[verwijderd]
0
Atari, is het niet mogelijk dat SNS Reaal na enkelen jaren weer terug op de beurs komt?
32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 18:05
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 18:05
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 18:05
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 18:05
Germany40^ 18.177,90 +260,62 +1,45% 22:16
US30^ 38.211,61 +87,48 +0,23% 21:59
US500^ 5.095,54 +50,60 +1,00% 22:16
Nasd100^ 17.699,84 +271,29 +1,56% 22:16
Japan225^ 38.345,55 +620,41 +1,64% 22:12
WTI 83,64 -0,11 -0,13% 22:16
Brent 87,99 +0,08 +0,09% 22:16
EUR/USD 1,0696 -0,0033 -0,31% 22:16
BTC/USD 64.046,93 +67,06 +0,10% 21:02
Gold spot 2.339,01 +6,98 +0,30% 22:16
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 17:35
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 17:39
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 17:35
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 17:35
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 17:35

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront