Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Aanslagen Hamas in Israël, oktober 2023

4.599 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 226 227 228 229 230 » | Laatste
closer
2
Vriendelijk verzoek: om andere draadjes niet onder te laten sneeuwen, svp. hier de discussie over dit onderwerp vervolgen.
closer
0
Op vragen van o.m. kamerleden Ouwehand en Gündogan, zojuist in het Vragenuurtje van de Tweede Kamer, zei Rutte dat dit het moment was voor een onverdeeld "Ja" als steunbetuiging aan Israël, en dat in een later stadium weer ruimte zou komen voor "Ja, maar...".
benbelegger
0
Is vrede in Israël verder weg dan ooit? ‘Vaker was er eerst Palestijns geweld en toen een akkoord’

De Palestijnen in Gaza krijgen het zwaar. ‘We zullen de werkelijkheid in Gaza voor de komende vijftig jaar veranderen’, zegt de Israëlische minister Yoav Gallant. Is vrede uit zicht? ‘Nee, kijk maar hoe de Oslo-akkoorden tot stand kwamen.’

‘Alles gaat dicht. We vechten tegen beesten en handelen daarnaar.’ Met deze woorden gaf minister Gallant (Defensie) maandag opdracht om de toevoer van elektriciteit, voedsel en brandstof naar Gaza volledig af te sluiten.

Nu weet elke Palestijn het zeker: het Israëlische leger zal hard terugslaan na de terreuraanslagen van Hamas, afgelopen weekeinde in het zuiden van Israël. Dat terugvechten is al begonnen, want nu reeds dragen talloze Palestijnse burgers in Gaza familieleden en vrienden naar het graf. Dit wordt de komende tijd alleen maar erger, getuige de dreigementen van onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie.

Maar zoomen we uit, dan ziet de situatie van de Palestijnen er op middellange termijn misschien beter uit dan gedacht, zegt Joas Wagemakers, islamoloog aan de Universiteit Utrecht. Van serieuze onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen was de afgelopen jaren geen sprake meer, zegt hij. ‘In Israël leefde het idee dat het eigenlijk wel prima ging. Gaza was grotendeels afgesloten en onder controle. Tegelijk waren de Palestijnen onderling sterk verdeeld.’

‘Ik verwacht dat in Israël het besef zal doordringen dat de Palestijnse kwestie niet met militaire middelen is op te lossen.’
Daar kwam bij dat de grote aanslagen van Palestijnse terroristen zoals die in de jaren negentig en de eerste jaren van de 21e eeuw plaatsvonden, eigenlijk voorbij waren, zegt Wagemakers. ‘Voor Israël was Hamas een veiligheidsprobleem dat controleerbaar was. De grote politieke partijen in Israël vonden het niet opportuun om het vredesproces uit het slop te trekken. Partijen die dat wel wilden, zijn bij achtereenvolgende verkiezingen gedecimeerd.’

Boodschap voor Israël
Sinds zaterdag zijn deze omstandigheden veranderd. Wagemakers: ‘Veel Israëli’s merken dat Palestijnen wél een partij van belang zijn. Israël is heel sterk, maar kan toch grote klappen krijgen.’

Nu het militaire geweld is losgebarsten, verwacht Wagemakers op korte termijn geen enkele beweging richting een onderhandelingstafel. Maar op de middellange termijn ziet de situatie er anders uit. ‘De conclusie kan zomaar worden, dat Hamas de Palestijnse kwestie weer op de kaart heeft gekregen. Bedenk: Hamas is niet gek. Wij Palestijnen zijn er ook nog - dat is wat Hamas laat zien. Dit is niet alleen een boodschap voor Israël, maar ook voor de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ik verwacht dat in Israël het besef zal doordringen dat de Palestijnse kwestie niet met militaire middelen is op te lossen. Dat kan de wens tot onderhandelen versterken.’

Palestijns zelfbestuur
Is hier niet de wens de vader van de gedachte? Wagemakers wijst op de Oslo-akkoorden, een reeks overeenkomsten die na jaren van geweld werden gesloten tussen Israël en de Palestine Liberation Organization (PLO). In 1993 en 1995 werden die afspraken over onder meer Palestijns zelfbestuur gesloten.

‘Daaraan ging ook veel geweld vooraf, in de vorm van de eerste intifada (een grootschalige opstand van Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, red.)’, zegt Wagemakers.
www.nd.nl/nieuws/buitenland/1194893/i...
.
marique
4
‘De conclusie kan zomaar worden, dat Hamas de Palestijnse kwestie weer op de kaart heeft gekregen. Bedenk: Hamas is niet gek. Wij Palestijnen zijn er ook nog - dat is wat Hamas laat zien.

Hamas heeft geen enkele behoefte aan een vredesakkoord. Want zodra het Palestijnse volk en het Israëlische volk op enigerlei wijze met elkaar overweg kunnen, is Hamas zijn invloed en machtbasis kwijt. Geen denken aan dat Hamas dit nastreeft.
benbelegger
0
Hamas opent bewust de poort naar de hel – omdat het een ideologie van de dood volgt

Artikel van gisteren uit het ND;

Zie de bijlage.
.
Bijlage:
closer
1
Afzijdigheid van het Westen speelt Hamas in de kaart

Carolien Roelants, 10 oktober 2023 om 12:04

Deze column begint met een retweet van me, u weet, op het tegenwoordig zogeheten X, van een tweet van EU-buitenlandminister Josep Borrell met de volgende tekst: „Willekeurige aanvallen door Hamas veroorzaken ernstig lijden bij het Israëlische volk, vergroten de spanningen en ondermijnen Palestijnse belangen. Mijn solidariteit ligt bij Israël. Meer dan ooit is het noodzakelijk dat er gewerkt wordt aan houdbare vrede door vergrote inspanningen in het vredesproces in het Midden-Oosten.” Ik had er dit aan toegevoegd: „Als je naar de hele context kijkt – groeiende Israëlische repressie – is Hamas’ aanval niet zo willekeurig. Waar is Borrells solidariteit met de Palestijnse burgers?”

Dat heb ik geweten. Tot dinsdag meer dan 400.000 keer gezien, wat op zich niks zegt, maar ook honderden reacties waarvan de meeste negatief waarvan „naar mens” en „minderwaardig mens” nog de vriendelijkste waren. Ja, Twitterriool, maar in mijn redelijk afgebakende Midden-Oostenhoekje was ik dit niet gewend.

Ik kom er vandaag op terug maar niet van terug. Ik had in plaats van Borrells tweet tientallen andere kunnen gebruiken met een soortgelijke boodschap van totale Europese en Amerikaanse solidariteit met en steun voor Israël. Voor alle duidelijkheid: geen enkele context dan ook wettigt ooit het beestachtige geweld van Hamas van de afgelopen dagen dat een brede collectie van oorlogsmisdrijven omvat.

Na de Routekaart voor Vrede raakten de Palestijnen totaal uit internationaal zicht

Ik hoorde zondagavond in Op1 dat hierop geen „maar” mag volgen. Ik doe het toch, zoals dat ook de bedoeling van mijn retweet was. De ruim vier miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, en in Oost-Jeruzalem en de sinds 2007 op afstand bezette Gazastrook hebben inmiddels 56 jaar Israëlische onderdrukking te verduren. De laatste jaren zijn zij onder steeds zwaardere Israëlische druk komen te staan, met als resultaat groeiend geloof in geweld als oplossing en escalerend tegengeweld van leger en radicale kolonisten.

Met steun in de huidige extreem-nationalistische regering gaan kolonisten los op Palestijnse omwonenden in een succesvolle campagne om hun greep op bezet gebied te versterken; land van Israël immers. De éénstaatwerkelijkheid met de Palestijnen als zoveelsterangsburgers. Wat betreft de dichtbevolkte Gazastrook, die geldt als openlucht gevangenis, of ook wel als hel op aarde.

Er is een tijd geweest dat de internationale gemeenschap zich inspande om een oplossing te helpen vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. President Bush sr. en zijn minister Baker met de vredesconferentie in Madrid in 1991; de akkoorden van Oslo in 1993 met de Israëlische premier Rabin en PLO-leider Arafat. In 2003 de Routekaart naar Vrede van het Kwartet, VS, EU, Rusland en VN, en daarna nog wat los gruis. De Palestijnen raakten daarna totaal uit zicht.

De Amerikaanse president Biden ging het er alleen nog om meer dan zijn voorganger Trump Arabische en islamitische landen ertoe te bewegen officiële relaties met Israël aan te knopen; dan komt alles vanzelf goed. Hoor premier Netanyahu vorige maand in de VN-Assemblee over de „monumentale verandering” die een Israëlisch-Saoedische normalisering voor het Midden-Oosten en de hele wereld zou betekenen. Hij zwaaide met kaarten waarop bezet Palestijns gebied naadloos in groot-Israël was geïncorporeerd. De Palestijnen letterlijk van de kaart geveegd.

Was Hamas’ aanval bedoeld om dit scenario te voorkomen? Samen met Iran? Misschien. Misschien ging het allereerst om extreem grof machtsvertoon. Mijn punt is dat Amerika en Europa juist nu wakker moeten worden. Hun afzijdigheid heeft Hamas’ overval mede mogelijk gemaakt. Hun plicht is nu niet blinde steun voor Israël maar te gaan werken aan een oplossing, om te voorkomen dat dit bloedbad alleen maar het eerste is van een nieuwe serie.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert. Ze schrijft om de week een column.

www.nrc.nl/nieuws/2023/10/10/afzijdig...
closer
0
BELLEN MET CORRESPONDENT ROB VREEKEN
‘Zelfs in de hulp aan het leger schiet de Israëlische overheid tekort, dat is vrij bijzonder voor een ontwikkeld land’

Correspondent Rob Vreeken is in Israël en ziet hoe de eenheid tussen Israëliërs groeit. Tegelijkertijd is er onvrede over de afwezige regering. ‘In andere landen zouden premiers direct het volk toespreken en op een empathische manier een hart onder de riem steken.’

Dylan van Bekkum, 10 oktober 2023, 13:13

Dag Rob, waar ben je nu?
‘Ik zit nu in de auto. We zijn onderweg van Tel Aviv naar de Dode Zee in het zuiden. Daar is een hotel waar veel families worden opgevangen, families uit kibboetsen en de zwaarst getroffen families. Ik hoop daar met zoveel mogelijk families te spreken en de menselijke kant, de emoties, van deze gebeurtenissen op te vangen.’

Je schreef maandag een reportage vanuit Tel Aviv. Wat voor stad trof je daar aan?
‘In eerste instantie ziet het eruit alsof het leven gewoon doorgaat. Maar het is op straat wel veel stiller dan normaal. Veel winkels waren maandag dicht. Het luchtalarm gaat vaak af, mensen gaan dan allemaal naar hun schuilkelders en schuilkamers. Dat heb ik zelf ook nog twee keer moeten doen.

‘En je ziet heel veel activiteit van mensen die iets willen doen voor getroffen families in het rampgebied en de families die in Tel Aviv onderdak hebben gekregen. Ook voor het leger wordt op grote schaal ingezameld, medische spullen, kleding, maar ook gewoon maandverband en deodorant.

‘Er worden veel reservisten opgeroepen. Dat zijn gewone burgers, want iedereen is reservist na diens dienstplicht. Er is onder de bevolking grote bereidheid aan die oproep te voldoen. Ook onder mensen die daar niet aan hoeven te voldoen, zoals mannen boven de 45 jaar. Ook voor hen zijn spullen nodig, zoals kleren en schoeisel. En dat moet dus van burgers komen.’

Je schreef in je reportage al over de afwezigheid van de Israëlische overheid.
‘Ja, dat is het gekke, zelfs voor het leger schiet de overheid tekort. Dat is vrij bijzonder voor een ontwikkeld land als Israël. De overheid is ook helemaal niet zichtbaar, er worden geen interviews gegeven. Premier Netanyahu heeft één van tevoren opgenomen verklaring gegeven in een video. Ministers die normaal heel druk zijn op X laten niet van zich horen.

‘In andere landen zouden premiers of presidenten direct het volk toespreken, op een empathische manier een hart onder de riem steken en naar getroffen gebied afreizen.’

Waarom gebeurt dat niet?
‘Het beeld is dat de politieke leiders bang zijn om geconfronteerd te worden met hun burgers en met de werkelijkheid. Een krant hier berichtte over ‘een volk van leeuwen met angsthazen als leiders’. De regering heeft het afgelopen jaar het volk niet via de pers te woord gestaan. Dat contact interesseert ze niet. Er is in Israël nu een groot gevoel van eenheid met elkaar en met het leger, maar niet met de regering.’

Hoe kijken Israëliërs naar de aanvallen op de Gazastrook en de voorgenomen blokkade?
‘Ik heb nog niet genoeg mensen gesproken om de stem van het volk te distilleren. Maar met dat voorbehoud denk ik wel dat er een gevoel bestaat dat er een reactie moet komen op de aanval van Hamas. In hoeverre er mededogen bestaat met de twee miljoen bewoners van de Gazastrook, weet ik niet. Voorheen zag je dat er veel onverschilligheid bestond in Israël over Gaza, zolang ze zelf maar geen last hadden van het conflict. Nu hebben ze daar wél last van.’

www.volkskrant.nl/cs-b3ec35dd
[verwijderd]
1
Hamas heeft - naar eigen zeggen - maar één doel (net als Iran en Hezbollah overigens) en dat is Israël van de kaart vegen. De Palestijnse zaak interesseert Hamas geen zier. De reden dat men nu aanvalt, is dat Israël de voorbije maanden veel te veel met interne aangelegenheden is bezig geweest, en dus de aandacht voor externe bedreigingen heeft laten verslappen.
closer
0
Desinformatie over Israël-Hamas-oorlog overspoelt sociale media, Elon Musk promoot dubieuze accounts

Op sociale media als X en TikTok wemelt het van filmpjes en berichten over Israël en Gaza die niet kloppen. Factcheckers maken overuren om feit van fictie te onderscheiden, maar hun inspanning ‘is een druppel op een gloeiende plaat’.

Laurens Verhagen en Frank Rensen, 10 oktober 2023, 16:13

‘Breaking: Israël bombardeert de grootste kerk in Palestina.’ Het veelbekeken bericht op X blijkt onzin: het bestuur van de kerk in kwestie ontkent. Een video die meer dan vijfhonderdduizend keer is bekeken zou laten zien hoe een soldaat van Hamas een Israëlische helikopter neerschiet, maar dat blijken beelden uit de videogame Arma 3 te zijn.

BBC-factchecker Shayan Sardarizadeh heeft zijn handen vol aan het ontzenuwen van dit soort berichten. Sardarizadeh is wel wat gewend; hij factcheckt al jaren op Twitter. ‘Er is altijd veel verkeerde informatie tijdens grote gebeurtenissen’, schrijft hij. ‘Maar de stortvloed aan nepberichten van de afgelopen twee dagen, waarvan vele via Twitter Blue, zijn andere koek.’

Twitter Blue is een betaalde dienst van X. Abonnees krijgen een blauw vinkje naast hun accountnaam en hun berichten krijgen meer aandacht. Ook kunnen gebruikers geld verdienen met hun berichten. Hoe meer clicks, hoe meer geld. X-eigenaar Elon Musk ontmantelde de afgelopen maanden grote delen van teams die zich bezighouden met het bestrijden van desinformatie. Spectaculaire, maar onware berichten krijgen daardoor alle ruimte.

Verder lezen: www.volkskrant.nl/cs-b00256c5
seance
1
het niet geloven van wat de joden beweren getuigt van disrespect vlgs rutte.
wat een gotspe van hem.
volop leugens en ze trekken zich van niets en niemand iets aan.
luchtschip
0
Amerikaanse Special Operations Forces, getraind in gijzelingen, zijn in Israël aangekomen.

Een functionaris van het Pentagon zegt dat de VS het uitvoeren van operaties om ontvoerde Amerikanen die nu in Gaza worden vastgehouden, te bevrijden niet uitsluit

foto
pbs.twimg.com/media/F8Fb-8uXwAAAnKa?f...

twitter.com/visegrad24/status/1711751...
closer
0
Egypte houdt de grens met Gaza potdicht en heeft nog weinig zin te bemiddelen tussen Israël en Hamas

In het conflict tussen Israël en Hamas zijn vele ogen gericht op Egypte, dat eerder vaak als bemiddelaar optrad. Maar bemiddelen is op dit moment lastig, klinkt het in Cairo.

Joost Scheffers, 10 oktober 2023

‘Wij suggereren dat alle Palestijnen in Gaza die het kunnen, vluchten naar Egypte’, aldus het Israëlische leger dinsdag. Alleen is er één probleem: de grensovergang bij Rafah zit normaliter potdicht, en Egypte is niet van plan die spoedig te openen en massaal vluchtelingen op te vangen. Wel was de grensovergang maandag en dinsdag even geopend voor Palestijnen uit de Gazastrook die humanitaire hulp nodig hebben, al moest die worden gesloten nadat Israël drie keer een bombardement uitvoerde

Het land wil niet alleen geen vluchtelingen opnemen, maar vreest ook dat de aan de Moslimbroederschap gelieerde Hamas-strijders Egypte zullen binnenkomen. Ook zou het ‘de Palestijnse zaak’ ondermijnen als Palestijnen de Gaza-strook verlaten. Egypte wil de eigen soevereiniteit behouden en wijst naar Israël, dat met humanitaire corridors de burgers van Gaza zou moeten opvangen.

Met de oorlog tussen Israël en Hamas zijn vele ogen gericht op Egypte: het buurland dat tijdens eerdere oorlogen als bemiddelaar optrad en een staakt-het-vuren afdwong. Egypte staat in nauw contact met zowel Israël als Hamas. Daarbij grenst Egypte aan de Gaza-strook, al zit die grens zoals nu vaak genoeg op slot. Wel bereidt Egypte momenteel humanitaire hulp voor.

De-escalatie
Ook bij deze golf van geweld roept Egypte Israël op terughoudend te zijn en Hamas om de gegijzelden goed te verzorgen met het oog op de-escalatie. Wel lieten Egyptische functionarissen aan persbureau Reuters weten dat bemiddelen nu erg lastig is, met de onophoudelijke bombardementen van Israël op de Gaza-strook.

Op dit moment richt Egypte zich volgens staatskrant Al Ahram op het vrij krijgen van Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen zitten, waarschijnlijk om hen te kunnen ruilen tegen Israëlische vrouwen en kinderen die als gijzelaars in Gaza worden vastgehouden. “De situatie blijft zeer gevoelig en complex, en het succes van deze inspanningen is onzeker”, meldt een betrokkene aan de krant. Egypte heeft op dit moment nog diplomaten in de Gazastrook.

In een geïsoleerd incident schoot een Egyptische agent zondag in Alexandrië twee Israëlische toeristen en hun gids dood. Israël riep na de schietpartij haar burgers op Egypte zo snel mogelijk te verlaten. Op het moment dat Hamas Israëlisch grondgebied betrad, waren er zo’n zevenduizend Israëlische toeristen in het zuiden van de Sinaïwoestijn, voornamelijk aan de Rode Zee. EgyptAir heeft de rechtstreekse vluchten tussen Cairo en Tel Aviv voorlopig opgeschort.

Politieke betrekkingen goed, samenleving denkt er anders over
Egypte is het eerste land in het Midden-Oosten dat een vredesverdrag met Israël sloot, in 1979, ruim een halfjaar na de Camp David-akkoorden, en sindsdien onderhoudt het land goede betrekkingen met het Joodse buurland. Toenmalig president Anwar Sadat bracht daartoe in 1977 een bezoek aan de Knesset, het Israëlische parlement, met het doel het Palestijnse vredesproces verder te brengen. Deze stap werd hem in de Arabische wereld niet in dank afgenomen; Egypte werd zelfs voor tien jaar verbannen uit de Arabische Liga.

In eigen land was er ook veel kritiek op Sadats optreden en diens vredesverdrag. Twee jaar na het ondertekenen werd Sadat tijdens een militaire parade geliquideerd door islamitische militanten.

Egypte waarschuwde Israël dat ‘iets groots stond te gebeuren’
Ruim veertig jaar later is het huidig president Abdel Fatah al-Sisi nog altijd duidelijk dat hij niet publiekelijk over de intensieve samenwerking met Israël moet praten. Maar: sinds hij president is, zijn de banden tussen de landen sterker dan ooit. Volgens een hooggeplaatste functionaris van de Egyptische geheime dienst heeft Egypte Israël zelfs meerdere keren gewaarschuwd dat ‘iets groots stond te gebeuren’ rondom Gaza, iets wat door Benjamin Netanyahu’s regering nu herhaaldelijk wordt ontkend.

In 2021 bezocht toenmalig Israëlisch premier Naftali Bennett Egypte. Ook kreeg Israël eerder al toestemming om IS-doelen op Egyptisch grondgebied in het noorden van de Sinaïwoestijn te bombarderen. Bovendien legde Egypte een groot gedeelte van de smokkeltunnels naar de Gazastrook plat.

Maar die samenwerking ten spijt: het sentiment in de samenleving is nog altijd stevig anti-Israël. In de media, veelal onder controle van de staat, worden Israël en diens leger steevast omschreven als ‘de kolonisten’ en ‘het bezettingsleger’. Beelden van Hamas-militanten met buitgemaakt Israëlisch materieel en gegijzelden worden met gejuich gedeeld op sociale media.

Humanitaire catastrofe
Sinds Hamas – een politieke tegenstander van Egypte – in 2007 aan de macht kwam, houdt Egypte de Rafah-grensovergang naar Gaza potdicht. Slechts enkele keren, veelal tijdens Israëlische bombardementen, werd de grens even geopend om humanitaire hulpgoederen toe te laten. Dit keer vreest Egypte een humanitaire catastrofe aan zijn grens. Vandaar dat het de afgelopen dagen opvangplekken in de buurt van de grens in gereedheid heeft gebracht, ook zijn ziekenhuizen extra paraat.

Mondjesmaat werden de afgelopen jaren ook Egyptische bouwmaterialen toegelaten tot de Gazastrook, door Hamas afgedwongen tijdens een eerder staakt-het-vuren met Israël. Dit keer heeft Israël het heft in eigen hand genomen en de zuidelijke grensovergang naar verluidt gebombardeerd. Daarmee werd de voor Gazanen laatste grensovergang naar de buitenwereld definitief afgesloten. Het gebeurde nét op het randje aan de Gazaanse zijde van de grens, volgens de onafhankelijke Egyptische nieuwssite Mada Masr. Wel blijft Egypte alert – nadat eerder de Erez-grensovergang met Israël werd aangevallen en veroverd – op een mogelijke bestorming van de grens door Palestijnen. Extra legereenheden staan paraat.

Nu de oorlog de vijfde dag ingaat en de Israëlische bombardementen lijken te intensiveren, is bemiddeling dit keer een moeilijke opgave. De inzet is hoog, de agressie aan beide kanten vernietigender dan ooit en de situatie voor Egypte aan zijn grens was de afgelopen vijftig jaar niet zó gespannen.

www.trouw.nl/cs-b12a4076
[verwijderd]
0
quote:

luchtschip schreef op 10 oktober 2023 18:52:

Amerikaanse Special Operations Forces, getraind in gijzelingen, zijn in Israël aangekomen.

Een functionaris van het Pentagon zegt dat de VS het uitvoeren van operaties om ontvoerde Amerikanen die nu in Gaza worden vastgehouden, te bevrijden niet uitsluit

foto
pbs.twimg.com/media/F8Fb-8uXwAAAnKa?f...

twitter.com/visegrad24/status/1711751...
Wellicht op een enkeling (VIP) na, komen die gijzelaars alleen vrij na onderhandelingen, niet door exfiltratieoperaties.
Dirk de Dijker
2
quote:

Test schreef op 10 oktober 2023 17:15:

Hamas heeft - naar eigen zeggen - maar één doel (net als Iran en Hezbollah overigens) en dat is Israël van de kaart vegen. De Palestijnse zaak interesseert Hamas geen zier. De reden dat men nu aanvalt, is dat Israël de voorbije maanden veel te veel met interne aangelegenheden is bezig geweest, en dus de aandacht voor externe bedreigingen heeft laten verslappen.
Test, dit is de spijker op zijn kop. Voor Hamas en veel Palestijnen is het veel belangrijker dat Israel van de kaart geveegd wordt, dan dat ze zelf een eigen land krijgen.
Verder is het begrijpelijk dat Israël weinig trek heeft in meer rechten voor Palestijnen. Hoe meer rechten Palestijnen krijgen, hoe makkelijker het wordt om Israël te bestoken.
Het is een ontzettend moeilijk probleem. Echter vanwege de diepliggende haat van vrijwel alle omringende landen plus Iran, en het kleine landoppervlak heeft Israël geen keus. De enige optie is om keihard en (normaliter) preventief in te grijpen. Als ze dat niet doen dan overleeft Israël het niet. De rest van het midden oosten/nabije oosten zou daar uiteraard geen traantje om laten - integendeel..
benbelegger
0
quote:

Dirk de Dijker schreef op 10 oktober 2023 22:00:

[...]
Test, dit is de spijker op zijn kop. Voor Hamas en veel Palestijnen is het veel belangrijker dat Israel van de kaart geveegd wordt, dan dat ze zelf een eigen land krijgen.
Verder is het begrijpelijk dat Israël weinig trek heeft in meer rechten voor Palestijnen. Hoe meer rechten Palestijnen krijgen, hoe makkelijker het wordt om Israël te bestoken.
Het is een ontzettend moeilijk probleem. Echter vanwege de diepliggende haat van vrijwel alle omringende landen plus Iran, en het kleine landoppervlak heeft Israël geen keus. De enige optie is om keihard en (normaliter) preventief in te grijpen. Als ze dat niet doen dan overleeft Israël het niet. De rest van het midden oosten/nabije oosten zou daar uiteraard geen traantje om laten - integendeel..
Je hebt helemaal gelijk, de ayatollah bewijst het nog eens nadrukkelijk:

Explainer op Nu.nl: Iraans regime juicht aanval op Israël toe: dit is hun band met Hamas

Na de aanval op Israël gingen mensen feestend de straat op in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ook het parlement en de leiders van Iran laten hun steun voor de acties van Hamas duidelijk blijken. NU.nl-buitenlandverslaggever Matthijs le Loux legt uit waarom Iran zo reageert.

www.nu.nl/303392/video/iraans-regime-...
.
benbelegger
1
‘Laten wij bouwen aan een wereld waarin verschillende geloofsgemeenschappen en culturen in vrede naast elkaar kunnen bestaan.’ Een reactie op de aanslag op Israël door het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims.

Zie bijlage.
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
CNN: 'Meer dan honderd lichamen waaronder onthoofde baby's gevonden in Israëlische kibboets Be'eri'

In de Israëlische kibboets Be'eri zijn meer dan honderd lichamen gevonden na de verrassingsaanval van Hamas van afgelopen zaterdag. Dat meldt CNN. De situatie zou gruwelijk zijn geweest. Er werden lichamen gevonden van baby's die onthoofd waren, zo meldden meerdere media. Ook zijn er meerdere gezinnen in hun slaap overrompeld en in bed vermoord.
Be'eri is een kleine gemeenschap van ongeveer 1.000 inwoners in de buurt van de Gaza. Het zou een van de eerste plaatsen zijn geweest die door de Hamas-terroristen is aangevallen.
Zwaarbewapende militanten arriveerden volgens CNN, die de video's heeft bekeken en gecontroleerd, rond 07.00 uur op motorfietsen in Be'eri. Dat was slechts een half uur nadat ze de typisch hightech, streng bewaakte grensmuur tussen Gaza en Israël hadden doorbroken.
Een bloedbad volgde. Op beelden is te zien hoe militanten drie lichamen uit een auto trekken, voordat ze het voertuig stelen en naar het noorden rijden. De video, die voor het eerst op Telegram verscheen, werd gemaakt door een bewakingscamera in Be'eri.
Een andere video toont gewapende militanten die vijf Israëlische burgers gevangen nemen, terwijl de lichamen van vier later op de grond liggen in een andere video, volgens CNN.
Doodsbange inwoners vertelden aan het Israëlische televisiestation Channel 12 dat de aanvallers van deur tot deur gingen in een poging hun huizen binnen te dringen.
Van de 107 lichamen die werden ontdekt, zouden de meesten lokale bewoners van de kibboets zijn, hoewel sommige van Israëlische veiligheidstroepen waren, vertelde een zoek- en reddingswoordvoerder aan CNN.
De aanval op Be'eri vond plaats rond dezelfde tijd dat Hamas-militanten landden op muziekfestival Nova, slechts vijf kilometer ten zuiden van de kibboets.
Diede
2
quote:

benbelegger schreef op 11 oktober 2023 09:23:

‘Laten wij bouwen aan een wereld waarin verschillende geloofsgemeenschappen en culturen in vrede naast elkaar kunnen bestaan.’ Een reactie op de aanslag op Israël door het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims.

Zie bijlage.
opzich eens, maar nog beter zou het zijn als iedereen gewoon stopt in sprookjes te geloven.
Religie leidt enkel tot ellende. Zeker daar waar welvaart en opleiding nog onder de maat zijn.
[verwijderd]
1
quote:

Dirk de Dijker schreef op 10 oktober 2023 22:00:

[...]
Test, dit is de spijker op zijn kop. Voor Hamas en veel Palestijnen is het veel belangrijker dat Israel van de kaart geveegd wordt, dan dat ze zelf een eigen land krijgen.
Verder is het begrijpelijk dat Israël weinig trek heeft in meer rechten voor Palestijnen. Hoe meer rechten Palestijnen krijgen, hoe makkelijker het wordt om Israël te bestoken.
Het is een ontzettend moeilijk probleem. Echter vanwege de diepliggende haat van vrijwel alle omringende landen plus Iran, en het kleine landoppervlak heeft Israël geen keus. De enige optie is om keihard en (normaliter) preventief in te grijpen. Als ze dat niet doen dan overleeft Israël het niet. De rest van het midden oosten/nabije oosten zou daar uiteraard geen traantje om laten - integendeel..
Over hoeveel Palestijnen Hamas steunen, kan ik weinig zinnigs zeggen. Wat ik wel weet, is dat als je als Palestijn Hamas (openlijk) niet steunt, je rücksichtslos een kopje kleiner wordt gemaakt.

Ik wil geloven dat er onder de gemiddelde Palestijn een proces van voortschrijdend inzicht gaande is wat betreft een toekomst waarin Palestijnen en Joden vreedzaam samenleven. Maar zolang men daar niet ongestraft uiting aan kan geven (en dat kan niet zolang clubs als Hamas met de scepter zwaaien) zal er niets veranderen. Je moet wel heel dapper, en levensmoe, zijn om je in dergelijke omstandigheden uit te spreken.

Tot slot verdient opmerking dat ook Bibi c.s. zich de voorbije 12 tot 18 maanden niet bijster welwillend hebben opgesteld richting de Palestijnen. Dat handelen zal dus niet bijdragen aan de empathie en compassie die de gemiddelde Palestijn nu voelt voor zijn buurman..
4.599 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 226 227 228 229 230 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 26 apr
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 26 apr
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 26 apr
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +260,62 +1,45% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,64 0,00 0,00% 26 apr
Brent 87,99 0,00 0,00% 26 apr
EUR/USD 1,0693 -0,0036 -0,34% 14:08
BTC/USD 63.101,97 -877,90 -1,37% 02:59
Gold spot 2.337,95 0,00 0,00% 26 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 26 apr
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 26 apr
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 26 apr
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 26 apr
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront