Beleggen als een pro deel I: Beleggingsdoelen

Door Loege Schilder op 8 januari 2019 10:00 | Views: 4.625

Beleggen als een pro deel I: Beleggingsdoelen

Mede door de lage spaarrente is de populariteit van beleggen in Nederland voor het derde jaar op rij gestegen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, is het aantal beleggende huishoudens in 2018 met 11% gestegen naar 1,54 miljoen. Bedrijven maken recordwinsten gesteund door de economische hoogconjunctuur. Maar tegen de verwachting in zijn aandelenkoersen gedaald. Wat kunt u als belegger doen in dergelijke lastige situaties? Hoe gaan professionele beleggers daar mee om? 

Deze column is de eerste in een serie van vier waarin ik uitleg hoe u een professionele beleggingsportefeuille opbouwt. 

Uw financiële situatie in kaart

Voor u begint met beleggen is het belangrijk om uw financiële situatie in kaart te brengen. Hoeveel vermogen bezit u en met welk deel daarvan wilt en kunt u gaan beleggen? In de regel moet u alleen gaan beleggen met vermogen dat u voor langere tijd kunt missen. Belangrijk hierbij is dat u een financiële buffer aanhoudt voor onvoorziene uitgaven. Als de wasmachine ermee ophoudt, moet u wel gelijk een nieuwe kunnen kopen.

Daarnaast moet u inzicht hebben in het maandelijkse overschot dat u kunt bijstorten. U kunt natuurlijk ook een maandelijks tekort hebben, dat u moet aanvullen uit het vermogen.

Waarom wilt u gaan beleggen?

Beleggen is geen doel, maar een middel. Het opgebouwde beleggingsvermogen kunt u besteden aan uw doel zoals: het aanvullen van uw pensioen, het aflossen van uw hypotheek of het betalen van de studies voor de kinderen.

Dit zogeheten beleggingsdoel is het uitgangspunt voor de keuzes die u met betrekking tot uw beleggingen gaat maken. U kunt natuurlijk ook meerdere doelen hebben met de beleggingen.

De beleggingshorizon

Als het beleggingsdoel duidelijk is kunt u afleiden hoe lang u nog heeft tot het doel bereikt moet zijn. Deze periode noemen we uw beleggingshorizon. Als u vermogen opbouwt voor pensioen, heeft u langer de tijd dan wanneer u belegt voor de studie van de kinderen.

Gedurende de beleggingshorizon hoeft u het vermogen niet aan te wenden en kunt u beleggen. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: "Hoe langer u belegt, des te groter de kans op een positief resultaat." Tijd zorgt ervoor dat u eventuele verliezen kunt goedmaken. Daarnaast profiteert u van het rente-op-rente effect. 

Risicobereidheid

Op basis van uw beleggingshorizon kunt u uw risicobereidheid bepalen. Hoeveel risico kunt en wilt u nemen. Des te langer uw beleggingshorizon, des te meer risico u kunt nemen.

Het te nemen risico hangt naast uw beleggingshorizon af van de noodzaak van uw beleggingsdoel en van uw mentale risicohouding. Sommige mensen zijn niet afhankelijk van het vermogen en kunnen veel risico lopen, maar willen dat helemaal niet. 

Beleggingsdoel als uitgangspunt voor uw beleggingen

Voor u start met beleggen is het dus van belang om uw complete (financiële) situatie in kaart te brengen. De startsituatie, de spaarmogelijkheden en het beleggingsdoel. Deze situatieschets vormt de basis voor de opbouw van uw portefeuille en alle vervolgbeslissingen met betrekking tot uw beleggingen.

In de volgende column sta ik stil bij de indeling van uw beleggingsportefeuille en de verschillende beleggingscategorieën.

Lees ook: 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Reacties

2 Posts
suske wiet
0
Als je belegd ontdek je dat de wereld vol leugens zit en gemanipuleer.
Vrolijk word je er niet van .
k2es
0
@suske: dat had je zonder beleggen ook kunnen weten. Volg Trump of Poetin en dat is duidelijk.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.