Tweede helft 2019: winst nemen of blijven beleggen? | Belegger.nl

Tweede helft 2019: winst nemen of blijven beleggen?

Door Loege Schilder op 25 jun 2019 om 10:30 | Views: 7.058

Tweede helft 2019: winst nemen of blijven beleggen?

Aan het einde van deze week is het eerste half jaar van 2019 alweer achter de rug. Beleggers kunnen terugkijken op een uitstekend begin van 2019. Wereldwijde aandelen stegen met ruim 17% en obligaties stegen met zo'n 4%. Wat brengt het tweede deel van 2019 voor beleggers? Moet u winst nemen of blijft beleggen aantrekkelijk? 

Eerste half jaar 2019

Het jaar 2019 begon onzeker. Eind 2018 waren de koersen gedaald door de vrees dat escalatie van het handelsconflict zou leiden tot een vertraging van de economische groei en lagere bedrijfswinsten. De economische groei in de twee grootste economieën, de VS en China, bleek robuust. Met name de Amerikaanse economie groeide sterker dan verwacht.

Ook de bedrijfswinsten waren meer gegroeid dan vooraf verwacht. Dat ging gepaard met een daling van de rente. De Duitse overheid krijgt inmiddels meer dan 0,25% toe op een lening van tien jaar. 

Rente historisch laag

Enkele jaren geleden hadden we een negatieve rente op staatsobligaties niet voor mogelijk gehouden. Hoe heeft dat dan toch kunnen ontstaan? De belangrijkste reden daarvoor is dat de inflatie lager is dan gewenst door centrale bankiers.

De Europese Centrale Bank (ECB) wil 2% kerninflatie, terwijl die al een hele tijd rond de 1% ligt. Mario Draghi, de aftredende voorzitter van de ECB, en vertegenwoordigers van de Amerikaanse centrale banken hebben diverse keren gesproken over nieuwe stimuleringsmaatregelen zodat de kerninflatie iets hoger wordt. Beleggers vertalen dit naar lagere rentes in de toekomst. 

Lage rente drijft aandelenkoersen omhoog

In mijn ogen is de lage rente de belangrijkste reden voor de stijgende koersen. Een lage rente is goed voor de economische groei, omdat door de lage rentekosten gemakkelijker wordt geïnvesteerd. Bedrijven maken bij een hogere economische groei meestal meer winst.

Daarnaast leidt een lagere rente voor bedrijven ook direct tot lagere kosten en meer winst. Tenslotte is sparen door de lage rente niet interessant. Spaarders kiezen vaker voor beleggen. De extra vraag naar aandelen leidt tot hogere koersen. 

Politieke risico's

En het handelsconflict en de Brexit dan? Deze issues zijn nog (steeds) niet opgelost. Aankomend weekend is de G20-top in Japan. Het zou mooi zijn als dan stappen gezet worden in de richting van een oplossing in de handelsconflict.

Maar ongeacht de uitkomst verwachten wij geen sterke dalingen meer als gevolg van het handelsconflict en/of Brexit. Inmiddels hebben veel bedrijven en organisaties hun maatregelen genomen door bijvoorbeeld in andere landen te produceren. Daardoor wordt de impact van een verdere escalatie beperkt.

Daarnaast komen de verkiezingen van 2020 in de VS dichterbij. Trump meet zijn succes af aan de economische groei en de stand van de beurzen. Tot zijn eventuele herverkiezing speelt de ontwikkeling van aandelenkoersen daarom een belangrijke rol bij zijn beslissingen. 

Rooskleurige vooruitzichten

De vooruitzichten voor beleggers in de tweede helft van 2019 zijn goed. De economische groei en bedrijfswinsten zijn sterk. De inflatie blijft een zorgenkind voor de centrale bankiers en drukt de rente verder omlaag.

Voor beleggers is de lage rente goed nieuws. Zolang de rente laag blijft, hoeven beleggers zich zelfs geen zorgen te maken over de acties van Trump en zijn kompanen. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.