Pas op voor deze 7 beleggingsmythes

Door Belegger.nl op 25 februari 2020 15:00 | Views: 6.530

Pas op voor deze 7 beleggingsmythes

Dat de beurs een flinke dreun kan krijgen, hebben we gisteren gezien. Toch hoeft dat u er niet van te weerhouden om te beleggen. Zeven beleggingsmythes.

Als het gaat om beleggen maken veel mensen zich zorgen over hoe ze moeten beginnen en of ze het zelf wel kunnen. Een deel van het probleem is dat er een aantal mythes is ontstaan rond beleggen, waardoor veel beleggers koudwatervrees hebben..

US News zette zeven mythes op een rij die mensen kunnen weerhouden om te beginnen met beleggen, en legt uit waarom niemand zich moet laten tegenhouden door deze misvattingen.

1. Veel geld nodig

Een van de grootste mythes over beleggen is het idee dat u veel geld nodig heeft om te beginnen. Niets is echter minder waar. U kunt zeker sinds een aantal jaar al met heel weinig geld investeren.

Bij sommige brokers kunt u zelfs (deels) gratis handelen, waardoor u bij wijze van spreken al aan de slag kunt als u één aandeel kunt betalen. Ook zijn er beleggingsfondsen en ETF's beschikbaar waarin u tegen lage kosten kunt instappen.

2. Aandelenmarkt is te volatiel

Het is moeilijk om enthousiast te worden over beleggen als de aandelenmarkt op een dag een hoop punten verliest, zoals gisteren gebeurde. De dagelijkse volatiliteit op de aandelenmarkt wordt echter door de tijd gladgestreken, en op de langere termijn is een gladdere trendlijn zichtbaar die doorgaans omhoog beweegt.

Proberen om de markt te timen kan problemen voor uw portfolio veroorzaken, maar als u een langetermijnplan heeft, is het mogelijk om daarmee om te gaan en winst te boeken. In plaats van u zorgen te maken over het dagelijkse wel en wee van de markt, kunt u beter investeren voor de lange termijn. De aandelenmarkt als geheel heeft nog nooit verlies geleden over een willekeurige tijdsspanne van twintig jaar.

3. Aandelen zijn de enige optie

Wie bij beleggen alleen denkt aan aandelen, heeft het mis. Er zijn nog vele andere soorten beleggingsmogelijkheden, zoals obligaties, onroerend goed, grondstoffen, cryptomunten en andere valuta.

Het is verstandig om ook een deel van uw portefeuille voor andere beleggingscategorieën in te ruimen, zodat u spreiding aanbrengt in uw portefeuille. Zeker als de aandelenmarkt u een beetje nerveus maakt of als u niet teveel risico kunt nemen met uw beleggingen, is het van belang om ook buiten de aandelenmarkt te kijken naar interessante mogelijkheden.

4. U moet de "juiste" aandelen selecteren om te slagen

Een andere mythe die aspirantbeleggers vaak tegenhoudt, is de zorg over aandelenselectie. Er wordt te veel de nadruk gelegd op individuele aandelen en potentiële supersterren op de beurzen. Hoewel het kiezen van de juiste aandelen goed kan zijn voor uw portefeuille, is aandelenselectie niet vereist om een succesvolle belegger te zijn.

In plaats daarvan kunt u beleggen in indexfondsen (ETF's). Indextrackers volgen de brede markt, dus u vertrouwt over het geheel genomen meer op de algemene marktprestaties in plaats van uw hoop te vestigen op een paar (hopelijk) goed gekozen aandelen.

5. Het kost te veel tijd

Het is niet ongebruikelijk dat beleggers veel tijd besteden aan het zorgvuldig doornemen van kwartaalrapporten en uren doorbrengen met het volgen van de aandelenkoersen om precies het juiste aandeel op het juiste moment te kopen. Het goede nieuws is echter dat beleggen niet tijdrovend hoeft te zijn.

Als u zich bijvoorbeeld bezig gaat houden met indexbeleggen, hoeft u niet veel te doen om het "juiste" indexfonds te vinden. Een breed opgezet fonds vereist niet veel onderzoek.

6. Verkopen als de markt wankelt

Een van de grootste mythes waar mensen het slachtoffer van worden, is het idee dat u het beste kunt uitstappen als de koersen dalen.

Verkopen terwijl de markt laag is brengt u verliezen, en als u tijdens het herstel weer terug wilt keren op de markt, betaalt u meer en u loopt een deel van de herstelwinst mis. In plaats van te verkopen, is het misschien een goed idee om op koopjesjacht te gaan en bij te kopen als de koersen laag staan, al kleven daar natuurlijk ook risico's aan.

7. Professionals verslaan altijd de markt

Hoewel sommige fondsmanagers en vermogensbeheerders soms hogere rendementen weten te halen dan het gemiddelde van de markt, is uit onderzoek gebleken dat dat zelden voorkomt. Met een goedkoop indexfonds doen beleggers het vaak beter.

En waarom zou u per se de markt moeten verslaan? Het idee achter beleggen moet zijn om uw financiële langetermijndoelen te bereiken en niet om een wedstrijd met de markt te houden.

Hoewel professionals u kunnen helpen bij het vaststellen en behalen van uw financiële doelen en ze uw geld kunnen beheren, zullen ze niet altijd de markt verslaan, en u zou dat ook niet moeten verwachten.

Lees ook: Word een betere belegger met deze 10 regels

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.