Recessie leidt niet altijd tot een dalende beurs

Door Belegger.nl op 24 september 2019 11:15 | Views: 4.646

Recessie leidt niet altijd tot een dalende beurs

Hoe moeten gepensioneerde beleggers reageren op de groeiende stroom van berichten over een naderende recessie? Niets, meent columnist Mark Hulbert van MarketWatch. Een recessie leidt volgens hem niet automatisch tot koersverliezen.

"Als u al een goed en passend financieel plan heeft, dan heeft u al rekening gehouden met een mogelijke recessie. In dat geval hoeft u niets meer te doen", zo adviseert hij. Beleggers die echter niet zo'n plan hebben, moeten er volgens Hulbert meteen een maken en dat plan blijven volgen. Maar dat is niet omdat hij denkt dat er een recessie voor de deur staat, maar om te voorkomen dat u zich bij een eventuele recessie zorgen hoeft te maken.

Hij noemt enkele redenen waarom een recessie niet automatisch tot verliezen in uw portefeuille leidt.

Recessies en berenmarkten vallen niet altijd samen

Zo vallen recessies niet altijd samen met bearmarkten en omgekeerd. Van de 36 berenmarkten sinds 1900 die door Ned Davis Research zijn waargenomen, vallen er 16 niet samen met een recessie. Tijdens deze berenmarkten, van het begin tot het eind, zat de Amerikaanse economie in de lift.

De berenmarkten die wel gecorreleerd zijn met een recessie, begonnen in sommige gevallen gelijktijdig met de recessie, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij de berenmarkt maar liefst 16 maanden vooraf begon (zie onderstaande grafiek).

Het gaat volgens Hulbert te ver om uit deze resultaten te concluderen dat recessies de voorkeur hebben boven economische groei.  Maar de geschiedenis maakt wel duidelijk dat de relatie tussen recessies en berenmarkten zo zwak is dat beleggers zich onnodig zorgen maken als in de krantenkoppen wordt gewaarschuwd voor een recessie.

Snellere economische groei leidt niet automatisch tot betere rendementen op de beurs

Verder wijst Hulbert er op dat een snellere economische groei niet automatisch tot betere rendementen op de aandelenmarkt leidt. In feite lijkt juist het tegenovergesteld het geval te zijn. Uit een onderzoek van Jay Ritter, financieel hoogleraar aan de Universiteit van Florida, getiteld "Is economische groei goed voor beleggers?", blijkt volgens Hulbert dat beleggers beter af zouden zijn geweest in landen met een lagere economische groei per hoofd van de bevolking dan in landen met de hoogste groeicijfers.

S&P 500 bloeit het meest op bij winstdaling

Daarnaast heeft de S&P 500-index het historisch gezien het beste gedaan in de kwartalen waarin de winst per aandeel op jaarbasis tussen 10% en 25% lager was. In deze periodes heeft de S&P 500 volgens Ned Davis Research een gemiddeld jaarlijks rendement van 25% behaald.

In de kwartalen met een sterke winstgroei van meer dan 20% op jaarbasis, bleef het gemiddelde rendement voor de S&P 500 steken op 2,6%.

'Recessie voorspellen heeft geen zin'

Het heeft volgens Hulbert dan ook weinig zin om de groei van het bruto binnenlands product (bbp) te voorspellen, want de geschiedenis wijst uit dat dat geen of slechts zeer weinig hulp biedt bij het beheer van uw portefeuille.

Wie toch bezorgd is en enig houvast zoekt, kan volgens Hulbert het niveau van de aandelenmarkt berekenen door de omzet te vermenigvuldigen met de winstmarge en de koers-winstverhouding. "Economische groei, ofwel de omzet, is slechts een klein onderdeel in deze vergelijking, aangezien ongeveer de helft van de omzet van de S&P 500-bedrijven uit het buitenland komt."

Beleggers zouden volgens Hulbert daarom minder tijd moeten besteden aan de angst voor een volgende recessie en zich beter kunnen concentreren op de twee andere elementen van de bovenstaande rekensom: de winstmarges en koers-winstverhoudingen.

Lees ook: 6 strategieën om uw portefeuille te beschermen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.