Hup Klaas Knot!

Door Belegger.nl op 22 november 2019 14:30 | Views: 5.089

Hup Klaas Knot!

De ECB kan niet zo goed tegen kritiek en dat is jammer, want de centrale bank kan een kritische noot goed gebruiken. Dat stelt Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer, in zijn column op IEXProfs.nl.

Volgens Mujagic is de Duitse econoom Isabel Schnabel, die binnenkort tot het bestuur van de ECB toetreedt, een zeer welkome aanvulling. 

“Maar onlangs kwam zij met een uitspraak die mij verbaasde. ‘Als jullie zich afvragen wat je voor Europa kunt doen: richt je op het verbannen van schadelijke en verkeerde verhalen over het ECB-beleid. Die bedreigen de euro meer dan andere zaken’, twitterde ze. Ik denk dat dat een teken is dat er iets rot is binnen de ECB.”

Schnabel zou kritische blik moeten aanmoedigen

“Ten eerste is Schnabel een wetenschapper. Juist zij zou een kritische blik moeten aanmoedigen. Bovendien is ze monetair expert. Juist zij zou dus moeten weten dat de maatregelen van de ECB zeer controversieel zijn.”

“Toen ik haar tweet las, dacht ik meteen aan studenten die les krijgen van haar. Die leren dus kritisch te zijn. Die zijn ongetwijfeld kritisch over ECB-beleid. Drukte Schnabel die geluiden in haar collegezaal de kop in? Impliceerde ze dat kritiek schadelijk is en wie kritiek heeft op de ECB, anti-ECB en anti-euro is?”

“Deze week verschenen de geredigeerde notulen van de laatste vergadering van het bestuur van de bank onder leiding van Mario Draghi. Daarin staat dat open en vrije discussie binnen het bestuur absoluut noodzakelijk en legitiem is. Holle frases lijken het, als ik Schnabel zo hoor.”

Failliet van de ECB

"Als studenten, economen en bestuursleden van de ECB geen kritische opmerkingen mogen maken nu de rentes negatief zijn en lang negatief blijven, of als de bank zelfs het opkopen van aandelen niet uitsluit, dan is dat het failliet van de ECB en onze muntunie."

Misschien denkt de lezer dat hij overdrijft, schrijft de econoom, want Schnabel zit nog niet eens bij de ECB. “Maar dit soort geluiden hebben structurele trekjes binnen de bank.”

Monetair populisten

Mujagic vindt het dan ook jammer dat ECB-leden die kritisch zijn, in de hoek worden gedrukt van monetaire populisten en onverantwoorde centrale bankiers. Critici van de bank, die voorstanders van de euro zijn en dus met hun kritiek het beste met de munt voor hebben, zouden een belangrijke rol moeten krijgen.

“Ik hoop dat Klaas Knot zich niets aantrekt van geluiden zoals die van Schnabel en ook in de toekomst, indien nodig, openbaar kritiek zal geven.”

Lees verder: 'Handig als straks iemand uitlegt wat ECB doet'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.