‘Winst Biden heeft grote gevolgen voor olie en gas’

Door Belegger.nl op 21 oktober 2020 12:50 | Views: 20.196

‘Winst Biden heeft grote gevolgen voor olie en gas’

Zoals het er nu naar uitziet zal de Democratische uitdager Joe Biden op 3 november de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen. Winst voor de voormalige vicepresident zal grote gevolgen hebben voor de olie- en gasmarkt.

Dat stelt althans Hans van Cleef, senior energie-econoom van ABN Amro, in een artikel geschreven op persoonlijke titel op de website van Energiepodium.

Ook merkbaar in Nederland

Omdat grondstoffen zoals olie en gas wereldwijd in dollars worden verhandeld, de VS de grootste olieproducent ter wereld is en tevens een van de grootste energieverbruikers, zal de verkiezingsuitslag grote gevolgen hebben voor de prijzen van grondstoffen.

En dat zal ook merkbaar zijn in Nederland: wij voeren immers veel olie in, en zijn sinds het afgelopen jaar een netto-importeur geworden van aardgas.

Van Cleef analyseerde Bidens geplande investeringen in duurzame energie, zijn beleid rond schalieolie en -gas, en het verwachte buitenlandbeleid.

Grote ambities duurzame energie

Biden heeft grote ambities op het gebied van duurzame energie en klimaatverandering. Zo wil hij de komende vier jaar maar liefst 2 biljoen dollar investeren in zijn Clean Energy Revolution Plan, dat ten doel heeft de VS te veranderen in een volledig CO2-neutrale economie die op 100% schone energie draait in 2050.

Dat heeft uiteraard gevolgen voor de vraag naar olie. Strengere CO2-uitstootmaatregelen en stimulering van zuinigere en elektrische auto’s kunnen leiden tot een daling. De vraag is volgens Van Cleef echter hoe snel dat zal gaan, aangezien de gemiddelde nieuwe auto zo’n 20 jaar op de weg blijft rijden.

President Trump had weliswaar altijd sterke morele steun voor de kolensector, maar deze grondstof is tijdens zijn ambtsperiode steeds meer verdrongen door duurzame energie en aardgas - een ontwikkeling die met een financiële injectie van de regering-Biden nog verder zal versnellen.

Schalieolie en -gas

Toen Biden vicepresident was onder president Obama was hij een voorstander van de uitbreiding van de schalieolieproductie. Deze strategie leidde tot goedkopere olie en gas, en maakte de VS minder afhankelijkheid van import.

Toch heeft hij al laten weten dat hij nu liever geen boorvergunningen meer afgeeft voor federaal grondgebied (zowel onshore als offshore), ondanks het feit dat dit goed is voor zo’n 10% van het productiepotentieel.

Verder wil Biden strengere milieuregels invoeren bij het boren naar olie en gas, en alle subsidies voor de olie- en gasproductie aan banden leggen. Dit beleid zal de winning van schalieolie en -gas een stuk duurder maken, concludeert Van Cleef.

Buitenlandbeleid

De schalieolieproductie in de VS zal rond 2030 een piek bereiken van bijna 22 miljoen vaten per dag, volgens ramingen van het Internationaal Energieagentschap.

Veel schalieproducenten ondervinden momenteel echter problemen van de instorting van de olieprijs door de coronapandemie. Tel daar hogere productiekosten, lastigere financiering én strengere regelgeving bij op, en de productie zou wel eens sneller kunnen afnemen dan verwacht.

Importafhankelijkheid neemt toe

Ervan uitgaande dat de vraag naar olie in de VS niet zo snel zal dalen als het aanbod, zal de importafhankelijkheid weer toenemen. In dat geval zou het beleid van Trump ten aanzien van olieproducerende landen in het Midden-Oosten en in de VS omringende landen zoals Canada, Mexico en Brazilië zich wreken.

Met name Bidens beleid met betrekking tot Iran heeft gevolgen voor de olieprijs. Mochten de VS en Iran het oude nucleaire akkoord hervatten, na een eenzijdige opzegging door Trump, dan zou dat kunnen leiden tot een hogere toegestane productie én export van olie door Iran, dat momenteel bijna twee miljoen vaten olie minder per dag produceert dan voordat het akkoord werd opgezegd.

Extra productie kan leiden tot een grotere neerwaartse druk op de toch al lage olieprijs. Bovendien zet het de betrekkingen met oliekartel OPEC op scherp.

Conclusie: nieuwe wind gaat waaien

"Mocht Biden de verkiezingen winnen, dan zal er een nieuwe wind gaan waaien door het mondiale energielandschap," aldus Van Cleef.

Een Democratische overwinning kan de olie- en gasmarkten in eerste instantie uit balans brengen, met grote prijsbewegingen als gevolg. De econoom heeft er niettemin alle vertrouwen in dat de markten uiteindelijk een nieuw evenwicht zullen weten te vinden.

Lees ook: Waar gaat de olieprijs heen?

Reacties

10 Posts
beleggertje2020
0
Denk niet dat Biden aan de macht komt ! Mensen weten al van de corona-agenda van de VN en de agenda tot 2030 ! Veel mensen zijn het zwaar beu om constant gekoeieneerd te worden en steeds meer mensen vragen zich af of corona gewoon niet erger is als een griepje . In mijn eigen omgeving heb ik zeker niet veel meer doden per jaar getelt als normaal .Trump wil de peper en peperdure VN die ook nog es de USA tegenwerkt , gewoon keihard opheffen. Heel veel burgers in de USA weten dat inmiddels al ! Zo dom zijn ze nu echt niet daar om Biden te laten winnen .
Zorgeloosch
0
Probleem is dat Biden best aan de macht kan komen. De stemmen die Biden krijgt zijn niet de stemmen voor het vertrouwen in Sleepy Joe maar als tegenstem uit haat voor Donald Trump.
beleggertje2020
0
Fuck Biden ! Die hele VN agenda gaat naar de klote , daar zorgen ze in de USA wel voor met een overwinning voor Trump ! Dacht men nu werkelijk dat Biden de pimeur krijgt ? Een hoop links fakenieuws is gaande ! De VN gaat volgend jaar naar de klote , let maar op ! Steeds meer en meer mensen worden de corona-regels spuugzat ! Mensen die de griep hebben in ZH komen en mogelijk corona hebben worden gelijk behandeld als corona-patienten . De boel wordt gewoon flink opgeblazen is mijn idee ! Daarom ook heb ik FLOW ! Hoe dom kun je zijn om horeca met terassen dicht te gooien als je weet dat corona-besmettingen zeer weinig voorkwamen op terrassen. Daardoor geloven mensen de VN agenda niet meer en willen ook geen big reset en ook geen economy die vollredig groen wordt ! Ze kunnen het simpelweg niet betalen ! Simple is that !
[verwijderd]
0
Als Biden aan de macht komt, dan hebben we binnenkort een nucleaire winter in het Midden-Oosten. Voormalig president Obama Hoessein heeft met Biden en Clinton al een voorproefje gegeven van de Arabische "lente" , dat uitmonden in sektarisch geweld met miljoenen doden en ontheemden als gevolg...... nogmaals de Biden wind is volgens mij een nucleaire wind van Iraanse nucleaire bommen.

Om even jullie geheugen op te frissen: voormalig president Hoessein Obama kwam als islamitische vredesduif en kreeg de Nobelprijs voor de vrede bij aanvang van zijn eerste termijn, maar door zijn toedoen werden miljoenen mensen vermoord en ontheemd.
beleggertje2020
0
quote:

Zorgeloosch schreef op 21 oktober 2020 18:21:


Probleem is dat Biden best aan de macht kan komen. De stemmen die Biden krijgt zijn niet de stemmen voor het vertrouwen in Sleepy Joe maar als tegenstem uit haat voor Donald Trump.

Meestal zijn het uitkeringstrekkers en criminelen en mensen uit de blacklives matter beweging die haat hebben tegen Trump. Voor de rest valt het m.i reuze veel mee. De meeste Amerikanen willen gewoon af van die peperduree VN-agenda 2030 ! Velen daar willen banen met fatsoenlijk brood op de plank . Al die werkende Amerikanen zorgen er gewoon voor dat Trump aan de macht komt . Ze gaan en willen daar meer zelf produceren , zo simpel is dat ! Als het aan trump ligt, heft die hele VN-agenda op en willen ze daar gewoon geen rooie cent meer in gaan stoppen. De Olie blijft gewoon vloeien . Ok niet in de auto's , maar zeker wel in de kunstof en plastic verwerkende industrie, ook dat gaar gewoon door want mensen zijn en blijven gemakzuchtig !
beleggertje2020
0
quote:

Zorgeloosch schreef op 21 oktober 2020 18:21:


Probleem is dat Biden best aan de macht kan komen. De stemmen die Biden krijgt zijn niet de stemmen voor het vertrouwen in Sleepy Joe maar als tegenstem uit haat voor Donald Trump.

Er zijn veel meer mensen die Trump wel mogen, simpelweg omdat ie de waarheid verkondigd , hoe onhandig ook ! Hij zorgt dat Amerikanen de banen terugkrijgen die verloren gingen. Er wonen een hoop Amerikanen ook in caravans en die willen gewoon vooruitkomen in de USA en hun verloren werk terug !
k2es
0
Trump is een idioot en niet geschikt voor het presidentschap, je kunt dat duidelijk zien aan de dingen die deze populist heeft gezegd en al zijn leugens, maar helaas zijn er nog veel simpele zielen die hem desondanks aanbidden en blijkbaar stekeblind zijn en zelfs beweren dat hij de waarheid spreekt. .
Kor11
0
Ik heb niet zoveel met mensen welke anderen simpele zielen vinden, idioten, blind of dom. Daar blijf ik liever ver weg van.
Commenter01
0
De winst van Biden zal niet alleen effect hebben op de olie en gas in de vs, ook op de gezondhedszorg. ik ben een trotse vader van een chirurg in opleiding. mijn zoon wil over enkele jaren in amerika gaan studeren en een onderzoek doen naar Etalagebenen. hij vertelde me dat dit een onderwerp is wat in Amerika veel word besproken. zelf kon ik er op Nederlandse sites ook wel wat over vinden; zo kan je kijken op www.mijngezondheidsgids.nl/hart-vaat-... . Ik denk dat Biden (net als Obama ttt) meer aandacht, tijd en geld gaat stoppen in de gezondheidszorg nu hij is gekozen. Trump heeft het in zijn periode als president op dat gebied namelijk echt verpest. heeft u een andere mening/idee hierover, ik hoor het graag!
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 729,38 +0,90 +0,12% 14:47
AMS25-24h^ 728,93 +0,45 +0,06% 14:47
AMX 1.071,71 +3,24 +0,30% 14:47
ASCX 1.401,95 +13,90 +1,00% 14:32
BEL 20 4.205,34 +15,27 +0,36% 14:47
BRX20-24h^ 4.205,34 +15,27 +0,36% 14:47
Germany30^ 15.710,00 +16,73 +0,11% 14:47
Dutch15-index 19.163,51 +54,81 +0,29% 14:32
Euro30-index 21.134,94 0,00 0,00% 02 jun
US30^ 34.449,11 -29,53 -0,09% 14:47
US500^ 4.246,92 -0,64 -0,02% 14:47
Nasd100^ 14.020,80 +22,49 +0,16% 14:47
Japan225^ 29.159,58 +115,02 +0,40% 14:46
WTI 71,60 +0,81 +1,14% 14:47
Brent 73,37 +0,75 +1,03% 14:47
EUR/USD 1,2116 +0,0009 +0,07% 14:47
BTC/USD 39.555,06 +2.622,77 +7,10% 14:47
Gold spot 1.847,36 -30,22 -1,61% 14:47
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Royal Dutch Shell A 16,994 +0,284 +1,70% 14:28
ADYEN NV 1.939,400 +20,600 +1,07% 14:27
JUST EAT TAKEAWAY 76,410 +0,770 +1,02% 14:28
Dalers Laatst +/- % tijd
Philips Koninklijke 44,520 -1,860 -4,01% 14:28
SIGNIFY NV 53,060 -0,780 -1,45% 14:28
BESI 71,540 -0,980 -1,35% 14:28