Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

wanneer is een aandeel overgewaardeerd

22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
vvdne
0
Hallo allemaal,

het is misschien een stomme beginnersvraag. Maar hoe beoordelen jullie nu of een aandeel wel of niet ondergewaardeerd is. Het ene aandeel heeft een mooie winst maar een k/w van bijv. 10 en een ander heeft een mindere winstverwachting maar een k/w van 30.

Foggie
[verwijderd]
0
quote:

foggie_twart schreef:

Hallo allemaal,

het is misschien een stomme beginnersvraag. Maar hoe beoordelen jullie nu of een aandeel wel of niet ondergewaardeerd is. Het ene aandeel heeft een mooie winst maar een k/w van bijv. 10 en een ander heeft een mindere winstverwachting maar een k/w van 30.

Foggie
Bedrijf met mooie winst en k/w = 10 is aantrekkelijker dan die andere.
[verwijderd]
0
Draai de boel eens om
KW van 10 impliceert rendement 10% bij gelijke winst
KW van 20 impliceert rendement 5% bij gelijke winst
Ga dan eens kijken naar de verwachte winstgroei en die van de afgelopen jaren en je bent er zo achter wat interessanter is.

KW van 10 dat winstgroei van 10% laat zien, of KW van 20 dat winstgroei van 20% laat zien?
Pas na 7,97 jaar is de winst van het bedrijf met de KW van 20 dubbel zo groot als dat van het bedrijf met een KW van 10.
Dus je zult de afweging moeten maken of je de periode van 8 jaar niet te lang vind om de waardering terug te verdienen en of je wel 8 jaar in de toekomst kunt kijken.
[verwijderd]
0
quote:

foggie_twart schreef:

het is misschien een stomme beginnersvraag. Maar hoe beoordelen jullie nu of een aandeel wel of niet ondergewaardeerd is. Het ene aandeel heeft een mooie winst maar een k/w van bijv. 10 en een ander heeft een mindere winstverwachting maar een k/w van 30.
Het simpele antwoord is dat kun je gewoon uitrekenen. De waardering van een aandeel is, fundementeel gezien, de contante waarde van alle toekomstige winsten.

De praktijk is echter weersbarstiger. De toekomstige winsten zijn niet bekend en kunnen niet berekend worden omdat de componenten (omzet, kosten etc) in de toekomst niet bekend zijn. Het komt er dus op neer dat je zaken in moet schatten. Hoeveel groeit of krimpt de markt waarin het bedrijf actief is? Hoeveel marktaandeel weten ze te veroveren, wat voor marges zijn reeel? Zo kun je dus tot een schatting komen van de fair value van een aandeel. Zelfs als alle schattingen perfect correct zijn, wil dat nog niet zeggen dat de koers ook naar die fair value toe gaat. De koers is wat de gek ervoor geeft, een gemiddelde(kapitaal gewogen) inschatting van de fair value van de aandelen.

Een andere benadering is te kijken naar relatieve overwaardering. Neem twee bedrijven, liefst vergelijkbaar, en ga die vergelijken. Dan kun je huidige winsten, het groei potentieel, marges, onzekerheid over de ontwikkelingen etc vergelijken. De kunst is inderdaad in te schatten hoeveel die verschillen waard zijn. Hetzelfde probleem als bij het berekenen van de waarde van het aandeel. Een voordeel van deze methode is echter dat een heleboel zaken 'hetzelfde' zijn en tegen elkaar kunt wegstrepen. Je hoeft dus minder zaken zelf te schatten.

mvg
Wilco
marique
5
quote:

foggie_twart schreef:

...
Maar hoe beoordelen jullie nu of een aandeel wel of niet ondergewaardeerd is.
...
Hallo Foggie,

Beleggen is een spannende én angstaanjagende bezigheid. Dat is omdat er voor de belegger geen enkel houvast bestaat. De k/w is een schijnhouvast. Een soort fata morgana voor de wanhopig naar water zoekende woestijnreiziger.

De 'k' in de k/w staat vast, althans op een bepaald moment. Een moment later kan die 'k' weer een andere waarde hebben. Alleen buiten de beursuren maakt de 'k' pas op de plaats. Maar er zijn rusteloze beleggers die woelend in hun slaap denken dat de waarde van die 'k' bij het sluiten van de beurs niet juist was. Die moet hoger (of lager). Als er nou heel erg veel woelende slapelozen zijn, wordt de waarde van de 'k' bij de eerstvolgende opening van de beurs meteen fors bijgesteld.

De 'w' in de k/w is het speeltje van analisten. Kijk eens op de site van de wakkerste ochtendkrant van NL en je ziet dat er net zoveel winstverwachtingen als analisten zijn. En dat voor een en hetzelfde aandeel van een onderneming waarvan de analisten alle jaarverslagen, kwartaalberichten, perspublicaties en updates met 'forward looking statements' hebben bestudeerd.
Heel merkwaardig dat de AFM zich zo druk maakt over de vraag of iedereen in de markt wel dezelfde informatie krijgt toegespeeld. Moet je zien met welke creativiteit het analistenleger uitleg weet te geven over de meest eenvoudige informatie.

Kortom, bedenk je eigen 'w', en dan bij voorkeur zo hoog mogelijk want dan krijg je een lage k/w en dan lijkt het aandeel een koopje. Sterke voorbeelden van hoge 'w' bedenkers vind je vooral op de fora van kleine lokale beursfondsen. Hier vind je de echt edelmoedige beleggers. Ze geven andere beleggers, die het niet zo goed zien, gratis advies en sporen hen aan om vooral het aandeel nú te kopen. Morgen kan het al te laat zijn.

vrgr
marique
[verwijderd]
0
Mooi verhaal Marique. Enige wat ik daar nog aan toe zou willen voegen: Doe wat fundamenteel onderzoek en pak de rekenmachine erbij. Bereken voor jezelf de te verwachten winst voor het aandeel waar je in wilt beleggen. Doe het realistisch want je hoeft jezelf niet voor de gek te houden. Besluit (mede) op basis dáárvan of het aandeel voor jou koopwaardig is. En blijf vervolgens bij je verwachting, laat je inderdaad niet gek maken door positivo's die enkel de mooie kant van het verhaal (willen) zien.
Bedenk ook dat een sterk groeiend bedrijf ook met een hoger dan gemiddelde koers/winstverhoudig nog koopwaardig kan zijn. Andersom geldt natuurlijk ook dat bedrijven met stagnerende groei ook bij lage k/w verhoudingen oninteressant kunnen zijn.

Beleggen in aandelen die 'ondergewaardeerd' zijn kan best frusterend worden, omdat het lang kan duren voordat de massa het doorheeft. Kijk naar Vedior, bleef tot vervelens toe hangen en bewoog zijwaarts, en dan opeens krijgt zo'n aandeel momentum en wordt de onderwaardering in rap tempo weggewerkt.
[verwijderd]
0
De waarde van een aandeel VOOR DE BELEGGER is iets anders dan de waarde van een aandeel VOOR EEN EVENTUELE OPKOPER van dat bedrijf. Zodra je je dat realiseert, krijg je onmiddellijk ten minste drie benaderingen:
1. (voor de belegger) het dividendrendement.
2. (voor de opkoper) het eigen vermogen
3. (voor de opkoper) de winstverwachting.

Als een aandeel geen dividend uitkeert, is het vanuit beleggersoogpunt gezien onzinnig om het te kopen, tenzij de verwachting gerechtvaardigd is dat er een bod door een opkoper zal komen.

Ook kan de verwachting zijn dat in de toekomst er weer dividend zal komen. In het algemeen kan men stellen dat bedrijven die geen dividend uitkeren ziek en zielig zijn, zodat je daar liever je geld niet in stopt.

Van contante waardes heb ik weinig verstand, zelf gerbuik ik voor het maken van sommetjes inzake 1 en 3 de rentestand.

verwacht dividend per aandeel gedeeld door rente, geeft een indicatie van een werkelijke waarde

Operationele winst per aandeel gedeeld door rente, weer een andere indicatie.

In dit soort sommetjes kun je ook een soort inflatiecijfer meenemen, gebaseerd op de verwachting dat koersen autonoom stijgen, doordat de beurs functioneert als een geldschepper.
[verwijderd]
0
keep it simple..

Als iedereen het aandeel wil hebben..of
als iedereen het aandeel niet wil hebben..?

succes..
[verwijderd]
4
quote:

johannes51 schreef:

Als een aandeel geen dividend uitkeert, is het vanuit beleggersoogpunt gezien onzinnig om het te kopen, tenzij de verwachting gerechtvaardigd is dat er een bod door een opkoper zal komen.
Is dit niet een beetje erg kort door de bocht? In essentie zijn er drie fasen voor een produkt.
1. ontwikkelings fase
In de ontwikkelingsfase wordt het produkt ontwikkeld met alle kosten die daarbij horen en wordt er niets verdiend.

2. introductie fase
In de introductie fase begint men met de produktie en verkoop, meestal tegen relatief hoge prijzen omdat het produkt nog exclusief is/de concurrentie relatief beperkt is en men de ontwikkelskosten snel terug wil verdienen. In deze fase wordt vaak nog tegen (kleine) problemen en verbeterpunten aangelopen en wordt het produkt derhalve uitontwikkeld.

3. cash cow fase
In deze fase wordt er zoveel mogelijk geproduceerd en richt men zich primair op winst maximalisatie.

Je zult begrijpen dat in fase 1 geen dividend betaald wordt. Er is een relatief grote onduidelijkheid of het produkt gemaakt kan worden en zo ja of het aanslaat. De resultaten van het onderzoek/ontwikkeling zijn bepalend voor de te verwachten toekomstige cashstromen. Je loopt een relatief groot risico (volatiliteit) met als alles goed gaat en het produkt een hype wordt een hoge beloning.

In fase twee is duidelijk dat het produkt gemaakt kan worden en wordt (beter) duidelijk of en hoe groot de markt voor het produkt is. In deze fase ontstaat het eerste overtollige cash dat middels dividend uitbetaald kan worden.

In de derde fase is redelijk duidelijk wat het produkt kan en hoeveel interesse er voor het produkt is. De toekomstige cashflow is relatief voorspelbaar en dientengevolge zal het aandeel weinig volatiel zijn. In essentie wordt er dividend betaald totdat het produkt einde levensduur is en de waarde van het aandeel (toekomstige winsten) 0 is.

In de praktijk hebben de meeste bedrijven niet 1 produkt, maar een heel scala aan produkten. Is er geen sprake van 1 ontwikkelings en opvolgende fase, maar worden produkten steeds weer verandert om de levensduur te verlengen en zijn de fases vaak minder eenduidig.

Een bedrijf dat geen dividend betaald zal vooral bezig zijn met fase 1 en fase 2. De risico's zijn relatief hoog, maar daar staat bij succes ook een zeer goed rendement tegenover.

Een bedrijf dat (veel) dividend betaald zal vooral activiteiten hebben in fase 2 en 3. Je krijgt een redelijk rendement, maar je hoeft niets spectaculairs te verwachten.

Geen dividend wil absoluut niet zeggen dat het voor de belegger niet interessant is. Het betekend alleen dat het bedrijf in een andere fase zit, de belegging relatief speculatiever is ten opzichte van branche genoten die wel dividend betalen, en men langer op direct rendement (dividend) moet wachten.

mvg
Wilco
[verwijderd]
0
ASML keert geen dividend uit. Toch is het een goede belegging.
Ingestapt op €11,06, nu ruim €18.
marique
0
quote:

Silent Trader schreef:

...
In essentie zijn er drie fasen voor een produkt.
...
mvg
Wilco
Goede uitleg, Wilco, bedankt en gewaardeerd.

vrgr
marique
[verwijderd]
0
quote:

johannes51 schreef:

In het algemeen kan men stellen dat bedrijven die geen dividend uitkeren ziek en zielig zijn, zodat je daar liever je geld niet in stopt.
chronicle.uchicago.edu/000608/miller....

A companion paper, “Dividend Policy, Growth and the Valuation of Shares,” written by Miller and Modigliani in 1961, extended the basic results by showing that, given investment decisions, dividend policy also is irrelevant.

Tegenwoordig gaat het meeste onderzoek op het gebied van dividendbeleid juist om de vraag HOE het komt dat zoveel bedrijven dividend uitkeren. Wat is de invloed van imperfectie van de kapitaalmarkten, van belastingen etc.
[verwijderd]
0
Als ik mijn eigen gedrag bekijk, kan ik mij me niet voorstellen dat dividendbeleid irrelevant zou zijn voor de waardering van een aandeel. Als immers bedrijf A evenveel geïnvesteerd heeft als B, en ik bij A wel dividend krijg en bij B niet, dan zal ik bij een gelijke koersontwikkeling van A en B toch meer rendement van aandelen A dan B hebben. Dat extra rendement op A zal zich bij mij vertalen in een hogere waardering.
Persoonlijk houd ik om die reden vast aan de aandelen DSM, hoewel dat qua prijsstelling in de saaie zone van correct geprijste aandelen zit.

Ik begrijp heel goed dat ondernemingen er niet van houden om dividend uit te keren. Die zien aandeelhouders meer als dwazen die geld moeten inbrengen zonder iets terug te krijgen.

IT bedrijven hebben er in navolging van Baan een handje van om geen dividend uit te keren en dat is dan ook een reden voor mij om hun aandelen niet te kopen.

Hier zit m.i. ook een verschil tussen beleggen en speculeren. Wie Antonov of Crucell koopt, krijgt geen divident en wel een aandeel in een failliete boedel, in de verwachting dat het in de toekomst goed komt en die aandelen een veelvoud zullen opbrengen, Dat is speculatie. Wie Shell koopt, is zeker van een stevig dividend en mag rekenen op een normale koersstijging, dat is beleggen.

Het doel van de sommetjes die ik voor mijzelf maak is om in ieder geval de zieke en zielige ondernemingen eruit te ziften. Dat zijn er op de Amsterdamse beurs ontstellend veel, van de 145 fondsen zijn er minstens 50 ziek en zielig te noemen, ze keren uiteraard geen van alle dividend uit, dus is dat een goede indicator. Dan wil ik attent zijn op de goedkope aandelen. Dat zijn er inmiddels slechts 7, wat met een koersstijging van 25 % niet verwonderlijk is. A.s. juli begin ik weer met het doorlopen van de jaarrekeningen en dan verandert hopelijk het beeld.

Ik heb voor mijzelf als politiek dat als er geen goedkope aandelen meer zijn, er veel lucht in de koersen zit en ik een jaartje uit de aandelen moet om mijn vermogen veilig te stellen.
marique
0
quote:

johannes51 schreef:

... Wie Shell koopt, is zeker van een stevig dividend en mag rekenen op een normale koersstijging, dat is beleggen.
...
Dat dacht ik ook van Ahold, en van Numico, en van Buhrmann, en van Hagemeijer.

Verder ben ik het wel in grote lijnen eens met je benadering op grond van FA.

vrgr
marique
[verwijderd]
1
quote:

johannes51 schreef:

Ik begrijp heel goed dat ondernemingen er niet van houden om dividend uit te keren. Die zien aandeelhouders meer als dwazen die geld moeten inbrengen zonder iets terug te krijgen.
Johannes, je benadering van bedrijven die wel of geen dividend uitkeren is erg zwart-wit. Er zijn diverse scholen rond dividend beleid (dividend controversy).
In een perfecte wereld maakt het geen bal uit of een bedrijf wel of geen dividend uitkeert. Het gaat er om of geld goed geinvesteerd wordt.

Aangezien de wereld niet perfect is zijn er voor-/nadelen aan het wel/niet uikeren van dividend. Als ik mijn oude studieboek er bij pak dan zie ik dat met name belastingen zorgen voor een niet perfecte markt. Wij nederlanders hebben er niet zo'n last van maar als een groot gedeelte van je dividend bij de belastingdienst zou blijven hangen dan zou je een groot voorstander moeten zijn van bedrijven die geen dividend uitkeren! En dat heeft niets te maken met dwaasheid.

Overigens hechten beleggers (jij bent zo te lezen een goed voorbeeld) waarde aan een consistent dividenbeleid. Niet dit jaar 1 euro en volgend jaar niets. Liever dan nu 50 cent en volgend jaar ook.

Gordon

ps de bijbel over corporate finance. Alles over waarde van aandelen, obligaties, opties. Dividendbeleid, hedging, etc. etc. Tijdens me studie te lui geweest om hem helemaal te lezen. Nu spijt van ;-)
www.amazon.com/gp/product/0071151451/...
[verwijderd]
0
quote:

Gordon Shandling schreef:

Niet dit jaar 1 euro en volgend jaar niets. Liever dan nu 50 cent en volgend jaar ook.
Inderdaad, managers zijn bezig om het dividend zo constant mogelijk te houden, smoothing dividens noemen ze dat. Dat veel beleggers het bedrijf in het tweede geval hoger waarderen zegt wel wat over de imperfectie van kapitaalmarkten. Aan de financiële prestaties van het bedrijf is niets veranderd, wel aan de waardering.
[verwijderd]
0
als er gene enkele zot meer is om meer te betalen dan de koers dan is een aandeel overgewaardeerd, maar er lopen te veel zotten rond, dus denk nooit logisch maar wees geschift.

The Artist
[verwijderd]
0
Gordon,
Een consistent dividendbeleid is voor mij gewoon een vast percentage van de netto winst, zo'n 40 procent bevalt mij goed.

Een vast bedrag, ongeacht de winst, vind ik niet lekker. KLM hanteert dat en ook Alanheri viel mij op met zo'n vast bedrag. In het geval van KLM vond ik de uitkering te laag en bij Alanheri idioot veel.

Maar misschien ben ik ouderwets.

(Voor het berekenen van de intrinsieke waardes neem ik overigens de operationele winst en niet de netto winst, omdat ik ervan uit ga dat iemand die een onderneming koopt, zelf voor de financiering zorgt en zelf nieuwe berekeningen moet maken voor de te verwachten belastingdruk.)

Wellicht zou het in dit verband ook een goed idee zijn om beloning van de directie buiten de operationele winst te zetten.
[verwijderd]
0
quote:

The artist schreef:

als er gene enkele zot meer is om meer te betalen dan de koers dan is een aandeel overgewaardeerd, maar er lopen te veel zotten rond, dus denk nooit logisch maar wees geschift.

The Artist
Zo is het..als aandelen goedkoop waren dan werden ze gewoon niet aangeboden..die nobele stukken..
[verwijderd]
0
Artist, ik beschouw de beurs als een plaats waar idioten bakken met geld naar toe dragen om er onzinnige transacties te doen. Hoe meer van dat soort idioten er zijn, hoe liever het mij is.

Het vak om het gedrag van idoten op de beurs te voorspellen, heet 'technische analyse' en mensen die daar goed in zijn, kunnen mooie rendementen binnentikken. Ik lees de stukjes over technische analyse altijd met belangstelling en wellicht doe ik er af en toe mijn voordeel mee. Voor mij is het echter te moeilijk en te tijdrovend.

Waar wij hier in deze draad mee bezig zijn is meer het beoordelen van de zinnigheid of onzinnigheid van de transacties. Omdat er idoten bezig zijn, zullen er aandelen ten onrechte populair zijn en andere ten onrechte impopulair. Het vinden van die laatste soort aandelen, dat is mijn spelletje.

Enne - iedereen die in complete onkunde met geld smijt op de beurs, omdat hij in een kroeg een tip heeft gekregen, heeft mijn zegen. Hoe meer hoe liever!
22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 887,44 +8,73 +0,99% 03 mei
AMX 923,60 +4,26 +0,46% 03 mei
ASCX 1.173,13 +0,71 +0,06% 03 mei
BEL 20 3.913,37 +20,17 +0,52% 03 mei
Germany40^ 18.017,10 +15,50 +0,09% 03 mei
US30^ 38.691,83 0,00 0,00% 03 mei
US500^ 5.127,53 0,00 0,00% 03 mei
Nasd100^ 17.893,96 0,00 0,00% 03 mei
Japan225^ 38.326,05 0,00 0,00% 03 mei
WTI 78,11 0,00 0,00% 03 mei
Brent 82,85 0,00 0,00% 03 mei
EUR/USD 1,0759 -0,0002 -0,02% 02:22
BTC/USD 64.326,56 +5.186,86 +8,77% 02:22
Gold spot 2.292,58 -9,18 -0,40% 02:22
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  4. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders
  5. Premium

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
BESI 125,350 +4,950 +4,11% 03 mei
UMG 28,920 +1,010 +3,62% 03 mei
ASML 835,900 +24,500 +3,02% 03 mei
Dalers Laatst +/- % tijd
SHELL PLC 33,475 -0,275 -0,81% 03 mei
KPN 3,356 -0,017 -0,50% 03 mei
ASR Nederland 46,490 -0,170 -0,36% 03 mei

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront