Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - Kredietcrisis Top 10

118 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
[verwijderd]
1
Kredietcrisis Top 10

Marcel Tak - 22 okt; 12:00 uur

"Tien oorzaken waarom we nu zo met de handen in het haar zitten. Wie zijn de grootste boosdoeners...?"

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
<geheel willekeurige gekozen volgorde, ..., die ik u in omgekeerde richting vertel>

Kun je dit nader uitleggen?
[verwijderd]
0
Vreemde conclusie, heer Tak. Als ik door rood rijd, heeft de politie (toezichthouder) geen schuld. Ze kunnen immers niet bij elk stoplicht staan.

Zo is het mijns inziens ook met de financiele toezichthouders. De aanwezigheid van deze instellingen ontslaat de financiele sector niet van de plicht om verantwoordelijk te handelen.

Zeker wanneer het banken betreft. Een gewoon bedrijf kan failliet gaan, maar banken met hulp van de belastingbetaler niet.

Ik zou in ieder geval punt 1 en 2 omdraaien.

mvg.
mako
2
Volgens mij is de belangrijkste oorzaak van deze crisis de wens van Bush om hypotheken te laten verstrekken aan minima tegen een lage rente zodat deze groep ook bezittingen zouden krijgen. Met de veronderstelling dat huizenprijzen nooit zouden dalen. Bush himself was juist de aanjager van de subprime hypotheken, toen hij toestemming had gegeven steeg de vraag naar deze producten juist gigantisch. Totdat de huizenprijzen ineens daalde...
[verwijderd]
0
Is een hogere rente beter?
De aandelen zouden bij een lage rente juist goed moeten doen...renderen...
Ik vind een lage rente goed, waarom Marcel niet de Dollar in de top 10..
De Euro rente zou omhoog gaan en de Dollar wordt sterker..
De Amerikaanse schuldenlast...Amerikaanseschuld..
De Euro rente moet laag blijven..niet de Dollar spekken.
[verwijderd]
0
De politiek is eindverantwoordelijk, de volksvertegenwoordiging. Zij zijn blijkbaar niet competent hiertoe is dan de conclusie. Greenspan en Bush zijn de hoofdschuldigen lijkt me. Daarna al die bankiers, die nu geplukt zouden moeten worden tot ze op bijstandsniveau zitten.
Bart Meerdink
3
De allerbelangrijkste oorzaak is geweest dat vrijblijvende opinies van commercieel opererende rating agencies als basis van het gehele toezicht gebruikt werden.

De AAA-rating van de rommelpapieren die nu al die miljarden verlies opleveren waren de enige reden dat deze voor top money aan de man gebracht konden worden. Vraag lokt aanbod uit. The rest is history.

Ook de duizenden miljarden aan Credit Default Swaps zijn gebaseerd op totaal onbetrouwbare ratings. De rating wordt gegeven op een moment dat de lucht onbewolkt is maar als het betrekt dan blijkt de paraplu waardeloos. De corrupte ratings zijn ook hier oorzaak van de explosie van dit soort derivaten, die overigens bedoeld zijn om de regels van goed financieel beheer te ontduiken. Want als je niet in risico-papieren mag beleggen, dan plak je er zo'n CDS overheen en *poef* je hebt een AAA-papier. Tot het begint te regenen...

Conclusie: inderdaad is de hemeltergende incompetentie van de regelmakers de belangrijkste (uiteraard niet de enige) oorzaak van de huidige crisis, en van de grootste zwendel ooit.

Het ergste is, dit is al tijden bekend, en er wordt zo het lijkt fundamenteel niets aan gedaan!
[verwijderd]
1
Waar de verantwoordelijkheid ligt is een van de lastigste vragen. De toezichthouder de zwarte Piet toeschuiven vind ik iets te gemakkelijk. De toezichthouder controleert aan de hand van de vastgelegde regels - hij is de handhaver van de regels. Als door de spelers wordt gehandeld volgens de regels maar de regels laten zoveel ruimte dat het spel uit de hand loopt, dan treft de toezichthouder geen blaam. Nee, dan moet volgens mij gekeken worden naar de regels of naar het gehele systeem.

[verwijderd]
0
Diezelfde Zalm gaf enige tijd geleden ook aan dat de olie weer naar 50 dollar zou gaan.
(de prijs van de zalm ging trouwens wel naar beneden).
[verwijderd]
1
Mosterd na de maaltijd meneer ambtenaar Tak.

Als U dit artikel een jaar geleden had geschreven had ik respect voor U gehad.

Nu bent U een van de velen die het achteraf allemaal zo goed weten. Ik geloof niet dat we hier veel aan hebben.
[verwijderd]
0
Nou ja, om tot een oplossing te komen en dit soort debacles in de toekomst te vermijden is het toch wel handig te weten wat er nu precies fout ging en waarom.

Wat je de toezichthouders wel kunt verwijten is dat ze de afgelopen jaren de regels heel erg versoepeld hebben, waar banken uiteraard gretig gebruik van maakten.

Mark-to-market als oorzaak is onzin. Juist als banken zaken zelf naar eigen inzicht mogen waarderen vraag je om verborgen risico's op balansen.

Technologische innovatie lijkt me ook niet zo relevant. Soortgelijke crises vonden ook plaats meer dan een eeuw geleden, toen alles nog per telegraaf / postkoets gedaan moest worden.

Research en benchmarking idem. Crisis is niet veroorzaakt door beleggers, maar door banken die teveel slechte leningen hebben verstrekt.

[verwijderd]
0
Eh mogen de 'journalistanalisten' er ook bij? Die vormen met de onder Ad.6. genoemde onervaren beleggers ook een mooi koppel!
[verwijderd]
0
Heel apart ook dan punt 10 en 2 zover uit elkaar liggen, terwijl punt 2 een deelverzameling is van punt 10.
theo1
3
Goed artikel heer Tak. Ik weet er ook nog een paar:

1- overdreven geloof in modellen. Veel vreemde derivaten en beleggingsstrategieën zijn zuiver en alleen gewaardeerd en gebaseerd op modellen. Dat gaat goed totdat het fout gaat (zie LTCM). De modellen zullen op zich wel kloppen, de vraag is of ze de werkelijkheid beschrijven. En dan nog is de werkelijkheid altijd complexer dan de modellen. Het hele zwarte zwanen verhaal toont vooral aan dat veel modellen op verkeerde statistische vooronderstellingen zijn gebaseerd. Veel (misschien wel de meeste) economische verschijnselen zijn simpelweg niet Gaussisch verdeeld. Modellen die wel op een Gaussische verdeling zijn gebaseerd kunnen bij het vuilnis.

2- overdreven geloof in "supertalenten". Er is een enorm geloof, naar mijn mening ongefundeerd, dat een handjevol supertalenten een bank of een hedge fund kunnen maken en breken. Daar komen ook die overdreven bonussen vandaan. En vervolgens wil de subtop dat ook en zo krijgen steeds meer mensen hoge bonussen. Er zijn zeker supertalenten, maar hun invloed wordt denk ik schromelijk overschat.

3- rating bureaus worden betaald door de uitgevers van obligaties, niet door de kopers. Dat is hetzelfde als literatuurcritici die door de uitgevers betaald worden: niet geloofwaardig. Er zou een mechanisme moeten worden bedacht waardoor de rating bureaus betaald worden door de partij de belang heeft bij betrouwbare beoordelingen: de kopers van de obligaties.

4- overdreven focus op groei. Voor een Amerikaanse of Europese bank is het lastig te groeien. Iedereen die een beetje geld heeft, heeft al een credit card, een lening, een hypotheek en een beleggingsfonds. De bevolking groeit niet hard. Wil je dan toch groei tonen, dan kan dat alleen in het buitenland of door rare dingen te doen. Van bedrijven in niet-groei sectoren moet je niet groei gaan eisen.

5- overdreven focus op rendement op eigen vermogen. Dit stimuleert het overmatig gebruik van vreemd vermogen. Zo'n beetje iedere dag stond er wel een "breaking views" stukje in de krant dat bedrijf x opgesplitst moest worden en bedrijf y te veel eigen vermogen had. Het "scherp aan de wind zeilen" zou ontmoedigd moeten worden.

En natuurlijk hebben toezichthouders gefaald.

Het verstrekken van hypotheken aan niet-kredietwaardige mensen is door Clinton ingevoerd (community reinvestment act). Fanny Mae en Freddy Mac moesten verplicht hypotheken geven aan armen. Daar Bush de schuld van geven is niet eerlijk. Commerciële banken zijn hier mee begonnen toen de VS uit de dot-com crisis kwamen. De werkloosheid daalde hard en hypotheken verstrekken aan mensen die nog geen baan hadden, maar wel goede vooruitzichten, was een slimme manier om marktaandeel te winnen. Door de concurrentie zijn de voorwaarden (goede vooruitzichten) uit beeld geraakt en is de zaak uit de hand gelopen. Je kunt de Bush regering in deze hooguit verwijten niet erg alert te zijn geweest en daar staan ze zeker niet alleen in.
Beate
0
Ik ben het met deze punten wel eens. Nog een belangrijke observatie:

- de beste stuurlui staan aan wal

(helaas hoor ik niet bij die categorie).

groetjes,
Beate
HendrikGeorge
1
ik mis op plaats 1 de combi FED+US Administration: om de heilige oorlog in Irak eo te kunnen voeren heeft de FED ervoor gezorgd dat lenen weinig geld kost, daarmee kon US als schuldenland floreren. Dit is eerst een politieke crisis, daarna een financiële...
theo1
1
quote:

BJL schreef:

Mark-to-market als oorzaak is onzin. Juist als banken zaken zelf naar eigen inzicht mogen waarderen vraag je om verborgen risico's op balansen.
Ieder systeem heeft nadelen. Het oude systeem had het nadeel dat afschrijvingen gemakkelijk te manipuleren waren, het nieuwe systeem heeft het nadeel dat waardedalingen van bezittingen direct de balans raken en paniekverkopen op de bodem forceren. Het is denk ik razend lastig om iets te bedenken dat niet al te willekeurig is maar dat ook onder moeilijke omstandigheden blijft werken. Ik ga het niet proberen in ieder geval.
[verwijderd]
0
da's niet zo moeilijk. gewoon zelf leningen verstrekken (die hoeven/kunnen niet mark-to-market gewaardeerd worden) en geen marktverhandelde structured products kopen.
boerenbeleg
1
Ik mis als de belangrijkste oorzaak: de veel te hard doorgevoerde renteverhogingen van de Fed, blindelings gevolgd door de ECB. Natuurlijk stellen particulieren hun financiëel beleid bij al naar gelang de huidige marktomstandigheden (ie rente en economische omstandigheden). Daarom is het mijns inziens niet slim om cruciale marktsturende parameters, zoals de rente, in twee jaar drie procent omhoog te gooien. Mensen hebben, na jaren van lage rentes, gewoon geen tijd gehad om zich hieraan aan te passen, leningen af te lossen etc. En dus leidt dit tot faillisementen van particulieren, het niet kunnen betalen van de hypotheek, etc. Gelukkig lopen we in Europa achter, ook in slecht doordachte beleidsmaatregelen.

Ik wil trouwens absoluut niet zeggen dat dit dus weer allemaal de schuld is van de overheid! Te veel lenen is iemands eigen probleem. Eigen verantwoordelijk voorop!
118 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 891,56 +4,12 +0,46% 16:14
AMX 928,04 +4,44 +0,48% 16:14
ASCX 1.171,55 -1,58 -0,13% 15:59
BEL 20 3.935,79 +22,42 +0,57% 16:14
Germany40^ 18.149,20 +147,60 +0,82% 16:13
US30^ 38.831,96 +140,13 +0,36% 15:25
US500^ 5.157,14 +29,61 +0,58% 16:14
Nasd100^ 17.982,19 +88,23 +0,49% 16:13
Japan225^ 38.648,58 +322,53 +0,84% 13:51
WTI 78,66 +0,55 +0,70% 16:13
Brent 83,45 +0,60 +0,72% 16:12
EUR/USD 1,0785 +0,0020 +0,19% 16:14
BTC/USD 64.026,17 +1.438,10 +2,30% 16:12
Gold spot 2.327,54 +25,79 +1,12% 16:14
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  4. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders
  5. Premium

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
NN Group 44,170 +1,020 +2,36% 15:56
Aegon 6,002 +0,120 +2,04% 15:57
ASR Nederland 47,300 +0,810 +1,74% 15:57
Dalers Laatst +/- % tijd
DSM FIRMENICH AG 103,550 -1,050 -1,00% 15:57
Philips Koninklijke 24,800 -0,240 -0,96% 15:57
UNILEVER PLC 48,360 -0,440 -0,90% 15:57

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront