Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - Sprookje van Grimsson

39 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
1
Sprookje van Grimsson

Marcel Tak - 6 jan; 12:00 uur

"President Grimsson weigert het Icesave-akkoord te onderteken. Wat zijn de gevolgen voor IJsland...?"

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
1
Je doet wel heel luchtig over de schulden van IJsland. De enige manier om deze schulden af te lossen is door de bevolking ervoor te laten opdraaien. De kans is groot dat het land dan in een negatieve spiraal terechtkomt: hogere belastingdruk->vertrek van hoogopgeleiden->minder inkomsten->slechtere economie->minder aantrekkelijke plek om te wonen.

IJsland is voor steeds meer bewoners geen aantrekkelijke plek meer. Veel hoger opgeleiden hebben in het buitenland gestudeerd, en zijn dus al redelijk mobiel. Zodra deze mensen vertrekken, blijft er slechts een spookeiland over.

Vergeet niet dat het land vreselijk klein is. Stel dat we in Nederland de provincie Groningen met zo'n schuld zouden opzadelen (en die zijn een stuk groter), hoe lang denk je dat dat goed gaat?
@iPlof
0
quote:

Pfooh schreef:

Stel dat we in Nederland de provincie Groningen met zo'n schuld zouden opzadelen (en die zijn een stuk groter), hoe lang denk je dat dat goed gaat?
IJSland heeft een stuk beter geboerd dan provincie Groningen.
[verwijderd]
0
een informatieve begripsvraag: ergens is dat spaargeld via Landsbanki naar toe gegaan. als de bank failliet gaat waar is dat geld dan gebleven? is er iemand die nu in zijn handen mag wrijven van geluk?
@iPlof
0
quote:

tjakkaaa schreef:

een informatieve begripsvraag: ergens is dat spaargeld via Landsbanki naar toe gegaan. als de bank failliet gaat waar is dat geld dan gebleven? is er iemand die nu in zijn handen mag wrijven van geluk?
Ken je dat verhaal van die instortende Ijslandse kroon die het failissement inluidde?

Van de winsten DAARVOOR is vast veel gegaan naar oa de OG markt en de RangeRover dealer daar.
[verwijderd]
0
Echt een ziek land hoor, een referendum houden onder de bevolking of ze ff 40K per gezin willlen dokken,.... goh, wat zou de uitslag zijn?

En een zieke president, die zelf geen beslissing durft te nemen, omdat hij bang is voor zijn populariteit en zijn vervolgtermijn...

echt om te kotsen, dit zinloze gedrag.
[verwijderd]
0
Ik heb een tijdje geleden ergens gelezen dat er rondom IJsland de nodige enorme voorraden gronstoffen in de bodem te vinden zouden zijn. Als dit zo zou zijn dan moet je eens kijken hoe "vlug" de EU en de rest gaan "aanpappen" met de IJslanders. Wanneer er iets te "halen" valt is de EU er als de kippen bij, maar het woordje "zelfverwijting" kennen ze niet. Ik denk dat, evenals ander politieke kwesties ook dit geschil wel zal verzanden en over een jaar horen we er niets meer van....Overigens heb ik al half 2007 op de site van de DFT een waarschuwend bericht gelezen van "ingewijden" dat het in IJsland met de economische vooruitzichten bergaf ging en dat er gewaarschuwd werd om er weg te blijven. Dat Icesave een IJslandse bank was hebben velen zich toen niet gerealiserd en/of er is toen onvoldoende gereageerd door de DNB. met het bekende gevolg..... Tenslotte moet je, wanneer je je geld ergens wilt parkern, ook kijken naar de risico's en niet zonder meer uitgaan van "de garantiestelling" van de Ned. overheid..
[verwijderd]
0
Ijsland is nu de pineut en dreigt verpletterd te worden onder de zware schuld.
Je kunt je hierbij afvragen in hoeverre DNB hiervoor gedeeltelijk verantwoordelijk kan worden gesteld. Zij heeft niet voldoende toezicht gehouden, mede daardoor kon dit drama plaatsvinden
[verwijderd]
0
Het punt is helemaal niet niet dat de IJslanders niet zouden willen terugbetalen. De gemiddelde IJslander accepteert de verantwoordelijkheid van het land. Het draait om de vorm en de voorwaarden.
Vorm: Het grootste deel zal de komende 10-20 jaar terugvloeien uit de activa van Landsbankinn. Als Wouter rustig wacht komt het probleemloos terug.
Voorwaarden: Wouter wil 5,5% rente, maar zelf heeft hij het voorschot gefinancierd op, wat?, 3,5%? Die winst begrijpen de IJslanders niet. Logisch. Ik ook niet.
@iPlof
0
quote:

reijntje schreef:

Je kunt je hierbij afvragen in hoeverre DNB hiervoor gedeeltelijk verantwoordelijk kan worden gesteld. Zij heeft niet voldoende toezicht gehouden, mede daardoor kon dit drama plaatsvinden
???

(volgens mij is het de schuld van Dirk Scheringa..)
[verwijderd]
0
Vanmiddag stond ik met grote verbazing te kijken naar de nieuwsberichten dat IJsland zou hebben ingestemd met het terugbetalen van E1,33G aan Hollandistan, ook de slappe frieteters aan de andere kant van de sloot zouden hun gedevalueerde Ponden terug gaan zien. Wie wat verder kijkt dan de juichende headlines, ziet dat IJsland helemaal niets gaat terugbetalen, ze hebben enkel het voornemen om dit over 7 jaar te gaan doen…

Wanneer we ff doorrekenen, zien we dat IJsland over 7 jaar een opgelopen schuld met 5,55% rente per jaar van 1,935G aan NL kan gaan dokken. Onze Britse vrienden zullen dan inmiddels 3,635G te vorderen hebben van de failliete visboeren. Totaal komt dit neer op E 5.570.000.000, zo’n 80% van het BNP (optimistisch geschat), of ruim E18.000 per inwoner… Verder is er nog een clausule toegevoegd dat IJsland per jaar niet meer dan 6% mag gebruiken van het BNP om deze schulden af te lossen.

Aangezien IJsland 8 jaar de tijd heeft om vanaf 2016 de schuld te gaan aflossen, zullen ze in het eerste jaar 306M aan rente en 696M aan aflossingen moeten dokken. Totaal dus 1G en dat op een geschat BNP van 7G, ruim 14% dus en alleen hieruit blijkt al dat er nooit iets afbetaald zal gaan worden. Van een kale kip kun je niet plukken immers.

Maar goed, Wouter kan na het mislopen van de ING rente op zijn noodhulp, nu stoer vertellen dat hij het Icesave debacle tot een goed einde heeft gebracht. Als over 7 jaar de PVV met 80 zetels in de 2e kamer zit, zullen hunnie wel de schuld krijgen dat NL helemaal 0,0 heeft terug gezien van de knaken van Pietje Pauper Particulier die voor 0,2% meer rente zijn zwarte geld wilde laten renderen.



Disclaimer: Ik zeg nog steeds: Gogogogo IJsland Invasion! ,maar de meeste politici zijn te dom om tot 10 te tellen of nuchter na te denken en blijven lekker geloven in Snikkelklaas. Note Drivers: Hercules schrijft zijn columns met zijn inmiddels befaamde scherpe, lompe, doch heersende pen. Gepiekeerde bezoekers kunnen contact opnemen met stichting correlatie en vooral niet mailen.

28 augustus, 2009 om 19:30 | Hercules
www.marktgevoel.nl
[verwijderd]
0
vanuit de bewoners van IJsland gezien, begrijp ik het wel...de economie boerde misschien goed door de financiele sector, maar had de gewone IJslander (Sven met de Pet?) wel weet van de risico's?

En werden zij navenant beloond voor de winsten die de financiele wereld maakte?
Goldmann Sachs betaalde toch ook geen bonus aan elke Amerikaan?

Een landje met 100 inwoners kan best 100 biljoen op de bank bewaren, maar wat als er frauduleuze zaken mee gedaan worden en het geld verdwijnt?

Nu gaat het om ons geld, dus bedenken we alle redenen waarom IJsland niet aan de verplichtingen kan doen en of het al dan niet rechtvaardig is?

Als een land leeft van glaszetters en daarbij mensen betaalt/inhuurt om ruiten in te gooien, dan kan je redelijkerwijs wel stellen dat dat spel een keertje ophoudt...maar is de bevolking van IJsland en masse dat toe te rekenen dat het fout ging met Icesave?

IJslanders vertrekken dus steeds meer uit IJsland weg....wat zou jij doen als je per inwoner van NL kan dokken voor de misstanden van een ING, RABO (met woekerpolis), ABN/Fortis?
Nu niet je als het heilige boontje voordoen dat NL met een ING etc dat niet zal gebeuren, want ABN/Fortis , DSB etc gingen ons al voor...en ze kosten de belastingbetaler voldoende geld!

En hebben jullie iets gemerkt van kostenreducties voor de Nederlandse consument nu ABN/Fortis van 'ons' is? Belastingverlagingen?

Het spreekt vanzelf (als ware het een natuurwet) dat NL probeert om geld van IJsland terug te ontvangen, maar bespaar me de drogredenen.
theo1
1
De IJslanders zijn helemaal niet zo failliet als ze beweren. Ze zijn nog steeds bezig de restanten van de banken te verkopen en dat gaat echt wel wat opbrengen. Alleen daarvan zullen ze al een goed deel van hun schulden kunnen terugbetalen. Het is natuurlijk een beetje wrang voor de IJslanders zelf dat ze daar geen cent van overhouden, maar dan hadden ze maar beter op moeten letten. Verder heeft IJsland gratis energie met die geisers en dat is ook wat waard. Ze zouden gewoon de energierekeningen voor de aluminiumsmelters kunnen verpanden om geld binnen te halen. De vis zwemt er ook nog gewoon rond het eiland en misschien zit er wel olie in de grond. Het kan allemaal best, maar het vergt offers en de bevolking zal er aan moeten wennen dat alle natuurlijke rijkdom niet in hun portemonnee komt, maar wordt gebruikt om puin te ruimen.

Het probleem is natuurlijk dat dit allemaal erg pijnlijk is voor de bevolking van een land dat van een roze wolk terug de harde realiteit indondert. Een hele tijd zal de overheid geen cent te makken hebben en alle inkomsten moeten gebruiken om schulden af te betalen. Ze moeten het bankwezen weer van de grond opnieuw opbouwen. Niks geen range rovers meer, geen überhippe restaurants en disco's meer in Reijkjavik. Het wordt gewoon weer het boerengat dat het altijd al was. Jammer maar helaas.
@iPlof
0
quote:

theo1 schreef:

Niks geen range rovers meer, geen überhippe restaurants en disco's meer in Reijkjavik. Het wordt gewoon weer het boerengat dat het altijd al was. Jammer maar helaas.
Idd, IJsland heeft/had een BNP per hoofd vd bevolking boven dat van NL, UK, Belgie, zelfs Zwitserland bijvoorbeeld.
De burgers hebben hiervan geprofiteerd maar zeker vooral de staat. De staat moet het terug betalen en mag dat zelf verdelen over de bedrijven en burgers zoals zij goed achten.
theo1
1
quote:

invoorentegenspoed schreef:

vanuit de bewoners van IJsland gezien, begrijp ik het wel...de economie boerde misschien goed door de financiele sector, maar had de gewone IJslander (Sven met de Pet?) wel weet van de risico's?

En werden zij navenant beloond voor de winsten die de financiele wereld maakte?
Goldmann Sachs betaalde toch ook geen bonus aan elke Amerikaan?
Je vergeet één ding: IJsland was zelf verantwoordelijk voor het toezicht op hun banken. Het verdrag was simpel: het land van oorsprong is verantwoordelijk voor toezicht en garantie op het spaargeld, in ruil daarvoor mochten de banken in de hele EER opereren. De IJslanders hebben dat verdrag gebruikt om actief te worden in Nederland en UK. Dan moeten ze ook de verantwoordelijkheid accepteren die daaraan vast zit.

IJsland is een democratie. Dat betekent dat de burgers zeggenschap hebben over de regering, maar ook verantwoordelijk zijn. Als de regering blundert, krijgt de bevolking de rekening. Dan hadden ze maar een andere regering moeten kiezen. Het is gewoon de consequentie van democratie. Ze hadden ook een regering kunnen kiezen die meer de rem zou zetten op al die overnames met geleend geld waar de overheid uiteindelijk garant voor staat. Dat deden ze niet.

Datzelfde geldt trouwens voor Nederland. Als onze regering het schip ingaat met Fortis, moet de Nederlandse belastingbetaler ook gewoon dokken. Dan hebben we ook niks te verwachten van de IJslanders.
@iPlof
0
quote:

Pfooh schreef:

Vergeet niet dat het land vreselijk klein is.
Nog zo'n drogredenatie van sommigen alsof IJsland het niet zou kunnen betalen.

Eind 2007 had IJsland (procentueel!)zo'n beetje de laagste staatschuld op aarde van 27,6% van eigen BNP.
visser12
0
Nu al zal bij Nederlanders die meer dan 20.000 tot 100,000 Euro op de Icesafe bank hadden staan de Ned. staat (dus wij als belastingbetalers) voor de schulden moeten opdraaien. De gegarandeerde 20.000 euro zal echt door Ijsland moeten worden opgebracht anders verlagen zij zich tot een schurkenstaat (en dat nog wel democratisch bepaald indien zij per referendum nee stemmen!).
Openneer
0
Als nu ook de IJslandse bevolking via een referendum mag bepalen hoe de schuldpolitiek van het land gevoerd zal gaan worden, is de financiële geloofwaardigheid van het land voor jaren verloren.

Laat ze dat lekker zelf bepalen, betweterige Nederlander! Altijd dat vervelende vingertje.
theo1
0
quote:

heen en weer schreef:

Als nu ook de IJslandse bevolking via een referendum mag bepalen hoe de schuldpolitiek van het land gevoerd zal gaan worden, is de financiële geloofwaardigheid van het land voor jaren verloren.

Laat ze dat lekker zelf bepalen, betweterige Nederlander! Altijd dat vervelende vingertje.
Dat doen ze toch? Ze besluiten zelf hun eigen geloofwaardigheid om zeep te helpen.
[verwijderd]
0
Walgelijk van de Ijslanders. Zij kunnen beter niet meer langskomen.
Een volk is verantwoordlijk voor zijn eigen regering in een democratische staat en andersom.

Dus Ijslanders zijn gewoon verantwoordelijk voor het oplossen.
Denk dat Ijsland niets meer te zoeken heeft in Europa, laten zij zich maar aansluiten bij de USA.

Schurken is het juiste woord.

39 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 887,44 +8,73 +0,99% 03 mei
AMX 923,60 +4,26 +0,46% 03 mei
ASCX 1.173,13 +0,71 +0,06% 03 mei
BEL 20 3.913,37 +20,17 +0,52% 03 mei
Germany40^ 18.017,10 +120,60 +0,67% 03 mei
US30^ 38.691,83 0,00 0,00% 03 mei
US500^ 5.127,53 0,00 0,00% 03 mei
Nasd100^ 17.893,96 0,00 0,00% 03 mei
Japan225^ 38.326,05 0,00 0,00% 03 mei
WTI 78,11 0,00 0,00% 03 mei
Brent 82,85 0,00 0,00% 03 mei
EUR/USD 1,0762 +0,0037 +0,34% 03 mei
BTC/USD 63.733,3184 +4.593,6201 +7,77% 01:07
Gold spot 2.301,75 0,00 0,00% 03 mei
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
BESI 125,350 +4,950 +4,11% 03 mei
UMG 28,920 +1,010 +3,62% 03 mei
ASML 835,900 +24,500 +3,02% 03 mei
Dalers Laatst +/- % tijd
SHELL PLC 33,475 -0,275 -0,81% 03 mei
KPN 3,356 -0,017 -0,50% 03 mei
ASR Nederland 46,490 -0,170 -0,36% 03 mei

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront